Recept Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Úvod

Ze spisovného costoletta (žebírko) vznikla cotoletta alla milanese, v Miláně zvaná cuteléta milanés. Patří k uznané čtveřici specialit alla milanese (další jsou "risotto":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=31833 , "ossobuco":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=32111 a "mondeghili":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=32113 ). A dostali jsme se k české kotletě.

Postup

Klasická milánská kotleta je z mladého telecího masa, vysoká nejméně 2 cm, zásadně nenaklepaná, jen pečlivě očištěná od tuku po obvodu a v několika místech trochu naříznutá. Maso se částečně odřízne od kosti, která se před podáváním balí do papíru. Neosolenou kotletu namočíme do našlehaných vajec a obalíme strouhankou. Nejlepší je bílý toustový chléb, kterému ořežeme tmavý okraj, trochu vysušíme v troubě a na hrubo nastrouháme. Obal dobře přitlačíme k masu z obou stran. Původně se smažila na přepuštěném másle, kterého se nakonec trochu nalilo na hotovou kotletu. Každá strana se smaží asi 4 minuty. Dnes se máslo odlehčuje olejem a raději si ji pokapeme citrónem. Usmaženou kotletu osušíme na papíře, posolíme a podáváme horkou. Módní variantou je "sloní ucho", maso je naklepané na tenký plátek velký skoro jako talíř. Porce je velká, smažením se nakrabatí, ale je více cítit smaženým tukem. V létě se milánská kotleta někdy podává přikrytá ochucenou rukolou a čerstvými rajčaty. V současnosti se používá často kuřecí a krůtí maso. Najdou se malé odchylky v přípravě, ale staré klasické recepty jsou bez mouky. Obal je tenký a křupavý. Právě tím se liší od vídeňského řízku, který je bez kosti, naklepaný, v trojobalu, někdy z vepřového, smažený na sádle. Dlouhá debata o tom, který recept je starší, byla ukončena nalezenou korespondencí a skutečností, že recepty na tento lombardský pokrm sahají do středověku.

Recept je z kategorií: Telecí maso

Nahlásit recept

  • 29.11.09 vloženo
  • 17882x zobrazeno

Ingredience

  • telecí kotlety
  • vejce
  • strouhané bílé pečivo nebo strouhanka
  • přepuštěné máslo na smažení
  • sůl

Doporučená příloha

  • klasika je bramborová kaše a citrón

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Eja
3887 příspěvků 28.6.13 20:36

Ale no tak, to mám jako z části krůtího jako teplý předkrm tohle? Naštěstí jsem dnes v sýrotéce koupila ledacos, ale parmezán nnee. Ale vypadá to lákavě :think:

Destabilizator
4 příspěvky 28.6.13 15:01

Dovolil bych si reagovat, na zaklade pribehu, ktery o tomto receptu a videnskem rizku znam ja (doufam, ze vsechna jmena budu mit spravne).
Puvodni recept na toto italske jidlo obsahuje smes parmezanu a strouhanky, ktera mu dodava kouzlo (nevim, jak je mozne ze parmezan v receptu chybi). Kdyz toto jidlo ochutnal marsal Radecky v Italii v hotelu Danielli, zachutnalo mu a poslal cisari depesi s receptem. Cisar recept predal svemu kuchari, ale ten nemel parmezan, tak to risknul a udelal bez nej a vzal misto parmezanu mouku (- klasicky trojobal). Cisari samozrejme chutnalo…
Kdyz se marsal Radecky vratil a privezl parmezan, kuchar se priznal, ze ho nepouzil a marsal, vida jak cisari chutna i tak, to nechal vysumet.

dag
546 příspěvků 1.12.09 03:28
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

No, to je krásný recept, a jak sugestivně napsaný, jenomže telecí kotleta, to se u nás nevidí. A u nás je v Praze 6.
No, poptám se, protože to bych moc chtěla zkusit.

sveva
751 příspěvků 1.12.09 02:31
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese iva noskovice

Na můj dotaz jak je možné, že taková civilizace jako byla ta starého Říma, zmizela v mlze zapomnění, mi jeden pan profesor s úsměvem dvojsmyslně odpověděl: vtrhli tam barbaři. Ale ten recept asi nesahá až do těch dob, to byla nouze s bídou.

Soňo děkuji za perfektní spolupráci. Ano solí se až na papíře a údajně to podporuje křehkost obalu.
Zdravím vás obě.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.09 23:56
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-svevo

původ receptu a příbuznost s Vídeňským řízkem vysvětluje skutečnost, že Lombardie byla od 5.století n.l. osídlena germánským kmenem Langobardů, kteří na chvíli ob:,–(ili až na velmi malou část celou Itálii. Byl o tom hezký pořad v ČT Příchod barbarů - Langobardi

noskovice
1322 příspěvků 30.11.09 14:23
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-dag,

ano, rozuměla jsi dobře. Solí se až na papíře a jestli se nepletu, ta sůl není jemná, ale trochu hrubší.
Lezu svevě do zelí, tak doufám aspoň, že dobře. :-))
Ahoj, Soňa.

dag
546 příspěvků 30.11.09 13:44
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Rozuměla jsem tomu správně, že NEOSOLENOU? Anií vajíčko se neosolí? Houska na strouhanku také není osolená?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ořechový koláč Ořechový koláč
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz