Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Terrinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Troubu si předehřejeme na 200°C a dortovou rozevírací formu si vymažeme a vysypeme moukou. Na těsto si do pěny vyšleháme máslo s 200 g cukru, oddělíme vejce a žloutky postupně vmícháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do vaječného krému. Bílky si ušleháme dotuha se 100 g cukru a vmícháme do těsta. Dortovou formu naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme asi 50 minut, pak korpus vyjmeme, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Podle šablony (někdo to dokáže bez) si z korpusu vykrojíme půlměsíc, pak vodorovně překrojíme a spodní díl si dáme na na dortový podnos. Na náplň si do polotuha ušleháme šlehačku, na ní prosijeme moučkový cukr a kakao. Vyšleháme dotuha a rozetřeme na spodní korpus. Na ozdobu prohněteme marcipán se 100 g moučkového cukru a citronové šťávy. To zabalíme do alobalu a uložíme na chvíli do ledničky. Pak ho vyndáme na pocukrovaný vál a vyválíme z marcipánu tenký plát, z kterého vypichujeme hvězdičky, ty ještě zdobíme perličkami, barevným sypáním a zdobíme oříšky a pomerančovou kůrou. Dort pak pocukrujeme a ozdobíme těmi marcipánovými hvězdičkami. Nejen, že dort vypadá báječně jako noční obloha s měsícem, ale také báječně chutná! Dobrou chuť! Recept mám ze " Světa ženy".
Recept je z kategorií: Dorty
dobrá kávička
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Měsíční dort
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo,jo ukojím vaší zvědavost, jak to dělám já, ale ten recept stojí tak, jak jsem napsala a byla jsem přesvědčená, že se někdo bude ptát- já taky poprvé dlouho přemýšlela! Z toho kulatého těsta vykrojím ty měsíce dva z každé strany co nejvíc a pak zbyde takový peckovitý prostředek, z kterého buď tvaruji nějaké ozdoby- namočím v čokoládě ap. a nebo nakrájím na kousky dám na talíř a poliji pudinkem jako nugátové buchtičky. To hlavně když je tu dcérenka, protože ta nemá sladkého od maminky nikdy dost! Třeba vás napadne ještě něco jiného, tak mi to napište. Ještě jsem zapomněla, buď udělám ty měsíce dva, nebo je slešpím na sebe a tudíž neprořezávám a je to vyšší dort- vypadá to kouzelně, jeden je noc a druhý je den se sluníčky. No, to jsem se teda rozjela… Krásný celý víkend, který právě přichází, slyšíte ho? Jana
256 příspěvků 25.1.09 03:43
To by mě taky zajímalo. Taky mě napadlo co s tím zbytkem, ale nebyla jsem si jistá, jestli si třeba nesedím na vedení. S tím obláčkem to není špatný nápad. No a kdyby se ten obláček nazdobil marcipánovými andělíčky, bylo by to jistě naprosto božské
. Jo, dělám si srandu, ale třeba sluneční
s obláčky, to by jako kontrast šlo, ne?
co děláš se zbytkem korpusu, přece ho nevyhodíš??? Navrhovala bych udělat dorty dva, jeden měsíční a druhý třeba ve tvaru obláčku či tak nějak podobně
Kdyby „korenaricka“ věděla, co je Pomalý hrnec, nepsala by takové bláboly. A o salmonele toho ví asi zrovna tak…
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Silvi, předpokládala jsi to samé co já teď když jsem otevřela Lab a viděla co je tu odkazů, tak.......a ejhle ono nic. To je ale překvapeníčko! Přeji krásný den a ať nás nechytí nějaké to krupobytí Jana
Ke korenaričce bych řekla asi tolik, že je škoda každého, kdo z Lab. odejde- něco není v pořádku a může být klidně „vyštván“.Mě byla dost sympatická svým humorem, i když je pravda, že zase tolik jsem toho od ní nečetla. Já osobně žádný pomalý hrnec nemám a vůůůůůbec mi neschází, ani bych si ho nekoupila- ćož znamená, že salmonela u nás nehrozí a doufám, že spiser je někde na dovolené, že teda neonemocněl! Salmonella se šíří velmi rychle.
Milá korenaricko, ani jsem pořádně nezaznamenala, že jsi do Labu přišla! Takže vyhrožovat, že odejdeš asi nebude nijak dramatická událost.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
A já čekala, že Terrinka opsala recept z mongolského webu, ale toto, toto ani ve snu.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
aleluja…
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Dort, se spicerem nesouvisí ani s terrinkou, jen jsem nevěděla, kam tuto oficiální velmi aktuální nescestnou informaci napsat. Spicer neustále propaguje pomalý hrnec, asi proto. Nejpříhodnější se mi zdál poslední recept, kam nahlédne možná nejvíc lidí. Slibuji, že se polepším, a opravdicky a to definitivně odcházím z labužníka a NIKDY se nevrátím. Abych udělala specialistům na brambory s cibulí a octem radost.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Terrinka bude určitě nadšená, až si pod svým receptem přečte tento scestný komentář. Zajímalo by mě, jak souvisí dort se Spiserem a salmonelozou?
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Kampak se nám ztratil SPICER s jeho divotvorným pomalým hrcem ?
V Dánsku vypukla epidemie salmonelozy, 4 tisíce lidí se nakazilo. Je to nejhorší epidemie. za posledních 15 let. Snad to má být z masa.
Pomalý hrnec vaří , spíš cmudí při 60°C. Tato teplota salmonelu nezabije, neusmrtí. Celý svět kromě těch " nejlepších gurmánů " používá hrnce parní. Tyto pracují při min. 100°C, jidlo si zachovává všechny nutriční hodnoty, nejmíň se zničí vitamíny a jídlo vypadá čerstvě, podle druhu použitých surovin a nikoli, jako by už jednou prošlo traktem. A nemusí se budit a vstávat o půlnoci a dávat vařit fazole, abych je měla druhý den k obědu uvařené, i jiné , ano zvrhlosti. Důkladné provaření a propečení zničí všechny nežádoucí potvory. Také proto se dříve injekční jehly a stříkačky nemyly ve vlažné vodě, ale vyvářely.
Dobrou chuť a dobré zdraví Kor.