Recept Masopustní slovácká klobása

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ostrouhané a nakrájené žemle zvlhčíme smetanou a umeleme současně s masem a to nejméně dvakrát, aby hmota byla velmi jemná. Osolíme, okořeníme, přilijeme víno a dobře promícháme. Plníme do úzkých skopových střívek. Připravenou klobásu stáčíme do spirál a spíchnutou špejlí prudce opékáme v sádle, jindy obalujeme v mouce , vejci a strouhance a vysmažujeme dozlatova. Nemáme-li po ruce vhodná střívka, zpracujeme klobásovou hmotu na karbanátky a opékáme nebo smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a se salátem z kysaného zelí nebo s lepenicí.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.10.07 vloženo
  • 3576x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Ingredience

  • 750g prorostlého vepřového masa
  • sůl
  • 3 žemle
  • 1 dl sladké smetany
  • 6 lžic bílého vína
  • citronová kůra
  • mletý pepř
  • mletý muškátový květ

Doporučená příloha

  • pivo, pito

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Masopustní slovácká klobása

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Libuško, kdyby tak byl v každém řeznictví Štruksa houžvička s korpulentní paní, to by byla krása!:-) Asi mám smůlu, ale tolik let po " sametovce" a stále narážím spíš na ty " slečny", co jim je jejich práce naprosto ukradená a připadá mi, že je to čím dál horší a „zákazník, náš pán“ jim vůbec nic neříká. Holt Labužník se musí spolehnout sám na sebe a nečekat radu od odborníka… Hezké odpoledne, ahojky a z těch Tvých hlavně sladkých receptů už mi jde hlava kolem:-) Tloustnu, jenom to čtu.:-))Díky.Tea

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Libuše jsem ráda, že nejsem sama co vaří podle starých výstřižků z novin a letitých Kuchařek. Pěkný víkend.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.- glama, tea63

Milé dámy, nemám tak úsměvné příhody kolem klobás, ale jedna vzpomínka přece jenom tady je. Tak tenhleten řezník, Jmenoval se Štruksa, byl jak houžvička,pracoval ve .svém krámku se svojí více než korpulentní paní.Točili se kolem sebe ve stísněném prostoru za pultem jak čamrdy a byli k zákazníkům samá vlídnost. Pan Štruksa se se zdvořilým úsměvem ptával - tak co to bude dnes , paninko - . Tak to je už takových 35 let. Zdraví Libuše.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.- Simprik

Milá Simprik, čím to ,že Tvé příspěvky dokáží vyvolat hřejivý pocit u srdíčka. Zřejmě to bude tím, že je napsal hodný , vstřícný a zvláště přející člověk. Díky. Zdraví Libuše.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Glama :-)), vidím, že každý máme nějakou klobásovou historku. U nás byla jednou do roka, a to na Silvestra k obědu. Jednou jsem nějak „zaspala“ a bílou uviděla až v posledním řeznictví. Na můj dotaz: Slečno, ta klobása je vinná nebo smetanová? na mne slečna nevěřícně zírala, jestli si jako dělám legraci a pak prohlásila: To je vánoční!!! :-)) Tak jsem rezignovala a odnesla si kilo vánoční. Dodnes nevím, jaká to vlastně byla…:-)))

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Jen bych navrhla, aby se název receptu malinko pozměnil: a to na BÍLÁ klobása. Masopustní slovácká není to podstatné :-))
Ale BÍLÁ nebo VINNÁ, to je na tom to pravé, to je lahůdka!!!
Kdysi dávno, ještě za svobodna jsem nakupovala v řeznictví tuhle klobásu. A nevěděla jsem která to je. Tak jsem se zeptala: Prosím vás, a ta klobása je vinná nebo nevinná?" A pan řezník se usmál a řekl: Ale slečinko, ta klobása vážně nic neudělala! :-))))
A na tohle si vždycinky, když ji kupuju vzpomenu!

 
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Tedy Libusko, ja snad pujdu kvuli tomuhle receptu koupit mlejnek na maso. Doufam, ze v cinske ctvrti ho budou mit, videla jsem u nich i cesky mlynek na mak!! Sice stal v prepoctu asi tisicovku, ale nekup to…
Diky moc za Tve krasne recepty a za Tvuj cas…

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Ano, Bedlo, máš pravdu, že klobásy byly k mání jen před vánocemi. Buď se na ně musela vystát fronta nebo se musely předem objednat. Dnes v absolutním dostatku všeho zboží to zní jako vydařený vtip, ale taková byla realita.Samotný recept také pochází z té doby, neboť je napsán na notně prožloutlém novinovém výstřižku ze Zemědělských novin.
Jinak, ale mám dobře ochucené klobásy ráda, takže je s oblibou připravuji. Zdraví Libuše.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Masopustní slovácká klobása.

Ještě za minulého režimu se v řeznictví tady u nás na severu prodávaly jen před vánocemi, dnes po celý rok. Jsou smetanové, vinné nebo smetana i víno. A kdo dokáže správně ochutit, je to moc velká dobrota. U nás se obalují jen v polohrubé mouce.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz