Recept Maso dvou barev

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maso dvou barev

Úvod

Pokud s čínskou kuchyní začínáte, zkuste zkusit uvařit napřed jednodušší jídla…

Vařím-li toto jídlo pouze pro sebe, VŽDY se mi podaří…
Vařím-li toto jídlo pro někoho, podaří se mi k mé spokojenosti tak asi v jednom případě ze dvou…
Obávám se totiž, že abych nepodával polosyrové vepřové maso, tak ho nechám dělat o pár vteřin déle a ve finále je pak maso tužší než bych si přál…

Postup

Játra nakrájíme na tenké plátky, smísíme se škrobem a necháme chvilku odležet.
Zelí nakrájíme na nudličky a spaříme; česnek nakrájíme na plátky.
Máčené Jidášovo ucho pokrájíme nahrubo.
Připravíme si zálivku z vína, sójovky a glutasolu.
Maso nakrájíme po vláknech na tenké plátky a smísíme s vejcem, solí, máčeným škrobem a blanšírujeme na pánvi ve VLAŽNÉM!!! tuku.
Maso vybereme a na pánvi rozpálíme tuk. Přidáme játra, zelí, česnek a dobře zamícháme. Přihodíme blanšírované maso, houby, zalijeme zálivem, snížíme teplotu a dusíme 3 minuty. Pak jídlo dáme na nahřátou mísu a na stejné pánvi rozpálíme 1PL oleje, přidáme chilli a nové koření; prudce opražíme, přidáme trošku vývaru (vody) a směsí přelijeme hotový pokrm na míse.

Poznámka:
1.Vepřové blanšírovat v tuku který má teplotu jen tak tak, že se v něm maso právě začne dělat.
2. Maso intenzivně míchat (prohazovat) ale jen tak dlouho, jen co zbělá a IHNED s ním z pánve pryč. Vo vnútri bude krvavé, ale ono pak při další úpravě ještě dojde.

Cvičně si toto jídlo můžete zkusit z kuřecího masa; když to s tepelnou úpravou přeženete, maso sice ztvrdne a ne až tak jako vepřové.

Přeji hodně zdaru, štěstí a dobré chuti!

Zdroj:
M. Klíma: Čínská kuchyně 1967 - upraveno

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Pokrmy z vnitřností Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.01.15 vloženo
  • 7319x zobrazeno

Ingredience

  • 300g vepřových jater
  • 1 KL máčeného škrobu
  • *
  • 300g vepřové kýty
  • ½ KL soli
  • 1 KL máčeného škrobu
  • 1 vejce
  • *
  • 200g bílého zelí
  • 1 stroužek česneku
  • *
  • Záliv:
  • 1 PL žlutého vína
  • 1 KL sójové omáčky
  • 1 KL Wei-su
  • *
  • Sádlo, olej
  • 50g máčených černých hub
  • 1 KL chilli papriček hrubě mletých
  • ½ KL jamajského pepře hrubě mletého
  • 1 naběračka vývaru (voda)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maso dvou barev

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1139 příspěvků 11.01.15 17:20

@casino dík :-)

Asi se někde vloudil tiskařský šotek a už to jede…, myslím, že tam má být žlutodřev pepřovitý (Zanthoxylum piperitum, čiže fagara nebo sanšó neboli sečuánský pepř, teda aspoň si myslím, protože s novým kořením nevím jak by to chutnalo :-)
V Mladé Boleslavi se v 1971 otevřela Čínská restaurace, byla vyhlášená a vařili tam velice zkušení kuchaři, my z branže jsme tam chodívali víc než často :-), tak mne zajímal rozdíl přípravy :-) Tam se do švej dávalo zelí na čtverečky, spařené+čerstvý špenát a do Masa dvou barev zelí ee.
Jsou to ale všechno poevropštělá jídla, Číňan by se dodnes divil, dokonce i v jejich českých domácích restauracích :-)

Co bylo na frgálech s hruškama, když hrušky neviděly? A tohle koření má hodně využití, je fakt pro lenochy, znám ze zkušenosti :-)

Jsem zvědavá k čemu, milé casino, dojdete měřením? musím se podívat jestli někde najdu přesnou teplotu pro vlažné :P

Pro Eju: nakrájet maso po vlákně podle toho, co budu krájet dál, je rychlejší i estetičtější, nehledě na tvar a velikost, která je v čínském vaření dost důležitá :-) nebo má casino jiný náhled, že neodpovídá? :-)

 
casino
4469 příspěvků 11.01.15 16:54
Nalezeno

Šuei-ču-žou přímo od Mistra je ZDE
Lze se tedy přesvědčiti, že casino stran rcp si moc nevymýšlí :mavam:

@daduuja
Jamajský pepř?
Používám, používám…, rozhmožděný. Nové koření mlýnkuji pouze do perníku.
(posledně, lenoch jeden lenivá, jsem pekl perník na strouhání vychucený kořením Pěti vůní 8o Inu, dobré to je! Na frgálech s hruškama (které hrušky neviděly ani z rychlíku) to vyšlo OK a nikdo nefrflal) :)…a teplotu toho oného vlažného či jakého tuku, se pokusím příležitostně změřiti… :mavam:

Příspěvek upraven 11.01.15 v 16:57

 
daduuja
1139 příspěvků 11.01.15 13:18

@casino myslím, že mírně zahřátý bude mít 150°C, maso zůstane křehké, někdy podle receptu se takto upravené maso smaží ještě jednou při 180+- do křupava. Ale slovo vlažný nevystihuje teplotu dobře :-)
A také používáte jamajský pepř? :P

U švei mě zajímá jakou zeleninu přidává, ale budu ráda i za vložení jeho autentického receptu :-)

 
casino
4469 příspěvků 10.01.15 23:22
Šuei-ču-žou ???

@daduuja
Jj, Mistr to v knize má… Leč obávám se, že toto není nic pro vás, neb i zde oblanšírovává maso ve větším množství mírně zahřátého oleje a i zde používá jamajský pepř :) :D :lol:
Asi to není ani pro @Eja, protože maso Mistr opět pižle po vláknech :) :D :lol:
Mám rcp vložiti?

(nevím, jestli tu rcp je - nezjišťoval jsem; mám problém s připojením :twisted: co kliknutí, to 5minut čekání, v tom lepším případě :twisted:

 
daduuja
1139 příspěvků 10.01.15 16:51

Casino, nevlastním Mistrovu kuchařku, zajímá mne jestli v ní je také recept na Šuei-ču-žou a pokud ano, jak ho připravuje?
V tomto receptu je určitě jamajský pepř?

Maso jsem ve vlažném oleji nezkusila, smažím v rozpáleném a 30dkg dělám na 3×, jen aby zbělalo, ale uvnitř je ještě krvavé.
U nás Maso dvou barev vypadá takhle :mavam:

Příspěvek upraven 10.01.15 v 16:55

 
daduuja
1139 příspěvků 08.01.15 22:37

@casino dák, kdyžuž jsem je koupila, tak se vyvztekám při svlíkání a přihodím je :-)
Zkoušela marně.
Maj admini asi po svátkách napilno, aby rozjeli deníčky, cukroví a Štědrej den tu bude asi do velikonoc? :-)

Příspěvek upraven 08.01.15 v 22:43

 
casino
4469 příspěvků 08.01.15 21:56
Mandle?

@daduuja
Mistr nepíše… a mě, jakožto pouze reprodukčního umělce bez fantazie, to nenapadlo :oops:
Kdysi jsem přihodil praženou slunečnici… ale buráky či zmíněné mandle, proč ne? :palec:

Edit:
Zkusil už někdo ÚSPĚŠNĚ se dostat na dnes nový rcp BEZLEPKOVÁ PALAČINKA PLNĚNÁ… :?:

Příspěvek upraven 08.01.15 v 22:01

 
daduuja
1139 příspěvků 08.01.15 19:13

Casino, mandle se nedávají?

 
Eja
3815 příspěvků 07.01.15 18:53

@daduuja :roll: :oops:
když se tak zamyslím nad Nero návodem, tak já to dělám naopak - když to nakrájené napříč si představím nenakrájené…pak krájím nudličky…tak ve finále je to stejné? ctěné Casino? nebo nee? :think: @daduuja :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 07.01.15 16:18

@Eja nakrájela :-)

http://www.labuznik.cz/…raji-v-cine/ popsal Nero.

 
Eja
3815 příspěvků 07.01.15 15:06

Já že jsem před chvílí krájela krůtí prso na pseudočínu… jestli jsem to nenakrájela špatně…napříč…

 
Eja
3815 příspěvků 07.01.15 15:03

Copak VLAŽNÉ, to bych asi pochopila. Ale " maso nakrájíme PO VLÁKNECH" :think: buď jsem prostorově dezorientovaná, nebo neumím číst a nebo neumím vařit :nevim: pro pochopení mého nepochopení :mrgreen: 15 cm vepřové panenky bych PO VLÁKNECH nakrájela na 15 cm dlouhé housenky…to jako fakt jo? určitě to není PŘES VLÁKNA? teda napříč :think:

 
daduuja
1139 příspěvků 06.01.15 19:56

@casino Mistra jsem příliš nemusela, narozdíl od čínské kuchyně :-)

Vlažný, vlažné přijetí, vlažné :hug:, vlažné potřesení pravicí, tzv. leklá ryba, to je opravdu nechutnost :-)
A taky vlažné mléko, co nezabíjí kvasnice :-)

Ale blanšírovat ve vlažném tuku, tak to je nad mé ženské buňky :P

S tímto rcp vyhrožuju našemu mladíkovi už asi dva měsíce, doufám, že ho to naučí jíst játra :-), takže výzvu přijímám, i když se budu zřejmě držet svého osvědčeného postupu-rozpálit wok nasucho, v něm rozpálit sádlo, přihodit pár mas a míchat a po vteřince vylovit atd a atd…
Zatím :mavam:

 
casino
4469 příspěvků 05.01.15 22:36

@daduuja
:mavam:…a stihla přečíst i tu poznámku?
Ta je tam právě pro takové hnidopichy (puntičkáře) jako jsem i já :mrgreen:

U zdroje píši „upraveno“. Zrovna ta pasáž je doslovná až na jedno jediné písmenko: M istr použil příšerné slovo (dle mého outlocitu) a sice o blanšírujeme a já si dovolilo to „o“ tam nenapsat… Mea maxima culpa a tímto se převelice kaju :oops: :P :mrgreen:
*****
Fakt to funguje :palec:
Tam je nešťastné to slovo VLAŽNÝ! Pro mě je vlažné to, co ještě zdaleka nepálí, ale na vlažném tuku asi maso barvu nezmění. No, možná změní… Těsně před tím, než samo odpochoduje :mrgreen: Takže „vlažnost“ jsem se pokusil, poněkud obšírně, definovat právě v poznámce.

Nemám ve zvyku velebit „svoje“ rcp, ale tento je fakt obzvláště vypečený! No, když se podaří :P
Zkuste a dejte vědííít :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 05.01.15 19:03

Casino, to je ten případ jednoho ze dvou :P
Není to maso ve vlažném tuku spíš dušené, když se vlažný tuk přihozením masa ochladí a než se znovu zahřeje? Hm, opravdu to tak popisuje Klíma?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz