Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jeden z tych starych dobrych talianskych sedliackych receptov. Ja ho mam z "Il cucchiaio d'argento".
1-Umyté baklažány popícháme vidličkou nebo jehlicí dokola a dáme do rozehřáté trouby péct na cca 15 - 20 minut (dobré je - otočit je, aby se opekly ze všech stran). 2-Vybereme, dáme vychladnout a rozkrojíme na půlky. Lžící opatrně vyškrábeme vnitřek, pokrájíme na kousky a dáme do misky a odložíme na teplé místo. Půlky baklažánů též odložíme na stranu. 3-Na troše rozehřátého olivového oleje zlehka opražíme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na drobno nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme a okyselíme vinným octem. Tento recept je z jihu Itálie, takže má víc vlivu míchání chutí - kyselé a sladké. Sladkou přidáme buď cukrem nebo sladkým vínem, já jsem použil sicilskou Marsalu, ale Portské je OK - a kyselou dobrým vinným octem. 4-Vše podusíme a přidáme na několik minut předpečený baklažán. 5-Poslední vmícháme kapary, černé olivy a čerstvou petrželovou nať. 6-Směsí naplníme půlky baklažánů, bohatě posypeme strouhankou a trochu „pocákáme“ olivovým olejem. 7-Dáme zapéct do zlatova do rozehřáté trouby cca 15 - 20 minut.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Melanzane della nonna
Včéééra uvařeno a část zkonzumována poteplu


Dnes sněden zbytek postudenu
Jednoduché, rychlé a pokud to nepřeženete s česnekem, tak i velmi, velmi jemné jídlo
Marsala došla, použil jsem Sherry…
„chlebová strouhanka“ soudě podle země původu, bych usuzoval na bílý chleba…, tedy skoro na naši obyčejnou strouhanku, ale třeba to má být skutečně chlebová strouhanka…
Bento, Bento, že Vám není žinantní opět zahajovat diskuzi pod vlastním receptem? Máte to zapotřebí? Asi jo…, že jo
Nebo myslíte, že jaga13 by se nevyjádřila
pochvalně sama od sebe?
Trošku mi připomínáte jednoho tuzemského Nestora (je to takový malý samožer, ale jako kuchaře si ho TAKÉ vážím) jehož krédo zní: „Časně jít do postele a časně vstávat. PROPAGOVAT SE a tvrdě pracovat.“
No, ale když už se ptáte…
a dokonce i ten slovakizmus má jistý
půvab 
Ta „vydlička“ mě nebere… Takových kopanců já nasekám třináct do tuctu
Vaše cestina je prvotřídní
Páni!
Na tohle jídlo mám všechno doma… tedy kromě lilku… nakoupím a navařím! Jupíííí!
Že takovouto hrubku napíše člověk, který po dlouhá desetiletí žije v zahraničí mi rozhodně žíly nerve…a to jsem strážcem pravopisu
Spíše často obdivuji, že si z gramatiky
zapamatoval ještě tolik 

Nakonec se to naučil a pak mi děkoval.
A hotel si nedělal ostudu ..


Kdybyste viděli, jak píše dnešní mládež, asi byste omdlévali… výno, vytryna, mýsa, piramidy, vítah…shoda podmětu s přísudkem..? co to je?!
Je to běs..!!!
A pak vám přijde do rukou firemní korespondence, novinový článek, propagační materiály…a je tam něco podobného..
Kdysi dávno, v hotelu, jeden mladý kolega - než odepsal klientovi, šla jeho korespondence nejdříve ke mně. A já červeně opravovala..
Alis..dej si raději kokoládu
Dyk jóóó… Asi jsem si dneska dala nějak moc glutamátu
521 příspěvků 24.5.11 21:32
Ale ale Alis ! Co tak vážně
To bylo pro zasmání, smích je koření
života
takže to vlastně patří
k vaření 
Dando, asi jo, blbě a rychle čtu
Onehdy i teď jsem i já zase mimo mísu
anyto, máš pravdu, je to ůplně jedno. Zvlášť když to někdo myslí dobře a autor se zcela jistě neurazí. Ten zbytek snad ani nemůžeš myslet vážně… pokud ano, pak se nedá říct nic jiného, než že jsi ůplně mymo mýsu
521 příspěvků 24.5.11 20:32
Di, jestli vydlička, nebo vidlička.....
netušila jsem, že pravopis má něco
společnýho s jídlem
mnohem horší je, když někdo teď onehdy
dělá kuku 
Příspěvek upraven 24.05.11 v 20:34
2452 příspěvků 23.5.11 16:08
No, nejsem Casino, ale „vydlička“ do vyjmenovaných slov opravdu nepatří (možná ani do slovenských ne?, nevím) - ale to je jen detail; recept je pěkný.
P.S. Ten lilek asi jak velký? Teď onehdy jsem dělala „kuku“ ze tří o celkové váze cca kilo dvacet až čtyřicet a asi to bylo moc (to „kuku“ jako takové bylo moc dobré, jen nevypadalo tak pěkně jako na obrázcích u receptu), u nás jsou teď bohužel k sehnání jen hodně velké lilky.
Příspěvek upraven 23.05.11 v 16:11
jaga 13, je to vyborny stary recept, ako sveva pisala vzdy si dakde pridali daco extra aby to bolo vyzivnejsie ci syr alebo struhanku ( ja som nedal do reeptu ale tiez som tam dal na spodok extra mozzarellu

je to naozaj klasicky recept z juhu v ktorom citit arabsky povod.
Bento, nevím jak casinovi čeština, ale mně se líbí ten recept
a fotka 