Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
medicdroid Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Předehřejeme si troubu na 250°C. Listové těsto (v závislosti na tom, zda jste jej sehnali na pečícím papíře už vyválené nebo kus, který se teprve musí vyválet) rozprostřít vyválené na tloušku max. 2 mm na pečící papír. Nožem rozkrájet na obdélníčky asi 12x5cm. Žloutek smícháme s troškou mléka a danou směsí potřeme nakrájené obdélníčky. A dáme péct - zabere to asi 7 minut. Do kastrůlku si dáme máslo, cukr, vejce, kůru i šťávu z citrónů a na mírném plameni zahříváme. Neustále míchat, dokud směs není hustá. Přes jemné sítko přecedíme a dáme vychladit. Do pánve nasypeme ovoce, cukr a zalijeme likérem. Pokud jsou ve směsi maliny, vaříme dokud se nerozpadnou a směs nezahustí. Zchladit. A pak už jen vrstvení - na dno talíře je dobré dát trochu citrónového krému, na který se přilepí upečená buchtička, poté opět trocha krému, směs ovoce, trocha krému, další buchtička atd. :-) Dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dezert á la Mille Feuille
…jsem se právě vrátil z hradu (ne z Hradu) co v něm mají kasíno. Na tom druhém je spíše panoptikum…
Někdy budu muset vyzkoušet do dortu citronový
krém s kakaem, nebo spíše čokokrém s citronovou šťávou a kůrou…
Nevzpomínám si, že bych už něco takového potkal 
Honí mě mlsná a v lednici v dóze zbyteček toho výborného krémečku od minulého experimentování. Bylo ho maličko, tak jsem si ho nastavil kakaem, skoro 1:1 Hmmm, to bylo maso
no jo, no jo, mate pravdu, mile casino, ja jsem taky napsala „vlastne jsou to zloutkove rezy“. Ale v tom svem uplne prvnim komentari jsem chtela jen poradit, jak upect listove testo na tenhle moucnik, aby se nenafouklo a aby se nam to pekne skladalo. Protoze me se tenhle recept libi a uz se na nej chystam.
No, snad nám bude medicdroid odpuštěno…

zébulon,
nevím jak ve Francii, ale u nás se „krémšnity“ (po našemu „krémšnyty“) tvoří tak, že se těsto NAKRÁJENÉ na stejně široké pásy upeče, polovina pásů se potře náplní, poklade se z upečeného těsta opatrně (na šířku budoucího řezu) nařezanými vršky a teprve pak se zákusek dokrojí…
Tož tak
medicdroid: Tak, jak pise Bento - kdyz napisete jen millefeuille, bez privlastku, melo by jit o klasiku. Samosebou, ze millefeuille se rika ruznym pokrmum, sladkym i slanym, skladanym z nekolika vrstev, ale millefeuille bez privlastku je jen jeden typicky moucnik, v ruznych variantach (karamel, cokolada, atp.), vzdy z listoveho testa, peceneho tak, jak jsem uvedla. Tenhle Vas moucnik vypada taky dobre, ale je to takove bleskove millefeuille, jako kdybyste srovnaval original Bidniky s jejich vydanim v Readers Digestu.
di: no jasne, ze to jsou vlastne zloutkove rezy. A je to prace, ale ten vysledek!!! Krem sice ne primo z jisky, ale s moukou, poradny creme patissiere. Nehledala jsem, ale cekala bych, ze urcite tady bude od babi nejaky poctivy pracny recept :- ). Ale pokud se nekomu nechce se s tim tak patlat, je tenhle recept docela dobra nahrazka - a dobre to jiste je, to nepochybuji.
Ja som isiel najpv oblukom , tak som ozvem priamo toto nema nic do cinenia s menom "Mille Feuille "
to neznamena ze to nie je dobry kolac aky robite doma.
http://en.wikipedia.org/…ille-feuille
12 příspěvků 17.8.11 14:24
Když už by šlo o klasické mille feuille, tak tam se používá filo těsto. Jenže to jsem nikde nesehnal.
2452 příspěvků 17.8.11 14:23
Zébulon: jak to tak popisujete, hodně mi to připomíná „krémšnity“ mojí babičky, byla jimi vyhlášená. Nevěděla byste, jestli je to podobné? Krém ovšem dělala máslovo-žloutkový (z jíšky) a bylo to bez ovoce.
Není to klasické millefeuille. Pro millefeuille hezky geometrické, nenafouklé pečte propíchané listové těsto vcelku, přikryté i shora papírem na pečení a dalším plechem, při 200°cca 25 minut. Nakrájejte na tři obdélníky, naplňte krémem, složte a až poté opět opatrně krájejte. Na povrch klasického millefeuille patří fondant nebo citrónová poleva.
Tiez ma to zaujima , ja nie som pekar , lebo orginalny recept podla Larousse Gastronomique sa robi ovela komplikovanejsie a len zltka, ale ked to funguje to je to super.
Příspěvek upraven 17.08.11 v 13:24
Hi,hi,hi,

právě to jsem si říkal, že to bude sladkokyselá vaječina… Ne, opravdu to nezvaječinovatělo
Zatím pořád ještě chutná…, ulizuju, ulizuju
12 příspěvků 17.8.11 12:40
Takhle ho dělám já jak jsem to popsal, jedinej problém je vychytat sladkost vs. kyselost. Já bych to varem se bál nechat přejít, prtž v mžiku jsou z toho míchaný vejce
. Jinak doufám že chutnal 
No, ten krém je zajímavý
…
Z hecu jsem to nechal i přejít
varem a nezdrclo se to 
Díky 
Opravdu tam nic nechybí?
Opravdu se to jen tak smíchá a zahřeje?
medicdroid, prosím potvrďte, nebo doplňte…, než to začnu zkoušet, protože jestli je to tak jednoduché, tak to bude v cukrařině bomba
To výše psané jsem zplodil po přečtení receptu…
Pak jsem si řek´, ty blbe, tak to vyzkoušej
V kastrůlku jsem trochu rozšlehal (vidličkou) 1vejce+4dkg ml.cukru, přidal šťávu+kůru skoro z celého lemonu, dal na plotnu a přidal 3dkg změklého másla. Pomalu jsem zahříval a míchal a míchal. A vono to fakt krásně zhoustlo
Paráda