Recept Mátový sirup 2
kokoska Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek - plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C. Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje. Pozn. Mátu trháme celou, může být i kvetoucí, účinky se nesnižují (jestli ano, tak to nepoznáte)
Recept je z kategorií: Nápoje
- 19.07.03 vloženo
- 40495x zobrazeno
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- asi 180 g čerstvé máty
- 4 litry převařené a vychladlé vody
- asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně)
- 4 kg krystalového cukru
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Mátový sirup 2
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Mátový sirup 2
A z máty Nana (Mentha longfolia tuším) je to naprosto nepřekonatelné…
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Mělo být osm minut, omlouvám se.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..tu su tie dalsie receptiky..:))
Prima, už si píšu louhování. Díky
Omlouvám se už to vidím, to se nějakou dobu nechá louhovat.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Bedli, já ji jenom spařuju vroucí vodou a nechám asi osm hodin louhovat. Když se máta vaří, vylouhuje se z ní něco, co nám nechutná a taky by se hustý sirup špatně rozvařené máty zbavoval a zbytečně by stydl.
Gemmo, ta máta se jen spařuje? Nebo se vaří v té vodě s cukrem? Díky
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Nedělám mátový sirup jako lék, ale jenom na chuť a tak ho dělám podstatně jednodušeji: na 1l vody, 1,5kg cukru a svazek čerstvé máty (velikost svazku záleží na vaší chuti, mně se ten můj skoro nevejde do ruky). Mátu zlehka opláchu a ve větším hrnci spařím vroucí vodou jako bych děla čaj, pak vsypu cukr, dám na oheň a vařím a míchám, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Vařící sirup hned leju do vypařených menších lahviček. Ihned zazátkuji a zátky zaleju voskem. Uchovávám ho normálně ve sklepě, ještě nikdy se mi nezkazil. Načatou lahvičku mám v lednici.
Je výborný na moučníky s čokoládou i s ovocem, na zmrzlinu, do vody nebo na coctail.