Recept Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Úvod

Ono se to podle původního receptu jmenuje Mexican stir fry.
Tohle vaření vzniklo původně v Číně a mělo svůj důvod, zcela prozaický – nedostatek dřeva. Proto muselo veškeré vaření proběhnout rychle, proto je tolik času a péče věnováno přípravě. Proto je vše pokrájeno na co nejmenší kousky, aby se to uvařilo rychle. A svět se naučil, a přijal tenhle způsob i do své kuchyně. Nechci tvrdit, že tenhle recept je autentický, tedy mexický. Sice jsem na to v Mexiku nenarazil, ale to neznamená, že ho tam neznají. Mexiko je velké, mnohem větší než naše domovina a jak se liší kuchyně jednotlivých oblastí. Tak proč ne v Mexiku? Přesto si nedovolím překlad receptu nazvat přímo mexickým, proto tedy Tex - Mex, jak si v Americe vaří Mexickou kuchyni.

Postup

Na oleji osmahněte maso do hněda a rozmělněte, nejlépe šťouchadlem na brambory, potom přidejte vše ostatní krom rajčat a sýra. Nechte 30 minut pod pokličkou dusit (to u kuřat, krůty a prasátka není nutné, těm to tak dlouho netrvá), pak přidejte rajčata a polovinu sýra. Nechte sýr rozpustit, maso už by mělo být hotové.
Na závěr posypte zbylým sýrem a petrželkou, ne-li koriandrem.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.05.10 vloženo
  • 5664x zobrazeno

Čas přípravy

  • půl hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 0.5 kg mletého hovězího, ale to vůbec není podmínka, kuře mleté či na nudličky, vepřové, krůtí...
  • 1 cibule na tuze drobno
  • 2 – 4 stroužky česneku, nadrobno
  • 1 zelená nebo červená paprika, nadrobno
  • 10 dkg naložených chilli, nadrobno
  • 400 gr fazolí
  • 800 gr rajčat, spařených a loupaných nejlépe z konservy
  • 1 hrnek strouhaného čedaru

Doporučená příloha

  • tortilla, rýže, ale i kuskus není špatný

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Manana
1515 příspěvků 19.05.10 17:17
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Drobku

asi jsem to nesprávně napsal. Měl jsem napsat nakyslý nálev a ne kyselý. Je to to, co uvádíš. Je to v plechovčičkách, u nás jsem ty jalapeños měl i pod názvem „…en Adobo“, oni adobo říkají i řídkým octovým nálevům.

 
Drobek  19.05.10 06:53
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Maňano, tohle nejsou adobado, uzené jalapeňos, ale prostě naložené jako okurky, takže asi v podobném nálevu, v octu, kvůli konservaci, ale určitě néé kyselé.

 
Drobek  19.05.10 06:50
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Já nevím, tady se prodávají plechovičky. Až jí koupím, tak se kouknu a dodám to sem.

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.10 16:16
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Soňo

vlastně jsem ti špatně odpověděl, protože moje odpověď je pro Čechy. Ale u vás v Talijánsku to musí bejt podobný, s římskou kulturou jste základ Evropy. A když to ještě u nás po Listopadu nebylo, tak jsem pro to jezdil od nás ze Šumavy hned za hranici do Bavorska, kde jsem to ve Freyungu nebo v Grafenau vždycky dostal. Taky se to jmenuje Chiles Jalapeños en Escabeche.

 
danda  18.05.10 07:16
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - manano :-)

ano, to z Německa nebrat, nedá se to jíst, nechutná je velice mírné slovo :-)

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.10 07:13
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Soňo

tak tady si zas dovolím za Drobka zaskočit já. Drobek s největší pravděpodobností myslí Chile Jalapeño en Adobo, což jsou zelené jalapeño papričky v kyselém nálevu z vody, octa, mrkve a cibule. V Mexiku a v jižních státech U.S.A. se to všude běžně používá na všechny možné způsoby. Ten kyselej nálev není moc octovej a je docela lahodnej, samozřejmě pálí. U nás v Čechách se někde dostane podobné zboží ve skle, vyrobené ne v Mexiku, ale v Německu, a to je kyselé jak ocet, bez cibule a mně to vůbec nechutná.
Doporučuji jen mexické plechovčičky, už je jich všude plno.

 
noskovice
1323 příspěvků 18.05.10 03:41
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Drobku, v čem je naložené chilli? Mám dvě možnosti, olej a ocet.
Zdravím z mokré Itálie, Soňa. :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz