Recept Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Úvod

Ono se to podle původního receptu jmenuje Mexican stir fry.
Tohle vaření vzniklo původně v Číně a mělo svůj důvod, zcela prozaický – nedostatek dřeva. Proto muselo veškeré vaření proběhnout rychle, proto je tolik času a péče věnováno přípravě. Proto je vše pokrájeno na co nejmenší kousky, aby se to uvařilo rychle. A svět se naučil, a přijal tenhle způsob i do své kuchyně. Nechci tvrdit, že tenhle recept je autentický, tedy mexický. Sice jsem na to v Mexiku nenarazil, ale to neznamená, že ho tam neznají. Mexiko je velké, mnohem větší než naše domovina a jak se liší kuchyně jednotlivých oblastí. Tak proč ne v Mexiku? Přesto si nedovolím překlad receptu nazvat přímo mexickým, proto tedy Tex - Mex, jak si v Americe vaří Mexickou kuchyni.

Postup

Na oleji osmahněte maso do hněda a rozmělněte, nejlépe šťouchadlem na brambory, potom přidejte vše ostatní krom rajčat a sýra. Nechte 30 minut pod pokličkou dusit (to u kuřat, krůty a prasátka není nutné, těm to tak dlouho netrvá), pak přidejte rajčata a polovinu sýra. Nechte sýr rozpustit, maso už by mělo být hotové.
Na závěr posypte zbylým sýrem a petrželkou, ne-li koriandrem.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.05.10 vloženo
  • 5784x zobrazeno

Čas přípravy

  • půl hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 0.5 kg mletého hovězího, ale to vůbec není podmínka, kuře mleté či na nudličky, vepřové, krůtí...
  • 1 cibule na tuze drobno
  • 2 – 4 stroužky česneku, nadrobno
  • 1 zelená nebo červená paprika, nadrobno
  • 10 dkg naložených chilli, nadrobno
  • 400 gr fazolí
  • 800 gr rajčat, spařených a loupaných nejlépe z konservy
  • 1 hrnek strouhaného čedaru

Doporučená příloha

  • tortilla, rýže, ale i kuskus není špatný

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Manana
1515 příspěvků 19.05.10 17:17
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Drobku

asi jsem to nesprávně napsal. Měl jsem napsat nakyslý nálev a ne kyselý. Je to to, co uvádíš. Je to v plechovčičkách, u nás jsem ty jalapeños měl i pod názvem „…en Adobo“, oni adobo říkají i řídkým octovým nálevům.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.05.10 06:53
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Maňano, tohle nejsou adobado, uzené jalapeňos, ale prostě naložené jako okurky, takže asi v podobném nálevu, v octu, kvůli konservaci, ale určitě néé kyselé.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.05.10 06:50
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Já nevím, tady se prodávají plechovičky. Až jí koupím, tak se kouknu a dodám to sem.

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.10 16:16
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Soňo

vlastně jsem ti špatně odpověděl, protože moje odpověď je pro Čechy. Ale u vás v Talijánsku to musí bejt podobný, s římskou kulturou jste základ Evropy. A když to ještě u nás po Listopadu nebylo, tak jsem pro to jezdil od nás ze Šumavy hned za hranici do Bavorska, kde jsem to ve Freyungu nebo v Grafenau vždycky dostal. Taky se to jmenuje Chiles Jalapeños en Escabeche.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.05.10 07:16
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - manano :-)

ano, to z Německa nebrat, nedá se to jíst, nechutná je velice mírné slovo :-)

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.10 07:13
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku - Soňo

tak tady si zas dovolím za Drobka zaskočit já. Drobek s největší pravděpodobností myslí Chile Jalapeño en Adobo, což jsou zelené jalapeño papričky v kyselém nálevu z vody, octa, mrkve a cibule. V Mexiku a v jižních státech U.S.A. se to všude běžně používá na všechny možné způsoby. Ten kyselej nálev není moc octovej a je docela lahodnej, samozřejmě pálí. U nás v Čechách se někde dostane podobné zboží ve skle, vyrobené ne v Mexiku, ale v Německu, a to je kyselé jak ocet, bez cibule a mně to vůbec nechutná.
Doporučuji jen mexické plechovčičky, už je jich všude plno.

 
noskovice
1323 příspěvků 18.05.10 03:41
Re: Míchej a smaž - po Tex-Mexicku

Drobku, v čem je naložené chilli? Mám dvě možnosti, olej a ocet.
Zdravím z mokré Itálie, Soňa. :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz