Recept Mazyho jemné exotické rizoto

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mazyho jemné exotické rizoto

Postup

Na drobno pokrájíme šalotku nebo cibuli, dva stroužky česneku a polovinu pórku - zelenou i bílou část. Hlívu nakrájíme na tenké nudličky. Otevřeme si plechovku ananasu a vyndáme kousky nebo plátky, nálev *nevyléváme*. Protřepeme plechovku kokosového mléka a otevřeme si ji. Ve větším hrnci na sucho opražíme (asi tak 1 min) kari pastu, aby se rozvinula její vůně. Přilijeme olej a promícháme. Přidáme rýži (asi tak dva hrníčky) a mícháme, snažíme se trošku rozmělnit kari pastu. Po chvilce přilijeme nálev z plechovky ananasu a promícháme. Připravíme si větší pánev (nejlépe wok), zahřejeme a na oleji zesklovatíme šalotku s polovinou česneku. Jakmile rýže vstřebá nálev, zalijeme ji jedním šálkem (asi polovina plechovky) kokosového mléka a opět důkladně promícháme. K cibulce přidáme houby a mícháme. Když rýže pojme mléko, zalijeme jí jedním šálkem vody a znovu promícháme. K houbám přidáme zmraženou zeleninu a pórek. Když se rýže žačne vařit, stáhneme plamen. Asi po pěti minutách zelenina změkne a část vody se vypaří - pak přidáme na kousky pokrájený ananas a promícháme. Hlídáme rýži, a když vsákne většinu vody, přidáme ještě jeden šálek vody. Do zeleniny přilijeme zbytek kokosového mléka, protlačíme zbylý česnek, dochutíme solí a případně i pepřem a chilli papričkami. Pokud rýže vsákne všechnu vodu a bude ještě stále tvrdá, přidáme trošku vody (nesmíme ji ale rozvařit, ještě dojde). Ze zeleniny by se měla většina kokosového mléka odpařit. Rýži sejmeme z ohně, přisypeme zeleninu a důkladně promícháme. Pokud to rýže potřebuje, necháme ji pod pokličkou ještě trošku dojít. *Rizoto podáváme v miskách ozdobené zeleným koriandrem, pažitkou apod.* *pozn.: přítelkyně se zrovna netvářila na přítomnost kokosového mléka, ananasu a kari pasty, ale nakonec si dvakrát přidala ;). Doporučuji nesolit více, než je třeba a chilli papriček podle chuti, pokrm bude pálivý i bez nich. Díky kokosovému mléku je celé rizoto krásně vlačné - ale každému to samozřejmě chutnat nemusí ...*

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 31.12.04 vloženo
  • 7415x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • *[množství] [jméno v 1 os. j. č. - pro snadné vyhledávání]*
  • *400g* dlouhozrnná rýže
  • *400ml* kokosové mléko *(např. plechovka zn. Exotic Food)*
  • *50g* červená kari pasta *(např. zn. Exotic Food)*
  • *250g* hlíva ústřičná
  • směs zeleniny *(např. balíček mražené thajské zn. Findus)*
  • *1/2* pórek *(nemusí být)*
  • *1 malá plechovka* konzervovaný ananas
  • *2* červená šalotka (nebo 1 cibule)
  • *4 stroužky* česnek *(nemusí být)*
  • olej
  • *na dochucení:*
  • sůl
  • drcené chilli papričky
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mazyho jemné exotické rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
popelucha
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mazyho jemné exotické rizoto

Vyzkoušeno, chutná skvěle, ale musí být dost ostré… s jednou chilli papričkou se mi to zdálo příliš jemné, až mdlé. Díky.

mazy
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: mazyho jemné exotické rizoto
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz