Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Nejsem ortodoxní… Ani věřící, ani erotoman. Z atributu sv. Agáty se
mi ale dobře nedělá…
Patrně „Kozičky sv. Agáty“ nikdo dělat nebude a to je ještě ten
nejněžnější překlad. Siciliáni mají pro tento zákusek, symbolizující
patronku Catanie, mnohem jadrnější výrazy. Je ale aspoň dobré vědět
jaké prastaré formy jídel jsou jinde ve světě a že např. naše DORTY nejsou až tak nic
nového pod sluncem
Ze surovin vypracujeme těsto na vále, nádivku spojíme v míse a polevu umícháme v misce. Těstem vyložené formičky plníme náplní a zavíčkujeme kouskem těsta. Formičky pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 35 minut. Korpusy po vychladnutí ledujeme polevou a dozdobíme kandovanými třešněmi. Poznámka: Kousky těsta lze do formiček natlačit prsty, ale vzhlednější je vyválet plát (max. 5mm silný), vypíchat kolečka a těmi formičky (půlkulový tvar, průměr 8cm) vyložit a dalším kolečkem náplň zavíčkovat. Formy lze péci i vzhůru dnem. Ricottu můžeme nahradit tvarohem; ať to či ono, doporučuji propasírovat sítem. Umíchaná poleva se nanáší opakovaně, aby vytvořila hladký, bílý povrch. Pokud polevu ušleháte, tak je nutné ji následně naředit vodou, aby ji bylo lze nanášet např. štětcem (lze toho dosáhnout na jeden nátěr) a na produktu byla poleva hladká. I tak vám z uvedeného množství surovin zbude víc než polovina (lze napéci pusinky) Nemáte-li formičky, lze náplň zabalit do těsta (podobně jako se dělají plněné knedlíky) – toto nemám odzkoušeno. Receptů je na netu celá řada... Ze zde uvedeného množství na 8ks lze vytvořit až 12ks
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Minne di Sant'Agata, Prsa sv. Agáty
5068 příspěvků 6.1.12 18:02
tak mucnik mal veliky uspech,cesto pate brisee vopred upecene a do kremu len hrozienka biele iranske nasekane(tie maju fajnovu nakyslastu chut)pridala susene merunky nasekane, vanilku nalozenu vo vodke (teda tu vodku) a vynechala cokoladu –vzhladom k hlavnemu chodu
a dakujem za rady…mimochodom, bolo to na
oslavu narodenin a ako hlavny chod po baranich v…iach na bielom vine
s muskatovym orechom ..vsetko na seba dobre naviazovalo, nic nebilo do oci a
kazdemu chutilo vsetko aj napriek nazvu a povodu 
5068 příspěvků 4.1.12 21:24
..uprimne, mne sa ten mucnik paci aj s tym ako vyzera (na rozdiel od inych podobnych) a isto iste aj chuti naramne…tu polevu som sa rozhodla robit a to naozaj nerada robim polevy.. a bielkova vedie prim..vdaka
jolana,
V té velikosti (8cm) je to dezert tak pro
dva… 1ks je výživná svačinka pro jednoho
Já to pojídal tři dny, a bylo to lepší a
lepší 
moc nerozumím: " nenavlhne ten dezert.."
Pokud je to otázka, položená v obavě, zda dezert nenavlhne, pak vězte, že pokud nenavlhne, tak se obtížně konzumuje. Je to vlastně křehké těsto a to je po upečení skoro jako kámen; a čím je těsto tlustší, tím déle trvá, než se rozleží. Ta poleva to „zakonzervuje“ a brání vysychání (pominu-li drobnost, že bez ní tu třešničku nepřílepíte
(chápu, proč bez polevy a bez třešničky /netřeba se vymlouvat na línou kuchařku
/ Patrně si nejste jistá, jak by to
v plné „kráse“ vaši hosté přijali…
Vaše obavy jsou oprávněné… Proč myslíte,
že jsem do DOjídal 3dny??? Někteří, jen co to viděli, tak odpadli
)
5068 příspěvků 4.1.12 20:33
chodim sa na to pozerat, zeby som to zajtra vecer spachala ..vsetko je jednoduche, len nechce sa mi robit polevu popravde ..ja taaak nerada robim bielkovu polevu … a ked upeciem stvrtok vecer (s domacim tvarohom)a podavat sa bude piatok popludni, nenavlhne ten dezert..predsa len tvaroh , bez vajca, bez piskotovych drobku…dik ..
Dekuji za vlozeni receptu, ten nazev ma puvod v drastickem muceni, ale v Catanii na Svatou Agatu nedaji dopustit, nezne a duverne ji rikaji Santuzza - Svatuska, mila svetice.
Podobny recept se priravuje take v Palermu.
Zdravim.
584 příspěvků 29.12.11 09:45
Po přečtení názvu jsem si chvíli pohrával se vzrušující myšlenkou, zda bys mi nedal na Agátu mobil. Pak jsem její kousek zahlédl, hm nechci, dík
Můj lašský klobouk dolu, já sem jeden velkej obdiv. Co voni jsou ochotni obětovat energie a času jen aby si zaplácli žaloudek něčim sladkym… co se týče ortodoxnosti, myslim že už v této chvíli probíhá kuloárová (vášnivá) diskuse jak to s nima vlastně je. Trochu se obávám, aby jich neoznačili jako nepraktikujícího.
5068 příspěvků 28.12.11 20:58
klobucik mi az nadskocil..od radosti:) ..a chutne to musi byt tiez
Mucnik ma krasne meno, krasne vyzera a urcite aj
chuti … a s radostou sa takym dacim necham inspirovat a pri prvej
prilezitosti ..dakujem 