Recept Medovina Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Ponitria.

Postup

Med s vodou varíme 3 hodiny, stále miešame a zberáme penu. Po vychladnutí vlejeme do súdka, pridáme muškátové oriešky a škoricu. Medovina získava na kvalite starobou. Nechávame ju vykvasiť bez zbytočného hýbania a ani ju nestáčame skôr ako po 12 mesiacoch. Zliata do fliaš sa má piť najskôr nasledujúci rok. Medovina sa považuje za ľudový liek horných ciest dýchacích a trávenia. poznámka: recept síce kvasinky nepridáva, ale v poctivom drevenom sude by nejaké pozaďové očkovanie nastalo. Keď to budete robiť v menšom a v skle (demižón), tak určite maličké množstvo vínnych kvasiniek neuškodí. Ale skutočne len malé, má ísť o pomalé kvasenie.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 5092x zobrazeno

Čas přípravy

  • dva roky

Ingredience

  • 10 kg medu
  • 50 l vody
  • 2 muškátové oriešky
  • 10 g škorice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Cibulačka Cibulačka
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz