Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Drobek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ono se to podle původního receptu jmenuje Mexican stir fry.
Tohle vaření vzniklo původně v Číně a mělo svůj důvod, zcela
prozaický – nedostatek dřeva. Proto muselo veškeré vaření proběhnout
rychle, proto je tolik času a péče věnováno přípravě. Proto je vše
pokrájeno na co nejmenší kousky, aby se to uvařilo rychle. A svět se
naučil, a přijal tenhle způsob i do své kuchyně. Nechci tvrdit, že tenhle
recept je autentický, tedy mexický. Sice jsem na to v Mexiku nenarazil, ale
to neznamená, že ho tam neznají. Mexiko je velké, mnohem větší než naše
domovina a jak se liší kuchyně jednotlivých oblastí. Tak proč ne
v Mexiku? Přesto si nedovolím překlad receptu nazvat přímo mexickým,
proto tedy Tex - Mex, jak si v Americe vaří Mexickou kuchyni.
Na oleji osmahněte maso do hněda a rozmělněte, nejlépe šťouchadlem na brambory, potom přidejte vše ostatní krom rajčat a sýra. Nechte 30 minut pod pokličkou dusit (to u kuřat, krůty a prasátka není nutné, těm to tak dlouho netrvá), pak přidejte rajčata a polovinu sýra. Nechte sýr rozpustit, maso už by mělo být hotové. Na závěr posypte zbylým sýrem a petrželkou, ne-li koriandrem.
Recept je z kategorií: Hovězí maso
tortilla, rýže, ale i kuskus není špatný
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Míchej a smaž - po Tex-Mexicku
asi jsem to nesprávně napsal. Měl jsem napsat nakyslý nálev a ne kyselý. Je to to, co uvádíš. Je to v plechovčičkách, u nás jsem ty jalapeños měl i pod názvem „…en Adobo“, oni adobo říkají i řídkým octovým nálevům.
Maňano, tohle nejsou adobado, uzené jalapeňos, ale prostě naložené jako okurky, takže asi v podobném nálevu, v octu, kvůli konservaci, ale určitě néé kyselé.
Já nevím, tady se prodávají plechovičky. Až jí koupím, tak se kouknu a dodám to sem.
vlastně jsem ti špatně odpověděl, protože moje odpověď je pro Čechy. Ale u vás v Talijánsku to musí bejt podobný, s římskou kulturou jste základ Evropy. A když to ještě u nás po Listopadu nebylo, tak jsem pro to jezdil od nás ze Šumavy hned za hranici do Bavorska, kde jsem to ve Freyungu nebo v Grafenau vždycky dostal. Taky se to jmenuje Chiles Jalapeños en Escabeche.
ano, to z Německa nebrat, nedá se to jíst, nechutná je velice mírné slovo
tak tady si zas dovolím za Drobka zaskočit já. Drobek s největší pravděpodobností myslí Chile Jalapeño en Adobo, což jsou zelené jalapeño papričky v kyselém nálevu z vody, octa, mrkve a cibule. V Mexiku a v jižních státech U.S.A. se to všude běžně používá na všechny možné způsoby. Ten kyselej nálev není moc octovej a je docela lahodnej, samozřejmě pálí. U nás v Čechách se někde dostane podobné zboží ve skle, vyrobené ne v Mexiku, ale v Německu, a to je kyselé jak ocet, bez cibule a mně to vůbec nechutná.
Doporučuji jen mexické plechovčičky, už je jich všude plno.
Drobku, v čem je naložené chilli? Mám dvě možnosti, olej a ocet.
Zdravím z mokré Itálie, Soňa.