Recept Medové jidáše Pra
jau Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Tradiční velikonoční pečivo.
Postup
Z droždí, části vlahého mléka, cukru a 2 lžic mouky vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Zbylou mouku osolíme, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, med, žloutky, kůru, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Pak lžící odkrajujeme kousky, vyválíme v rukou na sílu tužky a tvoříme různé tvary - viz fotografie. Jidáše klademe na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 150-170 °C do červena. Vychladlé mažeme na ploché straně medem. Jidáše se u nás tradičně pečou na Velký pátek. Těsto vám může pomoci udělat pekárna - máslo dejte změklé, nejdříve droždí, cukr, med, žloutky, máslo a mléko (stačí těch 200 ml), pak mouku, citronovu kůru a nakonec sůl. Necháte vymíchat a vykynout těsto a rovnou s ním pracujete. Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí. Další moje recepty najdete na www.mlsoty.estranky.cz
Recept je z kategorií: Moučníky Velikonoční recepty
- 26.03.15 vloženo
- 14024x zobrazeno
Ingredience
- 30 g droždí
- 200 - 250 ml mléka
- 2 lžičky cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 80 g tekutého medu
- špetka soli
- citronová kůra.
- + med na upečené.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku31.3.21 16:47
Jasně, že nechybí ani na letošní Škaredou středu
Bez nich by to ani nebyly ty správné Velikonoce…
10.4.20 18:12
Tradičně nesměly chybět - všem pohodové Velikonoce a opatrujte se v této těžké době…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi30.3.18 20:07
I letos opětovně děkuji za tento recept - nejlepší těsto na jidášky,
co jsem kdy našla…
Várka mi tradičně stačila na menší mazanec a na 12 jidášků - pro nás
dva ideální počet a zbude i pro návštěvu
14.4.17 16:56
I letos dopadly na výbornou
Rozhodně zatím nejlepší těsto, co jsem vyzkoušela… pracuje se s ním
tak dobře, že opravdu doporučuji…
(Dávám foto sem a ne do komentáře, jelikož zde už úvodní foto je a
nemusím se bát, že jej „přebiju“ )
25.3.16 18:34
Medem jsem je pomazala celé
Z půlky těsta jsem udělala jidáše a z druhé půlky malý bochánek.
Pro nás dva ideální jak počet jidášků, tak velikost bochánku
Bochánek jsme nařízla moc, tak má tvar opravdu jak Kristova trnová
koruna
Diskuse k receptu Medové jidáše
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Medové jidáše
Udělala jsem z toho těsta (jiné už ani nepoužívám, mám jej jako univerzální kynuté, je pro nás top, jen podle použití měním gramáž medu), „rozetku“ s domácími povidly
Příspěvek upraven 12.05.20 v 10:18
@jau - už je jich polovina fuč

Ještě jednou díky za recept a přeji hezký zbytek svátků
457 příspěvků 15.4.17 11:00
@Zuzka1973 Moc děkuju, jsem ráda, že se recept osvědčil
Máš je moc pěkné 
@jau Těsto je super, lepší, než mám své předchozí

Moc dobře se s ním pracuje a hlavně dávka přesně sedí pro nás dva - díky moc za inspiraci
457 příspěvků 25.3.16 20:21
Zuzka 1973: Dík za vyzkoušení, jidáše i bochánek máš pěkné, doufám, že se těsto osvědčilo