Recept Medovina

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Medovina

Postup

Vodu s medem přivedeme k varu a vaříme celou hodinu, při čemž se sbírá pěna, až je voda úplně čistá (*nádoba, v níž medovinu vaříme, nesmí být oprýskaná*). Po svaření se nádoba postaví do teplé místnosti, aby pomalu zchladla. Do vychladlé medoviny se přidá droždí, skořice, citrónová kůra a nechá se 8 dní kvasit. Po 8 dnech se procedí plátnem, nalije do litrových lahví a dobře uzavře korkovými zátkami. Láhve se uloží do sklepa. *Za 4 týdny je nápoj velmi chutný.* *Poznámka:* "výroba medoviny":http://www.medovina.sk/vyroba.htm Čerpáno z výstřižku z nějakého denního tisku staršího data.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 31.03.04 vloženo
  • 74338x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 dnĂ­

Ingredience

  • 10 1/2 litru vody
  • 1 1/2 kg medu
  • 20 g droždí (kvasnic)
  • kousek celé skořice
  • kůra z 1/4 citronu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Medovina

van.Thomas
197 příspěvků 16.1.14 15:40

Jako dlouholetý včelař, který už mnoho medoviny vyrobil, můžu říct jen jediné. NO NAZDAR…! :mrgreen:

JanP
141 příspěvků 24.1.06 14:19
Re: Medovina

Niekolko poznamok.
V povodnom recepte autor pridava kvasnice. Pozor nejde o pekarenske drozdi. Odborna literatura na medovinu doporucuje pouzit vinne kvasinky MALAGO. Ja som pouzil ine - akesi madarske a je to dobre.
Medoviny sa rozdeluju na varene a nevarene. Varene sa musia skutocne varit a vyzrazana pena- bielkoviny sa musi zberat. Takato medovina - med + voda sa dlhociri, lebo neobsahuje kyseliny.
Nevarene medoviny su hlavne ovocne. T. j. med + ovocna stava. Ciria sa rychlejsie aj su chutne. Pre mna strsne sladke a riedim ich vodou.
kolko medu a kolko stavy? Nuz, zarobena zmes musi mat cukornatost asi 28 - 29 stupnov. Zmerat mustomerom. Vyssia cukornatost roztoku robi problem kvasnym bakteriam. Nizsia - no neviem, neskusal som. Ak robim domace vino, roztok zarabam na 18 - 19 stupnov. Je to ovela kyslejsie ako medovina.
Sila - obsah alkoholu u medoviny je asi ako u vina.
Caute

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovina

U nás je teď v zimě medovina dost v kurzu, takže by byl problém s těmi 3-4 týdny uležení, a k té královské bychom se asi nedostali nikdy.

Ale jinak oba recepty vypadají zajímavě.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovina

;o) Mám kamarádku a Ti takhle s manželem vyrobili jakési takési pálenky při narození svých synů. Lahve zapečetili a v den plnoletosti synů jim je zřejmě předali. To už nevím, zda se tak stalo, protože jsem s ní dlouho nebyla v kontaktu. Ale otevření bylo plánováno buď v den plnoletosti či den svatební. ;o)
Držím pěsti, ať je medovina za těch pár let opravdu královské pití ;o).

CarpMaster
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Medovina

Vlaďko > Fikaně … to snad ne :-))). Předtím než jsem našel tvůj recept, tak jsem „ukutil“ něco podle jednoho taky staročeského(keltského) receptu, kde je třeba poměr mezi vodou a medem 70l/45kg. To jsem přepočítal na rozumnou domácí dávku ;-) a začal kutit. Je s rozdílem, že medovinu jsem nevařil, ale jen zahříval do teploty 40C aby se minerál a vitamíny nezničil. Je fakt, že vařením se vysráží blíkoviny a nečistoty, které pak není třeba filtrovat. Kvasí se 4 měsíce a pak se medovina přelije do do čistého demižonu, kde se tak 4měsíce dokvašuje. Po naplnění do lahví to zraje(na královskou) 5-10 let. Tak mám dost času zkoumat i další rychlo-aletrnativy :-D
Dík a mějse

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovina

Carpmasterku, ty jdeš na mne teda moc fikaně. Sice jsem kdysi studovala chemii, ale nikdy jsem ji nevyzkoušela v praxi u výroby medoviny. Děda sice vyrábí různé „-ovice“, ale medovinu taky nezkoušel. To, co říkáš, zdá se býti ale pravdou, tak jsem štrachala a štrachala a našla jsem jiný recept, kde je med a voda v poměru 1:6, to tě snad uspokojí a dokonce byl (ten recept) poprvé publikován v roce 1777, tož tu ho máš:

1 díl medu,
6 dílů vody,
kousek celé skořice,
kůra ze dvou pomerančů,
muškátový květ i ořech podle chuti,
kousek celého zázvoru,
10 kuliček celého pepře.

Med a vodu vaříme společně tak dlouho, až začne pěnit. Pěnu ovšem pečlivě sbíráme. Když je tekutina čirá, odstavíme ji z tepla a ponoříme do ní plátěný nebo mulový sáček s kořením. Vše vlijeme do soudku nebo klidně třeba do láhve od okurek, zavřeme a uložíme do chladna a temna nejméně na 3-5 týdnů. Pak koření odstraníme a můžeme podávat. (A prý chutná výtečně!)

CarpMaster
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Medovina

Penda > Čauky. Mám takovej dotázek. Jen jestli ten recept dobře chápu. Takže deset a půl litru vody a jeden a půl kila medu? Pokud je to správně, tak nebude výsledný produkt tj. medovina příliš slabá. Lépe řečeno nebude mít dostatečný obsah alkoholu a pravděpodobně bude podlehat rychlé zkáze? Jen dotaz. Dík. Měj se

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovina

eli…děkuji za komentář..nemám slov…jen přeji krásné kulmování s medovinou..

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovina

Penda, ahoj, to znie veľmi zaujímavo, medovina je naše obľúbené cuckanie, a toto určite vyskúšam. Ak sa mi to podarí, a nebudem dlho k mání, je na vine medovina.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz