Recept Mazyho jemné exotické rizoto

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mazyho jemné exotické rizoto

Postup

Na drobno pokrájíme šalotku nebo cibuli, dva stroužky česneku a polovinu pórku - zelenou i bílou část. Hlívu nakrájíme na tenké nudličky. Otevřeme si plechovku ananasu a vyndáme kousky nebo plátky, nálev *nevyléváme*. Protřepeme plechovku kokosového mléka a otevřeme si ji. Ve větším hrnci na sucho opražíme (asi tak 1 min) kari pastu, aby se rozvinula její vůně. Přilijeme olej a promícháme. Přidáme rýži (asi tak dva hrníčky) a mícháme, snažíme se trošku rozmělnit kari pastu. Po chvilce přilijeme nálev z plechovky ananasu a promícháme. Připravíme si větší pánev (nejlépe wok), zahřejeme a na oleji zesklovatíme šalotku s polovinou česneku. Jakmile rýže vstřebá nálev, zalijeme ji jedním šálkem (asi polovina plechovky) kokosového mléka a opět důkladně promícháme. K cibulce přidáme houby a mícháme. Když rýže pojme mléko, zalijeme jí jedním šálkem vody a znovu promícháme. K houbám přidáme zmraženou zeleninu a pórek. Když se rýže žačne vařit, stáhneme plamen. Asi po pěti minutách zelenina změkne a část vody se vypaří - pak přidáme na kousky pokrájený ananas a promícháme. Hlídáme rýži, a když vsákne většinu vody, přidáme ještě jeden šálek vody. Do zeleniny přilijeme zbytek kokosového mléka, protlačíme zbylý česnek, dochutíme solí a případně i pepřem a chilli papričkami. Pokud rýže vsákne všechnu vodu a bude ještě stále tvrdá, přidáme trošku vody (nesmíme ji ale rozvařit, ještě dojde). Ze zeleniny by se měla většina kokosového mléka odpařit. Rýži sejmeme z ohně, přisypeme zeleninu a důkladně promícháme. Pokud to rýže potřebuje, necháme ji pod pokličkou ještě trošku dojít. *Rizoto podáváme v miskách ozdobené zeleným koriandrem, pažitkou apod.* *pozn.: přítelkyně se zrovna netvářila na přítomnost kokosového mléka, ananasu a kari pasty, ale nakonec si dvakrát přidala ;). Doporučuji nesolit více, než je třeba a chilli papriček podle chuti, pokrm bude pálivý i bez nich. Díky kokosovému mléku je celé rizoto krásně vlačné - ale každému to samozřejmě chutnat nemusí ...*

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 31.12.04 vloženo
  • 7524x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • *[množství] [jméno v 1 os. j. č. - pro snadné vyhledávání]*
  • *400g* dlouhozrnná rýže
  • *400ml* kokosové mléko *(např. plechovka zn. Exotic Food)*
  • *50g* červená kari pasta *(např. zn. Exotic Food)*
  • *250g* hlíva ústřičná
  • směs zeleniny *(např. balíček mražené thajské zn. Findus)*
  • *1/2* pórek *(nemusí být)*
  • *1 malá plechovka* konzervovaný ananas
  • *2* červená šalotka (nebo 1 cibule)
  • *4 stroužky* česnek *(nemusí být)*
  • olej
  • *na dochucení:*
  • sůl
  • drcené chilli papričky
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mazyho jemné exotické rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mazyho jemné exotické rizoto

popelucha
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mazyho jemné exotické rizoto

Vyzkoušeno, chutná skvěle, ale musí být dost ostré… s jednou chilli papričkou se mi to zdálo příliš jemné, až mdlé. Díky.

mazy
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: mazyho jemné exotické rizoto
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz