Recept Maso s tuňákovou majonézou

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maso s tuňákovou majonézou

Úvod

Tento recept se v naší rodině vyvíjí téměř třicet let z původního VITELLO TONNATO. Byly doby, kdy sehnat telecí maso byl malý zázrak. Ale hlavní důvod, proč jej sem vkládám je ten, abych upozornil na původní recepty, které zde leží, zdá se bez povšimnutí, už léta. Možná shodou vícero okolností (neznámý, navíc cizojazyčný název, poměrně nedostupné a drahé maso, nešťastné zařazení do kategorií) si tohoto pokladu studené kuchyně málokdo všiml (soudě podle neohlasu v komentářích). Dovolil jsem si jej tedy „vyhrabat“, a ať již zkusíte VITELLO https://www.labuznik.cz/recipe.php?…
nebo TONNATO https://www.labuznik.cz/recipe.php?… hosté Vám budou ruce olizovat :-) Přeji dobrou chuť!

Postup

Česnekem utřeným se solí potřeme maso a pokladené hoblinami másla dáme do rozpálené trouby. Po patácti minutách snížime teplotu přikryjeme poklicí a dáme dusit, když jsme před tím přihodili koření a podlili vínem. Telecí, panenku a tmavé (ze stehen) drůbeží dusíme v celku. Drůbeží prsa, ale i panenku je lepší upravovat tepelně jako medailonky, abychom předešli rozdrobení hotového masa při krájení na plátky. Podle uvážení podléváme vínem nebo vývarem (vodou :-)
Hotové maso necháme vychladnout ve šťávě - nejlépe do druhého dne.

Jazyky uvaříme, nejlépe ve vývaru (bez vína) a nic nepokazíme divokým kořením a kořenovou zeleninou. Měkké, ale nerozvařené, sloupneme, odřízneme podjazyčí a ve vývaru necháme vychladnout.

Tuňáková majonéza
Tuňáka rozmixujeme s citronovou šťávou, česnekem, polovinou kaparů. Postupně přidáme olej, majonézu, semínka a podle chuti okořeníme a osolíme. Pokud nemíníme jídlo přizdobit kapary, tak teď zbytek přihodíme do mixeru a jen krátce protočíme. Tuňáková majonéza -přeliv- má být řidší než čistá majonéza, proto se „ředí“ olejem.

Studené maso nakrájíme natenko a krátce před podáváním (neboť není vhodné „aby se chuti propojily“-nevaříme guláš ;) přelijeme majonézou. Podáváme při pokojové teplotě s malou oblohou a bílým pečivem.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 28.02.09 vloženo
  • 5301x zobrazeno

Čas přípravy

  • .

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1400 g telecí maso (vepřová panenka, jazyk hovězí nebo vepřový, drůbeží maso)
  • 2 PL másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 250 ml suchého bílého vína
  • pepř celý
  • sůl
  • tuňáková majonéza:
  • 200 g tuňáka v oleji (drcený)
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL kaparů
  • 1 KL nasekaného tymiánu (nebo sušeného)
  • 100 ml olivového oleje
  • 250 ml majonézy
  • 1 PL hořčičného semínka
  • pepř mletý
  • pár kapek tabasca
  • sůl

Doporučená příloha

  • bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 22.12.15 19:32

Tak jsem vyzkoušela s vepřovým jazykem a dávám pět bodíků :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Maso s tuňákovou majonézou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1143 příspěvků 22.12.15 20:05

@Eja my měli dnes tří jazykový den, teda měla jsem tři jazyky, ten můj nepočítám :-)

Eja
3839 příspěvků 22.12.15 19:51
Dando

Taky považuji jazyk za velmi dobrou volbu. Hned za originálem- tedy telecím.
Jsem si s dovolením pláteček z fotky uloupla, mňam :mavam:

birkana
1684 příspěvků 09.12.15 17:15

@daduuja, máš pravdu. Apeluji na @casino : rozhodni o vymazání příspěvků nesouvisejících s receptem :mavam:.

TIP: @daduuja, nebuď pesimista, tedy aspoň se snaž :palec:. V dnešní rozhárané době jinak ani nelze :mavam: :dance:

daduuja
1143 příspěvků 09.12.15 17:05

@birkana to už definoval Aristotelés :-) Shoda tvrzení se skutečností. Je to pravdivě výstižné :-)
Mě baví osudy lidí, takže Barbara ano, i když osud europoslance by byl zajímavější, jenže tam nevidím tu shodu, jen kecy, které se nedořeší, jsem pesimista.

Casinovi tu plevelíme pěkný recept, dá nám do nosu :-) jestli nás dřív admin nevygumítkuje, ale když zůstává i nadále paskvil na linecké s tukovou náplní, tak asi nemá v adventu čas se zabývat :-)

birkana
1684 příspěvků 09.12.15 16:41

@daduuja, tedy Soudkyni snad ne :cert:.Simpsonovi jsou lepší :palec:, jenže já je sledovala od začátků; nějak mne již neobohacují :think:. S „ojroposlancem“ je to více akční - sleduji i názory nezveřejněné masmédii (tedy na netu). Mnohdy je to velice zajímavé, pak si musím vybrat z toho či onoho… :jazyk:. BTW, co je to „pravda“? Nedokážu definovat :oops:

daduuja
1143 příspěvků 09.12.15 16:20

U nás se přepíná na Prostřeno po prvním svědkovi ze Soudkyně Barbary, pak na Simpsny :-)
Kauzu europoslance sleduji jen zpovzdálí, ale pravdy se stejně nedočkáme.

Mladej mi klade na srdce převelice často nějakou slinku a tahací nohu, moc tomu nerozumím :-)

birkana
1684 příspěvků 09.12.15 14:34

@daduuja, již dávno je známo, že:
Rozčilovat se, znamená ničit si zdraví pro blbost druhých! :lol: :mavam:.

V době, kdy běží onen gastropaskvil, raději dnes zvolím Mentalistu (již opáčko kdovíkolikáté), pak možná kus Policajta z New Yorku, Největší esa Mafie nebo ČT24 - neb sleduji se zájmem kauzu europoslancovu :roll:

daduuja
1143 příspěvků 09.12.15 10:23

@casino nojo, nemusela, to mě pokaždý nějaký trotl vytočí…, nevím, proč na to čumím? :zed:

Ale dík za recept, udělám z jazyka, ať ho nejíme jen po čínsku :-)

casino
4483 příspěvků 09.12.15 01:51

@Eja @birkana
Fuj, to jsem se lek, co že jsem zase zmršil 8o :mrgreen:
Na Prostřeno nečučím…, vždycky se cítím trapně a stydím se :oops:

@daduuja
Teda teho poblióna jste teda použít nemusela… ;)

@esmeralda
Jj, píšu v úvodu, že je to z původního VITELLO TONNATO :)
Taky děkuji za připomenutí :hug: Teď jsme měli 2× TOTO a chtělo by to změnu :)

esmeralda
4813 příspěvků 08.12.15 22:36

Moc mně to připomíná Vitello tonnato. Už jsem dlouho nedělala. Vyzkouším to i z vepřového. Díky za připomenutí.

daduuja
1143 příspěvků 08.12.15 20:34

Viděla jsem a bylo to strašnýýýýý, takhle zprznit kus krásného masa a to věří, že vyhraje, protože jeho menu bylo nejlepší nebo spíš počítá, že vyhraje, protože jeho nejvyšší hodnocení jsou 3 body. Je smutný kam až se lidi dokážou ohnout pro pár tisíc, musím ho použít, ale nemusím nechat nafurt, EDIT: smazání toho mezi tím se sluchadlama a tím, co se snaží šokama oživit PC :-)

Příspěvek upraven 09.12.15 v 10:26

birkana
1684 příspěvků 08.12.15 19:59

@Eja, to jsou ty rádobypokrokové směry v gastronomii :mrgreen:. Nejsmutnější na tom je to, že se podobná zvěrstva dějí na TV obrazovkách s požehnáním „profesionálního dozoru“ :,(

Eja
3839 příspěvků 08.12.15 18:32

Teď jsem při pečení lineckého koukala na Prostřeno. Telecí do trouby zároveň s tuňákem a kořenovou zeleninou, po upečení základ rozmixován a doplněn trochou majonézy do konzistence cca paštiky, napatláno na plátky masa. Fuj.
Za prznění některých receptů by se mělo trestat…
Přitom je to táááák dobré…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.11 00:38

Ejo, díky za nápad.. Ale… :think:
Pro mou dceru je tam moc živočichů a pro mě moc ryb… :lol:
Cuketu bych ale zkusila, tu mohu vždy,všude a v jakékoli úpravě.. leda bych kromě masa ještě vynechala i toho tuňáka.. a dceři vyměnila navíc i majonézu a máslo..
A máme úplně jiný recept… :lol:
:mrgreen:

Eja
3839 příspěvků 25.12.11 22:05

Veg verze pro moji dceru - místo telecího nasucho opražená cuketka. Jinak klasika - majonéza, tunák, kaprlata, sardelka, okořenit. Glamo, zkus to. Pro masoužrouty krutí prsa. Já si to dala půl napůl a ta veg verze byla dokonalá.

casino
4483 příspěvků 03.03.09 05:25
Re: Vitello Tonnato

Jsem si říkal, konečně někdo klikl na pepička… Zase nic :-(

esmeralda
4813 příspěvků 03.03.09 04:46
Re: Vitello Tonnato

jsem poprvé připravila podle nějakého českého časopisu nebo snad kalendáře a velice nám zachutnalo.
Od tá doby je pravidelně na našem menu, zvláště v létě kdy není chuť na těžká jídla.

Ejo, ten nápad s panenkou se mi moc líbil. Tu tady má každý řezník. Telecí jen někteří, neboť tu o něj stojí jen inostránci. Příště vyzkouším panenku.
Jazyk se mi zdá nápad přímo výtečný, ale u nás bych to jedla sama. :-((

tea63
935 příspěvků 01.03.09 20:47
Re: Maso s tuňákovou majonézou

No tohle je báječná věc a čím jednodušší, tím lepší. Telecí jsem neviděla již několik let, ale vepřová panenka připravená „do rostbífovata“ podle Eji a omáčka podle mrtvolky…tak to dělám já. Jen místo bílého pepře melu nahrubo černý, líbí se mi tam totiž ty černé tečky. :-))

mrtvola
1394 příspěvků 01.03.09 19:54
Re: Maso s tuňákovou majonézou

Nedávám česnek, tymián, tabasco ani hořčičné semínko, ale kapary ano. Taky bílý pepř, na špičku lžičky dijonské hořčice a místo oleje vylehčuju majonézu neslazanou (ale ušlehanou) šlehačkou.
Ejo, to telecí je rozmařilost, ale na velké slavnosti (jako třeba devadesátiny mé tetičky) ospravedlnitelná.

Jenofefa
1315 příspěvků 01.03.09 18:32
Re: Maso s tuňákovou majonézou - Ejo

Česnek taky nedávám a nedovedu si ho tam představit. My dáváme česnek všude a hodně, ale tady mi také nesedí.

Eja
3839 příspěvků 01.03.09 05:22
Re: Maso s tuňákovou majonézou

Holky, já tedy asi opravdu zkusím originál, tedy telecí. Dělám občas v létě pro návštěvy, ten přeliv je skvělý. Je fakt, že s telecím bude možná ladit ještě lépe. Ale Casino - vůbec mi tam nesedí ten česnek.

Jenofefa
1315 příspěvků 01.03.09 04:49
Re: Maso s tuňákovou majonézou

Nedostatek komentářů nemusí znamenat, že to nikdo nedělá, ale může to znamenat i to, že vitello tonnato je tak báječné, že komentář nepotřebuje. Já nechám naložené v bílém víně se zeleninou (mrkev, celer, cibule) a kořením (bobkový list, pepř, hřebíček) 24 hodin, pak doleji vodu a pomalu vařím při nízké teplotě do měkka a ve vývaru nechám vychladnout.
Telecí je originál, za který neváhám v tomto případě obětovat peníze, ale v nouzi jsem zkusila už i vepřovou kýtu.

Eja
3839 příspěvků 01.03.09 00:12
Re: Maso s tuňákovou majonézou

Jo, to je jídlo na léto :-). Je dobré použít aspoň dva druhy masa - osvědčil se mi vepřový jazyk vařený ve vývaru a „do rostbífovata“ upravená vepřová panenka. Oboje ještě za tepla ( jazyk samozřejmě svlečený) utažené v alobalu, po vychladnutí a vyndání jde krásně krájet na tenoučké plátky. S telecím se nějak míjím - ale bylo by určitě skvělé.

mrtvola
1394 příspěvků 28.02.09 22:59
Re: Maso s tuňákovou majonézou

Je to lahůdka! Moc se přimlouvám za telecí ořech (přiznávám, že ho nedusím, ale vařím ve vývaru s přídavkem bílého vína a dobře stažený v kusu gázy, aby neztratil tvar).
Nejlíp ale chutná za teplých letních večerů ;).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz