Recept Medovina čučoriedková / borůvková Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je podľa stroročného predpisu zapísaného V. Špankom.

Postup

Vodu prevaríme a po čiastočnom vychladnutí v nej rozpustíme med.
Roztok precedíme cez čisté plátno. Šťavu z 5 kg čučoriedok vlejeme do medového roztoku, vzniknutým roztokom prelejeme čučoriedkové výlisky.
Po 2-3 dňoch znovu vylisujeme.
Do šťavy ponoríme vajce, ak nepláva na povrchu, roztok ešte dosladíme medom, až kým sa v ňom vajce neprestane ponárať.

Medovina má kvasiť asi 6 týždňov pri izbovej teplote. Kvasinky sa nepridávajú.

Vykvasenú medovinu hadičkou pretočíme do iných fliaš, počkáme, kým sa kal usadí a znovu niekoľkokrát pretočíme.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 2682x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 mesiace

Ingredience

  • 2,5 kg med
  • 10 l voda
  • 5 kg čučoriedky (borůvky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina čučoriedková / borůvková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz