Recept Medovina čučoriedková / borůvková Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je podľa stroročného predpisu zapísaného V. Špankom.

Postup

Vodu prevaríme a po čiastočnom vychladnutí v nej rozpustíme med.
Roztok precedíme cez čisté plátno. Šťavu z 5 kg čučoriedok vlejeme do medového roztoku, vzniknutým roztokom prelejeme čučoriedkové výlisky.
Po 2-3 dňoch znovu vylisujeme.
Do šťavy ponoríme vajce, ak nepláva na povrchu, roztok ešte dosladíme medom, až kým sa v ňom vajce neprestane ponárať.

Medovina má kvasiť asi 6 týždňov pri izbovej teplote. Kvasinky sa nepridávajú.

Vykvasenú medovinu hadičkou pretočíme do iných fliaš, počkáme, kým sa kal usadí a znovu niekoľkokrát pretočíme.

Recept je z kategorií: Nápoje


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 2603x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 mesiace

Ingredience

  • 2,5 kg med
  • 10 l voda
  • 5 kg čučoriedky (borůvky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina čučoriedková / borůvková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Cuketové placky Cuketové placky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz