Recept Mentálne vyrovnaný tatarák

kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V dobe šialených kráv má niekto problém dať si tatarák aj z takýchto dôvodov. Pretože u hydiny (drůbež) zatiaľ šialenstvo nezistili (o inteligencii pomlčme) a tatarák z najrôznejších nemäsových náhražiek nie je a nemôže byť hodnotným zástupcom, ponúkam riešenie, ktoré ma naučil už dávnejšie jeden kamarát. morčacie prsia očistíme od žiliek a prípadných blán a pokrájame na 2 cm kocky v sekacom nástroji (tom, čo je dodávaný ako súčasť tyčového mixéra) rozsekám, rozmixujeme na hladkú kašu. To isté dosiahneme ručným škriabaním nožom, alebo 2 - 3 násobným zomletím na mäsovom mlynčeku. Pridáme sladkú papriku (aby mal tatarák aj primeranú farbu podobnú hovädziemu), podľa vlasných preferencií čili a korenie, prípadne trošku oleja na lepšie vymiešanie, soľ. Dôkladne premiešame / premixujeme a porcie uložíme na tanier v podobe kopčeka. Do každého kopčeka do prehĺbeniny vložíme žĺtko, prizdobíme tanier jemne sekanou cibuľkou, horčicou, čili pastou, worčestrom, zelenou vňaťou petržlenu, ... prípadne to všetko necháme v osobitných miskách (pri viac stolovníkoch).

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 05.06.05 vloženo
  • 7348x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minÄ‚Ĺźt

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 100-150 g morčacích (krůtích) pŕs na porciu
  • 1 žĺtko na porciu
  • sladká červená paprika
  • mleté čierne korenie (pepř)
  • čili pasta / tabasko
  • soľ
  • olivový olej

Doporučená příloha

  • hrianky (topinky) s cesnakom

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mentálne vyrovnaný tatarák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mentálne vyrovnaný tatarák

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Pokládám za velice nezodpovědné jíst syrové drůbeží maso v čase ptačí chřipky, z bakteriálních nákaz hrozí salmonella a campylobacter. Ani jedno není nic příjemného, pokud to vůbec přežijete.
Rouhodně by autor receptu měl přidat varování o jeho nevhodnosti zejména pro malé děti, těhotné ženy a osoby oslabené.

PITRYS
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Hnusné nehnusné - kdybyste měli zkušenost s produktem oněch severoněmeckých kmenů, co neumí uvařit ani vodu na čaj, v provedení DDR - MITROPA kdesi na Rastplatzu Autobahnu, tak by vám cokoliv, co se již zdaleka blíží ke skutečnému tatráčku chutnalo jako lahůdka neskutečná. :-))

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Tataracek z prave svickove je moje oblibene, uz od detstvi. A moc se tesim az si jej opet pri me navsteve nasi krasne ceske vlasti dam. A to nejen, ze mi jej mamca pripravi doma, ale urcite si na nej zajdeme i do restaurace.
A i kdyz jsem okusila tuto krmi na vice zpusobu, z brambor, lososa, tvarohu, tak neni nad tatarak z hoveziho.
Uz se moc tesim, az jej opet budu blahodarne a spokojene vychutnavat.

samuela
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

vždy som dokázala (zatiaľ) odolať priateľom, ktorí si mastili spokojne bruško a s ironickým:"nevieš o čo prichádzaš, pche! "opisovali chuťové orgazmy pri jedení tataráku. Fajkt neviem.
Ani predstava rozmixovanej surovej hydinovej hmoty ma neláka.
Ale kltko ma opať prekvapil nápaditosťou receptu:-)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Luba

môj človek! :o)
ibaže 18 - 24 mesačný býk nie je často na pulte. Aj preto sú dobré tie anti-bse štítky, potom sa dá vyhnúť kúpe nejakej 8ročnej do sucha vydojenej mitrhy.
Ale keď príde chuť, morčacie prsia sa dajú zohnať oveľa operatívnejšie. ;o)

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Teda, ten zo zemiakov je síce bezpečný, ale odporný. To ostatné je holt riziko podnikania. Šialená krava sem, šialená krava tam, kupujte mäso z mladých býkov, z kravy aj tak za veľa nestojí, býva suché. Inak, dobrú chuť!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Jako náhražka hovězího se dá použít i losos - není šílený, chřipku nemá a s tou salmonelou to tam asi také nebude až tak nějak horké… Recept už na Labužníkovi je! :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Jako náhražka hovězího se dá použít i losos - není šílený, chřipku nemá a s tou salmonelou to tam asi také nebude až tak nějak horké… Recept už na Labužníkovi je! :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Jako náhražka hovězího se dá použít i losos - není šílený, chřipku nemá a s tou salmonelou to tam asi také nebude až tak nějak horké… Recept už na Labužníkovi je! :-)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

neviem prečo mnohí spomínajú kurence, keď v predpise je jasne uvedená morka, hm? Či vták ako vták? :o)

Scarlet - z dôvodov hygienických bola prijatá dohoda, že tatarák sa nebude objavovať na jedálnych lístkoch reštaurácií, ale na požiadanie hosťa ho podnik môže spraviť.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Vážení a milý Labužníci. Myslím, že nejlepší tatarák je falešný tatarák. Ten je z brambor a myslím, že jsem ho i viděla na Labužníkovi. Já osobně bych to neriskovala. Dokonce i ze svíčkové se tady dlouho v restauracích neobjevoval. Ale jak se říká, „proti gustu, žádný.....“

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák-....a hygiena s tím nemá co společ

Salmonela je přítomná v čerstvém kuřeti. To je proč (jak říká Cuso) se doporučuje drůbež důkladně propéct nebo uvařit.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Pripojuji se ke Cusovi a ja bych se take neodhodlala udelat tatarak z kureciho masa. U nas jsou kurata vyhnana na prascich a ja bych mela obavy z nasich zaludku. Ale mozna z domacich vychovanych kurat, kdo vi…

Cuso
350 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

No neviem, v každej kucharskej knihe sa kuracie, či morčacie mäso odporúča dôkladne prepiecť. Každopádne tento recept sa mi zdá veľmi nebezpečný. Surové hydinové mäso by som určite nejedol.

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Což si dát ptačí chřipku? To si jeden nevybere, zatím jsem z žádného tataráku neochořel:-)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Esme, od piatku nič :o)
Kto sa bojí BSE nesmie sa báť salmonely!
Inak surové mäso je vždy trošku rizikové a treba dbať na výber - kvalitu pri kúpe, doprava a skladovaní domov a čistotu pri spracovaní.
A nebol by som si istý, či v tataráku, keď už ide o salmonelu, nehrá väčšie riziko vajce.
Pri dodržaní kvality surovín a postupov sa však netreba báť. Aj tak však odporúčam štamprlík slivovice ako aperitív a druhý ako digestív :o)))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mentálne vyrovnaný tatarák

Kltko, pozor na salmonelu. Jakékoliv maso z blízkosti hrudní dutiny nese sebou toto riziko. Já bych to neriskovala. Řekla bych že tatarák z hovězího je bezpečnější. Samozřejmě ze zadní polovice.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční zajíček

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz