Recept Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii
Alis Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Maso nakrájím na kousky velikosti sousta, pokud možno stejně vysoké a veliké, kvůli stejnoměrnému propečení. Raději slabší plátky, lépe se prosmaží. Bílky našlehám hodně vidličkou nebo metličkou, opravdu hodně, do takového tekutého sněhu (já vím, že to zní podivně, jako tekutý písek… prostě šlehám hodně, ale ne do tuha). Do našlehaných bílků přidám vodku (víno), škrob a sůl. Se solí zacházím opatrně nebo štědře – podle toho, co mám zrovna za lubem. Maso namáčím do těstíčka a okamžitě smažím. Smažím po malých částech, aby olej nechladnul, smažím dozlatova (je dobré, pokud chybí zkušenosti, jeden kousek osmažit, nechat okapat na ubrousku a ochutnat, jestli je maso hotové, nesyrové a nepřepečené). Postupně osmažím všechno maso, nechám okapat na papírových utěrkách. Nastává čas na vysvětlení, jak jsem to myslela s množstvím soli: Na jaře dělávám prý tradiční čínské jarní jídlo – dozlatova osmažené kousky masa dám na mísu, na druhé servíruji horu mladých zelených cibulek a na několika menších miskách sůl smíchanou s pepřem (podle všeho by měl být jamajský, u nás to bývá pepř bílý). Jedna mistička je vyhrazena pro mě – sůl smíchaná s chilli. Těstíčko skoro nesolím (jenom mírně), protože stolovníci si nabírají hůlkami maso, namáčí v misce se solí a pepřem a přikusují mladé cibulky. Je to zvláštní jídlo, ač smažené, přesto velmi jedlé, podstatě neznám množství, které by se ještě nesnědlo. Je proto mazané nejprve stolovníky trochu přelstít. Když mám chuť ctít čínský tématický večer, začnu nenápadným předkrmem, popřípadě kuřecí polévkou se skleněnými nudlemi. K jídlu samotnému většinou podávám chuťově neutrální a přesto voňavou thajskou rýži, nicméně fantazie otvírá velmi širokou škálu možností. Podotýkat, že v těstíčku je možno smažit veliké množství druhů zeleniny, syrové či lehce předvařené – to by bylo nošení dříví do lesa, co? Jindy během roku, pokud někdo dlouho prosí, dělávám maso v těstíčku, postup smažení je zcela identický, jen ho nakonec vložím do předem uvařené omáčky, kterou udržuji teplou. Namátkou mě napadá "omáčka se zázvorem a s černými houbami":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=31307, "omáčka s bambusovými výhonky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=31309 či "omáčka sladkokyselá s ananasem":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=31308, omáčka s krevetami, trochu modifikovaná a lehčí mistrovská omáčka apod. V tomto případě solím těstíčko přiměřeně, stejně jako omáčku. Rýže jako příloha je sázka na jistotu, příjemným překvapením může být rýže vhodně ochucená nebo rýžové nudle.
Recept je z kategorií: Drůbež
- 27.04.09 vloženo
- 91546x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 600 - 800 g dobrého kvalitního masa
- (kuřecí prsa, vykoštěná stehna, krůtí prsa, ryba s pevným masem - kapr, pangasius apod.)
- těstíčko:
- 2 bílky
- 2 PL škrobu (maizena, solamyl)
- 50 ml vodky nebo bílého vína (pokud možno hodně vychlazeného)
- sůl
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.9.17 20:20
Do těstíčka jsem přidala hladkou mouku a kypřící prášek. Krůtí
prsa obalená, dvakrát smažená a použita do receptu - https://www.labuznik.cz/…ymi-vyhonky/.
Výborný a rychlý oběd
Diskuse k receptu Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Maso v těstíčku po čínsku - pro Sylvii
to mě těší, doufám, že mi tentokrát slečna nic nevzkazuje
A.
2302 příspěvků 3.6.09 19:53
Dnes jsem měla toto těstíčko ještě „vymakanější“ než minule. Osmažila jsem v něm kousky pangase. Výborné!!
co se polévky na závěr týče, tohle náhodou vím. Prý ji jedí v misce se všemi drobky a zbytky po ostatních chodech, polévka je pak pokaždé trochu jiná a nezbudou žádné odpadky na vyhození
… máš naprostou pravdu, to je to nejdpodstatnější. Abych pravdu řekla, kantony a jejich prolínání na asijském kontinentě s ostatními kuchyněmi jsou mi dost jedno, pokud je to jedlé
alis, ještě k čínskému tématickému večeru: polévka (málo výrazné chuti a řídká) se zá:,–(ně podává až na konec hodování. Viz prohlášení tchána mého synovce - na co si budu objednávat pití, když mám polévku…
samotná čínská kuchyně má 4 naprosto odlišné styly, které místy prolínají. No a když se k tomu někde na ostrově přidá ještě další (podle okupantů), je v tom pěkný zmatek.
Ale hlavně, když nám chutná, viď?
… možná máš pravdu, možná se opravdu nejedná o čistě čínský recept (pokud mluvíme o masu v těstíčku máčeného do soli a pepře). Dnes jsem pátrala trochu víc do hloubky po původu receptu, který mě naučila Zdeňkova maminka, dlouhá létra pobývala v Kambodži, tam se kromě francouzské kuchyně vařila hlavně kuchyně khmérská, podobná thaiské a čínské, možná tento zvyk máčet maso v těstíčku pochází odsud.
Hezký večer
Alis
omáčka, o kterou sis psala, konečně vložena
omáčka, o kterou jsi prosila, konečně vložena)
musím přiznat, že se mi nezdá autentická mistička se solí a pepřem. Když jsme na Taiwanu (Čínská republika - R.O.C.) požádali v restauraci o sůl, měli problém nám přinést aspoň pár zrnek. Jídlo je téměř neslané, dochucuje se při jídle kořeněnými omáčkami. Řekla jsem si však „Vyděržaj, pioněr“, a nedosolila. A musím říct, že mi téměř vše chutnalo. Akorát mne neoslovilo smažené plněné tenké střevo a smradlavé tou-fu.
Zkusím tedy toto jídlo předložit mančaftu bez soli s čínskými omáčkami.
589 příspěvků 3.5.09 20:47
jo jo, taky mi to připomnělo jeden dávno zapomenutý receptík… Chunanský hejk
935 příspěvků 3.5.09 20:34
S tím těstíčkem jste mi připomněli trochu zapadlý, ale výborný recept na Kapra liu. Až vám bude nějaký kapřík zbývat vyzkoušejte.
Kapr Liu
2302 příspěvků 3.5.09 20:03
Tak jsem se děcek, které se při vzájemném pošťuchování proloženém láskyplnými kopanci pod stolem cpaly tímto jídlem, ptala, co mám vyřídit Alis. Někdo (Barunka) s plnou pusou rozežraně zvolal: Vyřiď jí, že je to hnusný.
Tak to vyřizuji:-))
Do mističek se solí a pepřem můžete přidat trochu olivového oleje, třeba i kapku hořčice nebo balsamico. Do (nejlépe skleněné) mísy dát studenou vodu s ledem, zastrkat stonky řapíkatého celeru, dlouhé tyčinky mrkve, mladou cibulku, čekankové listy, tyčinky z okurky a co vás ještě napadne. Každý si bere zeleninu a ochutí si ji v mističce. Může to být i předkrm a dojí se k masu. Je to čerstvé, lehké a velmi choreografické.
Zdravím.
Do mističek se solí a pepřem můžete přidat trochu olivového oleje, třeba i kapku hořčice nebo balsamico. Do (nejlépe skleněné) mísy dát studenou vodu s ledem, zastrkat stonky řapíkatého celeru, dlouhé tyčinky mrkve, mladou cibulku, čekankové listy, tyčinky z okurky a co vás ještě napadne. Každý si bere zeleninu a ochutí si ji v mističce. Může to být i předkrm a dojí se k masu. Je to čerstvé, lehké a velmi choregrafické.
Zdravím.
Jako RUM v koblihách. To množství? Dejte 1/3 vodky a do 50ml dolejte vodou
2302 příspěvků 3.5.09 02:22
Prosím, jaký význam má ten alkohol? Vodka má více alkoholu než víno…Proč se dává vodky stejně jako vína?
Díky
Tak! Během půl hodiny uvařeno - krevety, mladý kedluben a bílý špargl usmaženy v těstíčku (zeleninu jsem opravdu jen minutově oblanšírovala). Do těstíčka jsem z použila zbytek suchého porta a můžu vřele doporučit. K tomu arašídová omáčka a jasmínová rýže jen povařená.
Mančaft krochkal blahem a oblizoval se tak důkladně, že vylízal i letitou špínu z uší. Takže óbrsukces. Díky!
5068 příspěvků 2.5.09 00:12
Alis, prosim neospravedlnuj sa, ved nie je za co
.. a za omacku vopred dakujem ..:)
Aj tebe a vsetkym krasny maj
2302 příspěvků 1.5.09 23:11
V neděli s radostí udělám. Ještě jednou dík!
Sylvie
81 příspěvků 1.5.09 22:41
alis, recept fajny, prihováram sa aj za vloženie omáčky zo zázvoru a čiernych húb. Ďakujeeeeem.
omlouvám se, že jsem neodpověděla hned, nebyla jsem tu… Recept na omáčku vložím, dnes jsem si ověřila, že tu není, napíšu ho, jen co zbude chvilka, ano?
Pěkný májový den
A.
mám radost, že chutnalo, taky bych si dala
2904 příspěvků 30.4.09 02:47
Pretože nemalo zmysel prosiť niekoho, aby mi to uvaril, dnes som sa na to dala. Použila som krásne bravčové stehno (vepřová kýta), smažilo sa úplne bez problémov. Príloha čínske ryžové rezance a smažená zelenina.
Aby som nezabudla, mančaft krochkal.
(Iba jeden rýpal požadoval omáčku, ale dnes mal ťažký deň, tak som bola zhovievavá.)
Posielam velikááánsku jednotku s hviezdičkou.
A.
5068 příspěvků 28.4.09 05:16
Alis, tak jo…zajtra mame obed
.. v tom cesticku su fajnove smazene jedle
kvety, naj su tekvickove a spol…
Mozem ta poprosit ? ..ako robievas o tu sladkokyselu s ananasom ?;))
Vdaka.
50 příspěvků 28.4.09 04:41
Jasně, na čínská jídla míchám vždy maso s bílkem, solamylem a solí. A to i když je v receptu uvedeno celé vejce. S bílkem je to prostě lepší a navíc se tím maso lépe obalí a v oleji ve Woku nezůstanou cucky. Navíc každému kuchtíkovi vždy zbývá hafo bílků po přípravě rúzných zálivek, knedlíků, těstovin…
2302 příspěvků 28.4.09 04:19
Milá Alis, moc Ti za všechny děkuju.
Bezva počteníčko!
Maso v těstíčku je pro mé chlapy vyloženě za odměnu. No, a já se natřásám blahem, když jim chutná.
551 příspěvků 28.4.09 01:39
u nas je to velmi oblubene cesticko, robim ho uz roky-na 2 bielka davam 1 lyzicu maizeny a 2 lyzice mineralky
Nesmysl, nejezdi autobusem, Bedřich tě v pátek sveze, stejně to bude až na neděli
.
To těstíčko se mi líbí právě proto, že s jen bílkem je lehčí než klasické tempurové.
oproti mému pseudo čínskému masu v křupavém těstíčku dělám to, co nazývám tempurou obalené v těstíčku z celého vejce, mouky a vody, jenže já to mám všechno vyčtené nebo naposlouchané, zkušenosti se světem žádné
Mrtvolko, ať chutná, koukám, že budou hody, napíšu, kdy mi jede autobus, jo?
No, trochu to připomíná Tempuru-hoďte očko do japonské kuchyně …
Dala bych půl mililitru vodky nebo 50ml bílého vína, to by bylo vědecký, ne?
Recept se mi líbí, mančaft bude krochkať blahom. Konečně vím, jak skončí pytel tygřích krevet, které zabírají půl šuplete v mrazáku. Nastavím mírně ovařenou kedlubnou a kdybych nebyla škrt, obětovala bych i nějaký špargl, ale nedám - ten je jen můj
. A ještě si budou myslet, jaká jsem na ně
hodná nebo, že snad něco slavíme. K tomu pálivá arašídová omáčka a
alisina thajská rýže.
2904 příspěvků 27.4.09 23:43
Mala si napísať pol deci a hotovo, alebo „trocha“ vodky.
Každý máme nejakú slabinu…mne napr. nejdú matice a determinanty.
Uvažujem, u koho z okolia začnem prosiť…:-))
to jsem se zase odkopala…
2904 příspěvků 27.4.09 23:32
..ale veď tam máš stále 0,5 ml!!!to je pol mililitra…za 5-kou núl môže byť hocikoľko…:-))
jste velmi pozorný, děkuji, už jsem opravila.
Ryba s pevným masem - pangasius… ano chápu, proč se vám to nezdá, pangasius má někdy tendenci se rozpadat při tepelné úpravě, zvlášť pokud je dlouho zmražený. Ale syrový pro obalený v těstíčku vyhovuje víc než dobře (aspoň dle mých zkušeností)
A.
Asi se vloudila… 0,5 ml=10 kapek
Ryba s pevným masem - pangasius?
ty prosit nemusíš, a už vůbec ne dlouho, ty prostě projevíš přání a vše je vyplněno
2904 příspěvků 27.4.09 23:11
Vieš, že ja by som veľmi, veľmi prosila, iba neviem, ako dlho…