Recept Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Úvod

Meruňky jsou náramně zdravé, voňavé a krásné. Ale nesmějí na stromě uzrát všechny najednou. To je jich pak moc.
Kdybyste to náhodou zkoušeli, nelekněte se, koláč i drobenka jsou tmavé.

Postup

Máslo s cukrem rychle rozdrobíme, pak přidáme perník a vytvoříme sypkou drobenku.
Smícháme mouky, cukr a prášek do pečiva, přidáme koňak (nebo rum), mléko, olej, kysanou smetanu a vejce, vše dobře promícháme a vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech.
Poklademe meruňkami a do mezer mezi meruňky nasypeme připravenou drobenku.
Upečeme v předehřáté troubě (asi 180°C). Vyzkoušíme špejlí.


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.07.13 vloženo
  • 2580x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ¾ hrnku chlebové žitné mouky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva (nebo 1 prášek a 1 lžička sody)
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 1 kysaná smetana (190 g)
  • ½ dl koňaku (nebo rumu)
  • rozpůlené, vypeckované meruňky
  • Drobenka:
  • 5 dkg nastrouhaného perníku
  • 5 – 7 dkg studeného másla
  • 5 dkg hnědého cukru

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.07.13 20:46

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Meruňkový koláč s perníkovou drobenkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.08.13 23:45

Mám radost! Díky za vyzkoušení! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.08.13 17:52

Víc než výborný, :potlesk: bude u nás častěji, vše dle receptu, jen místo chlebové mouky(nebyla) jsem dala mouku hladkou, ten rumík, ten tam dělá divy, použila jsem švestky a nektarinky z vlastní zahrádky. :palec:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 14.08.13 00:02
-

Pudy z nudy. Do dolů s Tebou! Práce šlechtí!

 
gmp
1603 příspěvků 05.08.13 08:27
+

Pokud nejsou vypeckované, tak ne é. Probouzelo by to nízké pudy. - Střílet peckama po kolemjdoucích.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 05.08.13 03:33

Naprosté zatmění mozku, tak tohle mě nenapadlo! A už je pozdě! Vědět to, nakládám do vany! Mám višně v metle lidstva máčené, nestačily by?

 
gmp
1603 příspěvků 03.08.13 19:41

Meruňky do koňáku a nechat uležet… nevyhrožuju, ale přijdu si :lol: :)

 
blesky
7 příspěvků 31.07.13 09:21

Přesně Vám s těma meruňkama rozumím :mrgreen:…jen bych ten koňak lila už do sebe!

Příspěvek upraven 31.07.13 v 21:16

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.07.13 23:25

Meruněk nad hlavu, koňak první pomoc. Ale je hnusnej, tak ho liju do pečení, tam vysublimuje. Ještě zbyl, tak máte štěstí, že jedu na dovolenou. Třeba vedrem vytěká. :lol:

 
Eja
3811 příspěvků 30.07.13 23:03

Ha, zase koňak. Bábo, spotřebováváš přebytek meruněk nebo koňaku??? :mrgreen: :hug:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.07.13 23:00

Jdi na kolo! To myslíš vážně? :lol: :lol:
No, na vyskákaný Odetty se mi osvědčil fígl: osolit, okmínovat, jablíčko a cibuli vložit do bříška a nechat (od rána do večera v lednici), večer ji podlitou strčit pod poklicí do trouby a hoďku péct, vypnout troubu (nic neotvírat)a nechat ji tam do rána, ať se bojí. Druhý den už jen dopéct do nádherna. Takže žádný dlouhý pečení.
Nemýlím-li se a čtu-li správnou literaturu, husy se dávaly do vychládající chlebové pece. To ale muselo vonět! A ten chleba s husím sádlem!!! Jéééžkovy voči!

 
Ačraj
697 příspěvků 30.07.13 19:29

Jsem zvědavá, kdy ty dvě kačeny už konečně upečeš, mám kačera v mrazáku, to abych ho pekla delší dobu a jen tak na 150°C? Určitě mi poradíš, viď? :mavam:

Příspěvek upraven 30.07.13 v 19:31

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.07.13 17:16

@blesky @Ačraj
Dívky, nechte ty medy, prosím pěkně!
Kolikrát mám říkat, že moje „nápaditost“ je pouhým následkem neobvyklé a značné tuposti, blbosti a sklerotičnosti?! Nebo už jste si někdy koupily 35 kilo superčerstvé mouky přímo ze mlýna a někde ji nechaly a pak otevřely špajzku a tam - nic? :lol: :lol: :lol: Aha?!
Se švestkami samozřejmě, i když ke švestkám přidávám raději mák a skořici. A co hrušky, děvčata? Trochu skořice do drobenky… místo obyčejného, prdopéč perníkový a máme tady perník a jsme zase jinde. Jak je ten svět pestrý!!! :lol:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.07.13 11:38
Koláč

Myslím, že i se švestkami to bude dobrá kombinace :palec:
tlustá bába, ta je nápaditá, různé kombinace, variace, také se ráda přiučím. :D

 
blesky
7 příspěvků 30.07.13 10:49

Teda ten perník v té posypce to je nápad :palec: úplně slintám u monitoru! Mňam

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz