Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Krásná snadná placka, která se dá upéct na sporáku na pánvi. Výborné k čemukoliv, ke grilovanému masu, k hummusu nebo jen k olivám.
Původ receptu je na stránkách
kde je i krásná fotodokumentace.
Do mísy dáme mouku se solí, uděláme uprostřed důlek, kam nalijeme trochu vody, ve které jsme rozmíchali droždí. Za přilévání zbylé vody vypracujeme těsto, které tvoří kouli a nelepí se na stěny mísy. Celou tuto fázi můžeme nechat provést domácí pekárnu. Rozdělíme těsto na čtyři kusy, z každého uděláme kouli a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. Po hodině každou kouli rozválíme na placku na pomoučené utěrce, rozehřejeme si těžkou pánev a nasucho pečeme každou placku zvlášť. Je třeba péct chléb pomalu, aby se nespálil zvenčí a nezůstal syrový uprostřed.
Recept je z kategorií: Chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Matlouh neboli marocký venkovský chléb
740 příspěvků 19.9.11 11:19
Tak dnes som robila z polovicnej davky, teda dve placky. Jednu som okamzite celu zjedla
Je to vybrone. Co hodnotim ako super
pozitivum je, ze nemusim rozpalovat trubu a pekne si ich urobim za chvilocku na
plynovom horaku. Odporucam vyskusat !!! Ja som len zo zvedavosti skusila placku
za horuca natriet cerstvou kacacou mastou (to mam od rodicov a kedze som z nej
nestihla este urobit muzove oblubene zemiakove pagace, tak som ju skusila dat na
placku) a teda bolo to fakt super, normalne by som to mohla pouzit aj ako
prilohu k pecenej kacke s kapustou 
Jedine, co mi vadilo, ze ked som placku prevratila a piekla druhu stranu, tak mi naharala muka, co odpadla z placky, takze najlepsie je pred obratenim palacu vybrat na tanier, suchou servitkou vytriet muku a potom dat piect druhu stranu.
Pink robila som to v kastrole s tazkym dnom, v ktorom normalne doma varim, takze to ide upiect asi vo vsetkom. Urcite sa to nepripali.
Anitta dakujem moc za tip na muku pre kamosov. Odovzdam, urcite sa potesia
Placky jsem valela tak na jeden a pul, dva centimetry tloustky, pri peceni jeste pekne nakynou. A pekla jsem je na litinove panvi. Pink, na ocelove by to asi taky slo, pokud myslis nejakou nerezovou s tezkym dnem.
jolano, to vyzkousim s tim jogurtem a troubou!
109 příspěvků 31.8.11 08:22
Na jaké pánvi, z jakého materiálu opékáte chleba? Půjde to i na ocelové pánvi?
5068 příspěvků 30.8.11 23:02
Minule som zaznamenala dakde na ruskom nete podobnu placku chleba odkialsi z tych ich bybalych teplejsich „provincii“ ale v rure , poprepichovanu pred pecenim a potretu jogurtom
521 příspěvků 30.8.11 21:49
Gaburiatko, vyrid kamaradum, at si koupi mouku Wondra, ta je polohruba
Odkaz v úvodu nefunguje..stránka neexistuje..
Snad tento bude…
Příspěvek upraven 30.08.11 v 23:32
2904 příspěvků 30.8.11 20:06
Môžem sa spýtať na hrúbku vyvaľkanej placky pred pečením? Ďakujem!
740 příspěvků 30.8.11 19:03
gabi dakujem
Kamarati sa stazuju, ze nemozu robit halusky,
lebo na tie ide polohruba a z inej im nechutia…
Anitta, ano viem ze v US mate taketo delenie muk
No tento chlebik musim fakt vyskusat, vyzera krasne
4813 příspěvků 26.8.11 03:06
Máte všichni pravdu. V každé zemi jsou na tu jistou mouku jiná kritéria a tudíž jiné názvosloví.
U nás v Oz se prodávají dvě různě hrubé krupice a ta jemnější je jako hrubá mouka.
Není to můj názor, neboť pečení moc nedám. Je to názor mé zkušenější pečící kamarádky.
521 příspěvků 25.8.11 18:02
Gaburiatko, nemate to zkratka jednoduchy… to my si pouze musime pamatovat, ze all purpose (universalni) je na testo s praskem a bread flour (chlebova) je na testo s kvasnicemi, ta ma vice lepku. Nejake polohrube a hrube se tady (v US) nevedou a co jsem tady, jeste jsem je nepotrebovala, asi zalezi na zvyku. Nebilena, celozrnna, spaldova atd. jsou zdravejsi, vyberove jsou uplne nezdrave. A na zahustovani je vubec nejlepsi ovesna mouka. To jen tak pro zajimavost
521 příspěvků 25.8.11 17:39
Hodne pripomina bannock, ktery se pece na kanadskem severu, specielne v bushi, z normalni mouky a s praskem misto kvasnic, nejcasteji na panvicce
551 příspěvků 25.8.11 14:20
gaburiatko, ano, myslela som polohrubu
…robievam z nej kysnute cesta…a niekedy este
pridavam aj trochu hladkej špaldovej
Děkuji všem za přínosné komentáře. K těm moukám - napsala a použila jsem hrubou mouku, přestože v původním receptu je jemná krupice, podle mé zkušenosti to mají lehce posunuté. Hrubá mouka zafungovala dobře.
740 příspěvků 25.8.11 13:28
gabi, vyberovou mukou myslis polohrubu, ze ? Joj, ja z tych nazvov muk mam chaos. Teraz citam kucharku Marcelly Hazan a ona tam ma nebielena muka, univerzalna muka.....no a este sa stretavam s nazvami chlebova muka.....takze v tomto by som si rada niekedy urobila poriadok
551 příspěvků 25.8.11 12:45
tento „chlebik“ sa u nas vola beleš…ale robime ho z vyberovej muky…je vyborny ku kapustnici, k fazuli nasladko aj nakyslo, fazulovym strucikom…a je dobry len tak…iba potrety mastou s cesnakom a popijat k tomu kefir alebo kysle mlieko…alebo nasladko so slivkovym lekvarom, tvarohom, podusenymi susenymi hruskami…mne chuti potrety maslom a na to este slivkovy lekvar…podobne chleby sa pecu aj na Balkane
5 g sušeného droždí jsou 2 kávové lžičky (2 malé odměrky u domácích pekáren)
Taky se mi to líbí! A k tomu droždí: sáček sušeného droždí váží 10 gramů a na obalu se píše, že vystačí na 1 kilogram mouky. Takže na tento recept potřebujeme 5 gramů, půl pytlíku. Zdravím!
4813 příspěvků 25.8.11 08:06
Tento chleba neznám, ale ještě jsem nepoznala chleba který by mi nechutnal.
I tento bude jistě dobrý…a hlavně jednoduchý.
740 příspěvků 25.8.11 06:23
Zébulon, krasny chlebik
Urcite niekedy vyskusam, moj muz je strasne
chlebovy
a paci sa mi, ze sa nepecie
v rure 