Recept Míchané luštěniny
Polda
Indická kuchyně
Do oblíbených
Chci uvařit
Tisk
Postup
1/ Proberte čočku a vyberte z ní všechny malé kousky dřeva nebo kamínky, poté ji dejte do větší misky. Zalijte vodou a rukama promíchávejte dokud se voda nezakalí. Vysušte a celý postup opakujte tak dlouho, dokud voda nezůstává čistá. Pravděpodobně to budete muset dělat 3-4 krát. Vysušte, zalijte čerstvou vodou a nechte čočku 45 minut namočenou.
2/ Čočku vysušte a dejte do hrnce, přilejte 500 ml vody, podle chuti přisolte, přidejte 1 lžíci oleje a kurkumu a uveďte do varu, poté ztlumte oheň, částečně přikryjte a pozvolna vařte asi 15 minut dokud čočka nezměkne. Směs čočky dejte do mixéru nebo šlehače a zpracujte na hladkou kaši. Odstavte.
3/ Na veliké pánvi rozehřejte zbytek oleje, přidejte chilli, zázvor, semínka koriandru, hořčice, pískavice, žluté hořčice, římského kmínu, curry lístků a za stálého míchání povařte asi 1 minutu. Přidejte luštěninovou kaši a za stálého míchání vařte ještě asi 2 minuty. Přilijte 750 ml horké vody a přiveďte k varu. Přidejte asafoetidu a tamarind nebo rajský protlak, vařte dalších 2-5 minut dokud nevznikne hladká kaše.
Recept je z kategorií:
Luštěniny
Nahlásit recept
- 19.03.07 vloženo
- 6060x zobrazeno
Počet porcí
Ingredience
- Dhály - luštěninové kaše
- Říká se tak luštěninám a fazolkám. Dhály jsou v podstatě variace na fazole a hrášek, ve většině indických domácností se v různých jídlech jí denně. V Indii existuje spousta postupů přípravy dhálů, každý region má svou specialitu. Dhál může mít konzistenci polévky, v tom případě se nalévá na rýži, jindy může být velice hustý a kořeněný, smíchaný se zeleninou, podávaný s indickým chlebem. Pokud nekupujete promyté a zvlášť balené dhály, musíte použité luštěniny důkladně probrat a odstranit z nich všechny stonky, větvičky a fazole jiné barvy. Poté je zapotřebí luštěniny několikrát proprat studenou vodou a zbavit je prachu. Většinu luštěnin je třeba vařit pomalu a dlouho, aby zelenina ani koření nepozbyly své chuti. Proto se také směs koření často přidává až několik minut před závěrem.
- ------------------------------------------------------------------------------
- Směs vařených luštěnin rozmačkaných na kaši, prohřátých spolu se směsí cilli, koření, asafoetidy (hing) a tamarindu. Neokořeněné luštěniny se dají velmi dobře mrazit. Pokud chcete směs mrazit, postupujte podle návodu až k bodu 2, pak nechte vychladnout a dejte do mrazničky. Až budete luštěniny potřebovat, rozmrazte je a pokračujte podle receptu.
- 4 porce
- 60 g dhálu mung - malá žlutá čočka
- 60 g dhálu channa - loupaný žlutý hrášek
- 60 g dhálu thúr - středně velká plochá žlutá čočka
- 60 g ghálu masúr - růžová čočka
- 500 ml vody
- sůl
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 lžíce kurkumy
- 2 čerstvé jemně nakrájené chilli papričky, červené nebo zelené
- 2 lžičky jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky černých hořčičných semínek
- 1 lžička pískavice
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- 1 lžička zrnek římského kmínu
- 2 čerstvé curry lístky nebo 12-16 sušených
- 750 ml horké vody
- 1/4 lžičky asafoetidy - hingu
- 2 lžíce koncentrovaného tamarindu nebo 1 lžíce rajského protlaku
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Diskuse k receptu Míchané luštěniny
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Míchané luštěniny
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Poldo, ty ses rozjela
Dhály taky moc můžu, dnes mi přeje
štěstí 