Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
boogie007 Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Příprava těsta je poněkud otravnou záležitostí, ale pokud vše dodržíte, tak jak máte, bude vám odměnou krásně jemný, křehoučký koláček. Navíc doplněný vaší oblíbenou náplní – skoro jakýmkoliv ovocem, pudinkem, ořechy, …
Recepty a nápady na těsto jsem sbírala všude možně. Opravdu pěkný popis - a velkou inspiraci - najdete tady: http://catalinapece.blogspot.cz/…t-testo.html
1. nejdříve si připravíme ovocné náplně. Do kastrolku dáme příslušné ovoce, lehce podlijeme vodou, přivedeme k varu a chvilku povaříme. Smícháme si cukr se škrobem a kořením a přisypeme k ovoci. Za stálého míchání ještě chvilku vaříme – až se škrob „rozpustí“ a směs jakoby ztmavne. Jablíčka jen promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla a pak i s ostatními přísadami – nevaříme je. 2. do lednice si dejte vychladit 2 příborové nože (dala jsem i mísu). 3. vyndejte si máslo/sádlo z lednice a pokrájejte na kostky. Opět ho tam na cca 15minut vraťte. 4. do mísy si prosejte!!! mouku a přidejte špetku soli. 5. teď šup do lednice pro máslo. Nejdřív ho propracovávejte noži (krájejte proti sobě … cupujte na menší a menší kousky) – začne se to podobat drobence. Pak použijte svoje ruce – zchlaďte si je pod studenou vodou. Těsto ale nehněťte, jen mněte mezi prsty a „pohazujte“ si jím. Pořád se snažíme dostat do těsta co nejvíc vzduchu. 6. vodu začneme přidávat, až bude máslo zcela zapracované. Začneme s jednou lžící – zpracujeme noži, pak prstíky, další lžíce – opět nože – prstíky a další lžíce – opakujeme předchozí postup. Většinou 3 lžíce vody stačí. 7. těsto zabalíme do sáčku a dáme do lednice. Necháme to asi 30minut ztuhnout – může tam být ale i 3 dny. 8. těsto si rozválejte na mírně pomoučeném vále na placku o výšce 0,3cm. Vykrajujte kolečka o trochu větší než je obvod formičky (určitě se v kuchyni najde nějaký vhodný hrnek). 9. kolečko dejte do muffinové formičky. Těsto je máslové, tak že formičky nemusíte ničím dalším vymazávat. Zase přijdou na řadu prstíky – vytlačte všechny vzduchové bubliny a těsto rovnoměrně přimáčkněte ke stěnám. 10. pokud používáme „mokré“ náplně – což je asi skoro všechno, předpečte si košíčky asi 10 minut při 180°C nebo je také ještě můžete předtím vymazat bílkem. 11. naplňte je náplní a můžete se zcela svobodně vyřádit na zdobení – vytvořit mřížku, různě prokrojené „víčko“ (předtím než pie přiklopíte, tak pomažte jeho hrany vajíčkem), na „víčko“ vajíčkem přilepit různé tvary vykrojené z těsta, posypat drobenkou, … 12. pak těsto potřete vajíčkem a pečte při 180°C tak 20minut nebo až začnou pies hnědnout. 13. ještě nějakou chvilku nechte pies chladnout přímo ve formě (cca 10minut). Je trochu problém koláčky z formy dostat, ale jak jsem zjistila, až trochu zchladnou a zpevní se, stačí jen formu opatrně obrátit a koláčky „vysypat“. Pozn.: přestože se ovocná náplň sama o sobě zdála dost sladká, v kombinaci s neslazeným těstem se sladkost „ztrácí“, tak že pokud máte raději sladčí věci, přidejte si víc cukru.
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mini americké pies
Slané varianty by určitě také byly skvělým řešením.
, ale dalo by se (jak jsem to už ke konci
dělala
) vynechat zdobící techniku a
přejít jen na výrobu „košíčků“. A především mít po ruce alespoň
2 formy na muffiny. Jinak je to opravdu blbárna 

S tím druhým také souhlasím
Ale musím přiznat, že i ta blbárna za to občas bude stát. Jsou fakt dobré
1437 příspěvků 20.6.12 22:26
Je to krásne a viem si predstaviť aj kopu slaných variácií, ale keď si predstavím oslavu s mojimi kobylkami (sarančami
), tak si pomyslím, že by mi pánboh do
sprostých vynadal 