Recept Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do mletého masa zamícháme vejce, strouhanku, smetanu, sůl, pepř, prolisovaný česnek a najemno nasekanou mateřídoušku.

Necháme v chladu krátce odležet a potom z masa tvoříme šištičky, které jen lehce obalíme ve strouhance.

Zatímco šištičky smažíme, nasekáme najemno petrželku (čím víc, tím lépe) a dáme ji do misky.

Smažené šištičky odkládáme do misky na petrželku a když jsou všechny usmažené, tak je dobře s petrželkou promícháme.

Podáváme na talíři s bohatou zeleninovou oblohou.

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.06.08 vloženo
  • 2771x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti čerstvé mateřídouškové natě
  • petrželka

Doporučená příloha

  • chleba nebo bagetky a vinný střik

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

MI_LANE, stane se, ale stejně o botulinu jsi dobře informován a máš všeobecný přehlad- nestojí to ani za omluvu, vynahradíš to jinak!

Tulinko, přesně jako ty, to dělám i já. Sbírám všelijaké umělohmotné krabičky a mrazím, jak divá a to téměř všechno (petržel,pažitku, celerovou nať, libeček, kopr, vinné listy, atd…), jen ta mateřídouška mě nenapadla, ale půjde to určitě, taky vyzkouším. S tím zamrazením mám také velmi pozitivní zkušenosti a letité- krabičky si popíšu, bylinky si operu ve studené vodě, jen otřepu, nakrájím na drobno a už to tam tlačím. Mám toho celé patro v mrazáku. Přijdu, kousek odříznu a je to. Mám na celou zimu jako čerstvé. Pěkný zbytek svátku! T.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky - Tulinko

děkuji (asi za všechny) za ´poděkování´; ten recept je však skutečně zajímavý!!! A to zmražování, jak čtu, děláme obdobně. Já akorát ´nadrobno´ nekrájím, neb si říkám, že až budu vařit, tak se teprve v té chvíli rozhodnu, jakou velikost by mohly bylinky mít… možná zmrazit ve větší velikosti dává větší svobodu pro následné rozhodnutí. Nevím, svůj názor nikomu nevnucuji, pouze předkládám…

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Děkuju všem za zájem o recept a za zajímavou diskusi. Já mám ve zvyku všechny bylinky nadrobno nasekat a zmrazit ve vhodných nádobkách- třeba od Flory, bylinky tam pěkně napěchuju a celou zimu jsou jako čerstvé. Když potřebuju, tak čistou lžící odeberu potřebné množství. Zatím se mi to osvědčilo, třeba libeček- sušený je skoro bez vůně, ale z mrazáku chutná a voní jako čerstvý. Takhle ukládám petrželku, pažitku, celerovou nať, libeček, bazalku nebo koriandrovou nať. Je pravda, že mateřídoušku jsem mrazit ještě nezkoušela, budu to muset příští rok napravit. A v tom oleji určitě taky zkusím :o). Já si totiž polévku nebo brambory na talíři bez něčeho zeleného ani neumím představit, tak musím mít pořád zásoby bylinek, ať už čerstvé nebo nějak uchované a sušené příjdou na řadu jen v nouzi nejvyšší.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky - omluva

Samozřejmě překlep - nikoli Clostridum botulinum, alébrž Clostridium botulinum, grampozitivní, pohyblivá, tyčinková bakterie, striktně anaerobní… atd… atd… holt jsem se překlepl. Jelikož vím, že někdy někteří jsou na toto ´hákliví´, tak se raději omlouvám včas - doufejme…

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky - a což bylinky zmrazit?

To s tím olejem se mi jeví jako solidní nápad, hodný vyzkoušení. Já jsem byl před mnoha roky naučen jednou šikovnou dívkou také ještě jinou variantu místo sušení; prostě napěchovat květy mateřídoušky (nebo sedmikrásky, nebo petrželovou nať, nebo pažitku, nebo … atd…) do malé skleničky a vložit do mrazáku. Ač se mi to zpočátku nezdálo, vydrží to několik měsíců (pokud omylem nevypnete ledničku a ta se rozmrazí; pak vyhazovat; hrozí Clostridum botulinum, které nedostatek kyslíku ve skleničce naprosto nevadí… jediné, co na Clostridum botulinum platí, je kyselost, jenže dát bylinky do octa mi nepřipadá ´úplně vončo´, jelikož chceme přece zachovat jejich originalitu, ne?)… Asi ten olej je příjemnější, i když třeba to prosté zmrazení by mohlo být docela nejvhodnější. Quien sabe?

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky- jinjorka

Jindro, a víš, že je to moc dobrý nápad. Já jí rok co rok suším, máme jí moc rádi, právě pro tu charakteristickou vůni a nejlepší je asi v mletém mase, karbanátky, sekaná, atp. Jo a představ si, že jsem jí včera odpoledne po Tvém komentáři otrhala na skalce (ještě je díky počasí zelená a voňavá), nasekala jí a dala do toho oleje. Zatím malou skleničku od jogurtu a když se to osvědčí, tak to tak budu praktikovat. Hezký sváteční den! Jana

 
Jinjorka
112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Ráda bych něco navrhla,ale musím se přiznat,že odskoušené to tedy nemám.Každá bylinka sušením ztratí trochu své báječné vůně a já jsem měla moře máty a nechtěla jsem ji sušit,protože to pak není ono.Napadlo mě ji drobně nakrájet a nandat do skleničky a zalít olejem.A jak psal Nero ve svén deníčku voní jako čerstvá.Tak co to zkusit i s mateřídou­škou?Myslím,že by to mělo jít s každým čerstvým kořením.Až se dostanu na zahradu určitě svůj trs matřídoušky otrhám…naložím a potom napíšu.Tak ať nám krásně voní :-)

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky -Tulinko

Moc pěkný výsledek improvizace. Dávám si to do oblíbených a už se na to těším předem ;)))

Jo, a mateřídouška je skutečně příbuzná tymiánu …ale to už jste tu tuším napsali…

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Jedním okem hledím na režisérský sestřih filmu Miloše Formana AMADEUS (stále hledám, zda si všimnu, čím se to liší od toho zkráceného sestřihu producentského), druhým sleduji LABUŽNÍKA. A tak jsem náhodou objevil ´masové šištičky s vůní mateřídoušky´ - a řekl bych, že toto stojí za vyzkoušení! Vedle sedmikrásky je mateřídouška další z mých nejoblíbenějších bylinek (i mateřídouškový čaj mi moc chutná) - ale opět musím a chci připodotknout, že to, co se zamlouvá mým chuťovým buňkám, nikomu nevnucuji…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky-aničkav

Tak vidíš, někdy je moc dobré nahlídnout do moudrých knih viď? Nemluvě o tom, že jsi zase o něco nového obohacená. To je moc dobře, že sis jí natrhala a jestli zrovna teď nebudeš používat čerstvou, tak si jí určitě nasuš, rozmělni a dej do skleničky, kterou popíšeš. Já osobně ji mám vždy po ruce. Ani, a že krásně voní?
Hezký víkend Jana

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

http://botanika.borec.cz/…a_obecna.php

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky,Tulinka, Terrinka,

mňa ten tymián a materina dúška stále mátali…Tak som sa kukla do múdrej knihy a zistila som, že tymián má mnoho druhov a jeden z nich -
s naj…vlastnosťami je Thymus serpyllum - materina dúška obyčajná. Priznám sa, doteraz som ju zbierala iba do zmesi čaju v zime a iba pre seba, nakoľko dcéry sú alergické na pele. (A do kuchyne som ju kupovala (!) pod názvom tymián…ale používala sporadicky) Včera som nazbierala kopec.
Príjemný deň!
 A.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

No, já asi něco dělám špatně, protože už jsem ji kolikrát zkoušela pěstovat doma na zahradě, ale nikdy se mi nechytne. Naštěstí je jí plno okolo chaty naší maminy a tak mě má za úkol zásobovat. Už mám taky nasušeno :o).

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

Ani, mateřídouška je zcela něco jiného než tymián. Mateřídouška má charakteristickou báječnou vůni i chuť v jídle, ale mám zato, že se koupit nedá, alespoň já jsem jí nikde neviděla. Mě jí naučila sbírat i používat do jídel maminka, dělám to léta. Ale její výskyt je dost častý a téměř všude jen hledat- ta vůně tě právě naláká i trošku z dálky je cítit a používá se celá, jen dole se trochu zastřihne. Stojí fakt zato, všechno kam jí dávám je daleko lepší- já téměř do všech mletých mas, do bramboráků ap. Stále si jí suším, teď je čas na sběr, protože zrovna kvete malilinkými kvítky do fialova, roste v dost velkých trsech a dá se z přírody i pře:,–(it do zahrady, dobře se trhá i s kořínkama. Já jí mám plnou skalku a dala jsem tam před 8 lety 1 trs. Hezký den Jana

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní, Tulinka,

nekupujeme to ako tymián?
Zajtra idem na zber, dík za info! Maj sa krásne!
 A.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky- Ani,

já jsem odřízla odspodu asi 2 centimetry těch tužších stonků a potom jsem ten zbytek nasekala najemno, všechno, včetně květů, stonků i lístečků a je to moc krásná intenzivní vůně. Po tepelné úpravě pak všechno pěkně změklo, nic tuhého nezůstalo. Tak přeju dobrou chuť a ať vám to chutná!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky,Tulinka,

prosím poraď, tú mateřídoušku dávaš do pokrmu ako? Myslím, či aj kvety a byľku, alebo iba lístočky otrháš a použiješ? Ďakujem a zdravím!
 A.

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky- Terrinko,

děuji za pochvalu :o)).

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky- Tulinko,

já jsem shodou okolností dneska dělala chalupářské karbanátky a dala jsem tam plno mateřídoušky- psala jsem o tom komentář pod recept. Můžu potvrdit, že je to výborné koření a není k němu co dodávat. Mám ho pořád, buď čerstvé, nebo sušen a kudy chodím, tudy sbírám. Roste jí tu hodně i nám na zahradě a hodně to tu po ní voní.
Tulí, vymyslela jsi to prima- díky. Jana

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masové šištičky s vůní mateřídoušky

V neděli jsem k obědu pekla kuře na mateřídoušce podle bluesky a protože mi zbyla krásná čerstvá mateřídouška, tak jsem dneska k večeři improvizovala a tohle je výsledek. Kombinace česnek- mateřídouška je senzační, k ochucení jídla už není potřeba nic jiného. Doporučuji vyzkoušet.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Chilli con carne Chilli con carne
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz