Recept Matlouh neboli marocký venkovský chléb

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Matlouh neboli marocký venkovský chléb

Úvod

Krásná snadná placka, která se dá upéct na sporáku na pánvi. Výborné k čemukoliv, ke grilovanému masu, k hummusu nebo jen k olivám.

Původ receptu je na stránkách

kde je i krásná fotodokumentace.

Postup

Do mísy dáme mouku se solí, uděláme uprostřed důlek, kam nalijeme trochu vody, ve které jsme rozmíchali droždí. Za přilévání zbylé vody vypracujeme těsto, které tvoří kouli a nelepí se na stěny mísy.

Celou tuto fázi můžeme nechat provést domácí pekárnu.

Rozdělíme těsto na čtyři kusy, z každého uděláme kouli a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.

Po hodině každou kouli rozválíme na placku na pomoučené utěrce, rozehřejeme si těžkou pánev a nasucho pečeme každou placku zvlášť. Je třeba péct chléb pomalu, aby se nespálil zvenčí a nezůstal syrový uprostřed.

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.08.11 vloženo
  • 8552x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hrubé mouky
  • 12 g droždí (použila jsem čerstvé, ale asi by šlo i sušené, jen nevím, kolik je ekvivalent - viz komentáře)
  • 1 kávová lžička soli
  • 3 dcl vlažné vody
  • trochu hrubé mouky na válení placek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Matlouh neboli marocký venkovský chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gaburiatko
739 příspěvků 19.09.11 11:19

Tak dnes som robila z polovicnej davky, teda dve placky. Jednu som okamzite celu zjedla :) Je to vybrone. Co hodnotim ako super pozitivum je, ze nemusim rozpalovat trubu a pekne si ich urobim za chvilocku na plynovom horaku. Odporucam vyskusat !!! Ja som len zo zvedavosti skusila placku za horuca natriet cerstvou kacacou mastou (to mam od rodicov a kedze som z nej nestihla este urobit muzove oblubene zemiakove pagace, tak som ju skusila dat na placku) a teda bolo to fakt super, normalne by som to mohla pouzit aj ako prilohu k pecenej kacke s kapustou :)
Jedine, co mi vadilo, ze ked som placku prevratila a piekla druhu stranu, tak mi naharala muka, co odpadla z placky, takze najlepsie je pred obratenim palacu vybrat na tanier, suchou servitkou vytriet muku a potom dat piect druhu stranu.
Pink robila som to v kastrole s tazkym dnom, v ktorom normalne doma varim, takze to ide upiect asi vo vsetkom. Urcite sa to nepripali.

Anitta dakujem moc za tip na muku pre kamosov. Odovzdam, urcite sa potesia :)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.08.11 11:08

Placky jsem valela tak na jeden a pul, dva centimetry tloustky, pri peceni jeste pekne nakynou. A pekla jsem je na litinove panvi. Pink, na ocelove by to asi taky slo, pokud myslis nejakou nerezovou s tezkym dnem.

jolano, to vyzkousim s tim jogurtem a troubou!

 
Pink
109 příspěvků 31.08.11 08:22

Na jaké pánvi, z jakého materiálu opékáte chleba? Půjde to i na ocelové pánvi?

 
jolana
5065 příspěvků 30.08.11 23:02

Minule som zaznamenala dakde na ruskom nete podobnu placku chleba odkialsi z tych ich bybalych teplejsich „provincii“ ale v rure , poprepichovanu pred pecenim a potretu jogurtom :)

 
Anitta
521 příspěvků 30.08.11 21:49

Gaburiatko, vyrid kamaradum, at si koupi mouku Wondra, ta je polohruba :-D

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.08.11 21:25

Odkaz v úvodu nefunguje..stránka neexistuje.. :-?

Snad tento bude…

Příspěvek upraven 30.08.11 v 23:32

 
anickav
2904 příspěvků 30.08.11 20:06

Môžem sa spýtať na hrúbku vyvaľkanej placky pred pečením? Ďakujem!

 
gaburiatko
739 příspěvků 30.08.11 19:03

gabi dakujem :)
Anitta, ano viem ze v US mate taketo delenie muk :) Kamarati sa stazuju, ze nemozu robit halusky, lebo na tie ide polohruba a z inej im nechutia…
No tento chlebik musim fakt vyskusat, vyzera krasne :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.08.11 03:06

Máte všichni pravdu. V každé zemi jsou na tu jistou mouku jiná kritéria a tudíž jiné názvosloví.
U nás v Oz se prodávají dvě různě hrubé krupice a ta jemnější je jako hrubá mouka.
Není to můj názor, neboť pečení moc nedám. Je to názor mé zkušenější pečící kamarádky.

 
Anitta
521 příspěvků 25.08.11 18:02

Gaburiatko, nemate to zkratka jednoduchy… to my si pouze musime pamatovat, ze all purpose (universalni) je na testo s praskem a bread flour (chlebova) je na testo s kvasnicemi, ta ma vice lepku. Nejake polohrube a hrube se tady (v US) nevedou a co jsem tady, jeste jsem je nepotrebovala, asi zalezi na zvyku. Nebilena, celozrnna, spaldova atd. jsou zdravejsi, vyberove jsou uplne nezdrave. A na zahustovani je vubec nejlepsi ovesna mouka. To jen tak pro zajimavost :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 25.08.11 17:39

Hodne pripomina bannock, ktery se pece na kanadskem severu, specielne v bushi, z normalni mouky a s praskem misto kvasnic, nejcasteji na panvicce :wink:

 
gabi
551 příspěvků 25.08.11 14:20

gaburiatko, ano, myslela som polohrubu :)…robievam z nej kysnute cesta…a niekedy este pridavam aj trochu hladkej špaldovej

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.08.11 13:47

Děkuji všem za přínosné komentáře. K těm moukám - napsala a použila jsem hrubou mouku, přestože v původním receptu je jemná krupice, podle mé zkušenosti to mají lehce posunuté. Hrubá mouka zafungovala dobře.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.08.11 13:28

gabi, vyberovou mukou myslis polohrubu, ze ? Joj, ja z tych nazvov muk mam chaos. Teraz citam kucharku Marcelly Hazan a ona tam ma nebielena muka, univerzalna muka.....no a este sa stretavam s nazvami chlebova muka.....takze v tomto by som si rada niekedy urobila poriadok :))

 
gabi
551 příspěvků 25.08.11 12:45

tento „chlebik“ sa u nas vola beleš…ale robime ho z vyberovej muky…je vyborny ku kapustnici, k fazuli nasladko aj nakyslo, fazulovym strucikom…a je dobry len tak…iba potrety mastou s cesnakom a popijat k tomu kefir alebo kysle mlieko…alebo nasladko so slivkovym lekvarom, tvarohom, podusenymi susenymi hruskami…mne chuti potrety maslom a na to este slivkovy lekvar…podobne chleby sa pecu aj na Balkane

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.08.11 08:43

5 g sušeného droždí jsou 2 kávové lžičky (2 malé odměrky u domácích pekáren) :wink:

 
parles
302 příspěvků 25.08.11 08:18

Taky se mi to líbí! A k tomu droždí: sáček sušeného droždí váží 10 gramů a na obalu se píše, že vystačí na 1 kilogram mouky. Takže na tento recept potřebujeme 5 gramů, půl pytlíku. Zdravím! :lol:

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.08.11 08:06

Tento chleba neznám, ale ještě jsem nepoznala chleba který by mi nechutnal.
I tento bude jistě dobrý…a hlavně jednoduchý.

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.08.11 06:23

Zébulon, krasny chlebik :) Urcite niekedy vyskusam, moj muz je strasne chlebovy :) a paci sa mi, ze sa nepecie v rure :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz