Recept Melitzanosaláta z Řecka

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Melitzanosaláta z Řecka

Postup

Předehřát troubu na 200°C. Vložit do trouby baklažány a péct je až dostanou vrásky a ztmavnou. Rozpůlit baklažány, vařečkou vyškrábat dužinu a tu vložit do mixéru. Pokapat citronem. Oloupat cibuli a česnek a přidat je do mixeru společně s petrželkou. Dobře vše rozmixovat. Začít přidávat malým pramínkem olivový olej. Nakonec pyré osolit a opepřit. Podávat dobře vychlazené ozdobené olivami. P.S. Podává se jako část MEZÉDES, což jsou řecké chuťovky, neboli malá sousta podávaná na malých talířcích v restauracích a tavernách označená na jídelním lístku jako Orektiká, což znamená předkrmy. Pojídají v dobré pohodě ve společnosti přátel, většinou na čerstvém vzduchu, něco tak, jako na př. ve Španělsku TAPAS. Dobrý tavern má bohatý výběr Mezédes a i velice skrovný kafeníon by měl mít možnost nabídnout chléb, salát a vejce.

Recept je z kategorií: Zeleninové pomazánky

Nahlásit recept

  • 31.01.05 vloženo
  • 12263x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg baklažánů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce posekané petrželky
  • 100ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • černé olivy na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Melitzanosaláta z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Melitzanosaláta z Řecka

casino
4497 příspěvků 30.7.11 21:20

Alis, díky :-)
Já teď „ujíždím“ na TOMTO“ ve zjednodušené formě (bez strouhanky, bez zapékání, tedy postudenu) ale avšak už jsem to tam ani nepsal, aby tam nebylo přecasinováno :oops:
Zkusím jistě i tento, jednodušší recept…
Mimochodem, pomalu „dojíždím“ Tady TOHLE tak jsem si tam přihodil hrst semence… Slunečnicového… Také dobré :palec:

Alis
2617 příspěvků 30.7.11 12:41

Casino, pokud objevujete lilky, mohu jen doporučit tento recept. Červenou barvu jako na obrázku nečekejte, není z čeho červenat :-)
Pokud byste se chtěl nechat inspirovat řeckou babičkou a přidal směs semínek či oříšků, myslím, že budete mít úspěch. :-)

Bali
1254 příspěvků 17.7.09 01:20
Re: Melitzanosaláta z Řecka.

Poprvé jsem to jedla v řecké taverně, výborné. Od té doby dělám pravidelně. Verzí bude určitě hodně, já dělám takto . Bude zas o víkendu ;-)

Alis
2617 příspěvků 16.7.09 20:38
Re: Melitzanosaláta z Řecka

lilky jsou teď levné, doporučuji vyzkoušet… Vychlazené s kouskem bílé bagety - pro mě skvostná večeře :-)

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Melitzanosaláta z Řecka.

Velmi dobré, svěží… Kamarádka z Řecka mi poradila, že její babička do této pomazánky přidává oříšky. Nechala jsem se inspirovat a přidala nasekou hrst směsi kešu, pinií a slunečnicového semínka. Mohu doporučit.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Melitzanosaláta z Řecka - Berry...

dík za Tvoje bystré oko. Máš naprostou pravdu, u Taramasaláta je špatné foto ;o)

Pěkný den Ti přeje,

Labužník Berry02
80 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Melitzanosaláta z Řecka - obrázek

Nevypadá tento obrázek jako obrázek u Taramasaláta ??? Ale možná že to po smíchání vypadá stejně (i když tady bych čekala trochu strakatého od petrželky :)))) )

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Melitzanosaláta z Řecka - nový obrázek, díky Pepíčku!
babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Melitzanosaláta z Řecka - di....

do názvu receptu se mně vloudila chyba a místo e jsem napsala a. Děkuji Ti za upozornění!
Ráda bych tě požádala o tykání. Všichni si na Labužníku tykáme, je to tak o něco víc přátelštější ;o)
Co se týče názvu předkrmů/chuťovek, MEZÉDES je množné číslo a MEZE je jednotné. MEZEDAKIA někdy znamená výběr jídel (ne jenom předkrmů), o které se stolovníci mezi sebou dělí. Předkrmy se také však nazývají CRIA MEZEDAKIA pro studené a ZESTA MEZEDAKIA pro teplé, takže v podstatě se může říct, že oba názvy znamenají chuťovky/předkrmy.
Recept měnit nebudu, protože je to autentický recept z Řecka ;o)

Pěkný den Ti přeje,

di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malitzanosaláta z Řecka.

Milá babi, můžu pár poznámek?
Doma mám Řeckou kuchařku Marthy Elefteriadu. Tento salát se podle ní jmenuje „Melitzanosalata“. Postup přípravy je obdobný, jen místo citrónové šťávy dává ocet. Česnek ani petrželku nepřidává, zato cibulku radí před použitím promnout ve sklenici s vodou, aby ztratila svou ostrost.
Těm předkrmům (chuťovkám) se prý správně říká mezedakia, zkráceně meze.
Nezlobte se, že Vás opravuju, nemyslím to osobně.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Lucianko...

kdykoliv mě můžeš opravit, tak jako každý jiný kdo to myslí dobře ;o) Navíc jsem za to vděčná ! Také jsem si říkala, že nejenom já ty vrásky dostávám hi hi .

Zdraví,

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malitzanosaláta z Řecka. - babi,

nechtěla jsem tě nijak opravovat *** ale je to pěkné, ta představa, že baklažán „dostane vrásky“ - asi samou starostí z toho, co se s ním bude dít…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malitzanosaláta z Řecka.

Jó Lucianko, zvráščí asi není české slovo a proto jsem text upravila podle Tvého doporučení ;o) Děkuji Ti!

Pěkný den!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malitzanosaláta z Řecka. - BABI

Prosím jen o ujasnění - baklažány se pečou až zvráščí - to jako znamená, až se na nich nadělají vrásky? Jakože se zcvrknou?

Děkuji za osvětlení *

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Tatranské kuře Tatranské kuře
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz