Recept Medový medovník

(Hodnoceno 1x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Medový medovník

Úvod

Recept som nasla na ruskych strankach. Vychvalovany ze je medovy priam najmedovatejsi a mekkucky tak, ze ho gambami mozno jest.. vraj ani kusat nie je treba.
Najpr sa zarobi cesto velmi jednoducho a nechame ho stat tri dni.
Po troch dnoch pecieme…

Postup

Cesto: Vsetky ingrediencie na cesto dobre premiesame, prikryjeme a dame stat na tri dni do komory alebo nechame prikryte len tak na stole.

*Po troch dnoch nastrimahe 6 dielov papiera na pecenie, vymastime ich a napecieme sest platov cesta.
*Popravde vsetci piekli platy 3… nechcelo sa im sest ,vraj 3 stacia, lebo cesto je po upeceni tak medove a makkucke na rozdiel od inych medovnikov, ze je ho skoda delit na sest.
*Cesto na papier natierame/roz­tierame. Ak by sa zdalo prilis riedke tak doplnime po troske mukou.
*Pecieme do broznovej farby na 180 stupnov 5-6 minut..

Krem: smotanu a cukor vyslahame, naplnime platy, nechame aj na boky a vrch a posypeme aj boky aj vrch nasekanymi orechami.

Dobru chut :)

Poznamka:
Cesto po troch dnoch bolo zvrchu v mise ako na fotke, ale ked zaborite lyzicu vyzera ako kysnute cesto. Premiesala som , bolo tak akurat na rozotieranie …snad mohlo byt aj trosilinku redsie.

Natierala na peciaci vymasteny papier asi na hrubku pol centimetra a dako sa s tym natieranim rovnomerne zrovna nebabrala a dala piect do rozohriatej rury.
Za chvilku sa krasne dvihlo a vo chvilke zacalo bronzoviet co znamenad ze od rury radsej neodchadzat a kontrolovat. A ta vona. Cesto makkucke a naozaj velmi chutne. Makkucke a to to ostalo stat na stole viac ako dve hodiny do plnenia– len som ho stiahla z papiera a prikryla utierkou.
Krem som robila z jedneho uvareneho salka (salko celu neotvorenu konzervu do hrnca, zaliat vodou a varit 1,5-2 hodiny) a pol litra slahackovej smotany. Cukor ziadny, salko je dost sladke.
Okraje ktore som zrezala z platov dala vysusit na radiator a nastruhala k orechom na ozdobu.
Nabuduce budem plnit slahackovou smotanou spolu s kyslou smotanou a len malinko cukru. To medove cesto je naozaj tak medove ze so zakysanou smotanou alebo len cisto smotanou/slahackou to bude este lespie. Aj ked s tym salkom tiez a naozaj! nema chybu..je to lahoda ( a nie je potrebne maslo ako v inych medovnikoch, )..:)

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.03.11 vloženo
  • 26124x zobrazeno

Ingredience

  • Cesto:
  • 5 vajec
  • 1 salka medu
  • 1 salka cukor (dala som 1/3 salky a mozno aj 1/4 )
  • 1 PL sody bicarbony
  • 3 salky muky
  • Krem:
  • 1 liter smotany na slahanie
  • 2 salky cukru alebo podla vlastneho vkusu
  • stuzovac- niekto dava a niekto nie
  • Na ozdobu:
  • 2 salky nasekanych orechov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 20.09.11 03:38

Dělám pokroky, vyvalování na obráceném plechu je moc šikovné. Děkuji casíno .)

Odkaz na uvaření

2905 13.08.11 04:51

Jolano, peču hodně podobný, tentokrát jsem na přání vnučky, upekla částečně tento, bez cukru, jen s medem a ořechy. Tři dny nechat odležet přišlo vhod :) Chybějící tuk na chuti neubere vůbec, ale ta práce s roztíráním, to je mé slabé místo, nemáš nějaký zlepšovák? Peču pravidelně 14.3, 14.8. a 25.11, Jen mimořádně mimo termín. Už odpočívá těsto s tukem, jen 3 lžíce másla, lépe se mi bude roztírat.
Tentokrát dopřeji třídenní odpočinek i
hotovému dílku, je skvosté. Díky Jana

Odkaz na uvaření

jolana 09.03.11 12:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Medový medovník

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
EsterH
53 příspěvků 10.10.16 13:02

Vytahujem. Vyskusane a naozaj vynikajuce

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.09.11 20:58

Jolano…to je paráááda! Perfektní web, díky za něj, hned přeposílám dcerce!!!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.09.11 20:57

No Jolanooooooooo, to je krasny web ! To bude prochazka nocnim netem , diky! :potlesk:

 
jolana
5065 příspěvků 24.09.11 11:06

2905, to je krasne povidani..a serialove..priam rozpravkove..vda­ka:) a ta vaha..uuprimne..tu az zavidim…doma sme mali taku, v kredenci klasickom..pamatate sa na tie kredence?..tie boli krasne, prakticke, teplucke so srdcom ..ziadna kuchyn teraz im nemoze konkurovat..:)
PS: pridala som do Mimo misu link…pridam aj tuna..je tam dost druhov peciva a pouzivaju celozrnu muku..mozno sa ti daco z toho hodi k chuti..;-)

http://arabicbites.blogspot.com/…/label/Bread

Pekny den :)

 
2905
753 příspěvků 24.09.11 02:48

Jol, povedlo se foto zpracovat a uložit. Vlnobití neznatelné, ale umím vyrobit nedostatek :mrgreen: , ujížděly mi pláty. Ani trochu nevadilo, sladká hubička a radostné výsknutí bylo :-? Myslím že tento pokus byl ze všech ten nej, dle reakcí. Ani gram cukru, pokud nebyl zakuklen v medu. Západní část republiky letos vlašákům nepřála, ale až budou, /mám slíbené/ to bude teprv bašta. Na cestu se vydá jen jeden, druhý se obětoval :-? mrkni… http://trojka.mujblog.centrum.cz/…k-69972.aspx

Příspěvek upraven 24.09.11 v 02:49

 
2905
753 příspěvků 21.09.11 04:45

Jolanko, díky, pomohlo zahuštění ořechy a vyvalovaní jak poradil casino, to řídší těsto mi nejde. V kontrastu s krémem bude vlnobití, menší, ale bude :mrgreen: pláty odpočívají natřené kávou s medem v lednici. Budu dělat dva menší, vydají se na cestu v krabičkách. Ukážu až dodělám. Odpočinek fakt pomáhá. Ty máš vlašáky, já jen lískáče, musím dohánět :wink:

 
jolana
5065 příspěvků 20.09.11 14:49

2905, tie su kraaasne :-) …chudatka tie moje pri tych tvojich vyzeraju jak ze selskeho dvorku.. :mrgreen:

 
2905
753 příspěvků 20.09.11 03:44

Jolanko tentorát těsto netekuté, dohuštěno ořechy  :-?

 
2905
753 příspěvků 20.09.11 03:38

Dělám pokroky, vyvalování na obráceném plechu je moc šikovné. Děkuji casíno .)

 
vranas
130 příspěvků 13.09.11 15:22

Upekla jsem 4 placky. Moc jsem se s tím nepárala, asi by se dalo opravdu těch 6. Mouky jsem dala méně, asi 2 a půl hrnku, aby se dobře roztíralo. Cukr jsem už nedala. Náplň jsem udělala z 2 šlehaček, 2 kysaných smetan a poloviny salka (zkaramelizova­ného). Je to moc dobré, nepřeslazené a velmi měkoučké. Mňamka a poměrně snadná, nenechte se odradit těmi třemi dny, nádherně medově voní i chutná.

 
2905
753 příspěvků 26.08.11 07:48

Casino, děkuji za báječné rady. Malovýroba nehrozí, ale pravítko si upravím sama. Mám půlmetrové, na koncích zářezy z obou stran, pevnější drát a dál se uvidí.
Obrácená strana plechu zní rovněž nadějně. Do listopaduji vymyslím, natrénuji…

 
2905
753 příspěvků 26.08.11 07:26

Jolanko, díky za odkaz, fakt to má parádní…
Vnučka miluje marcipánové mlsání, což neumím, nikdy se mi nepodařilo namlít madle dostatečně jemně, už nezkouším, falešný marcipán nemusí /ani se nedivím/. Po marcipánu dlouho nic a pak má ráda mé bleskové moučníky z mikrovlnky, je unešena jednoduchostí a některé zvládá sama.
Z vlnobití v medovníku si rovněž hlavu nedělám, dokonce dostávám pusu, dle mého sladší než celý moučník :) Jen si umím představit to překvapení po nakrojení, kdyby chybělo vlnobití :)) Srpnový jsem nepekla, těsto odjelo odpočaté…

 
casino
4473 příspěvků 13.08.11 12:04

No, cukráři roztírají (piškotové) těsto „šavlí“ (dlouhý rovný hladký nůž na potahování, někdy na prokrajování korpusů)… Buď to mají „v oku“ nebo rozetřou určité množství (obyč. ojemové, odměřené naběračkou) na určitou plochu – papír na pečení skoro velikosti plechu.
Práci si lze usnadnit dvěma pravítky (plech, překližka, plast) které vytvoří „mantinely“ a současně určují výšku těsta, které se podle nich stáhne. Stačí i jedno pravítko, které určí výšku těsta na jedné straně; na druhé straně vytvoříme výšku pomocí prstu, který se sune po podložce a vytvoří štěrbinu pod šavlí.
Pokud byste chtěli malovýrobu, tak si nechte udělat roztírací pravítko: něco rovného na kant (nastojato) na koncích s osazením na výšku těsta. Před takto vytvořenou rakli dáte přebytek těsta a stáhnete. Lépe se to dělá ve dvou lidech, nebo ženách :mrgreen:
Dobře se těsto roztírá i na obráceném plechu…

Příspěvek upraven 13.08.11 v 12:11

 
jolana
5065 příspěvků 13.08.11 09:02

Jani, nemam..kiezby som mala…tento je dobry v tom ze hoc milimetr cesta on pecenim skoci, takze nie su dury..su len vyvyseniny a priehlbiny :mrgreen: ..popravde ja to napatlam a zeby som si zrovna robila tazku hlavu ako , to teda nie.. on je nerovnomerny a ked sa posklada a namaze kremom tak vono se to pak urovna :mrgreen: ..to je jeho prim (pre mna teda)…aj som minule ho zas objavila a vraj je to polsky medovnik a vola sa Varsavsky…no a ked vnucka rada sladke , minule som objavila blog kde som objavila srbske pogace a je tam aj tento medovnik..ta pani ho ma krajsi-rovnomernejsi sa musi uznat.. si skukni, pekny blog a pece teda ukazkovo ..

http://www.kulinariya123.blogspot.com/

Medovnik mas moc hezkej..:) dobru chut :)

 
2905
753 příspěvků 13.08.11 04:51

Jolano, peču hodně podobný, tentokrát jsem na přání vnučky, upekla částečně tento, bez cukru, jen s medem a ořechy. Tři dny nechat odležet přišlo vhod :) Chybějící tuk na chuti neubere vůbec, ale ta práce s roztíráním, to je mé slabé místo, nemáš nějaký zlepšovák? Peču pravidelně 14.3, 14.8. a 25.11, Jen mimořádně mimo termín. Už odpočívá těsto s tukem, jen 3 lžíce másla, lépe se mi bude roztírat.
Tentokrát dopřeji třídenní odpočinek i
hotovému dílku, je skvostné. Díky Jana
mrkni
 http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…y-69249.aspx

Příspěvek upraven 13.08.11 v 04:54

 
nudle
137 příspěvků 25.04.11 07:24

Dekuji moc za rychlou odpoved, dneska na to pujdu. Dam vedet jak jsem dopadla.
Pekny den. nudle

 
jolana
5065 příspěvků 24.04.11 22:13

Ten moj mal 250 ml..som isla a merala :) Robila som vcera, dnes rano sa uz jedol. A cesto stalo len jeden den a pol. Minule som kdesi citala, ze ten medovnik je polsky povodom a staci ak stoji cesto jeden den alebo 12 hodin..teda od vecera do rana. ..:) a to moje jeden a pol dnove bolo take ako prve trojdnove :)

A este nieco.. salko som zmiesala so zakysanou smotanou (1 salko a dve smotany) a to nebol stastny napad popravde. Krem zredol, zle sa daval na platy a stekal a nakoniec to skoro vsetko vsiaklo do cesta…ale aj tak je fajnovy…:)

Nech sa dari a chuti :) Pekne sviatky :)

 
nudle
137 příspěvků 24.04.11 21:50

ahoj jolanko, nejdriv pekne svatky. musim se zcela blbe zeptat - kolik ml ma salek? nerada bych to splachla.
zdravi nudle

 
rejka
8 příspěvků 16.03.11 18:21

Tak takto to tu chodíííí,ja som sa len včera prihlasila a myslela som si,že sa tu vkladaju len recepty,vieš,keď už neviem čo variť na ten obed,tak zalovím medzi takéto stránky a vždy si niečo vyberiem,sú tu fakt dobre jedla,je z čoho vyberať,a ďakujem za radu,alebo rady jak sa mam v Labužníkovi orientovať :-D

 
jolana
5065 příspěvků 16.03.11 18:09

Rejko,si mila a ziadna hanba prosim ta..kazdy sa ucime a na Labuzniku mas vsetko, vsetko najdes len daj do vyhladavania alebo v samotnom recepte alebo v komentaroch je vysvetlene:)..takto sa tu ucime vsetci, nikdy nie si sama..:-)
Zrovna tento medovnik neviem kde som ulovila, mala som ho opisany na papieriku uz dlhsi cas, ale zvacsa ak daco najdem bud dam link do komentu alebo davam do Diskuze…tam si kliknes na Odkazy na jine stranky a najdes kopec link na vselico..len sa tu cit ako s nami ako doma, Labuznik je fajn :palec:
A ak daco chces vediet a nenajdes, tak sa pytaj smelo v Diskuse..kazdy rad pomoze ak vie :)

Anickav,kdyz chcem-dokazem to :mrgreen: …pekny preklep ale 5 milimetrov.­.mimochodom, to cesto je tak zvlastne ze keby bolo na pol milimetra tak by napuchlo, naozaj…ja som len zizala do rury co sa to tam robi..:-)

 
anickav
2904 příspěvků 16.03.11 15:37

Jolana, neverím, že si to rozotrela na pol milimetra… :lol:

 
rejka
8 příspěvků 16.03.11 15:22

Prosim ťa Jolanka,kde chodiš na tie Ruske stránký?nech počitam aj ja dačo pa Rusky :lol: nie,žeby som bola nejaky gurmán vo varení a pečení,ja nestiham čítat,jak si to tu všetko o varení-pečení píšete a ani nepoznám niektoré korenie,no je mi hamba :-?

 
jolana
5065 příspěvků 13.03.11 16:07

Lydie, dakujem…podakovanie a chvala patri niekam na net sikulkam…Nebooj, kludne zarob na cesto.. tento sa nedaaa pokazit. Ver mi. Ja som mala platy s pahorkami, vyvyseninami aj dolinami ;-).. a vysiel bajecny :)
Pekny den :)

 
lydia
1227 příspěvků 13.03.11 10:38

Jolano, ten vypadá nádherně, já jsem zatím každý medovník nějak pokazila. Zkusím tento, na 3 pláty si troufnu.

Dá se recept vytisknout bez obrázku? Možná dá a já jsem to někde přehlédla.

 
brouk
46 příspěvků 12.03.11 16:27

Děkuji za odpověď. Tak to budu muset vyzkoušet, jen co bude nějaká vhodná sváteční příležitost :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 12.03.11 11:36

U nás zatial gambu nik neotváral :-)

Děkuji za vysvětlení a odpověď :-)

 
casino
4473 příspěvků 12.03.11 09:19
GAMBA

Jj, i u nás se používá…
Např. po požití ostrého jídla: „Keď otevrem gambu (gembu), mesto zhorí!“ :mrgreen:

Příspěvek upraven 12.03.11 v 09:24

 
jolana
5065 příspěvků 12.03.11 08:45

:-D Gamba alebo gamby..to su pery …doteraz som si myslela ze sa to slovo pouziva aj u nas v cesko-slovensku napriklad odute gamby mala…gambocky jak jahoda mala…prave aj to ma nadchlo v povodnom recepte ked v uvode bolo napisane ze je tak makkucky ze aj" gambami mozete jest"..
Alis, Salko je vsade rovnako sladke od Nestle a aj na vahu to je to iste..bohuzial mam etiketu z konzervy dole takze tazko momentalne poviem kolko ma..myslim ze len v Indii je konzerva vacsia.. raz spominala nasa labuznice..dobru chut :)

Příspěvek upraven 12.03.11 v 09:25

 
Alis
2617 příspěvků 11.03.11 23:55

Prosím, co je to „gamba“?

A kolik gramů má jedno Salko? Je stejně přesladké v Jordánsku jako v Česku? (Tedy, pokud je v Česku pořád stejně sladké jako bylo, když jsem ho ochutnala naposledy, což je cca v roce 1970 :-) Tehdy byl ten nasycený mléčno-cukerný roztok tak sladký, až škrábal v krku)

 
tetrisss
17 příspěvků 11.03.11 18:14

Tak vyzera to paradne.

 
jolana
5065 příspěvků 11.03.11 12:25

To som rada ze sa ti paci…aj mna recept zaujal prave tym casom tri dni a preto som ho robila a nelutujem. Naozaj sa cesto necha stat tri dni. Ja som ho dala do komory. Nic sa nezkazilo. Ked som zacrela lyzicou po troch dnoch bolo zvlastne nadychane akoby nakynute trochu. Vonalo viac medovo ako po vajciach. Pri peceni a aj po upeceni je krasne vonave a chutne medovnikove echt a to aj bez inych prisad.
Teraz som odmerala, moja salka co som pouzivala ma 250 ml. Mozno zalezi aj od vajec, ale keby bolo trochu redsie lepsie by sa mi rozotieralo…ale zas to ber s rezervou, ja radsej vyvalkam desat ciest ako mam ked mam rozotierat a musela som sa ponahlat…
Aj ta plnka so Salkom je viac ako fajnova. Uz je aj zjedeny, nie ze nie. Zeby som to so zakysanou smotanou to kvoli tomu ze ja sladke nemusim, takze by sa mi tam hodilo daco menej sladke. Ale aj napriek tomu som si kazdu chvilku odrezala kusticek za kustickom..zravy je ..
Nech sa dari a neboj sa. Napeceno je vo chvilke a roboty s tym nie je… som piekla dva velke platy, ktore som prekrojila na polovicu. Takze bol medovnik zo styroch.

 
brouk
46 příspěvků 11.03.11 11:45

Recept se mi moc líbí, jen bych potřebovala upřesnit, jak velký šálek používáš ? Těsto se nechá stát opravdu tři dny při pokojové teplotě a ne v ledničce ? (vejce se nezkazí ?). Díky !

 
jolana
5065 příspěvků 10.03.11 13:18

Vyzkusane, upecene, odfotene,opoz­namkovane.. aj polovica zjedene..je naozaj medovy ako slubuju..
PS: cesto/medovnik cim viac zreje tak tie platy „puchnu“..paci sa mi ze je bez masla a lahodnyyy..to teda hej :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz