Recept Melomakarona (melomakarono)

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Melomakarona (melomakarono)

Úvod

Melomakarony obsahují tak jako většina řeckých dezertů 3 ingredience - med, skořici a ořechy. Někdy ořechy nahradí politím hořkou čokoládou a někdy ořechy zabalí dovnitř. Melomakarony mají tvar vajíčka. Řekové je připravují hlavně kolem vánoc.

Těsto je poměrně jednoduchá záležitost, ale co dá melomakaronům nádech jedinečnosti, je medový sirup a ořechová posypka. Hotové kousky jsou příjemně měkoučké a ovoněné medem, pomerančem a kořením.

Postup

Příprava těsta:

1. předehřejte troubu na 180°C.

2. do nádoby prosejte mouku, skořici, hřebíček, sodu, prášek do pečiva a sůl. Na chvíli dejte stranou.

3. v další nádobě našlehejte máslo a cukr. Jedno po druhém přidejte vejce a dobře promíchejte. Vlijte olej, pomerančovou šťávu a šlehejte, až se vše dobře spojí.

4. pomalu k tomu přisypávejte moučný mix. Když to bude nutné, přidejte víc mouky, abyste získali těsto, se kterým můžete dál pracovat. Těsto hněťte nejméně 5 minut.

5. tvořte oválné kousky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek propíchněte několikrát vidličkou a pečte tak 25 minut.

6. nechte zcela vychladnout. Nejlepší je začít s namáčením, když jste nechali melomakarony odpočívat přes noc (přinejmenším několik hodin).

Sirup:

1. smíchejte ořechy, skořici, hřebíček. Dejte stranou.

2. když už jsou melomakarony zcela zchladlé, začněte si připravovat sirup. Přiveďte vodu, med a cukr k varu (pozor na rychlé vzkypění). Za stálého míchání nechte vařit 1-2 minuty. Snižte teplotu na absolutní minimum, jen abyste sirup udrželi teplý.

3. postupně ponořte kousky do sirupu. Nechte je tam tak minutu. Vyndávejte je - pomocí vidličky - na pečící papír. Vršek hned sypte ořechy.

4. uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.

Asi vám zbude nějaký sirup. Určitě pro něj najdete nějaké uplatnění – třeba do perníčků.


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.11.12 vloženo
  • 4131x zobrazeno

Počet porcí

  • 60 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 110g změklého másla
  • 1 hrnek cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (myslím, že se klidně dá nahradit 100% džusem)
  • 1,5 hrnku rostlinného (olivového) oleje
  • 6,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • Sirup:
  • 1,5 hrnku krystalu
  • 1,5 hrnku vody
  • 1,5 hrnku medu
  • 220g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/8 lžičky tlučeného hřebíčku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

boogie007 13.11.12 17:54

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Melomakarona (melomakarono)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz