Recept Medovina čučoriedková / borůvková Pra

kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je podľa stroročného predpisu zapísaného V. Špankom.

Postup

Vodu prevaríme a po čiastočnom vychladnutí v nej rozpustíme med. Roztok precedíme cez čisté plátno. Šťavu z 5 kg čučoriedok vlejeme do medového roztoku, vzniknutým roztokom prelejeme čučoriedkové výlisky. Po 2-3 dňoch znovu vylisujeme. Do šťavy ponoríme vajce, ak nepláva na povrchu, roztok ešte dosladíme medom, až kým sa v ňom vajce neprestane ponárať. Medovina má kvasiť asi 6 týždňov pri izbovej teplote. Kvasinky sa nepridávajú. Vykvasenú medovinu hadičkou pretočíme do iných fliaš, počkáme, kým sa kal usadí a znovu niekoľkokrát pretočíme.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 3222x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 mesiace

Ingredience

  • 2,5 kg med
  • 10 l voda
  • 5 kg čučoriedky (borůvky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina čučoriedková / borůvková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz