Recept Mléčná rýže

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mléčná rýže

Postup

Propláchnutou rýži dáme vařit s máslem a solí do vody. Vaříme do měkka, případně doléváme vodu, aby jí vždy bylo tak do poloviny rýže. Když je rýže měkká, přidáme mléko a vanilkový cukr. Za téměř stálého mchání vaříme ještě alespoň 5 minut. Rýže by měla být zase alespoň do 3/4 v tekutině. Lépe použít mléko sušené. Ve chvíli, když je rýže měkká, podlijeme vodou a nasypeme v malém množství vody rozmíchané sušené mléko. A zase 5 minut povaříme. Rýži sundáme z plotny a připravíme si ovoce na ochucení. Jahody či borůvky (můžou být i mražené) chvilinku povaříme s lžičkou cukru. Podle chuti rozmixujeme. Nebo můžeme jablka či hrušky nakrájet na jemno a podusit do měkka s karamelem a skořící. A chceme-li rozmixovat (rozmačkat vidličkou). Přidat karamel. Nebo rozehřát kousek čokolády na vaření s lžící másla a lžící smetany. Omáčkou podle naší chuti rýži polijeme a dáme vychladit. * Rýži vařím ve vodě, protože vaří-li se s mlékem, připaluje se.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 05.11.05 vloženo
  • 93323x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

Na rýži

  • 50 g kulaté rýže
  • vody cca 3x tolik co je objem rýže
  • 100 ml mléka(nebo 1 vrchovatá PL sušeného mléka)
  • cukr vanilkový 2 lžičky
  • špetka soli
  • kousek másla

Na dochucení

  • jahody, borůvky, jablka, hrušky
  • čokoláda
  • karamel
  • skořice
  • cukr
  • smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Gabra23 25.05.16 18:54

Už dlouho jsem hledala recept na rýžovou kaši a tento je opravdu nejlepší a úplně jednoduchý! Doporučuju :-)

Odkaz na uvaření

Pavlínka19 05.11.13 19:02

Rýži jsem vařila v mléce, ne ve vodě, a ozdobila zkaramelizovanými, domácími kompotovanými hruškami. Super!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.02.13 14:19

Nenáročný, ale velice chutný dezertík…
Ozdobeno skořicí a kompotovaným ovocem.
Já mléko na uvaření rýže používám normální a před koncem přidávám malou smetanu a místo cukru med. Vodu nepoužívám…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Nira 12.03.12 14:15

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Mléčná rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2326 příspěvků 26.10.13 09:48

@birkana Ono by jí možná ani tak moc nevadilo, že nemá na hlavě korunku… spíš by jí vadilo, že nemá koruny :D
Ona se uhnízdila zrovna v hromadě, kterou potřebujem překátrovat, tak jsem ji přenesla za ten kompost a ono se jí tam zalíbilo 8)
Jináč skokany máme ve sklípku, u studánky, zalezlé v dírách mezi kameny. A už leta letoucí máme na zahradě rosničku, jak začne vřískat (a že to umí pěkně od plic), opravdu je změna počasí, takže to funguje :) Ale není to jen před deštěm, ona vejská před každou výraznou změnou počasí a ještě se nespletla nikdy, jen vždy vidím jen jednu, ale přece jich musí být vícero, když se množí, přece to přes dvacet let nemůže být pořád jedna a ta samá :think:

Zajímavý sled diskuze… :mrgreen:
Od mlékovarů přes vysvětlování smailů užitých při zmínce o svatbě až po žáby :mrgreen:
Radši končím :oops:

birkana
1687 příspěvků 25.10.13 14:53

Tvé dceři se nedivím - nemá na hlavě korunku = princ to není :twisted: Naši obojživelníci již spolehlivě zazimovali (máme na pozemku - pastvině přírodní jezírko obydlené mimo jiné i populací skokana - min.7 kousků). :kytka:

Zuzka1973
2326 příspěvků 25.10.13 14:00

@birkana Tobě se nelíbím??? :mrgreen: Nejnovější fotka… na občanku mi ji uznat nechtěli, tak aspoň zde :mrgreen:
Neee… to jsme jen při úklidu zahrady stěhovali žabku na bezpečnější místo a byla tak zblblá, že i pózovala :)
Nabídli jsme ji dceři, coby zakletého prince, odmítla… prý radši zůstane na ocet :D
Tak žabža teď bydlí za kompostem, vypadá, že zůstane natrvalo…

birkana
1687 příspěvků 25.10.13 13:32

@casino, čertíci ( :cert: ) znamenají, že jsem tehdy byla naivní a s ideály :oops: :,(. To :zed: by příslušelo mému tehdejšímu partnerovi, když se se mnou rozváděl.
@Zuzka1973, co se mi to zobrazilo jako tvůj avatar 8o 8o 8o

Ačraj
697 příspěvků 24.10.13 17:38

Rozhodla jsem se, že si ho také koupím, dnes v Tescu za 235,–, pěkný nerezový :mavam:

casino
4488 příspěvků 24.10.13 17:11
Mlékovar , kašovar, ovar..., hihi

Já f tom 2× za uherský rok udržuju v použitelném stavu tekutou čokoládu…
Pudinky, kaše? No, každý vaří jak umí :)

P. S. :)
Co znamenají ti čertíci :cert: :?:
To já když si vzpomenu na ten den, kdy nám pršelo štěstí, tak bych použil tohoto smila: :zed:

Zuzka1973
2326 příspěvků 24.10.13 14:30

@birkana Jj, na krémy a polevy je to super :palec:

birkana
1687 příspěvků 24.10.13 13:51

Já jsem si tenkrát to „udělátko“ koupila, abych mému budouímu dítku nepřipálila kaši :srdce: Rýži v jakékoli sladké úpravě „nemusím“, ale používám jej s úspěchem k vaření pudinků a pro přípravu krémů, které je nutné šlehat na vodní lázni :idea:

Ačraj
697 příspěvků 24.10.13 13:19

Já mám také mlékovar hliníkový, již odložený, nyní se dělá z nerezu, ale obejdu se bez něho. ;) Já si rýži uvařim raději do poloměkka ve vodě a dovařím v mléce, je to super, :palec: líná míchat nejsem, ale spíš mám strach z křečáku, :lol: I když se to míchá v mléce, stejně se to rádo přichytává. :mrgreen:

Zuzka1973
2326 příspěvků 24.10.13 13:01

@birkana Tenhle měl krabici, ale kde už je jí konec… Ani už nevím, kdo ho přinesl, jen vím, že já ne :D
Ale zájem o něj má syn, už bydlí ve svém a miluje rýžové nákypy… takže jsem vlastně ráda, že se to téma vytáhlo, bo aspoň mu ho konečně nezapomenu přichystat :)

birkana
1687 příspěvků 24.10.13 12:50

Ten můj je hliníkový a tehdy u něho v regále byla cedulka Kašovar :-O a byl bez krabice :think:

Zuzka1973
2326 příspěvků 24.10.13 12:15

@birkana Kašovar? Ten název slyším prvně, ale je zajímavý :D
Já ho mám ve dvojím vydání: jedno nerez po babičce a jedno „alu“ - už nevím, kde se vzal, používám ten nerezový.
Ale na krabici od toho hliníkového bylo napsáno: Mlékovar 8)
Děti si v něm dělávaly i pudink, když se učily vařit a v normálním kastrůlku se jim to nedařilo :D

birkana
1687 příspěvků 24.10.13 10:22

@Zuzka1973, @casino, ten „dutý“ hrnec jsem si koupila koncem 70-tých let minulého století pod názvem KAŠOVAR do výbavy, coby budoucí nevěsta :cert: :cert: :cert:

Zuzka1973
2326 příspěvků 24.10.13 09:42

@casino přitom stačí obyčejný hrnec na mléko po našich babičkách… Má dutou stěnu, kam se nalije voda a nestane se aby se rýže vařená v mléce připalovala…
A úplně moderní mamina vezme za vděk mikrovlnkou - v té jde vařit rýže také rovnou v mléce. Sice někdy trochu překypí, ale mikrovlnka je čistá na to šup.
Používám oba způsoby, podle množství rýže…
Super nejen u této mléčné rýže, ale hlavně při vaření rýže v mléce na ovocné nákypy.
To vás nepoučuji, jen doplňuji vaši úvahu a třeba to některé mamině pomůže, protože rýže vařená v mléce a vařená ve vodě je docela veliký rozdíl… :mavam:

casino
4488 příspěvků 23.10.13 23:47
V názvu by mohlo být PRO DĚTI...

… snad kdyby v surovinách nebyl ten vanilín a dále by v názvu mohlo být PRO LÍNÉ KUCHTY ;)
Rýži vařím ve vodě, protože vaří-li se s mlékem, připaluje se
No, chápu, že maminy nemají moc času, ale co to je proti věčnosti, stát 20 minut u plotny a míchat, že?
Vařit malému svišti rýži ve vodě, to by nedělala snad ani maminka od krkavčat, že? :roll: ;)

lehocka.j
13 příspěvků 23.10.13 10:48

Zdravím, dělávala jsem ji dětem když byli malí s dušenými jablky nebo s dětskou přesnidávkou.

Pink
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mléčná rýže

Jménem svých dětí moc díky za tento recept - oni mléčnou rýži milují :-)

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mléčná rýže

Tak jste mě Bedlo a Madlo přesvědčily. Jdu se dívat na net jak to vlastně vypadá. Na omáčky by se moc hodil.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mléčná rýže

Dobrý večer, souhlas s Madlou - mlékovar používám i na smetanové omáčky, jako je koprovka, také tam vařím česnekovou omáčku - žádná se nezdrcla - doporučuji. Dík za recept - já to moc nemusím, ale muž to miluje - mléčnou rýži. Hezký večer.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mléčná rýže

Mlékovar je určitě fajn. Já ho nemám. Mě se osvědčilo vařit ve vodě. Chuťově mi to přijde také dobré.

Labužník madla02
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mléčná rýže

Při vaření je dobré použít mlékovar - hrnec s dvojitým dnem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz