Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept se v naší rodině vyvíjí téměř třicet let
z původního VITELLO TONNATO. Byly doby, kdy sehnat telecí maso byl malý
zázrak. Ale hlavní důvod, proč jej sem vkládám je ten, abych upozornil na
původní recepty, které zde leží, zdá se bez povšimnutí, už léta.
Možná shodou vícero okolností (neznámý, navíc cizojazyčný název,
poměrně nedostupné a drahé maso, nešťastné zařazení do kategorií) si
tohoto pokladu studené kuchyně málokdo všiml (soudě podle neohlasu
v komentářích). Dovolil jsem si jej tedy „vyhrabat“, a ať již zkusíte
VITELLO https://www.labuznik.cz/recipe.php?…
nebo TONNATO https://www.labuznik.cz/recipe.php?…
hosté Vám budou ruce olizovat Přeji dobrou chuť!
Česnekem utřeným se solí potřeme maso a pokladené hoblinami másla dáme do rozpálené trouby. Po patácti minutách snížime teplotu přikryjeme poklicí a dáme dusit, když jsme před tím přihodili koření a podlili vínem. Telecí, panenku a tmavé (ze stehen) drůbeží dusíme v celku. Drůbeží prsa, ale i panenku je lepší upravovat tepelně jako medailonky, abychom předešli rozdrobení hotového masa při krájení na plátky. Podle uvážení podléváme vínem nebo vývarem (vodou :-) Hotové maso necháme vychladnout ve šťávě - nejlépe do druhého dne. Jazyky uvaříme, nejlépe ve vývaru (bez vína) a nic nepokazíme divokým kořením a kořenovou zeleninou. Měkké, ale nerozvařené, sloupneme, odřízneme podjazyčí a ve vývaru necháme vychladnout. Tuňáková majonéza Tuňáka rozmixujeme s citronovou šťávou, česnekem, polovinou kaparů. Postupně přidáme olej, majonézu, semínka a podle chuti okořeníme a osolíme. Pokud nemíníme jídlo přizdobit kapary, tak teď zbytek přihodíme do mixeru a jen krátce protočíme. Tuňáková majonéza -přeliv- má být řidší než čistá majonéza, proto se "ředí" olejem. Studené maso nakrájíme natenko a krátce před podáváním (neboť není vhodné "aby se chuti propojily"-nevaříme guláš ;) přelijeme majonézou. Podáváme při pokojové teplotě s malou oblohou a bílým pečivem.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
bílé pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.12.15 19:32
Tak jsem vyzkoušela s vepřovým jazykem a dávám pět bodíků
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Maso s tuňákovou majonézou
1150 příspěvků 22.12.15 20:05
@Eja my měli dnes tří jazykový den, teda měla jsem tři jazyky, ten můj nepočítám
Taky považuji jazyk za velmi dobrou volbu. Hned za originálem- tedy telecím.
Jsem si s dovolením pláteček z fotky uloupla, mňam
@daduuja, máš pravdu. Apeluji na @casino : rozhodni o vymazání příspěvků nesouvisejících s receptem
.
TIP: @daduuja, nebuď pesimista, tedy aspoň se snaž
. V dnešní rozhárané době jinak ani nelze

1150 příspěvků 9.12.15 17:05
@birkana to už definoval Aristotelés
Shoda tvrzení se skutečností. Je to pravdivě
výstižné 
Mě baví osudy lidí, takže Barbara ano, i když osud europoslance by byl zajímavější, jenže tam nevidím tu shodu, jen kecy, které se nedořeší, jsem pesimista.
Casinovi tu plevelíme pěkný recept, dá nám do nosu
jestli nás dřív admin nevygumítkuje, ale
když zůstává i nadále paskvil na linecké s tukovou náplní, tak asi
nemá v adventu čas se zabývat 
@daduuja, tedy Soudkyni snad ne
.Simpsonovi jsou lepší
, jenže já je sledovala od začátků; nějak
mne již neobohacují
. S „ojroposlancem“ je to více akční -
sleduji i názory nezveřejněné masmédii (tedy na netu). Mnohdy je to velice
zajímavé, pak si musím vybrat z toho či onoho…
. BTW, co je to „pravda“? Nedokážu
definovat 
1150 příspěvků 9.12.15 16:20
U nás se přepíná na Prostřeno po prvním svědkovi ze Soudkyně Barbary, pak na Simpsny
Kauzu europoslance sleduji jen zpovzdálí, ale pravdy se stejně nedočkáme.
Mladej mi klade na srdce převelice často nějakou slinku a tahací nohu, moc tomu nerozumím
@daduuja, již dávno je známo, že:
.
Rozčilovat se, znamená ničit si zdraví pro blbost druhých!
V době, kdy běží onen gastropaskvil, raději dnes zvolím Mentalistu (již opáčko kdovíkolikáté), pak možná kus Policajta z New Yorku, Největší esa Mafie nebo ČT24 - neb sleduji se zájmem kauzu europoslancovu
1150 příspěvků 9.12.15 10:23
@casino nojo, nemusela, to mě pokaždý nějaký trotl vytočí…, nevím, proč na to čumím?
Ale dík za recept, udělám z jazyka, ať ho nejíme jen po čínsku
@Eja @birkana


Fuj, to jsem se lek, co že jsem zase zmršil
Na Prostřeno nečučím…, vždycky se cítím trapně a stydím se
@daduuja
Teda teho poblióna jste teda použít nemusela…
@esmeralda
Teď jsme měli 2× TOTO a chtělo
by to změnu 
Jj, píšu v úvodu, že je to z původního VITELLO TONNATO
Taky děkuji za připomenutí
4813 příspěvků 8.12.15 22:36
Moc mně to připomíná Vitello tonnato. Už jsem dlouho nedělala. Vyzkouším to i z vepřového. Díky za připomenutí.
1150 příspěvků 8.12.15 20:34
Viděla jsem a bylo to strašnýýýýý, takhle zprznit kus krásného masa a to věří, že vyhraje, protože jeho menu bylo nejlepší nebo spíš počítá, že vyhraje, protože jeho nejvyšší hodnocení jsou 3 body. Je smutný kam až se lidi dokážou ohnout pro pár tisíc, musím ho použít, ale nemusím nechat nafurt, EDIT: smazání toho mezi tím se sluchadlama a tím, co se snaží šokama oživit PC
Příspěvek upraven 09.12.15 v 10:26
@Eja, to jsou ty rádobypokrokové směry v gastronomii
. Nejsmutnější na tom je to, že se podobná
zvěrstva dějí na TV obrazovkách s požehnáním „profesionálního
dozoru“ 
Teď jsem při pečení lineckého koukala na Prostřeno. Telecí do trouby zároveň s tuňákem a kořenovou zeleninou, po upečení základ rozmixován a doplněn trochou majonézy do konzistence cca paštiky, napatláno na plátky masa. Fuj.
Za prznění některých receptů by se mělo trestat…
Přitom je to táááák dobré…
Ejo, díky za nápad.. Ale…



Pro mou dceru je tam moc živočichů a pro mě moc ryb…
Cuketu bych ale zkusila, tu mohu vždy,všude a v jakékoli úpravě.. leda bych kromě masa ještě vynechala i toho tuňáka.. a dceři vyměnila navíc i majonézu a máslo..
A máme úplně jiný recept…
Veg verze pro moji dceru - místo telecího nasucho opražená cuketka. Jinak klasika - majonéza, tunák, kaprlata, sardelka, okořenit. Glamo, zkus to. Pro masoužrouty krutí prsa. Já si to dala půl napůl a ta veg verze byla dokonalá.
Jsem si říkal, konečně někdo klikl na pepička… Zase nic
4813 příspěvků 3.3.09 04:46
jsem poprvé připravila podle nějakého českého časopisu nebo snad kalendáře a velice nám zachutnalo.
Od tá doby je pravidelně na našem menu, zvláště v létě kdy není chuť na těžká jídla.
Ejo, ten nápad s panenkou se mi moc líbil. Tu tady má každý řezník. Telecí jen někteří, neboť tu o něj stojí jen inostránci. Příště vyzkouším panenku.
Jazyk se mi zdá nápad přímo výtečný, ale u nás bych to jedla sama.
935 příspěvků 1.3.09 20:47
No tohle je báječná věc a čím jednodušší, tím lepší. Telecí jsem neviděla již několik let, ale vepřová panenka připravená „do rostbífovata“ podle Eji a omáčka podle mrtvolky…tak to dělám já. Jen místo bílého pepře melu nahrubo černý, líbí se mi tam totiž ty černé tečky.
Nedávám česnek, tymián, tabasco ani hořčičné semínko, ale kapary ano. Taky bílý pepř, na špičku lžičky dijonské hořčice a místo oleje vylehčuju majonézu neslazanou (ale ušlehanou) šlehačkou.
Ejo, to telecí je rozmařilost, ale na velké slavnosti (jako třeba devadesátiny mé tetičky) ospravedlnitelná.
Česnek taky nedávám a nedovedu si ho tam představit. My dáváme česnek všude a hodně, ale tady mi také nesedí.
Holky, já tedy asi opravdu zkusím originál, tedy telecí. Dělám občas v létě pro návštěvy, ten přeliv je skvělý. Je fakt, že s telecím bude možná ladit ještě lépe. Ale Casino - vůbec mi tam nesedí ten česnek.
Nedostatek komentářů nemusí znamenat, že to nikdo nedělá, ale může to znamenat i to, že vitello tonnato je tak báječné, že komentář nepotřebuje. Já nechám naložené v bílém víně se zeleninou (mrkev, celer, cibule) a kořením (bobkový list, pepř, hřebíček) 24 hodin, pak doleji vodu a pomalu vařím při nízké teplotě do měkka a ve vývaru nechám vychladnout.
Telecí je originál, za který neváhám v tomto případě obětovat peníze, ale v nouzi jsem zkusila už i vepřovou kýtu.
Jo, to je jídlo na léto
. Je dobré použít aspoň dva druhy masa -
osvědčil se mi vepřový jazyk vařený ve vývaru a „do rostbífovata“
upravená vepřová panenka. Oboje ještě za tepla ( jazyk samozřejmě
svlečený) utažené v alobalu, po vychladnutí a vyndání jde krásně
krájet na tenoučké plátky. S telecím se nějak míjím - ale bylo by
určitě skvělé.
Je to lahůdka! Moc se přimlouvám za telecí ořech (přiznávám, že ho nedusím, ale vařím ve vývaru s přídavkem bílého vína a dobře stažený v kusu gázy, aby neztratil tvar).
.
Nejlíp ale chutná za teplých letních večerů