Recept Medovina Pra

kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Ponitria.

Postup

Med s vodou varíme 3 hodiny, stále miešame a zberáme penu. Po vychladnutí vlejeme do súdka, pridáme muškátové oriešky a škoricu. Medovina získava na kvalite starobou. Nechávame ju vykvasiť bez zbytočného hýbania a ani ju nestáčame skôr ako po 12 mesiacoch. Zliata do fliaš sa má piť najskôr nasledujúci rok. Medovina sa považuje za ľudový liek horných ciest dýchacích a trávenia. poznámka: recept síce kvasinky nepridáva, ale v poctivom drevenom sude by nejaké pozaďové očkovanie nastalo. Keď to budete robiť v menšom a v skle (demižón), tak určite maličké množstvo vínnych kvasiniek neuškodí. Ale skutočne len malé, má ísť o pomalé kvasenie.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 5214x zobrazeno

Čas přípravy

  • dva roky

Ingredience

  • 10 kg medu
  • 50 l vody
  • 2 muškátové oriešky
  • 10 g škorice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz