Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
boogie007 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Melomakarony obsahují tak jako většina řeckých dezertů 3 ingredience - med, skořici a ořechy. Někdy ořechy nahradí politím hořkou čokoládou a někdy ořechy zabalí dovnitř. Melomakarony mají tvar vajíčka. Řekové je připravují hlavně kolem vánoc.
Těsto je poměrně jednoduchá záležitost, ale co dá melomakaronům nádech jedinečnosti, je medový sirup a ořechová posypka. Hotové kousky jsou příjemně měkoučké a ovoněné medem, pomerančem a kořením.
Příprava těsta: 1. předehřejte troubu na 180°C. 2. do nádoby prosejte mouku, skořici, hřebíček, sodu, prášek do pečiva a sůl. Na chvíli dejte stranou. 3. v další nádobě našlehejte máslo a cukr. Jedno po druhém přidejte vejce a dobře promíchejte. Vlijte olej, pomerančovou šťávu a šlehejte, až se vše dobře spojí. 4. pomalu k tomu přisypávejte moučný mix. Když to bude nutné, přidejte víc mouky, abyste získali těsto, se kterým můžete dál pracovat. Těsto hněťte nejméně 5 minut. 5. tvořte oválné kousky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek propíchněte několikrát vidličkou a pečte tak 25 minut. 6. nechte zcela vychladnout. Nejlepší je začít s namáčením, když jste nechali melomakarony odpočívat přes noc (přinejmenším několik hodin). Sirup: 1. smíchejte ořechy, skořici, hřebíček. Dejte stranou. 2. když už jsou melomakarony zcela zchladlé, začněte si připravovat sirup. Přiveďte vodu, med a cukr k varu (pozor na rychlé vzkypění). Za stálého míchání nechte vařit 1-2 minuty. Snižte teplotu na absolutní minimum, jen abyste sirup udrželi teplý. 3. postupně ponořte kousky do sirupu. Nechte je tam tak minutu. Vyndávejte je - pomocí vidličky - na pečící papír. Vršek hned sypte ořechy. 4. uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. Asi vám zbude nějaký sirup. Určitě pro něj najdete nějaké uplatnění – třeba do perníčků.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Melomakarona (melomakarono)