Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Ztužený tuk zpracujeme se 3 lžícemi hladké mouky v bochánek a uložíme jej do studena. Ostatní mouku spojíme s máslem, cukrem, přidáme žloutky, kvásek, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné závinové těsto, které necháme v teple kynout. Po vykynutí je rozválíme na čtverec, doprostřed dáme tukový bochánek, rohy spojíme k sobě jako obálku, přeložíme a válečkem lehce vytloukáme. Těsto necháme asi hodinu odpočinout, pak je znovu převálíme a překládáme. Naposled těsto vyválíme na obdélník široký asi 30 cm. Nakrájíme z něj pásky, které posázíme rozinkami a stočíme v preclíky. Pomažeme je bílkem a necháme vykynout. Pak zprudka v dobře vyhřáté troubě upečeme. Studené potáhneme polevou. Čerpáno z Nejoblíbenějších moučníků naší rodiny (2003).
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Máslové preclíky z plundrového těsta
vencálku, děkuji za komentář, protože díky jemu jsem našla v receptu dva překlepy, tak jsem je opravila…název těsta je zřejmě odvozen od „túrování“ těsta při zpracování, píši článek pro gabiku, aby měla přehledný postup zapracovávání těst, tak tam přesně uvidíš postup, jak se to těsto dělá..mezi námi, je to pěkná makačka, zlaté listové kupované těstíčko…;-)…a tak tam nedávej nic místo rozinek…nech to čistý s polevou a pak posyp třeba mandlemi nebo oříšky…
213 příspěvků 25.1.09 03:43
nevíš proč se tomu říká plundrové těsto? Je to od slova plundrovat, to jako, že to těsto pěkně „rozmlátíš“?
Nejde použít něco jiného místo rozinek, já ani moje děti, rozinky prošlé tepelnou úpravou, nemilujeme.