Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je podľa stroročného predpisu zapísaného V. Špankom.
Vodu prevaríme a po čiastočnom vychladnutí v nej rozpustíme med. Roztok precedíme cez čisté plátno. Šťavu z 5 kg čučoriedok vlejeme do medového roztoku, vzniknutým roztokom prelejeme čučoriedkové výlisky. Po 2-3 dňoch znovu vylisujeme. Do šťavy ponoríme vajce, ak nepláva na povrchu, roztok ešte dosladíme medom, až kým sa v ňom vajce neprestane ponárať. Medovina má kvasiť asi 6 týždňov pri izbovej teplote. Kvasinky sa nepridávajú. Vykvasenú medovinu hadičkou pretočíme do iných fliaš, počkáme, kým sa kal usadí a znovu niekoľkokrát pretočíme.
Recept je z kategorií: Nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Medovina čučoriedková / borůvková