Recept Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Heru, cukr a med rozpustit v misce nad horkou vodní lázní a za stálého míchání či šlehání vmíchat vejce a mouku se sodou, až vznikne hladké zlatavé těsto. (Ideální je ruční šlehač s hnětacími háky). Na pečící papíry obkreslit podle talíře či pokličky šest koleček, průměr cca 23 cm. Gumovou stěrkou pak rozetřeme na papíry v tenké vrstvě těsto, aby kružnici trochu přesahovalo. Je dobré si papíry položit na teplý podklad, buď nahřátý plech nebo teplou sklokeramickou desku (já používám sklokeramické prkénko položené na hrnci s vodní lázní), teplé těsto se tolik nelepí. Těsto poctivě rozhrnujeme od středu, jinak nám vznikne vyboulený střed. Postupně pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 150 °C) a pečeme asi 7 - 10 minut, respektive do doby než placky trochu ztmavnou a povrch není lepkavý. Lépe nepřesušit. Po vyjmutí každou placku okrojíme podle původní obkreslované předlohy a oříznuté okraje schováme na rozdrobení a posypání. Sloupneme papír, na každou placku rozetřeme část krému (pokud jsou placky přece jen vprostřed tlustější, při okrajích dáme víc krému pro vyrovnání), seskládáme na sebe a navrch posypeme drolenkou z odkrojenných okrajů. (Můžeme přidat i trochu ořechů). Máme-li dost krému a drolenky, můžeme potřít a posypat i okraje. Necháme uležet v chladu, nejlépe 2-3 dny, podle toho, jak byly placky propečené. Krém: Salko vařené 2 hodiny v hrnci s vodou (nebo hodinu v papiňáku) po vychladnutí vyšleháme se změklým máslem. PS: Medovníků je tu mraky, ale tenhle má výhodu, že se nemusí těsto vyvalovat. Aspoň jsem tu žádný takový nenašla.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 12.01.07 vloženo
  • 41266x zobrazeno

Ingredience

  • 3 vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 Hera
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky
  • Na krém:
  • 1 salko (kondenzované mléko slazené)
  • 300 g másla.

Doporučená příloha

  • kávička, čajíček

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

bocianka
528 příspěvků 8.4.11 04:25

Dobrá zpráva. Už se prodává i karamelizované Salko.

Shira313
117 příspěvků 7.4.11 14:53

Recept je super: karamelové salko vymiešam s maslom a nadstavujem s bešamelom: 40g hladkej múky, 40 g masla - na slabom ohni miešať, až kým nám múka nezačne pekne voňať, ale nie do ružova!; potom pomaly pridávať 3 až 3,5 dcl mlieka a za stáleho miešania sa dopracujeme k hustému bešamelu :potlesk:
Po vychladnutí pridám k salku s maslom a vylepším rozdrobeným cestom a nahrubo namletými orechami, ktoré som predtým nasucho opražila.

Marlenku vrelo doporučujem posúvať ďalej ako darček :-D Nech sa dobro šíri aj takýmto spôsobom!

HelcaK
960 příspěvků 25.6.10 14:21
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Když jste ten receptík už vytáhli, tak dopíšu, jak jsem pozměnila za tu dobu krém: Navíc k původním surovinám přidávám karamelový puding uvařený ze 3 dc mléka a 1 karamelového pudingu, neslazený. Taky se tím ještě srazí ta sladkost.

Meivis
1 příspěvek 25.6.10 04:23
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Skvělí recep.Doporučuji použít ještě 2 zakysané smetany s močkovým cukrem(podle chuti).Tato směs se maže na krém a pak se položí upečená placka.Postup se opakuje.Medovník je jemnější a dá se konzumovat už druhý den.

ji
98 příspěvků 12.2.09 21:46
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Tak, častým opakováním jsem to dotáhla na 6 placek (na normálním plechu) a ještě mi zbývá 1 nedokonalá - tu upeču víc a rozdrtím v robotu a použiji na posypání. Pro naši famílii jeden z nejoblíbenějších moučníků!

akaratea
1 příspěvek 12.2.09 21:10
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Lidicky tenhle recept delam asi uz 4 roky a jiny delat nebudu je moc moc dobry.mam ho z casopisu apetit.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

…mne sa zvycajne nechce piect kopec platov tak upeciem na tom najvacsom plechu dva/tri (plech ten plytky velky co je ako dodatok/navyse v rure), ktore prekrojim pozdlzne na polovicu alebo tretinu-podla poctu platov, no a mam marlenka rezy… takisto dobosovu tortu/rezy…;-)

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Dělám ho od té doby, co jsem tu objevila recept, je moc dobrý. Místo krupicového používám mletý cukr - rychleji a snáze se rozpouští. Krém používám bešamelový, není tak sladký a některé pláty potřu i rybízovou marm. Peču na plechu a z jedné dávky mám 4-5 plátů přez celý.

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

vyzkoušeno, snědeno. Výborné ! Tento recept si zaslouží jedničku !

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu - Blesko,

nebo Bleško? Nevím, jestli je chuťově identická jako ta, co jsi zkoušela, ale zase je trošku jednodušší na výrobu - bez námahy na vyvalování. Měj se.

Hedvika02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Také dělám Marlenku na plech. Je to mňamka a pokud Vám v domácnosti vydrží, tak je každým dnem lepší a lepší. Jakmile dovařím salko v hrnci, tak využívám té horké vody k rozpuštění surovin. Vlašáky s drobením na posyp používám pokaždé - stačí trocha rozdrcených vlašáků.

Padre
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Vyzkoušeno jest - přesněji řečeno bylo o Velikonocích. Velmi dobrý recept, nepříliš složitý s ohledem na výtečný výsledek, který sklidil úspěch.

petra1
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu

Dělám ho od té doby co vyšel tento recept v Apetitu. Já osobně prostřední vrstvu místo krému dávám ostrou marmeládu. Vše je velmi sladké a tato marmeláda dodá celému výsledku správný šmrnc. Příprava vypadá složitě, ale je to neuvěřitelně jednoduché a velmi rychlé. Když chci udělat větší, dělám těsto z 1,5 dávky na plech a potom ořežu kraje na stejnou velikost.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Marlenka bez vyvalování z Apetitu -Helčo

dík za recept, určitě vyzkouším, je zajímavý :-))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz