Recept Měsíční dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Troubu si předehřejeme na 200°C a dortovou rozevírací formu si vymažeme a vysypeme moukou. Na těsto si do pěny vyšleháme máslo s 200 g cukru, oddělíme vejce a žloutky postupně vmícháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do vaječného krému. Bílky si ušleháme dotuha se 100 g cukru a vmícháme do těsta.
Dortovou formu naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme asi 50 minut, pak korpus vyjmeme, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Podle šablony (někdo to dokáže bez) si z korpusu vykrojíme půlměsíc, pak vodorovně překrojíme a spodní díl si dáme na na dortový podnos.

Na náplň si do polotuha ušleháme šlehačku, na ní prosijeme moučkový cukr a kakao. Vyšleháme dotuha a rozetřeme na spodní korpus.

Na ozdobu prohněteme marcipán se 100 g moučkového cukru a citronové šťávy. To zabalíme do alobalu a uložíme na chvíli do ledničky. Pak ho vyndáme na pocukrovaný vál a vyválíme z marcipánu tenký plát, z kterého vypichujeme hvězdičky, ty ještě zdobíme perličkami, barevným sypáním a zdobíme oříšky a pomerančovou kůrou. Dort pak pocukrujeme a ozdobíme těmi marcipánovými hvězdičkami.
Nejen, že dort vypadá báječně jako noční obloha s měsícem, ale také báječně chutná!

Dobrou chuť!

Recept mám ze " Světa ženy".

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 02.07.08 vloženo
  • 4121x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut + peĂ„Ĺ

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g měkkého másla
  • 300 g cukru
  • 4 vejce, oddělené na bílky a žloutky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • náplň:
  • 250 ml šlehačky
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 PL kakaa
  • obložení:
  • 100 g marcipánu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 PL citronové šťávy
  • na ozdobu:
  • cukrářské perličky
  • barevné sypání
  • sekané lískové ořechy
  • nudličky pomerančové kůry

Doporučená příloha

  • dobrá kávička

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Měsíční dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort- Alis,Landospandos

Jo,jo ukojím vaší zvědavost, jak to dělám já, ale ten recept stojí tak, jak jsem napsala a byla jsem přesvědčená, že se někdo bude ptát- já taky poprvé dlouho přemýšlela! Z toho kulatého těsta vykrojím ty měsíce dva z každé strany co nejvíc a pak zbyde takový peckovitý prostředek, z kterého buď tvaruji nějaké ozdoby- namočím v čokoládě ap. a nebo nakrájím na kousky dám na talíř a poliji pudinkem jako nugátové buchtičky. To hlavně když je tu dcérenka, protože ta nemá sladkého od maminky nikdy dost! Třeba vás napadne ještě něco jiného, tak mi to napište. Ještě jsem zapomněla, buď udělám ty měsíce dva, nebo je slešpím na sebe a tudíž neprořezávám a je to vyšší dort- vypadá to kouzelně, jeden je noc a druhý je den se sluníčky. No, to jsem se teda rozjela… Krásný celý víkend, který právě přichází, slyšíte ho? Jana

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

To by mě taky zajímalo. Taky mě napadlo co s tím zbytkem, ale nebyla jsem si jistá, jestli si třeba nesedím na vedení. S tím obláčkem to není špatný nápad. No a kdyby se ten obláček nazdobil marcipánovými andělíčky, bylo by to jistě naprosto božské :-). Jo, dělám si srandu, ale třeba sluneční s obláčky, to by jako kontrast šlo, ne?

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort, Terrinko,

co děláš se zbytkem korpusu, přece ho nevyhodíš??? Navrhovala bych udělat dorty dva, jeden měsíční a druhý třeba ve tvaru obláčku či tak nějak podobně :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

Kdyby „korenaricka“ věděla, co je Pomalý hrnec, nepsala by takové bláboly. A o salmonele toho ví asi zrovna tak…

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort-Sylvie

Silvi, předpokládala jsi to samé co já teď když jsem otevřela Lab a viděla co je tu odkazů, tak.......a ejhle ono nic. To je ale překvapeníčko! Přeji krásný den a ať nás nechytí nějaké to krupobytí Jana
Ke korenaričce bych řekla asi tolik, že je škoda každého, kdo z Lab. odejde- něco není v pořádku a může být klidně „vyštván“.Mě byla dost sympatická svým humorem, i když je pravda, že zase tolik jsem toho od ní nečetla. Já osobně žádný pomalý hrnec nemám a vůůůůůbec mi neschází, ani bych si ho nekoupila- ćož znamená, že salmonela u nás nehrozí a doufám, že spiser je někde na dovolené, že teda neonemocněl! Salmonella se šíří velmi rychle.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

Milá korenaricko, ani jsem pořádně nezaznamenala, že jsi do Labu přišla! Takže vyhrožovat, že odejdeš asi nebude nijak dramatická událost.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

A já čekala, že Terrinka opsala recept z mongolského webu, ale toto, toto ani ve snu. :-))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

aleluja…

korenaricka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

Dort, se spicerem nesouvisí ani s terrinkou, jen jsem nevěděla, kam tuto oficiální velmi aktuální nescestnou informaci napsat. Spicer neustále propaguje pomalý hrnec, asi proto. Nejpříhodnější se mi zdál poslední recept, kam nahlédne možná nejvíc lidí. Slibuji, že se polepším, a opravdicky a to definitivně odcházím z labužníka a NIKDY se nevrátím. Abych udělala specialistům na brambory s cibulí a octem radost.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

Terrinka bude určitě nadšená, až si pod svým receptem přečte tento scestný komentář. Zajímalo by mě, jak souvisí dort se Spiserem a salmonelozou?

korenaricka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Měsíční dort

Kampak se nám ztratil SPICER s jeho divotvorným pomalým hrcem ?
V Dánsku vypukla epidemie salmonelozy, 4 tisíce lidí se nakazilo. Je to nejhorší epidemie. za posledních 15 let. Snad to má být z masa.
Pomalý hrnec vaří , spíš cmudí při 60°C. Tato teplota salmonelu nezabije, neusmrtí. Celý svět kromě těch " nejlepších gurmánů " používá hrnce parní. Tyto pracují při min. 100°C, jidlo si zachovává všechny nutriční hodnoty, nejmíň se zničí vitamíny a jídlo vypadá čerstvě, podle druhu použitých surovin a nikoli, jako by už jednou prošlo traktem. A nemusí se budit a vstávat o půlnoci a dávat vařit fazole, abych je měla druhý den k obědu uvařené, i jiné , ano zvrhlosti. Důkladné provaření a propečení zničí všechny nežádoucí potvory. Také proto se dříve injekční jehly a stříkačky nemyly ve vlažné vodě, ale vyvářely.
Dobrou chuť a dobré zdraví Kor.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz