Recept Mátový sirup 2

kokoska Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek - plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C. Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje. Pozn. Mátu trháme celou, může být i kvetoucí, účinky se nesnižují (jestli ano, tak to nepoznáte)

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 19.07.03 vloženo
  • 40495x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • asi 180 g čerstvé máty
  • 4 litry převařené a vychladlé vody
  • asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně)
  • 4 kg krystalového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mátový sirup 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mátový sirup 2

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

A z máty Nana (Mentha longfolia tuším) je to naprosto nepřekonatelné…

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup - ne hodin!

Mělo být osm minut, omlouvám se.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup-Ji

..tu su tie dalsie receptiky..:))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

Prima, už si píšu louhování. Díky

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

Omlouvám se už to vidím, to se nějakou dobu nechá louhovat.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

Bedli, já ji jenom spařuju vroucí vodou a nechám asi osm hodin louhovat. Když se máta vaří, vylouhuje se z ní něco, co nám nechutná a taky by se hustý sirup špatně rozvařené máty zbavoval a zbytečně by stydl.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

Gemmo, ta máta se jen spařuje? Nebo se vaří v té vodě s cukrem? Díky

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mátový sirup

Nedělám mátový sirup jako lék, ale jenom na chuť a tak ho dělám podstatně jednodušeji: na 1l vody, 1,5kg cukru a svazek čerstvé máty (velikost svazku záleží na vaší chuti, mně se ten můj skoro nevejde do ruky). Mátu zlehka opláchu a ve větším hrnci spařím vroucí vodou jako bych děla čaj, pak vsypu cukr, dám na oheň a vařím a míchám, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Vařící sirup hned leju do vypařených menších lahviček. Ihned zazátkuji a zátky zaleju voskem. Uchovávám ho normálně ve sklepě, ještě nikdy se mi nezkazil. Načatou lahvičku mám v lednici.
Je výborný na moučníky s čokoládou i s ovocem, na zmrzlinu, do vody nebo na coctail.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz