Recept Máslové preclíky z plundrového těsta

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ztužený tuk zpracujeme se 3 lžícemi hladké mouky v bochánek a uložíme jej do studena. Ostatní mouku spojíme s máslem, cukrem, přidáme žloutky, kvásek, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné závinové těsto, které necháme v teple kynout. Po vykynutí je rozválíme na čtverec, doprostřed dáme tukový bochánek, rohy spojíme k sobě jako obálku, přeložíme a válečkem lehce vytloukáme. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, pak je znovu převálíme a překládáme. Naposled těsto vyválíme na obdélník široký asi 30 cm. Nakrájíme z něj pásky, které posázíme rozinkami a stočíme v preclíky. Pomažeme je bílkem a necháme vykynout. Pak zprudka v dobře vyhřáté troubě upečeme. Studené potáhneme polevou. Čerpáno z Nejoblíbenějších moučníků naší rodiny (2003).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 18.10.04 vloženo
  • 5430x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g ztuženého tuku
  • 80 g másla
  • 40 g cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 kostičky droždí (*21 g*)
  • 4 PL vlažného mléka
  • 1 KL strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 40 g rozinek;
  • *Poleva:*
  • 150 g cukru
  • 1 PL rumu
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 bílek;
  • - vše utřeme.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Máslové preclíky z plundrového těsta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Máslové preclíky z plundrového těsta

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Máslové preclíky z plundrového těsta

vencálku, děkuji za komentář, protože díky jemu jsem našla v receptu dva překlepy, tak jsem je opravila…název těsta je zřejmě odvozen od „túrování“ těsta při zpracování, píši článek pro gabiku, aby měla přehledný postup zapracovávání těst, tak tam přesně uvidíš postup, jak se to těsto dělá..mezi námi, je to pěkná makačka, zlaté listové kupované těstíčko…;-)…a tak tam nedávej nic místo rozinek…nech to čistý s polevou a pak posyp třeba mandlemi nebo oříšky…

vencal
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Máslové preclíky z plundrového těsta - Pendo

nevíš proč se tomu říká plundrové těsto? Je to od slova plundrovat, to jako, že to těsto pěkně „rozmlátíš“? :-)))
Nejde použít něco jiného místo rozinek, já ani moje děti, rozinky prošlé tepelnou úpravou, nemilujeme.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz