Recept Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rybu očistíme a pokrájíme na podkovy, brambory a cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka (silná 0,5 cm). Plech pokapeme olejem, poklademe bramborami, posolíme a znovu pokapeme olejem a dáme do trouby, až brambory mírně změknou. Pak na brambory rozložíme část cibule, pokapeme olejem a posolíme, na cibuli dáme podkovy ryby a navrch opět cibuli, rybu i cibuli pokapeme olejem a dáme péct do trouby. Nachystáme si vodní lázeň. Smícháme majonézu se stejným objemovým množstvím sektu a šleháme ve vodní lázni NEPŘETRŽITĚ 15 minut od zahřátí směsi. Při tom popíjíme zbylý sekt. Vznikne nám hladká krémová omáčka. Porce ryby s bramborami a cibulí poléváme salsou a podáváme s nakrájenou bagetou.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 19.08.04 vloženo
  • 5907x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 merluza (český překlad je prý merlan) - cca 1,5 kg
  • 750 g brambor
  • 3 veliké cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • majonéza ze 2 žloutků
  • 0,75 l sekt bílý
  • bageta

Doporučená příloha

  • talíř plný zeleniny, hojně pokapaný vinným octem a olivovým olejem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.2.09 15:24
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Bali díky moc za vyčerpávající odpověď. Ryb není nikdy dost. Právě jsem našla super recepty ve staré kuchařce a tak budu zkoušet.

Bali
1254 příspěvků 4.2.09 15:01
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Dovolím si odpovědět. Jde o rybu z čeledi treskovitých-gadidae, kde najdeme desítky druhů ryb. Patří tam nejen, treska bezvousá, treska tmavá, treska obecná, ale najdete tam třeba i toho štikozubce neboli hejka neboli mořskou štiku. V názvosloví ryb je příšerný zmatek. Nejen v českých názvech, ale i anlických, francouzských,…
V každém případě je merlan - treska.
Další informace můžete načerpat třeba TADY .
Ale i ZDE .
Pro pobavení se můžete informovat např. i zde .

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.2.09 13:33
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Ve staré kuchařce mám pro tuto rybu v překladu do češtiny jméno bachyně a v současné době jí překladač přiřkl jméno štikozubec. Možná nám to vysvětlí manek, co je to za potvoru dobrou.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, clara,

merlan je podle mé mořské kuchařky opravdu treskovitá ryba, popis, který uvádí clara je skoro přesný, děkuju.
Tento recept jsem pomáhala připravovat ve španělské domácnosti, kde rybě říkali merluza, proto jsem to takto uvedla. Mnohem později jsem zjistila, že v češtině se jí říká merlan (a díky clara už vím, že i ve francouzštině).
Rozhodně si myslím, že je to mořská ryba neb jsem slyšela, že mnoho Španělů (i Španělek) sladkovodní ryby nejí.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Ale ve francouzsko českém slovníku se mi objevila treska. Tak nevím.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

A když už jsme u slovníků, whiting je (prý) česky bělice.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Clara, dík za vysvětlení. Jak vidíš ani francouzština není moje silná stránka, ha ha. Ale Whiting znám , ten se vyskytuje i v našich vodách.

Labužník clara02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: pro Esmeraldu

Mila Esmeraldo,
ceske jmeno ryby „merlan“ je stejne jako ve francouzstine MERLAN. Je to ryba prumerne 35 cm velka a jeji jmeno v anglictine je WHITING. Na google najdes plno obrazku.
Francie zdravi Australii

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Eleeen,moc mě zaujal tvůj recept. Tak si říkám, copak je to vlastně ta merluza. Španělsko anglický slovník nevlastním, tak jsem nakoukla do španělsko českého a hle: merluza= opice (opilství). Ha ha ha. Tak teď nevím co vlastně vařit. Ale s tím zbytkem šampáňa bych si mohla vyrobit svoji vlastní.
Teď na vážnou notu: merlan mi připomíná angl. marlin, což je mečoun, ale podkovy z něj by se musely řezat cirkulárkou, neboť se jedná o velikou rybu. Nicméně velice chutnou.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Díky, sněhu. Sice se zpožděním, už je témeř po létě, ale přeci… ;-D
jednou se mi stalo, že se mi omáčka „rozdělila zpět“. Bylo to koupenou majonézou. Z domácí mi to nedělá.
Ale i tak to stačilo znovu na vodní lázni prošlehat.
Tak ať Vám chutná!

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Merluza con salsa de San Sebastian (pro Sněhurku)

Eleeen, to vypadá skvostně a přitom je to jednoduché. Ideální recept! :-)))) Naštěstí u nás má ryby ráda celá rodina, takže příležitostně vyzkoušíme. A ta salsa, mňam!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Ořechový koláč Ořechový koláč
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz