Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pampeliska191 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Artyčoky očistíme a odstraníme tuhé vnější lístky a špičky. Nakrájíme na tenká kolečka. Brambory oškrábeme a nakrájíme na špalíčky. V hrnci se silnými stěnami rozehřejeme máslo a artyčoky spolu s bramborami na něm z obou stran lehce oprahneme dozlatova. Zaprášíme moukou a ještě chvíli za neustálého míchání obracíme. Podlijeme vývarem, ochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Vaříme 10 - 15 minut. Přisypeme rýží a dále vaříme, dokud rýže není hotová. Posypeme petrželkou a hned podáváme. ARTYČOKY prospívají játrum, jak by Vám řekl každý Francouz a výtažky z této zeleniny jsou - stejně jako extrat ze smetanky - důležitou součástí horkých alkoholických nápojů, které mají povzbudit chuť k jídlu či zklidnit rozbouřená játra po večerních excesech v baru či u večeře. Artyčoky nemusejí být naprosto čerstvé: hlavičky by měly být pevné, s těsně přilehlými listeny. Nekupujeme je pokud vypadají zvadlé nebo zeschlé. Artyčoky jsou oblíbené v Itálii a stánky na tržištích se prohýbají pod tíhou celých rostlin i s dlouhými stonky a převislými listy. Křehoučké mladé artyčoky se často jedí zasyrova, dokud mají pikantní chuť, s trochou strouhaného parmezánu a pokapané olejem a citronem. Vařené jsou součástí mnoha receptů na těstoviny či rizoto. Artyčoky jsou vynikající dušené s mladými boby nebo v polévkách, jako je minestrone z rýže, artyčoku a brambor ( viz. recept odeslaný v labužníku). Seříznuté, uvařené a zastudena podávané artyčoky s několika kapkami oleje a petrželkou se objevují na jídelních lístcích některých restaurací. Abychom si artyčoky připravili k jídlu na jakýkoliv z uvedených způsobů, přichystáme si k ruce skrojek citronu, kterým potřeme nakrájené části, aby nezhnědly, a hrnec s vodou a trochou octa, do něhož připravené artyčoky vložíme. Vybíráme malé a křehké kousky, jímž odřízneme stonky těsně pod listeny. Odstraníme všechny staré, oschlé nebo zavadlé vnější listeny a potom jim ostrým nožíkem úhledně seřízneme špičky. Pokud nemáme k dispozici čerstvé artyčoky, použijeme konzervované, které jsou k dostání ve větších samoobsluhách a lahůdkářstvích.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Minestrone s rýží, artyčoky a bramborami