Recept Máslové pečivo

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept starý, vystřižený z nějakého časopisu. Základní těsto je jednoduché, hedvábné, velice dobře se s ním pracuje. Všestranné použití od slaného pečiva po sladké , od rohlíků přes housky, bulky, banketky. Dnes jsem těsto ochutila sýrem a bazalkou a část rozmarýnem a česnekem.
Když není po ruce smetana, dobré mléko lze také použít.

Postup

Do mísy prosejeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme smetanu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a nacháme v teple vzejít. Mezi tím rozpustíme máslo. Mouku smícháme s kváskem, přidáme 2 žloutky, vlijeme máslo, osolíme a po částečném smíchaní odložíme měchačku a těsto zpracujeme rukou.

Vypracováme, dokud těsto netvoří praskající bubliny. Je hlaďoučké a velmi příjemné. Je-li třeba, přidáme trochu vody nebo mouky.
Vytvoříme z těsta kouli, zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme vykynout cca 40 minut.

Z těsta pak tvoříme pečivo. Pomažeme šlehaným vejcem nebo vodou s troškou octa. Posypeme kmínem, semínky, sezamem, hrubou solí, římským kmínem…

Dnes jsem rozmixovala česnek s rozmarýnem a do vykynutého těsta zapracovala. Stejně tak strouhaný parmezán s čerstvou bazalkou.
Rozmarýnové byly nejlepší!

Pečivo je hodně podobné rozmarýnovým houstičkám, ale přesto je trochu jiné chutí a je i jinak zpracované. Ale jedno lepší než druhé!

Recept je z kategorií: Pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.02.12 vloženo
  • 5104x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g droždí (nebo necelý sáček sušeného)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 gr rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • ---

Slané příměsi:

  • 3 stroužky česneku
  • polévková lžíce rozmarýnu
  • rozmixovat a zapracovat do těsta
  • ---
  • strouhaný parmezán
  • polévková lžíce čerstvé bazalky
  • rozmixovat a zapracovat do těsta
  • ---
  • polévková lžíce bazalkového pesta
  • ---
  • černé olivy
  • a mnoho jiného

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mrtvola 20.02.12 21:59

Já jsem to dnes upekla, protože končí masopust a měla jsem návštěvu. Houstičky jsou trochu těžší, ale jinak chutné, ty s rozmarýnem asi nejlepší.
Měla jsem ovšem problém s kynutím. Myslím, že by se měl upravit poměr tuku a droždí. Toho by se při tomhle množství tuku mělo asi dávat víc. Testo mi při 21°C kynulo čtyři a půl hodiny. Droždí bylo kvalitní.

Diskuse k receptu Máslové pečivo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 22:04

mrtvolo, ja do testa davam tekutinu podle receptu a pak, kdyz se mi to zda moc tuhe, pridam. Tentokrat jsem delala housticky z mlika, vykynulo do hodiny . Jestli myslis ty, nebo i jini opravit, nejsem rozhodne proti, ja jsem rada, kdyz se mi neco peceneho povede :-)
Aspon ze chutnalo, to potesi !

Piste kdo upekl sve poznatky, bude-li treba, recept upravim !

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.02.12 21:59

Já jsem to dnes upekla, protože končí masopust a měla jsem návštěvu. Houstičky jsou trochu těžší, ale jinak chutné, ty s rozmarýnem asi nejlepší.
Měla jsem ovšem problém s kynutím. Myslím, že by se měl upravit poměr tuku a droždí. Toho by se při tomhle množství tuku mělo asi dávat víc. Testo mi při 21°C kynulo čtyři a půl hodiny. Droždí bylo kvalitní.

 
ufo65
44 příspěvků 20.02.12 14:19
pečivo

No,koukám že se tu máte rádi.Recept vypadá dobře a ten kdo to nechce jíst,tak by se měl zdržet komentářů,protože každý má jinou chuť.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 19:01

Já bych řekla, že jestli „je nebo není zdravé“ je značně nejednoznačné a subjektivní.
A podle názoru venezie se to jaksi neřídí.
Mně se naopak tyto houstičky zdají velice zdravé!
Nezdravé mi přijde všechno, co je umělé, náhražkové, chemické.
Je docela rozšířený omyl, že tuk je nezdravý. Naopak je pro tělo nezbytný. Zbytný je pro tělo spíše cukr než tuk (to není pobídka, aby venezia začala své rozsudky psát pod všechny moučníky ;-) )
A zase je zdravější máslo a sádlo, než ztužené rostlinné.
Takže tyhle houstičky z kvalitních poctivých surovin jsou rozhodně zdravé, pokud jich, samozřejmě člověk nejí obden vagon.
Pak by asi hodně přibral…a nepomohla by mu ani cvikla ;-)
Obsah surovin a vhodnost či nevhodnost pro sebe samého snad už zvládne posoudit každý sám ;-)

:mrgreen:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 18:42

Alis, ale jiste, mne vubec nejde o kritiku u housticek, ale proc kritika neceho, co vubec nikde neni prezentovano ? Proto uz tuhle poznamku pod receptem vnimam jinak nez ty. Proto jsem ti napsala, aby sis precetla predchozi komentare.
Naopak, ja budu rada o receptu diskutovat, polemizovat, mnoho nazoru i rada prijmu. Ale vypady stylu Venezia nejsou na miste. Alespon u psenice nikoliv.

 
Alis
2617 příspěvků 18.02.12 18:18

Wydro, rozdílné názory. Můj a tvůj, tvůj a Venezie.

Já miluju labužníka právě proto, že můžu napsat druhým (a každý může napsat mně) - líbí-nelíbí, chutná-nechutná, přidám-nepřidám, příště uvařím znovu-už neuvařím. Když bych tohle nechtěla, budu chodit na TOPky, kde dostanu minimálně milion bodíků a klaka bude tleskat.

Mně se houstičky docela líbí, jsou sice trochu mastné, tudíž asi tužší, ale proč ne? Jednou za rok, jak říkám, je masopust :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 18:14

Ja vim Zebu, ze ty ne, ale ja jo! :jazyk:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 18:05

Ja to nemyslim konfrontacne, me to zajima, obecne, jak si lidi predstavuji zdravou vyzivu.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 17:46

Alis, Venezia pise vsechno „v dobrem“ … jinak ani neumi. Precti si jak v „dobrem“ pise tady

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 17:40

Zebulon, jedovaty sliny ! :P

 
Alis
2617 příspěvků 18.02.12 17:37

No ta, hokly, párkrát se nadechněte… Vždyť má Venezia pravdu :-) A říká to v dobrém: „asi to bude výborné“ - nicméně je v receptu 283 g tuku na 400 g mouky. Je to mastné, je to nezdravé, ale asi výborné.

Venezia, přesně tak, jednou za rok, je masopust :-) Buď usmaž koblihy na sádle nebo upeč houstičky :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 17:28

To me by zas zajimalo, co je podle venezie zdrave.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 17:06
zeditovano

Tenhle nick mi za diskuzi nestoji.

Příspěvek upraven 18.02.12 v 17:13

 
venezia
41 příspěvků 18.02.12 16:53
máslové pečivo

asi to bude výborné, ale tak 1× za rok. šlehačka a ještě tolik másla - to není moc zdravé. :!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz