Recept Dezert á la Mille Feuille

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dezert á la Mille Feuille

Postup

Předehřejeme si troubu na 250°C. Listové těsto (v závislosti na tom, zda jste jej sehnali na pečícím papíře už vyválené nebo kus, který se teprve musí vyválet) rozprostřít vyválené na tloušku max. 2 mm na pečící papír. Nožem rozkrájet na obdélníčky asi 12×5cm. Žloutek smícháme s troškou mléka a danou směsí potřeme nakrájené obdélníčky. A dáme péct - zabere to asi 7 minut.

Do kastrůlku si dáme máslo, cukr, vejce, kůru i šťávu z citrónů a na mírném plameni zahříváme. Neustále míchat, dokud směs není hustá. Přes jemné sítko přecedíme a dáme vychladit.

Do pánve nasypeme ovoce, cukr a zalijeme likérem. Pokud jsou ve směsi maliny, vaříme dokud se nerozpadnou a směs nezahustí. Zchladit.

A pak už jen vrstvení - na dno talíře je dobré dát trochu citrónového krému, na který se přilepí upečená buchtička, poté opět trocha krému, směs ovoce, trocha krému, další buchtička atd. :-)
Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.08.11 vloženo
  • 3910x zobrazeno

Ingredience

  • balíček listového těsta
  • žloutek
  • trocha mléka
  • 400g směs lesních plodů (používám mražené)
  • 120 g cukru
  • 20 g másla
  • 60-100 ml likéru na podlití (ořechový a kávový jsem vyzkoušel)
  • 85 g másla
  • kůra a šťáva ze dvou citrónů
  • 120 g cukru
  • 3 větší vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dezert á la Mille Feuille

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 21.08.11 01:49

…jsem se právě vrátil z hradu (ne z Hradu) co v něm mají kasíno. Na tom druhém je spíše panoptikum… :mrgreen:
Honí mě mlsná a v lednici v dóze zbyteček toho výborného krémečku od minulého experimentování. Bylo ho maličko, tak jsem si ho nastavil kakaem, skoro 1:1 Hmmm, to bylo maso :palec: Někdy budu muset vyzkoušet do dortu citronový krém s kakaem, nebo spíše čokokrém s citronovou šťávou a kůrou… Nevzpomínám si, že bych už něco takového potkal :think:

 
zébulon  18.08.11 11:24

no jo, no jo, mate pravdu, mile casino, ja jsem taky napsala „vlastne jsou to zloutkove rezy“. Ale v tom svem uplne prvnim komentari jsem chtela jen poradit, jak upect listove testo na tenhle moucnik, aby se nenafouklo a aby se nam to pekne skladalo. Protoze me se tenhle recept libi a uz se na nej chystam.

 
casino
4463 příspěvků 18.08.11 10:21

No, snad nám bude medicdroid odpuštěno… :-)
zébulon,
nevím jak ve Francii, ale u nás se „krémšnity“ (po našemu „krémšnyty“) tvoří tak, že se těsto NAKRÁJENÉ na stejně široké pásy upeče, polovina pásů se potře náplní, poklade se z upečeného těsta opatrně (na šířku budoucího řezu) nařezanými vršky a teprve pak se zákusek dokrojí…
Tož tak :-)

 
zébulon  17.08.11 16:32

medicdroid: Tak, jak pise Bento - kdyz napisete jen millefeuille, bez privlastku, melo by jit o klasiku. Samosebou, ze millefeuille se rika ruznym pokrmum, sladkym i slanym, skladanym z nekolika vrstev, ale millefeuille bez privlastku je jen jeden typicky moucnik, v ruznych variantach (karamel, cokolada, atp.), vzdy z listoveho testa, peceneho tak, jak jsem uvedla. Tenhle Vas moucnik vypada taky dobre, ale je to takove bleskove millefeuille, jako kdybyste srovnaval original Bidniky s jejich vydanim v Readers Digestu.

di: no jasne, ze to jsou vlastne zloutkove rezy. A je to prace, ale ten vysledek!!! Krem sice ne primo z jisky, ale s moukou, poradny creme patissiere. Nehledala jsem, ale cekala bych, ze urcite tady bude od babi nejaky poctivy pracny recept :- ). Ale pokud se nekomu nechce se s tim tak patlat, je tenhle recept docela dobra nahrazka - a dobre to jiste je, to nepochybuji.

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 14:51

Ja som isiel najpv oblukom , tak som ozvem priamo toto nema nic do cinenia s menom "Mille Feuille "
to neznamena ze to nie je dobry kolac aky robite doma. :potlesk:
 http://en.wikipedia.org/…ille-feuille

 
medicdroid
12 příspěvků 17.08.11 14:24

Když už by šlo o klasické mille feuille, tak tam se používá filo těsto. Jenže to jsem nikde nesehnal.

 
di
2451 příspěvků 17.08.11 14:23

Zébulon: jak to tak popisujete, hodně mi to připomíná „krémšnity“ mojí babičky, byla jimi vyhlášená. Nevěděla byste, jestli je to podobné? Krém ovšem dělala máslovo-žloutkový (z jíšky) a bylo to bez ovoce.

 
zébulon  17.08.11 13:57

Není to klasické millefeuille. Pro millefeuille hezky geometrické, nenafouklé pečte propíchané listové těsto vcelku, přikryté i shora papírem na pečení a dalším plechem, při 200°cca 25 minut. Nakrájejte na tři obdélníky, naplňte krémem, složte a až poté opět opatrně krájejte. Na povrch klasického millefeuille patří fondant nebo citrónová poleva.

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 13:17

Tiez ma to zaujima , ja nie som pekar , lebo orginalny recept podla Larousse Gastronomique sa robi ovela komplikovanejsie a len zltka, ale ked to funguje to je to super. :palec:

Příspěvek upraven 17.08.11 v 13:24

 
casino
4463 příspěvků 17.08.11 13:00

Hi,hi,hi,
právě to jsem si říkal, že to bude sladkokyselá vaječina… Ne, opravdu to nezvaječinovatělo :mrgreen:
Zatím pořád ještě chutná…, ulizuju, ulizuju :-P

 
medicdroid
12 příspěvků 17.08.11 12:40

Takhle ho dělám já jak jsem to popsal, jedinej problém je vychytat sladkost vs. kyselost. Já bych to varem se bál nechat přejít, prtž v mžiku jsou z toho míchaný vejce :D. Jinak doufám že chutnal ;)

 
casino
4463 příspěvků 17.08.11 12:32

No, ten krém je zajímavý :think:
Opravdu tam nic nechybí?
Opravdu se to jen tak smíchá a zahřeje?
medicdroid, prosím potvrďte, nebo doplňte…, než to začnu zkoušet, protože jestli je to tak jednoduché, tak to bude v cukrařině bomba :mrgreen:
To výše psané jsem zplodil po přečtení receptu…
Pak jsem si řek´, ty blbe, tak to vyzkoušej :twisted:
V kastrůlku jsem trochu rozšlehal (vidličkou) 1vejce+4dkg ml.cukru, přidal šťávu+kůru skoro z celého lemonu, dal na plotnu a přidal 3dkg změklého másla. Pomalu jsem zahříval a míchal a míchal. A vono to fakt krásně zhoustlo :palec: Z hecu jsem to nechal i přejít varem a nezdrclo se to :-D
Paráda :-) Díky :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz