Recept Melomakarona (melomakarono)

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Melomakarona (melomakarono)

Úvod

Melomakarony obsahují tak jako většina řeckých dezertů 3 ingredience - med, skořici a ořechy. Někdy ořechy nahradí politím hořkou čokoládou a někdy ořechy zabalí dovnitř. Melomakarony mají tvar vajíčka. Řekové je připravují hlavně kolem vánoc.

Těsto je poměrně jednoduchá záležitost, ale co dá melomakaronům nádech jedinečnosti, je medový sirup a ořechová posypka. Hotové kousky jsou příjemně měkoučké a ovoněné medem, pomerančem a kořením.

Postup

Příprava těsta:

1. předehřejte troubu na 180°C.

2. do nádoby prosejte mouku, skořici, hřebíček, sodu, prášek do pečiva a sůl. Na chvíli dejte stranou.

3. v další nádobě našlehejte máslo a cukr. Jedno po druhém přidejte vejce a dobře promíchejte. Vlijte olej, pomerančovou šťávu a šlehejte, až se vše dobře spojí.

4. pomalu k tomu přisypávejte moučný mix. Když to bude nutné, přidejte víc mouky, abyste získali těsto, se kterým můžete dál pracovat. Těsto hněťte nejméně 5 minut.

5. tvořte oválné kousky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek propíchněte několikrát vidličkou a pečte tak 25 minut.

6. nechte zcela vychladnout. Nejlepší je začít s namáčením, když jste nechali melomakarony odpočívat přes noc (přinejmenším několik hodin).

Sirup:

1. smíchejte ořechy, skořici, hřebíček. Dejte stranou.

2. když už jsou melomakarony zcela zchladlé, začněte si připravovat sirup. Přiveďte vodu, med a cukr k varu (pozor na rychlé vzkypění). Za stálého míchání nechte vařit 1-2 minuty. Snižte teplotu na absolutní minimum, jen abyste sirup udrželi teplý.

3. postupně ponořte kousky do sirupu. Nechte je tam tak minutu. Vyndávejte je - pomocí vidličky - na pečící papír. Vršek hned sypte ořechy.

4. uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.

Asi vám zbude nějaký sirup. Určitě pro něj najdete nějaké uplatnění – třeba do perníčků.


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.11.12 vloženo
  • 4230x zobrazeno

Počet porcí

  • 60 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 110g změklého másla
  • 1 hrnek cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (myslím, že se klidně dá nahradit 100% džusem)
  • 1,5 hrnku rostlinného (olivového) oleje
  • 6,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • Sirup:
  • 1,5 hrnku krystalu
  • 1,5 hrnku vody
  • 1,5 hrnku medu
  • 220g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/8 lžičky tlučeného hřebíčku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

boogie007 13.11.12 17:54

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Melomakarona (melomakarono)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz