Recept Melomakarona (melomakarono)

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Melomakarona (melomakarono)

Úvod

Melomakarony obsahují tak jako většina řeckých dezertů 3 ingredience - med, skořici a ořechy. Někdy ořechy nahradí politím hořkou čokoládou a někdy ořechy zabalí dovnitř. Melomakarony mají tvar vajíčka. Řekové je připravují hlavně kolem vánoc.

Těsto je poměrně jednoduchá záležitost, ale co dá melomakaronům nádech jedinečnosti, je medový sirup a ořechová posypka. Hotové kousky jsou příjemně měkoučké a ovoněné medem, pomerančem a kořením.

Postup

Příprava těsta: 1. předehřejte troubu na 180°C. 2. do nádoby prosejte mouku, skořici, hřebíček, sodu, prášek do pečiva a sůl. Na chvíli dejte stranou. 3. v další nádobě našlehejte máslo a cukr. Jedno po druhém přidejte vejce a dobře promíchejte. Vlijte olej, pomerančovou šťávu a šlehejte, až se vše dobře spojí. 4. pomalu k tomu přisypávejte moučný mix. Když to bude nutné, přidejte víc mouky, abyste získali těsto, se kterým můžete dál pracovat. Těsto hněťte nejméně 5 minut. 5. tvořte oválné kousky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek propíchněte několikrát vidličkou a pečte tak 25 minut. 6. nechte zcela vychladnout. Nejlepší je začít s namáčením, když jste nechali melomakarony odpočívat přes noc (přinejmenším několik hodin). Sirup: 1. smíchejte ořechy, skořici, hřebíček. Dejte stranou. 2. když už jsou melomakarony zcela zchladlé, začněte si připravovat sirup. Přiveďte vodu, med a cukr k varu (pozor na rychlé vzkypění). Za stálého míchání nechte vařit 1-2 minuty. Snižte teplotu na absolutní minimum, jen abyste sirup udrželi teplý. 3. postupně ponořte kousky do sirupu. Nechte je tam tak minutu. Vyndávejte je - pomocí vidličky - na pečící papír. Vršek hned sypte ořechy. 4. uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. Asi vám zbude nějaký sirup. Určitě pro něj najdete nějaké uplatnění – třeba do perníčků.

Nahlásit recept

  • 13.11.12 vloženo
  • 4678x zobrazeno

Počet porcí

  • 60 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 110g změklého másla
  • 1 hrnek cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (myslím, že se klidně dá nahradit 100% džusem)
  • 1,5 hrnku rostlinného (olivového) oleje
  • 6,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • Sirup:
  • 1,5 hrnku krystalu
  • 1,5 hrnku vody
  • 1,5 hrnku medu
  • 220g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/8 lžičky tlučeného hřebíčku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

boogie007 13.11.12 17:54

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Melomakarona (melomakarono)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz