Recept Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Úvod

Ze spisovného costoletta (žebírko) vznikla cotoletta alla milanese, v Miláně zvaná cuteléta milanés. Patří k uznané čtveřici specialit alla milanese (další jsou "risotto":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=31833 , "ossobuco":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=32111 a "mondeghili":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=32113 ). A dostali jsme se k české kotletě.

Postup

Klasická milánská kotleta je z mladého telecího masa, vysoká nejméně 2 cm, zásadně nenaklepaná, jen pečlivě očištěná od tuku po obvodu a v několika místech trochu naříznutá. Maso se částečně odřízne od kosti, která se před podáváním balí do papíru. Neosolenou kotletu namočíme do našlehaných vajec a obalíme strouhankou. Nejlepší je bílý toustový chléb, kterému ořežeme tmavý okraj, trochu vysušíme v troubě a na hrubo nastrouháme. Obal dobře přitlačíme k masu z obou stran. Původně se smažila na přepuštěném másle, kterého se nakonec trochu nalilo na hotovou kotletu. Každá strana se smaží asi 4 minuty. Dnes se máslo odlehčuje olejem a raději si ji pokapeme citrónem. Usmaženou kotletu osušíme na papíře, posolíme a podáváme horkou. Módní variantou je "sloní ucho", maso je naklepané na tenký plátek velký skoro jako talíř. Porce je velká, smažením se nakrabatí, ale je více cítit smaženým tukem. V létě se milánská kotleta někdy podává přikrytá ochucenou rukolou a čerstvými rajčaty. V současnosti se používá často kuřecí a krůtí maso. Najdou se malé odchylky v přípravě, ale staré klasické recepty jsou bez mouky. Obal je tenký a křupavý. Právě tím se liší od vídeňského řízku, který je bez kosti, naklepaný, v trojobalu, někdy z vepřového, smažený na sádle. Dlouhá debata o tom, který recept je starší, byla ukončena nalezenou korespondencí a skutečností, že recepty na tento lombardský pokrm sahají do středověku.

Recept je z kategorií: Telecí maso

Nahlásit recept

  • 29.11.09 vloženo
  • 18197x zobrazeno

Ingredience

  • telecí kotlety
  • vejce
  • strouhané bílé pečivo nebo strouhanka
  • přepuštěné máslo na smažení
  • sůl

Doporučená příloha

  • klasika je bramborová kaše a citrón

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Eja
3887 příspěvků 28.6.13 20:36

Ale no tak, to mám jako z části krůtího jako teplý předkrm tohle? Naštěstí jsem dnes v sýrotéce koupila ledacos, ale parmezán nnee. Ale vypadá to lákavě :think:

Destabilizator
4 příspěvky 28.6.13 15:01

Dovolil bych si reagovat, na zaklade pribehu, ktery o tomto receptu a videnskem rizku znam ja (doufam, ze vsechna jmena budu mit spravne).
Puvodni recept na toto italske jidlo obsahuje smes parmezanu a strouhanky, ktera mu dodava kouzlo (nevim, jak je mozne ze parmezan v receptu chybi). Kdyz toto jidlo ochutnal marsal Radecky v Italii v hotelu Danielli, zachutnalo mu a poslal cisari depesi s receptem. Cisar recept predal svemu kuchari, ale ten nemel parmezan, tak to risknul a udelal bez nej a vzal misto parmezanu mouku (- klasicky trojobal). Cisari samozrejme chutnalo…
Kdyz se marsal Radecky vratil a privezl parmezan, kuchar se priznal, ze ho nepouzil a marsal, vida jak cisari chutna i tak, to nechal vysumet.

dag
546 příspěvků 1.12.09 03:28
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

No, to je krásný recept, a jak sugestivně napsaný, jenomže telecí kotleta, to se u nás nevidí. A u nás je v Praze 6.
No, poptám se, protože to bych moc chtěla zkusit.

sveva
751 příspěvků 1.12.09 02:31
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese iva noskovice

Na můj dotaz jak je možné, že taková civilizace jako byla ta starého Říma, zmizela v mlze zapomnění, mi jeden pan profesor s úsměvem dvojsmyslně odpověděl: vtrhli tam barbaři. Ale ten recept asi nesahá až do těch dob, to byla nouze s bídou.

Soňo děkuji za perfektní spolupráci. Ano solí se až na papíře a údajně to podporuje křehkost obalu.
Zdravím vás obě.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.09 23:56
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-svevo

původ receptu a příbuznost s Vídeňským řízkem vysvětluje skutečnost, že Lombardie byla od 5.století n.l. osídlena germánským kmenem Langobardů, kteří na chvíli ob:,–(ili až na velmi malou část celou Itálii. Byl o tom hezký pořad v ČT Příchod barbarů - Langobardi

noskovice
1322 příspěvků 30.11.09 14:23
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-dag,

ano, rozuměla jsi dobře. Solí se až na papíře a jestli se nepletu, ta sůl není jemná, ale trochu hrubší.
Lezu svevě do zelí, tak doufám aspoň, že dobře. :-))
Ahoj, Soňa.

dag
546 příspěvků 30.11.09 13:44
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Rozuměla jsem tomu správně, že NEOSOLENOU? Anií vajíčko se neosolí? Houska na strouhanku také není osolená?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz