Recept Minestrone s rýží, artyčoky a bramborami

Pampeliska191 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Artyčoky očistíme a odstraníme tuhé vnější lístky a špičky. Nakrájíme na tenká kolečka. Brambory oškrábeme a nakrájíme na špalíčky. V hrnci se silnými stěnami rozehřejeme máslo a artyčoky spolu s bramborami na něm z obou stran lehce oprahneme dozlatova. Zaprášíme moukou a ještě chvíli za neustálého míchání obracíme. Podlijeme vývarem, ochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Vaříme 10 - 15 minut. Přisypeme rýží a dále vaříme, dokud rýže není hotová. Posypeme petrželkou a hned podáváme. ARTYČOKY prospívají játrum, jak by Vám řekl každý Francouz a výtažky z této zeleniny jsou - stejně jako extrat ze smetanky - důležitou součástí horkých alkoholických nápojů, které mají povzbudit chuť k jídlu či zklidnit rozbouřená játra po večerních excesech v baru či u večeře. Artyčoky nemusejí být naprosto čerstvé: hlavičky by měly být pevné, s těsně přilehlými listeny. Nekupujeme je pokud vypadají zvadlé nebo zeschlé. Artyčoky jsou oblíbené v Itálii a stánky na tržištích se prohýbají pod tíhou celých rostlin i s dlouhými stonky a převislými listy. Křehoučké mladé artyčoky se často jedí zasyrova, dokud mají pikantní chuť, s trochou strouhaného parmezánu a pokapané olejem a citronem. Vařené jsou součástí mnoha receptů na těstoviny či rizoto. Artyčoky jsou vynikající dušené s mladými boby nebo v polévkách, jako je minestrone z rýže, artyčoku a brambor ( viz. recept odeslaný v labužníku). Seříznuté, uvařené a zastudena podávané artyčoky s několika kapkami oleje a petrželkou se objevují na jídelních lístcích některých restaurací. Abychom si artyčoky připravili k jídlu na jakýkoliv z uvedených způsobů, přichystáme si k ruce skrojek citronu, kterým potřeme nakrájené části, aby nezhnědly, a hrnec s vodou a trochou octa, do něhož připravené artyčoky vložíme. Vybíráme malé a křehké kousky, jímž odřízneme stonky těsně pod listeny. Odstraníme všechny staré, oschlé nebo zavadlé vnější listeny a potom jim ostrým nožíkem úhledně seřízneme špičky. Pokud nemáme k dispozici čerstvé artyčoky, použijeme konzervované, které jsou k dostání ve větších samoobsluhách a lahůdkářstvích.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 09.11.02 vloženo
  • 6740x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Dělená strava - skupina rostlinná (škroby)
  • 2 malé kulaté artyčoky
  • 2 středně velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička celozrnné pšeničné mouky
  • 1,5 litru slabého zeleninového vývaru
  • 200 g dobře oprané dlouhozrnné hnědé rýže
  • sůl, pepř
  • svazek čerstvé petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Minestrone s rýží, artyčoky a bramborami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Velikonoční zajíček

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Cibulačka Cibulačka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz