Recept Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kotlety naklepeme, nařízneme kraje, osolíme, potřeme olejem a necháme odležet 1 hodinu. Omáčka: Na sádle osmahneme cibuli a česnek, zalijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, tlučené nové koření a povaříme. Přidáme strouhanou čokoládu, drcené pálivé chilli papričky a rozpustíme. Naložené kotlety opečeme po obou stranách na grilu, (nebo opečeme na těžké litinové pánvi) pak je vložíme do čokoládové omáčky a ještě chvíli podusíme.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 29.04.04 vloženo
  • 6246x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 vepřových kotlet
  • sůl, olej
  • 2 lžíce sádla
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 zrnka nového koření
  • 50 g horké čokolády
  • 3 sušené pálivé chilli papričky

Doporučená příloha

  • rýže nebo chipsy z plantainu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Pendě:
už se na to těším!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Děkuji za vysvětlení…ano…fóra na Tvém serveru jsem si všimla…dobře…pokud budu potřebovat vysvětlit něco z Tvých receptů, budu to posílat tam.. :-))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Milá Pendo, napřed musím říct, že já mám taky fórum na mé stránce, kde mi chodí ozvy na můj emajl, což se mi tady u Labužníka neděje, a já nemám čas porád surfovat nebo četovat po internetu (všimni si: je s malým). Uvítal bych proto diskusi na mé stránce, protože bych věděl, kdy mi někdo píše.
Původně jsem měl na mé stránce 365 receptů, aby jich bylo jeden pro každý den, ale byla by škoda neuvést několik dalších, když tak dobře chutnaly.
Těch 421 se projeví až po převodu do mayské dvacítkové soustavy (viz moje stránka), kde v normální vigesimální soustavě pro veškeré jejich počítání mimo čas se objeví tři tečky nad sebou, dalo by se říci jakýsi sloupec, nebo dokonce by to bylo možné považovat i za falický symbol, který se vesele vyskytuje v Uxmálu nebo v Campeche na Yucatánu, zatímco v převodu pro počítání v mayských časových kategoriích (Long Count) se objeví z teček sestavený obrazec, který T.R. Field použil pro název své básnické sbírky: „Kosočtverce na ohradách“.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Manaño..tak to jsem přehlídla v tom Ranci…já studovala těch 421 receptů…ten důvod, proč jich je 421…a moc moudrá jsem z toho teda nebyla, asi mám delší vedení…ale že by rok u mayského národa trval 421 dnů?…Pochopila jsem to správně a tudíž je na každý den jeden recept?…

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Ještě Pendě:
to ještě tehdy tekla ve stružce dolů ke Kejťáku syrovátka z Madety a pěkně smrděla, dneska by se z toho Zelený šli rovnou oběsit!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Pendě: no přeci z Pacova. Mám o tom kec i na mé stránce v Ranci Kalendářů/Ranec slov o kalendářích/Počátek letopočtu. Jako kluci jsme se chodili koupat do Louže směrem na Pošnou, nebo k Farskejm rybníčkům.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Manañá…prosím, z kterého kousku Vysočiny pocházíš?…vysočinskej ukecanejch „bab“ je tu taky pár…:-))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Esmeraldě:
jsou na web stránce www.manana.cz

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau), Manano

Nejsou tu jen holky, je tady i spousta výborných kluků. Holky jsou jenom asi ukecanější. A co se týče věkových skupin, zastoupení tu má asi každá. Tak vítej a sem s dalšími zajímavými recepty.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Inu, jsem ze staré školy, bude mi 70, tak se nedivte tomu vykání, teď ale mluvím ke všem zůčastněným Labužníkům a vaše tykání beru. Nakonec i Dr. Evžen Hedvábný (jinak výborný muzikant Karel Velebný) ve Vinarně U Pavouka, když měl přednášku o vivisekci, říkal přítomným: „Nezobte se, že Vám vykám…“. Jinak s úžasem zjišťuju, že tady snad jsou samý holky!
Ireně - těch dobrůtek je tam snad málo? Bejt mladší, rád bych pro tebe nějakou uvařil, abys mohla skákat na jednom místě, ale dnes bych to spíš jen klohnil a to by nebyla ta správná dobrůtka!

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Manana

tady si vetšina návštěvníků nebyla představena a to tykání je na netu tak nějak zvykem. Ale abych tedy nedělala přestupek: Váš web je zajímavý a moc se mi líbí u receptů „přepočítávání surovin na jiný počet porcí“! Doufám, že sem přidáte recepty na nějaké dobrůtky, aby člověk nemusel skákat sem tam.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Promiň, právě jsem zjistila, žes na to také přišel…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Manaño, když jsi registrovaný na labužníku, nahoře vpravo máš odkaz na „Můj labužník“…na to stačí kliknout a otevře se Ti Tvé osobní menu, ve kterém si můžeš nastavit svoji vizitku i s odkazem na své stránky (a tím pádem je nebudeš muset psát pod recept) a zároveň zde můžeš upravovat své již vložené recepty…pokud budeš chtít přiložit obrázek, stačí ho poslat ""tatínkovi"":mailto:pepicek@labuznik.com tohoto webu a on ho k Tvému receptu přiloží…a tím, že klikneš na jakékoli jméno labužníka, můžeš si číst informace (pokud je má vyplněné) o něm a brouzdat v jeho receptech…a tady si tykáme všichni…ať už jsme nebo nejsme představeni…(ale já poprvé vykala též :o )…tak hodně zdaru a vítej mezi naše řady :-))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Glamo, především se omlouvám, nevěděl jsem, že jste žena. Nebyla jste mi představena a neznám Vás, proto Vám také nemohu tykat.
A nyní k receptu. Z těch 421 receptu jsem jich asi šest vymyslel v mexickém duchu a chuti, ostatní jsem tam a v Guatemale různě posbíral, podíváte-li se na mou web stránku do podstránky Ranec kuchyní/Ranec slov o mexické kuchyni, můžete se tam dočíst i o mém konkrétním poděkování mexickým a guatemalským kuchařům a číšníkům. Těch pár receptů jsem vymyslel asi tak, jako třeba čeští kuchaři vymyslí nový recept české kuchyně, tedy z českých surovin a s českou chutí. Právě tak jsem já použil znalost chutě mexické kuchyně a jejích surovin při tvorbě tohoto receptu. A teď slyším připomínku o sojové omáčce. Já nejsem příznivec této omáčky, ale kupodivu se někde do mexických nebo guatemalských jídel začala používat, jako na př. ve Flores na Lago Petén Itzá. Podobně zdomácnělo japonské suši v brazilské kuchyni.
Jinak všech 421 receptů jsem uvařil a mnohé z nich vařím častěji, některé velice často, ač nejsem profesí kuchař a nepracuji v pohostinství. Ale, mlsná huba - holé neštěstí.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Mañano (alias zítřku), díky za připomenutí odkazu…znám Tvoje stránky, dokonce mám i Tvé recepty vytisklé, čerpala jsem z nich totiž inspiraci pro jídelní lístky do „westernu“… ale nakonec nebyly použity, protože dáma, která si je zadala ke zpracování, byla tak nezdvořilá, že si je ani nevyzvedla ani nezaplatila…ztratila se jak pára nad hrncem…takže díky :-))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Manano, docela jsi mne překvapil, netušila jsem, že toto jídlo Mexičanům vymyslel Čech…
Nicméně, prohlédla jsem recept a nikde nestojí, že by jeho autorem byla Pampeliška.
Hodně lidí sem dává své recepty - své tím, že je sami připravují- a to autorství v podtextu se váže k tomu, kdo ho sem vložil. Těžko totiž hledat třeba v lidových receptech jejich původce. A pokud je to třeba starý rodinný recept, autor to většinou avizuje jako zajímavost.
Jen dotaz a ne ve zlém: Co tě vede k tomu, že si VYMÝŠLÍŠ recepty a pak je prezentuješ jako MEXICKÉ či GUATEMALSKÉ?????? Co tě k tomu opravňuje? - to že po tvém vymyšlení v těchto zemích zlidověly, masově se rozšířily a teď je tam vaří každá indiánka na každm rohu?
421 receptů - to bys naučil tychle země jejich kuchyni ty…No… Nějak se mi to nezdá, promiň......
Nebo jsi je „posbíral“ v originálním prostředí a posléze jen publikoval????
No, pak by Pampeliška dělala to samé - sbírala a zveřejňovala zajímavé recepty…

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Autorem tohoto receptu jsem já a vymyslel jsem ho někdy v 80. letech minulého století a byl obsažen v mé kuchařce Kotlík a jehla, vydané v Sešitech domácího hospodaření v roce 1990 nakladatelstvím Práce. Mayský název Baq (ne g!) ti xcacau je ve staromayštině, kterou se dnes už na Yucatánnu nemluví.
Prosím, nevydávjte cizí recepty za své. V oddílu Mexika je více mých receptů, signovaných jako autory lidmi, kteří si je, možná nechtěně, přivlastnili.
Pokud máte zájem, podívejte se na mou web stránku www.manana.cz, kde mám 421 mexických a guatemalských receptů.

petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Používám naši českou čokoládu na vaření a je výborná.Nastrouhám trochu třeba do CHilli con carne.Vždyť indiáni pili hořkou čokoládu a také ji používali na vaření.Taky vaříme vepřové na coca cole a to je taky výborné.S kakaem jsem dělala kuřecí prsíčka a chutnalo nám.Tento recept vyzkouším,díky za něj Pampeliško.

Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Ahoj, Pampeliška.
Môj mužík o taktomto niečom sníva už dávno. Raz totiž v Chuťovkách robili kurča s čokoládou a odvtedy mi nedá pokoj. Priznám sa, nemala som odvahu to skúsiť, ale asi ste ma presvedčili. Vyskúšam a uvidím.....
Držme si palce!
Pekný víkend všetkým odvážnym Labužníkom.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

jasně že to tak udělám. Použiju Lindt 80%, ochutnám to sama. A když to bude dobré, uvařím to a neřeknu o čokoládě ani slovo. Bude to TAJEM!

Pampeliska191
1075 příspěvků 30.04.04 17:06
Luba-zdravim Te
  • a dekuji za upozorneni, ano ma to byt cokolada horka(hacek nad r).
    Jelikoz miluji mexickou kuchyni a tento receptik mi prave predevcirem poslala kamaradka, tak jsem ho ho pouze okopirovala. Nemohla jsem ho opravit, ponevadz mam americkou klavesnici, kde nemam hacky a neumim psat s diakritikou. Vrele diky pepickovi, ktery za mne dela nabodenicky u mojich receptu. Tak mi to prominte, pokud se to jeste nekdy stane.
    Recept vyzkouseny nemam, ale bylo mi receno, ze je vyzkouseny a udajne vyborny. Taky mam v planu ho brzy vyzkouset.
    Mejte se hezky a vsem preji krasny vikend
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

Tak toto mi pripomenulo už dosť starý experiment - takýto nejaký recept bol v knihe Koření pro každé vaření, ktorá vyšla už snáď pred 20 rokmi. Ja som to vyskúšala, bolo to veľmi dobré, ale nikomu som vopred nepovedala, že tam je čokoláda. A už len malá jazyková pripomienka - čokoláda asi hořká, nie horká. Bolo by pravdepodobne lepšie použiť nie našu bežnú, ale s vyšším obsahom kakaa - 75-80%.
Zdravím a prajem pekný víkend

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso v čokoládě (Bag ti xcacau)

No tedy… to je hrozně zajímavý recept! Ale tohle si budu muset udělat až budu sama doma. Nikdo by to nechtěl jíst. Věřím ale, že to bude vynikající.
Děkuju, Pampeliško!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Cibulačka Cibulačka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz