Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Terie Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept může být skvělou snídaní (do postele) pro Vás a Vaši drahou polovičku. Našla jsem tu pouze variace s paprikou, rajčaty nebo s uzeninou, smetanou… Tato verze je základní a vajíčka si všichni pochvalují, že lepší nejedli. Vyzkoušejte, začne vám den veseleji.
Rozehřejte na oleji na drobno nakrájenou cibuli, mírně ji osolte. Až cibule zesklovatí, rozklepněte na pánev vejce. Ztlumte oheň (teplotu) – pomalu připravovaná vejce jsou chutnější. Přidejte sůl, pepř a míchejte, dokud se vajička nesrazí, ale zase je zcela nevysušte. Nakonec nechte v pánvi rozpustit lžíci/plátek másla. Nejlepší jsou podávané s bílým pečivem – a pro ty, kteří si to můžou dovolit, ještě pomazaným máslem.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Chuťovky Teplé předkrmy
pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.4.13 08:33
Solím len mierne. Soľ i korenie pridávam predtým ako vajíčka vylejem na panvicu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům25.8.12 10:41
Tenhle recept je moc dobrý, když je tam více pepře a soli.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Míchaná vajíčka
Tak jsem posnídala míchaná vejce dle Hestona.
Předem jsem byla skeptická - já je ráda naopak spíš tužší s kousky vajec, prostě na kousku másla jen lehce převracet.
2 vejce z podestýlky jsem klepla do misky, přidala cca 2PL smetany, a ve vodní lázni nechala prvních 5 minut jen tak, dalších 5 minut jsem je asi 5× promíchla a posledních pár minut míchala a míchala a míchala…
Na talířku zakápla maličko roztopeným máslem, strouhla pepř, jemně osolila.
Konzistence přesně jiná než mám ráda, klasickou úpravou by mi to nechutnalo. Ale tohle chutnalo velmi…on ten Blumenthal asi fakt ví co dělá
Tak jsem teď náhodou sledovala Hestona Blumenthala a vejce…i míchaná…

tak to o víkendu asi vyzkouším, dělám je
úplně jinak a třeba se šidím…
Rozšlehá vajíčka s trochou mléka a smetany a připravuje v nerezové misce ve vodní lázni - 15 minut za častého míchání…teprve hotová osolí, opepří a zakápne trochou másla skoro oříškové barvy. Konzistenci bych ( aspoň z obrazovky) přirovnala k husté bramborové kaši.
Když to říká Heston, že to tak má být
Já bych si je posypala hustě pažitkou, vajíčka by se měla míchat od strany ke straně, nikoliv dokolakolem…
@pinkis Měla jsem na mysli - „kdo si to může dovolit vzhledem ke své štíhlé linii“

Nejlepší jsou podávané s bílým pečivem – a pro ty, kteří si to můžou dovolit, ještě pomazaným máslem."
LOOOOOL Kdo si nemůže dovolit máslo?
jako dříve, no snad dávno narozený jsem se od maminky naučil, vlastně ani jinak jsme pažitce neříkali než - šnytlík. Zůstalo mi to dodnes a doma této rostlince ani neříkáme.

Danda tedy napsala obě verze, pro pamětníky a pro nepamětníky.
Nebo se pletu já a ono to není totéž? Teď jsem z toho jelen, srnec a daněk dohromady, jak pravil klasik českého humoru.
danda, pokud jste nechtěla napsat „nebo-li“ ve větě „…posypané jemňolince nakrájenou pažitkou nebo šnytlíkem…“, tak čemu se u vás řiká „šnytlík“

Terezo, šnitlích račte mít richtíííg



Je to sice jaksi divně napsáno, ale rád bych potkal toho, kdo by to napsal jinak
No, jinak by to možná svedl gggde gggdo, ale zda lééépe, toť otázka
Jj, skoro stejně si dělal vejce míchaná můj strýček Jarda, jedině na másle až začínalo lehce hnědnout a vonět, vejce, asi 5 kusů, rozklepl, bílky na mírně zahřátou pánvičku, ne moc velkou, aby se bílky nerozutekly po velké ploše, nechal mírně ztuhnout a potom promíchal do velkých kusů, přidal žloutky a pomalu jemným obracením zapravil do bílků.
Na talíři kusy nadýchaných bílých obláčků s ostrůvky polotekutých žlutých cákanců, posypané jemňolince nakrájenou pažitkou nebo šnytlíkem, obraz na talíři, k tomu chleba, z mouky a kvásku, který vydržel skoro týden a neplesnivěl a máslo bez vody …
…ale ty konce potom: Poslankyně Gabriela Pecková uvedla na adresu důchodců, že se úsporným opatřením vlády přizpůsobí, protože se mnozí z nich narodili za války a jsou tedy zvyklí na daleko horší podmínky. (asi se to netýká našich přesmořských kolegů)

…zpět k vaječině:
Jedna moje velmi, velmi blízká (skoro bych použil výrazu „intimní“) příbuzná nechá máslo (MÁÁÁSLO!!!) na pánvičce udělat až do oříškova, pak na to opatrně vyklepne vajíčka a opatrně (aby žloutky zůstaly vcelku) míchá, až se bílky srazí. Pak odstaví z plamene a rozmíchá žloutky… K tomu chleba s máslem…
Já, protože jsem kopyto, si takto dělám vejce nahniličko. Někdy i na cibulce. No řekněte, už jste měli nahniličko na cibulce?
Tak tak, jedna moje dosti vzdálená příbuzná prý po válce naříkala, že je to taková bída, že jí zámeckou střechou zatéká až do postele s nebesy
. Ovšem tři roky poté už byla bez
starostí, situace se dramaticky zlepšila, už neměla ani tu postel. Ale
míchaná vajíčka snídala až do smrti.
Nemusí to být doby válečné, i letos na mne doléhá krize a to velmi, musím jíst plesnivé sýry, pít stará vína a jezdit autem bez střechy

4813 příspěvků 10.5.12 02:17
Drobku, i já se na ta léta pamatuji.
My jsme také byli velice chudí… šofér byl chudý, služka byla chudá, chůva byla chudá, kuchařka byla chudá, lokaj byl chudý i zahradník byl chudý…
Byly to těžké časy.
to vše už je za námi. Od pamětníků jsem slyšel, že za války byla taková bída, že museli jíst buřty bez chleba. Hrůza mně jímá
@Kecal

@Eja Já netvrdím, že to je věda, jen to - že to je moc dobré
126 příspěvků 9.5.12 14:41
@Terie
„…vajíčka jsou pro mě nejchutnější s bílým pečivem, ale tentokrát bylo po ruce pouze tmavé celozrnné…“
Tak to chapu. My jsme byli taky chudy. Nekdy jsme treba museli jist jenom samotnou sunku, protoze na chleba nebylo.
Pre slovenskych citatelov: chudy mieni chudobny, nie vyziabnuty.
5068 příspěvků 8.5.12 23:19
Eja, zena cinu
..dobru chut a na zdravie 
byly moc dobrý.
Ale fakt je,že každý je má rád trochu jinak, někdo tekutější, nekdo víc zdrclé.
He, a pak má člověk zhubnout
@goro Vejce jsou díky cibulce a máslu opravdu „šťavnaté“ - vyzkoušejte sám. Vysušené tedy nebyly.
@jolana O přidání vejce natvrdo jsem nikdy neslyšela, ale také ze zvědavosti vyzkouším
@Kecal Tvůj postup také stojí za vyzkoušení. A odpověď je jednoduchá - vajíčka jsou pro mě nejchutnější s bílým pečivem, ale tentokrát bylo po ruce pouze tmavé celozrnné. Chtěla jsem se jen podělit o recept, který jsem nějakou řádku let ladila podle své chuti - překvapilo mě, že tu již v této formě není. Chápu, že se někomu může zdát triviální, ale někomu třeba poslouží.
5068 příspěvků 8.5.12 19:18
goro, ty si ako ty moji..tiez vecne frflu ze je prazenica vysusena
..a co robit v dnesnej dobe ak vajicka len
z obchodu zdravotne ne/zavadne?!..

82 příspěvků 8.5.12 17:27
to za komentář, tak na té fotce jsou poněkud vysušená.
ha tak jsem hledala a hledala a obycejna michana vajicka tu nejsou
Míchaná vajíčka jedině podle videoreceptu Jamie Olivera.
Mám také ráda míchaná vejce s cibulí, ale se syrovou cibulí.Takže vejce usmažím a do nich zamíchám na jemno nakrájenou syrovou cibuli a osolím.Míchanici namažu na chleba a jemně posypu mletou paprikou a pepřem.A to je pro mne opravdu pochoutka.
5068 příspěvků 7.5.12 19:35
..pred rokmi som tu pridala recept na Prazenicu so syrom
a bez fotky navyse.. tento obrazek tuna je
nukavy…prazenica je u nas oblubena, zasadne robievam na oriesku masla a
nakoniec platocek masla ako Terie…niekedy pridam ku vajickam za lyzicu jogurtu
(pravy, zivy, husty) napriklad na chut co ozivenie chute......mam znameho a ten
napriklad robi prazenicu tak, ze umicha vajicka a nakoniec do nej zamicha
nasekane vajicko na tvrdo…dobru chut a prazenici zdar..nepoznam chlapa co by
nerad prazenicu..ti moji ju musia mat podavanu priamo na panvicke a oznacia si
vojnovu liniu–rubicon ..

2452 příspěvků 7.5.12 17:16
Je tu cca 40 tis. receptů a přidat recept na míchaná vajíčka, která umíme každý a která jsou tu v mnoha variantách, mi připadne přinejmenším „zajímavé“. Pokud tedy není novou „cílofkou“ Labužníka věková kategorie 10-12 let (podle článků u ingrediencí to tak vypadá), pak bych to ovšem chápala. Příště tu bude možná chleba s máslem.
(BTW., ten už tu taky v mnoha
variantách je, několikrát jako recese, několikrát jako sladké
pečivo.)
126 příspěvků 7.5.12 16:52
Moje snacha mne naucila nechat nejdrive ztuhnout bilky (lehce michat je OK), a teprve pozdeji rozmichat i ty zloutky. Ze pry je vysledek hladsi.
A nakonec v panvi rozpustit trochu masla - tak to jsem neznal, zni to dobre, zkusim to.
Jenom mi neni jasne proc je v receptu doporucene bile pecivo, a na obrazku vidim cerny chleba.
Jinak obdivuju jakou ma Terie odvahu. Pridat jednoduche ale chutne jidlo, ne nejaky hatlama patlama mismas - kdo to kdy slysel.