Recept Maso utopené ve víně

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na první pohled může vypadat složitě, dlouze a děsivě, v praxi je to však jednoduchý a pohodový způsob přípravy masa.

Postup

Maso si nakrájíme na střední kostky. Cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer si nakrájíme na malé kostičky.

Na velké pánvi si rozpálíme sádlo, vysypeme na něj maso a chvíli necháme restovat. Poté přidáme nasekanou zeleninovou směs, promícháme a opět necháme restovat.

Zalijeme červeným vínem až po okraj masa (maso by mělo být téměř ponořeno, většinou to odpovídá 3/4 láhve vína). Na víně nešetřete, jeho kvalita je důležitá pro dobrý výsledek. Počkáme, až se víno začne vařit. Přidáme bobkové listy, sůl, pepř a do prostřed „posadíme“ morkovou kost.

Přikryjeme pokličkou, stáhneme na MÍRNÝ plamen. Necháme pomalu dusit až do chvíle, kdy se nám 90% vína odpaří (většinou odpovídá 75 - 90 minut - záleží jak zprudka ho děláte, doporučuji si však dát na čas, výsledek má pak lepší chuť). Během této doby maso asi 3× zamícháme.

Jakmile fáze dosáhneme, odebereme kost, bobkové listy a přidáme cukr. Zamícháme, chvilku restujeme (ze zbytku vína by se měl stát sos) a podáváme.

Recept je z kategorií: Dušené vepřové maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.08.11 vloženo
  • 2707x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1250 g vepřové plece
  • (1 malá morková kost)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 snítka řepíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 láhev (750 ml) dobrého červeného vína
  • 3 bobkové listy
  • 2 PL hnědého cukru
  • 2 PL vepřového sádla
  • sůl
  • čerstvě mletý/drcený barevný pepř

Doporučená příloha

  • hranolky, americké brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maso utopené ve víně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 26.09.11 02:24

Alis,
omlouvám se (znovu! ale dnes poprvé :-) „proti očekávání“ mám v uvozovkách a chtěl jsem zdůraznit (asi blbě), že jsem se hotovil rozcupovat tu „pověru“ o víně na vaření…
Leč, zmýlil jsem se…
Asi fatálně…
Nu což… :oops:
Ano, je to tak jak píšete :palec:
Rozdíl v kvalitě krmě nebyl přímoúměrný rozdílu v ceně vín (hihi); čili česky: za více peněz té muziky nebylo zas až tolik

Devětkrát lepší?
Kdepak! Už fakt, že 2/9 hodnotitelů hodnotili opačně znamená (pokud tedy nebyli příliš ovíněni), že z dražšího vína to bylo chutnější více než 1× ale méně než 1,2857142× Ale, prosím neptejte se, jak jsem to vypočítal; ráno už nebudu vědět. Já mám teď novou lásku :wink:

 
Alis
2617 příspěvků 26.09.11 01:02

Casino, děkuju. Už jsem si začínala myslet, že jsem na světě jediná, kdo (kromě jiného) dělí víno na víno k pití a víno na vaření.
Nedávno jsem zažila debatu s člověkem, co zastával názor, že do jídla patří jen nejdražší vína a pokrm jinak ztrácí na kvalitě. Podrobnosti raději nebudu zmiňovat…

Nicméně - mám pocit, že si i vy trochu protiřečíte nebo přesně nechápu: píšete, že z laciného krabicového byl pokrm bledší a méně voňavý a méně chutný?

Pokrm z dražšího byl krásnější, voňavější a chutnější?

Proč proti očekávání?

Jde jen o to, že z krabice to bylo dobré a z lahve NE desetkrát lepší?

Teď budu Casinovsky pedantská: jak se počítá desetkrát lepší? Nebylo to jen devětkrát?

Sorry :-)

P.S. 1250 g masa je pro nás velká porce pro šest budulínků :-)

Příspěvek upraven 26.09.11 v 01:04

 
casino
4466 příspěvků 26.09.11 00:39

…asi jde o 3porce na dvě jídla :think:

luke69,
toto není nic proti Vašemu receptu (s casinem to jde z kopce – omlouvá se už dopředu) :twisted:
Kuchařky jsou plné dogmat typu: „Na víně nešetřete, jeho kvalita je důležitá pro dobrý výsledek“
Od přirození jsem pochybovač… Vždy jsem podléval tím, co zrovna bylo k mání a když bylo z čeho vybírat, tak jsem šáhl po levnějším víně. Pokud se přihodilo, že doma bylo jen dražší víno, tak se mi ruka chvěla a srdce krvácelo, když jsem je lil do hrnce, místo do hrdla…

Koupil jsem tedy krabici nejlevnějšího (15.90,–/l) a flašku 10× dražšího červeného vína. Jen náhodou byla obě ze Španěl (červená preferuji od protinožců a z jižní Afriky i Ameriky).
Jídlo jsem kuchtil v jednom hrnci až do momentu přidání vína. Pak jsem jídlo rozdělil do dvou kastrolů, do každého nalil stejné množství toho kterého vína a jídlo dohotovil. Dražší víno dalo jak šťávě, tak masu (lepší) tmavší barvu a „proti očekávání“ i lepší vůni a chuť. Shodlo se na tom sedm hodnotitelů z devíti! Ale po pravdě, všichni hodnotitelé byli ve shodě, že rozdíl ve kvalitě jídla vůůůbec neodpovídá cenovému rozdílu použitých vín!!!
Závěr si udělejte sami…, nebo, ještě lépe, vyzkoušejte sami :-)

No, možná sedmička toho lepčččího vína měla být aspoň za půllitr… :mrgreen:

Příspěvek upraven 26.09.11 v 00:45

 
2905
753 příspěvků 29.08.11 00:05

Až flákotku utopím, pochlubím se, díky .)

 
venezia
41 příspěvků 26.08.11 18:13

super recept pro pomalý hrnec.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz