Recept Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Úvod

Meruňky jsou náramně zdravé, voňavé a krásné. Ale nesmějí na stromě uzrát všechny najednou. To je jich pak moc.
Kdybyste to náhodou zkoušeli, nelekněte se, koláč i drobenka jsou tmavé.

Postup

Máslo s cukrem rychle rozdrobíme, pak přidáme perník a vytvoříme sypkou drobenku.
Smícháme mouky, cukr a prášek do pečiva, přidáme koňak (nebo rum), mléko, olej, kysanou smetanu a vejce, vše dobře promícháme a vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech.
Poklademe meruňkami a do mezer mezi meruňky nasypeme připravenou drobenku.
Upečeme v předehřáté troubě (asi 180°C). Vyzkoušíme špejlí.


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.07.13 vloženo
  • 2521x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ¾ hrnku chlebové žitné mouky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva (nebo 1 prášek a 1 lžička sody)
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 1 kysaná smetana (190 g)
  • ½ dl koňaku (nebo rumu)
  • rozpůlené, vypeckované meruňky
  • Drobenka:
  • 5 dkg nastrouhaného perníku
  • 5 – 7 dkg studeného másla
  • 5 dkg hnědého cukru

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.07.13 20:46

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.08.13 23:45

Mám radost! Díky za vyzkoušení! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.08.13 17:52

Víc než výborný, :potlesk: bude u nás častěji, vše dle receptu, jen místo chlebové mouky(nebyla) jsem dala mouku hladkou, ten rumík, ten tam dělá divy, použila jsem švestky a nektarinky z vlastní zahrádky. :palec:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.08.13 00:02
-

Pudy z nudy. Do dolů s Tebou! Práce šlechtí!

 
gmp
1603 příspěvků 05.08.13 08:27
+

Pokud nejsou vypeckované, tak ne é. Probouzelo by to nízké pudy. - Střílet peckama po kolemjdoucích.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.08.13 03:33

Naprosté zatmění mozku, tak tohle mě nenapadlo! A už je pozdě! Vědět to, nakládám do vany! Mám višně v metle lidstva máčené, nestačily by?

 
gmp
1603 příspěvků 03.08.13 19:41

Meruňky do koňáku a nechat uležet… nevyhrožuju, ale přijdu si :lol: :)

 
blesky
7 příspěvků 31.07.13 09:21

Přesně Vám s těma meruňkama rozumím :mrgreen:…jen bych ten koňak lila už do sebe!

Příspěvek upraven 31.07.13 v 21:16

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.07.13 23:25

Meruněk nad hlavu, koňak první pomoc. Ale je hnusnej, tak ho liju do pečení, tam vysublimuje. Ještě zbyl, tak máte štěstí, že jedu na dovolenou. Třeba vedrem vytěká. :lol:

 
Eja
3788 příspěvků 30.07.13 23:03

Ha, zase koňak. Bábo, spotřebováváš přebytek meruněk nebo koňaku??? :mrgreen: :hug:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.07.13 23:00

Jdi na kolo! To myslíš vážně? :lol: :lol:
No, na vyskákaný Odetty se mi osvědčil fígl: osolit, okmínovat, jablíčko a cibuli vložit do bříška a nechat (od rána do večera v lednici), večer ji podlitou strčit pod poklicí do trouby a hoďku péct, vypnout troubu (nic neotvírat)a nechat ji tam do rána, ať se bojí. Druhý den už jen dopéct do nádherna. Takže žádný dlouhý pečení.
Nemýlím-li se a čtu-li správnou literaturu, husy se dávaly do vychládající chlebové pece. To ale muselo vonět! A ten chleba s husím sádlem!!! Jéééžkovy voči!

 
Ačraj
697 příspěvků 30.07.13 19:29

Jsem zvědavá, kdy ty dvě kačeny už konečně upečeš, mám kačera v mrazáku, to abych ho pekla delší dobu a jen tak na 150°C? Určitě mi poradíš, viď? :mavam:

Příspěvek upraven 30.07.13 v 19:31

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.07.13 17:16

@blesky @Ačraj
Dívky, nechte ty medy, prosím pěkně!
Kolikrát mám říkat, že moje „nápaditost“ je pouhým následkem neobvyklé a značné tuposti, blbosti a sklerotičnosti?! Nebo už jste si někdy koupily 35 kilo superčerstvé mouky přímo ze mlýna a někde ji nechaly a pak otevřely špajzku a tam - nic? :lol: :lol: :lol: Aha?!
Se švestkami samozřejmě, i když ke švestkám přidávám raději mák a skořici. A co hrušky, děvčata? Trochu skořice do drobenky… místo obyčejného, prdopéč perníkový a máme tady perník a jsme zase jinde. Jak je ten svět pestrý!!! :lol:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.07.13 11:38
Koláč

Myslím, že i se švestkami to bude dobrá kombinace :palec:
tlustá bába, ta je nápaditá, různé kombinace, variace, také se ráda přiučím. :D

 
blesky
7 příspěvků 30.07.13 10:49

Teda ten perník v té posypce to je nápad :palec: úplně slintám u monitoru! Mňam

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz