Recept Medovina

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Medovina

Postup

Vodu s medem přivedeme k varu a vaříme celou hodinu, při čemž se sbírá pěna, až je voda úplně čistá (nádoba, v níž medovinu vaříme, nesmí být oprýskaná).
Po svaření se nádoba postaví do teplé místnosti, aby pomalu zchladla.
Do vychladlé medoviny se přidá droždí, skořice, citrónová kůra a nechá se 8 dní kvasit.
Po 8 dnech se procedí plátnem, nalije do litrových lahví a dobře uzavře korkovými zátkami. Láhve se uloží do sklepa.

Za 4 týdny je nápoj velmi chutný.

Poznámka: výroba medoviny

Čerpáno z výstřižku z nějakého denního tisku staršího data.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 31.03.04 vloženo
  • 61340x zobrazeno

Čas přípravy

  • 36 dnĂ­

Ingredience

  • 10 1/2 litru vody
  • 1 1/2 kg medu
  • 20 g droždí (kvasnic)
  • kousek celé skořice
  • kůra z 1/4 citronu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
van.Thomas
191 příspěvků 16.01.14 15:40

Jako dlouholetý včelař, který už mnoho medoviny vyrobil, můžu říct jen jediné. NO NAZDAR…! :mrgreen:

 
JanP
141 příspěvků 24.01.06 14:19
Re: Medovina

Niekolko poznamok.
V povodnom recepte autor pridava kvasnice. Pozor nejde o pekarenske drozdi. Odborna literatura na medovinu doporucuje pouzit vinne kvasinky MALAGO. Ja som pouzil ine - akesi madarske a je to dobre.
Medoviny sa rozdeluju na varene a nevarene. Varene sa musia skutocne varit a vyzrazana pena- bielkoviny sa musi zberat. Takato medovina - med + voda sa dlhociri, lebo neobsahuje kyseliny.
Nevarene medoviny su hlavne ovocne. T. j. med + ovocna stava. Ciria sa rychlejsie aj su chutne. Pre mna strsne sladke a riedim ich vodou.
kolko medu a kolko stavy? Nuz, zarobena zmes musi mat cukornatost asi 28 - 29 stupnov. Zmerat mustomerom. Vyssia cukornatost roztoku robi problem kvasnym bakteriam. Nizsia - no neviem, neskusal som. Ak robim domace vino, roztok zarabam na 18 - 19 stupnov. Je to ovela kyslejsie ako medovina.
Sila - obsah alkoholu u medoviny je asi ako u vina.
 Caute

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medovina

U nás je teď v zimě medovina dost v kurzu, takže by byl problém s těmi 3-4 týdny uležení, a k té královské bychom se asi nedostali nikdy.

Ale jinak oba recepty vypadají zajímavě.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medovina

;o) Mám kamarádku a Ti takhle s manželem vyrobili jakési takési pálenky při narození svých synů. Lahve zapečetili a v den plnoletosti synů jim je zřejmě předali. To už nevím, zda se tak stalo, protože jsem s ní dlouho nebyla v kontaktu. Ale otevření bylo plánováno buď v den plnoletosti či den svatební. ;o)
Držím pěsti, ať je medovina za těch pár let opravdu královské pití ;o).

 
CarpMaster
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Medovina

Vlaďko > Fikaně … to snad ne :-))). Předtím než jsem našel tvůj recept, tak jsem „ukutil“ něco podle jednoho taky staročeského(kel­tského) receptu, kde je třeba poměr mezi vodou a medem 70l/45kg. To jsem přepočítal na rozumnou domácí dávku ;-) a začal kutit. Je s rozdílem, že medovinu jsem nevařil, ale jen zahříval do teploty 40C aby se minerál a vitamíny nezničil. Je fakt, že vařením se vysráží blíkoviny a nečistoty, které pak není třeba filtrovat. Kvasí se 4 měsíce a pak se medovina přelije do do čistého demižonu, kde se tak 4měsíce dokvašuje. Po naplnění do lahví to zraje(na královskou) 5-10 let. Tak mám dost času zkoumat i další rychlo-aletrnativy :-D
Dík a mějse

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medovina

Carpmasterku, ty jdeš na mne teda moc fikaně. Sice jsem kdysi studovala chemii, ale nikdy jsem ji nevyzkoušela v praxi u výroby medoviny. Děda sice vyrábí různé „-ovice“, ale medovinu taky nezkoušel. To, co říkáš, zdá se býti ale pravdou, tak jsem štrachala a štrachala a našla jsem jiný recept, kde je med a voda v poměru 1:6, to tě snad uspokojí a dokonce byl (ten recept) poprvé publikován v roce 1777, tož tu ho máš:

1 díl medu,
6 dílů vody,
kousek celé skořice,
kůra ze dvou pomerančů,
muškátový květ i ořech podle chuti,
kousek celého zázvoru,
10 kuliček celého pepře.

Med a vodu vaříme společně tak dlouho, až začne pěnit. Pěnu ovšem pečlivě sbíráme. Když je tekutina čirá, odstavíme ji z tepla a ponoříme do ní plátěný nebo mulový sáček s kořením. Vše vlijeme do soudku nebo klidně třeba do láhve od okurek, zavřeme a uložíme do chladna a temna nejméně na 3-5 týdnů. Pak koření odstraníme a můžeme podávat. (A prý chutná výtečně!)

 
CarpMaster
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Medovina

Penda > Čauky. Mám takovej dotázek. Jen jestli ten recept dobře chápu. Takže deset a půl litru vody a jeden a půl kila medu? Pokud je to správně, tak nebude výsledný produkt tj. medovina příliš slabá. Lépe řečeno nebude mít dostatečný obsah alkoholu a pravděpodobně bude podlehat rychlé zkáze? Jen dotaz. Dík. Měj se

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medovina

eli…děkuji za komentář..nemám slov…jen přeji krásné kulmování s medovinou..

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medovina

Penda, ahoj, to znie veľmi zaujímavo, medovina je naše obľúbené cuckanie, a toto určite vyskúšam. Ak sa mi to podarí, a nebudem dlho k mání, je na vine medovina.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz