Recept Mexická MOLE omáčka

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na těžké pánvi na středním ohni rozehřát olej. Přidat chile a smažit až je měkké a vláčné, což potrvá asi 30 - 60 sekund. Nenechat zhnědnout. Vyjmout pomocí děrované naběračky a oddělit stopku, kterou zahodit. Vložit chile do hmoždíře, mixeru, nebo robota.

Na pánev přidat mandle, česnek a tortily. Za stálého míchání je nechat osmažit, což potrvá asi 2 - 3 minuty. Pomocí děrované naběračky přidat k chile.

Na pánev vložit reajčata a cibuli a smažit vše tak dlouho, až rajčata začnou černat, asi 8 - 10 minut (snížit teplotu, je-li zapotřeby). Přidat hrozinky a lupínky papriky. Vše přidat k chile.

Přidat tam také čokoládu a skořici. Vše rozmělnit, rozmixovat na pyré, až se začne tvořit pasta. To potrvá asi 3 minuty. Přidat 4 lžíce vody a znovu vše rozmělnit do hladka, asi po 7 minut navíc. Ochutit solí a pepřem.

Rozdělit mezi dvě vzduchotěsně uzavřené nádobky. Omáčka v chladničce vydrží alespoň týden a zmražená vydrží 3 měsíce.

TIP: Nemáte-li sušenou ancho chile, tak ji můžete nahradit pomletým chile v prášku. Potom vypustit první odstaveček a začít druhým, kdy se na pánev přidá olej a dovnitř se zamíchá prášek. Dvě lžičky cukru se zamíchají dovnitř se solí ve 4 odstavečku.

Hodí se na různá masa.

P.S. ¨Mole¨ je odvozeno z Aztec slova pro omáčku.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 05.03.06 vloženo
  • 25913x zobrazeno

Ingredience

  • Asi na 370 ml
  • 2 lžíce oleje, nejlépe kukuřičného
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžička lupínků z rozdrcených červených papriček
  • 30 g středně sladké čokolády
  • 1/4 lžičky pomleté skořice
  • 2 zralá pevná rajčata, posekaná
  • 4 lžíce malých hrozinek
  • 1 malá cibule napůl rozkrojená a nakrájená na plátky
  • 1 sušené Ancho chile
  • mletý pepř
  • hrubá sůl
  • 6 lžic loupaných mandlí
  • 2 kukuřičné tortily (15 cm) nakrájené na 12 mm proužky, nemáte-li tak tvrdý chléb rozdrobený

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mexická MOLE omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Medjo
145 příspěvků 28.12.10 17:50

Vyzkoušeno a mohli jsme se užrat. Rodina se smála, protože vzhled je dost odporný, ingredience vypadají jako od pejska a kočičky, ale s kuřecím masem a rýží nám moc chutnalo. A skoro bych řekla, že je lepší ji nechat 1-2 dny rozležet :wink:
Jo, nemixovala jsem a problém nenastal.

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

ďakujem, ďakujem, hneď mám krajší deň, keď je tu pokoj :-) a môžem sa zas niečo nové naučiť, papriku mám veľmi rada. Dodnes mi zasvietia očká pri spomienke na šťastný paprikový deň. Ten nastal, keď sa objavila prvá paprika
v zelovoci! Bola som schopná zjesť celý kyjevský chlieb s masťou a paprikou.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

no vidíš, maňánku, třeba budete s babi ještě kamarádi, když navštěvujete stejné stránky, třeba Ti potom i odpustí to, že si hážeš reklamu pod její recepty ;o)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Goralko,

a povedlo se, dokonce lze zjistit, že ten obrázek papriky ancho i text, co uvedla babi, je z této stránky.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Goralko

Ten první odkaz se nepovedl, zkusím ho znova „zde“: http://www.foodsubs.com/Chilefre.html

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Goralko

Trošku víc se o paprikách ancho dozvíš „zde“: http://www.foodsubs.com/chilefre.html , nebo „zde“: http://www.g6csy.net/…e/var-a.html , kde si můžeš najít ancho podle abecedy a najdeš jich tam několik druhů. Aby ses dozvěděla, jak se takové papriky připravují a jak se s nima zachází, se podívej sem nebo
tady .
Tyto papriky dostaneš u firmy Front Line v Praze u stanice Českomoravská, Kovářská 4, na internetu je to pod www.nuevoprogreso.cz.
Ještě bych chtěl podotknout, že výraz MOLE není Aztécké slovo, protože aztéčtina není řeč, ale Aztékové jsou národ, který mluví jazykem nahua. Španělsko-nahuacký a nahuacko-španělský slovník je na mé stránce www.manana.cz .

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Goralko...

Posílám Ti obrázek papričky Ancho chile. Jsou to usušené Poblano papričky (ty jsou zelené a vypadají spíš jako malé masité zelené papriky, které existují od nepálivých, až po pálivé. Obvykle se před použitím grilují a loupou a mají použití v polévkách, omáčkách a zapečených pokrmech. Mohou se i plnit, tak jako je to v případě pokrmu Chilies rellenos, které jsou plněné sýrem a masem), běžně používané v mexické kuchyni. Jsou červeno-hnědo-černé a svraštělé asi 12 cm dlouhé a nahoře asi 7 cm široké. Používají se v omáčkách, dušených pokrmech (stew). Někdy se pomleté používají ve směsi koření. Ancho chile společně s Mulato a Pasilla chile se nazývají ¨svatou trojicí¨, použitou k přípravě Mole omáčky. Ancho přidá chuť, ostrost a barvu. Nevím které ingredience se v ČR dají zakoupit a proto je recept zjednodušený.

Dobrý den!

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Keby ste miesto hádania radšej vysvetlili čo je to Ancho chile, hmm .-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

A propos.
Proč si, babi, taky neuděláš nějakou svoji stránku?

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Babi, asi jsi špatně hledala, protože jak v mém vyhledávači vpravo nahoře, tak ve vyhledávači přimo v Ranci kuchyní ti to najde všechna místa, kde je slovo mole použito. Zkus to ještě jednou.
Reklamu žádnou na stránce nemám, proto taky ze stránky nemám žádný zisk, jsem důchodce a sám si stránku i doménu platím ze svého důchodu.
A babi, použiji to slůvko také, aby to bylo zdvořilejší, jak říká KVB.
Přestanu informovat ostatní zájemce z Labužníka o dalších podobných receptech ihned po tom, co to také přestaneš dělat ty. Nebo ty jsi snad nikdy nepřipojila odkaz na svůj recept k diskuzi k receptu někoho jiného?

KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Nejde o to co Manana napsal, ale jak to napsal… Stačilo by, kdyby místo slova „přeci“ použil „také“. A hned to vyzní jinak, zdvořileji. Bohužel, v poslední době jsou zde některé vztahy, nevím proč, zbytečně vyhrocené a nekteří začínají fungovat jako dobře seřízená motorka. Také startují na první našlápnutí :-)))

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Dobře, omlouvám se za vykání.
A zbytek komentáře? Nechtěl jsem rejpat, není v lidských silách prohledat celý internet, jestli náhodou někde není stejný či podobný recept.
Recepty se přebírají zcela běžně, nevím, proč by nemohly být v několika kuchařkách.
Konečně třeba ta svíčková. Kolik jen existuje receptů na ni, třeba i zde v Labužníku. Trochu se liší, ale konečně, každý máme jinou „hubu“ a chutná nám něco jiného. A co je a není originálnější by nikdo neměl posuzovat, konečně, jak se liší české a moravské recepty a nikdo netvrdí, že některý není správný.
Ale, nevidím nic špatného na tom, že Manana uvedl link na své stránky o mexické kuchyni. Zisk z toho nemá, těžko to tedy nazvat reklamou, spíš snahou informovat spřízněné duše o dalších zdrojích na dané téma. Ale to můře být jen můj, zcela mylný, názor.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Drobku, myslela jsem si, že si na Labu všichni tykáme. Na zbytek komentáře opravdu nevím, jak mám přesně reagovat!

Zdraví,

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Milá Babi,
když jste právě vymyslela recept na mexické mole, máte nepopiratelné právo se pod něj taky podepsat. Jak moc se originálu podobá či nepodobá už není důležité, aspoň je vidět, že to není odnikud opsané.
Konečně, Španělský ptáček se dělá z hovězího a pochybuju, že to kdy kdo ve španělsku jed. No a do svíčkové svíčky nekrájíme taky, teda, ne že by mi tohle scházelo.
Labužník není diskusní fórum Neviditelného Psa a zatím se tu lidi nehádali.
Snad nezacnou teď.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

manano, vyhledavač mi žádnou omáčku ¨mole¨ nevyhledal! Přestaň si umisťovat inzerci na svoje stránky pod moje recepty. Mám je snad pod každým mým receptem co jsem kdy napsala a je původem z Mexika!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

A dokonce je tady na Labužníku ode mne celý článek o mexické kuchyni, a domnívám se že dosti podrobný.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexická MOLE omáčka.

Pokud chcete recepty na mole, tak jsou přeci na mé mexické stránce www.manana.cz , nebo zde , zde , zde , zde , zde , zde .

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz