Recept Maso s fíky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso omyjeme, osušíme, odstraníme blány, pokud má maso tuk, tak ho nakrájíme na kostičky, které použijeme do dušení spolu s masem. Po částech a zprudka opečeme maso ze všech stran na trošce horkého másla. Po opečení všeho masa dáme do hrnce a podlijeme červeným vínem Bordeaux.
Přidáme veškeré koření, asi 100 ml vody a přivedeme k varu. Poté oloupeme mrkev a cibuli, oboje nakrájíme na hrubo.Fíky rozčtvrtíme a vše spolu s rajčaty i se šťávou přidáme k masu, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Je-li potřeba, může se dolít trochu vody, nebo vína. Nakonec ochutíme solí, paprikou a cukrem.
Trvá to déle, je to z jednoho hrnce, a výsledek stojí za to- nám i návštěvě to moc chutnalo a servírovala jsem s noky.

Dobrou chuť!

recept jsem upravila z katalogu Inspirace.

Recept je z kategorií: Telecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.11.08 vloženo
  • 6283x zobrazeno

Čas přípravy

  • 150 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Recept je na přání přepsán, proto se omlouvám, že komentáře psané do 24.11.08 nepatří tomuto receptu- díky!
  • 1500 g telecího masa- může být třeba i hovězí ap.
  • 3 PL másla
  • 200 ml Bordeaux, může být podobné červené víno
  • trochu koriandru
  • trochu skořice
  • trochu hřebíčku
  • trochu kardamomu
  • trochu muškátového oříšku- všeho koření tak 1/4 KL
  • pepř
  • 400 g mrkve
  • 2 cibule
  • 200 g sušených fíků
  • 2 konzervy loupaných rajčat (425 ml)
  • sůl
  • paprika koření+cukr na dochucení

Doporučená příloha

  • knedlíky, nebo noky, dopít načaté víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maso s fíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

Teda Terrinko, co to máš za hosty, že se přežírají? Já znám také, co jen tak mimochodem špitnou, že si doma před návštěvou umíchali 3 vajíčka, aby nevypadali jako nenažraný. Nojo, ono to bude o té skladbě.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky, Dando,

nepřeju ti nic zlého, ale jednou v životě to přijde na každého :D.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky- mrtvolo :-)

chechtám se :-), Výjimečně vyjímečná, nikdy mne nenapadlo takto vyjádřit, ale je fakt, že se to nikdy nestalo, zatím :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

To vítě, ženský, já su takovej malej českej škrťa. Když vidím někde rajče a skořici, je mi jasný, že to prostě bude majda. A to by moje malá dušička nevydejchala: majda a Bordeaux…

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

Tak pomalu a postupně - Rachel, vyjdu-li z tvého biblického předobrazu, pak ano. Budu-li žit v Portugalsku a nebo Španělsku, pak ano. Ale zatím žiju převážně ve střední Evropě a dobré víno používám k vaření, chci-li připravit autentický recept té které středozemní kuchyně. Jo, a portugalskou kuchyni jsem neviděla, ale dostkrát už jsem jí jedla. Do kuchyně jsem se při tom necpala, že ;).
Terrinko, naše myšlení asi opravdu nebude stejnokolejné a ani náš humor nebude té druhé srozumitelný.
Alis, to víš, já jim prozradím, v čem se koupu a sjede se mi sem celý Lab, aby si užil druhou rundu. Tak to ne. Ostatně má včerejší koupel byla zcela vyjímečná, že?! Dnes jsem například zvolila oslí mléko ;))).

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky- mrtvolo,

pokud jde víno do takového pokrmu, tak bych teda nešetřila a oproti jiným vínům do receptů to není až takový rozdíl, aby Tě to zruinovalo. Mimo jiné je v receptu napsáno- nebo podobné!
Když píšeš: tento recept nebrat, vezmi jiný. Každý přece máme rozdílné chutě a u nás to jedlo 6 lidí (a to byla skladba lidí, co mají zrovna úplně jiné chutě) a měla bys je vidět- cpali se, jak kdyby týden nedostali najíst a nezbylo ani Ň.
Tesko občas jako všechny markety dělají čas od času cenová lákadla, tak proč by Bordeaux nestálo 70,–Kč? Kdo vyzkouší- nebude litovat a bude třeba chutí mile překvapen. T.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky, Mrtvolko,

kolik stojí litr toho bordeaux, co jsi měla včera ve vaně?????? :-)))

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky- mrtvolo

A proč ne bordeaux? A králíka na Madeiře bys dělala na čem? Vidělas někdy portugalskou kuchyni? Portugalci lejou pravé portské i do chlebové polévky :)))))

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky, mrtvolko

nidky nevis, ja dnes koupila rajčata .. a ta chutnají jak v létě u babičky

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

Bordeaux za 70,– můžou být nanejvýš propláchnutý trubky. I u vinaře tě vyjde dráž ;). Tesco je vůbec zvláštní krám, někdy vede skvosty a někdy prodávají to, co mi včera plulo koupelnou.
A vidíš, Františko, takhle jahody neznám. Vždycky jsme na ně lili jenom šampaňské, ale s tím těžkým červeným by to mohl být takový „mužný“ moučník. Škoda, že pořádné jahody budou až za půl roku.

 
mimikova
84 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

Řekla bych, ze je „bordeaux“ a „bordeaux“;-) Včera jsem viděla v Tesku za 70,–
Recept se mi líbí.

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

ja jsem jeste Bordeaux neprisla na chut, ale taky si myslim, ze nejlepsi kuchynska uprava je do nej nalozit jahody :)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky

Tak, terrinko, tohle nebrat. Dělat rajdu majdu z bordeaux je zločin. To radši udělej českou obyčejnou a to víno vypij.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Maso s fíky- bedlo,

právě jsem se stala „ženou činu“ a tudíš držím slovo i když jsi mě musela upozornit. A za to Ti děkuji. T.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Terrinko, docela jsi mně zklamala … myslela jsem si, že dokážeš držet slovo a recept přepíšeš. Proč dva souhlasné?. Prosím a nevymlouvej se na jiné a další a buď ženou činu. Pěkný den.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Ať už budu brát v úvahu Terrinčiny stroužky, nebo (už nevím čí) perly…;) Tohle je fakt výzva na vyzkoušení. Přeně jak píše Caramilla, dovedu si představit leccos, můj muž už si pomalu zvyká na mé atipické kombinace… no, až mu budu namáčet česnek do čokolády, tak ho asi omejou, ale já to prostě musím zkusit…

 
caramilla
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

První mi málem vypadly oči z důlků. Experimenty mám ráda, mandarinky s vepřovim, marmeládu do omáček, sušený švestky do zelňačky, pepř v čokoládě, to už jsem si zvykla, ale česnek a čokoláda, to mi přišlo moc. Ale určitě to zkusím, i kdybych to pak měla vyhodit (jelikož si teď tu chuť nijak příjemně nevybavila)… jsem fakt zvědavá!:-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky-caramillko,

já na to poprvé koukala jak „z jara“ a nechtěla tomu věřit, že je možné dát tohle dohromady a ještě to jíst. Tak jsem Ti byla zvědavá, že jsem to snědla a doma i vyzkoušela. Fakt jsem byla mile překvapená. Je fajn, že to vyzkoušíš- ono to láká viď? Pak napiš, jak chutnalo. T.

 
caramilla
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Pro mě je to každopádně velmi zajímavá inspirace. Nikdy jsem neviděla podobný „úchylný recept“ a nikdy bych ho sama od sebe tady nevyhledávala, takhle mám alespoň novou inspiraci:-) Takže já děkuji!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

To sa stáva…skús to prepísať…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky- děvčata,

mrzí mě to, nějak se mi to nepovedlo a vyhledávání mě nějakým způsobem zradilo, tak se Vám všem velmi omlouvám! T.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky, Teda Aničko,

ani lyžičku! Do lázně. Tedy jestli je to koňak. Jestli je to cosi za stovku, pak klidně udělám lázeň jen z toho ;). A to je pravděpodobnější. Ale představ si tu koupel v koňakové lázni. Jeden by byl na mol a nemusel by pozřít ani doušek :D.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky, Danuš,

vyzeráš presne ako škrob! Jedna kávová lyžička! Tej sa môžeš zrieknuť…
 A.

 
svato
1415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

…v horké lázni, do které přimícháme koňak… (nechcem vyzerať ako škrob, ale nie je to predsa len škoda?)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

No, chlapče, autorkou asi těžko, protože v Itálii se tohle dělá už desítky let.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

To si nejsem jistá, kuchařské umění paní Zelenkové s tím nemá co dělat, ale autorkou asi nebude ani ona. Recept je italský a tady na Labužníku je už od roku 2003…

 
kamilio
548 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Autorkou tohoto receptu je paní Irena Zelenková z Rakovníka a soutěžila s ním v Českých Budějovicích na Hobby jaro 2007.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Dokonce i s tím kapučínem… ;-)

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sicilské černé stroužky

Viz " Sicilské černé perly "…to samé…;-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz