Recept Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ingredience 1 až 6 dáme do menšího hrnku, který vložíme do velkého kastrolu s vařící vodou a mícháme do úplného zhoustnutí. Na pracovní desku si nasypeme 460 g polohrubé mouky a do ní přidáme tuto zhoustlou a vychladlou směs. Těsto dobře rukou vypracujeme a rozdělíme je na tři stejné pláty. Každý plát zvlášť vyválíme na velikost pečícího plechu a upečeme dozlatova. Tyto tři vychladlé pláty pak spojíme s nádivkou. Do poloviny nádivky přidáme kakao, abychom měli v jedné části čokoládovou barvu nádivky a v druhé zase světlou nádivku. Nádivku stejnoměrně rozetřeme na spodní a střední plát, nahoru položíme poslední třetí plát. Tyto pláty zatížíme (já to dělala tak, že jsem na ně položila zatížený pečící plech) a přikryjeme a do druhého dne necháme odležet. Další den tyto medové řezy polijeme citronovou, (nebo vámi zvolenou) polevou. Nádivka: Mléko, hrubou mouku vaříme jako pudink. Po vychladnutí utřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Nádivku rozdělíme na dvě části - světlou a tmavou. (pokud chcete nádivku jednobarevnou může být jen jedna barva, ale u medových řezů vynikají dvě barvy). Do čokoládové nádivky přidáme pouze 4 lžíce kakaa a dobře vymícháme Nožem obřežeme okraje a nakrájíme ho na stejné kostky nebo kosočtverce. Tak konečně se mi podařilo najít ten dlouhodobě hledaný recept z dřívějška. Tento medový řez jsem poprvé chutnala před 30 lety a to přímo od této cukrářky, od které je tento recept. Je sice pracný, ale skutečně vynikající. Vyzkoušejte a dejte mi prosím vědět, jak se vám povedl. Dobrou chuť

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 29.10.03 vloženo
  • 21001x zobrazeno

Ingredience

  • Zhoustlá směs na těsto:
  • 2 vejce
  • 200 g krystalu
  • malou lžičku zažívací sody (sody bicarbon)
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 a 1/2 lžíce sladkého ovocného sirupu
  • 1/2 perníkového prášku
  • 460 g polohrubé mouky
  • Nádivka:
  • 1/4 l mléka
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 160 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 žloutek
  • Citronová poleva:
  • citronová šťáva a mletý cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
sebestova Alca
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Tak mi řekněte kde jsem udělala chybu. Těsto nešlo pořádně ani spojit natož po té rozvalovat. Po upečení z toho jsou tři tvrdé placky na valámání zubů. Přesto jsem je natřela krémem a zatížila. Zítra odtížím a uvidím, ale stejně mám pocit, že jsem nějakou maličkost buď přehlédla nebo asi špatně pochopila. Takže tento recept jsem zkusila poprvé a obávám se, že vícekrát nedostanu asi odvahu.

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Já jsem včera neodolal a upekla jsem placky znovu už v předstihu na víkend. V pátek večer je jenom promažu krémem. Měřila jsem tu pokličku, je 24 cm a vyválí se 6 placek.

mar
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Také jsem vyzkoušela tyhle medové řezy. Jsou vynikající!!!!!! Hodně podobné kupovanému medovníku. Dělala jsem je podobně jako Zuza, do dortové formy, navrch posypané jednou nastrouhanou, upečenou plackou, smíchanou s nastrouhanými ořechy. A podle trikolky jsem svařila kakao s mlékem, ale myslím, že zkazit by se to stejně nestihlo, jak rychle se to snědlo :-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

jejda, namlsaly jste mě a už je v oblíbených

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Ahoj Pampeliško, o víkendu jsem vytvořila medovník dle tvého receptu a bylo to vynikajicí.
Nedělala jsem řezy ale dort, jako prodávají v cukrárně. Z dávky se vykrojí pokličkou od hrnce 5 až 6 dortových placek (záleží na vyválené tloušťce).
Po upečení a vychladnutí placek jsem je namazala krémem ( i boky a vršek dortu) a hustě posypala směsí ustrouhaného perníku ( koupený " perník na strouhání" a oříšků ( poměr 1:1). Od pátku večer do něděle poledně byl schovaný ve studeném špajzu, aby ho rodina nesnědla a nechala uležet. Nemělo to chybu, kolegyně říkala, že je stejný jako z cukrárny. Nevím, já jsem si ho nikdy nekoupila. Ale je fakt, že já jsem se s ním přejedla, což nebývá zvykem. Pampeliško je to SUPER!!!

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Ahoj urcite se do toho pustim, jen bych chtela poradit, pokud nekomu z vas ty rezy vydrzi dele nez dva dny, abyste nejdriv kakao do nadivky svarili s mlekem. jinak se totiz zkazi. to jsem se naucila od pani Pavliny Berzsiove, ktere vdecim za mnohe, co znam

Labužník hanula02
79 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Tak jsem to vyzkoušela a je to teda vynikající. Hodně to konkuruje tomu předraženému ale vynikajícímu dortíku. Je to prostě skvělé.

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.04.04 21:23
Rybka 2001

Zdravim Te.
Ptas se jak dlouho pecu tyto rezy? Jako vzdy, musim dodat, ze zalezi v jake troube je peces.Ver mi, ze se neda presne nikdy rict cas, ktery vychazi v kazde troube stejny. Obvykle rozehreji troubu na 200 stupnu a pak po vlozeni snizim teplotu na 180-190 stupnu. Taky zalezi hodne jakou mas troubu. pokud jsem tyto rezy pekla v plynove troube, vzdy jsem vlozila do trouby kastrulek s vodou, aby se rezy nevysusily. Jak dlouho je pecu, to ani presne nevim, malokdy se koukam na cas, vetsinou odhaduji podle barvy testa. Ale urcite 25-30 minut. Priznam se, ze maloktere testo pecu presne dle uvedeneho casu u receptu.
Co se tyka teto nadivky, tak musim rict, ze kdyz jsem zila v Kanade, kde jsem hrubou mouku nemela, tak jsem pouzivala tu mouku, ktera se dala pouzit na vsechno a pridala jsem tam trochu pudinkoveho prasku a mirne krupice a bylo to taky vyborne. Vsechno je dobre odskouset, ono to urcite jednou vyjde. Mej se moc hezky a zdravim ze slunecneho Lucemburska

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Kari a Ela, diky moc za odzkousene tipy!

Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Ahoj, rybka2001. Môžem ti aj odpovedať, skúsila som plnku z pudingového prášku ale nebolo to také, ako som kupovala v obchode. A osobne mne viac chutila plnka z hrubej múky, aj deťom. Len ja som to vylepšila /alebo možno aj nie/, ale takto to kupujem u nás, lekvárom /džemom/. Tam, kde bola biela náplň, som dala trochu džemu - rybízový a bolo to výborné.
Držím palce, aby vám to chutilo tak, ako nám. Ahoj.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Rybko2001,

pokusím se odpovědět alespoň v jednom bodě za Pampelišku: tento krém resp.nádivka je výtečný..nevím ještě, jak chutná z hrubé mouky, ale já podobnou dělávala i do jiných dortů z hladké i polohrubé mouky a bylo to taky bezva. Žloutek je v tom pro mne novinkou, to musí krásně zjemnit..

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Ahoj Pampelisko, pri jake teplote a jak dlouho se rezy pecou? Da se necim nahradit hruba mouka v nadivce? Diky

Pampeliska191
1075 příspěvků 13.04.04 20:18
Ela

Zdravim Te. Jsem rada, ze jsi tento recept vyzkousela. Ja ho prvne chutnala pred 30 lety a uz tehdy mi velmi chutnal. Ptas se na druh sirupu? Je to uplne jedno jaky tam das. Ja vetsinou pouzivala svuj vlastni sirup z jahod. Muze se pouzit jakykoliv.
Mej se hezky a preji Ti hezky den.

Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Pampeliška, rezy sú už aj zjedené, bolo to bez sirupu, ale aj tak boli výborné. Ale aj tam mi napíš, čo tam dávaš ty, recept to len vylepší. Ďakujem, tento recept som už dlhšie hľadala. Ahoj.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Elo, budeš muset počkat, až se Pampeliška vrátí z výletu po vlastech českých, což by mělo být teď někdy po Velikonocích.

Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medové řezy podle profesionální (nyní už 70 leté) cukrářky

Ahoj, Pampeliška. Idem robiť tieto medové rezy, lebo deti ich majú veľmi radi a zatiaľ som ich len kupovala v obchode. Len prosím ťa, aký sirup to má ísť do cesta? Píšeš, že ovocný, ale daj mi vedieť, aký tam dávaš ty. Ďakujem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz