Recept Máslová vánočka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Máslová vánočka

Postup

Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem, postup­ně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto. Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidá­me přebrané, propláchnuté a okapané rozin­ky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, těsto poprášíme moukou, mísu po­kryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Při kynutí je dvakrát promísíme. Vykynuté těsto rozdělíme na válu na osm kousků, z nichž jeden bude větší. Sedm kousků vyválíme v tenké válečky, ze čtyř upleteme cop, přeložíme jej na papír na pe­čení položený na plechu a střed podélně trochu vyhloubí­me. Na něj položíme cop ze tří válečků a ta­ké jej ve středu trochu vyhloubíme. Největší dílek těsta rozkrojíme na půlky, vyválíme z nich velmi tenké válečky, stočíme je, polo­žíme na vánočku, na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme. Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšleha­ným s mlékem. Vykynutou vánočku opět po­třeme vejcem s mlékem, posypeme oloupa­nými, nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí (propíchneme je až k plechu), aby se cop nesesunul. Vánočku tva­rujeme vyšší a užší, poněvadž se těsto při pečení trochu roz­šiřuje. Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů C), po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme (asi na 180 stupňů C) a vánočku dope­čeme. Peče-li se shora pří­liš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je asi 50 minut.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 30.01.04 vloženo
  • 27830x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 120 g moučkoveho cukru
  • asi 2 dl a 2 lžíce mléka
  • sůl
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce mandlí
  • 2 lžíce rozinek
  • kousek vejce a 1 lžíce mléka na potření
  • hladká mouka na vyválení
  • papír na peče­ní
  • moučkový a vanilinový cukr na posy­pání.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Máslová vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Máslová vánočka..evino,

pozdravuji přiznám se, že jsi mě dost nalákala na pepíčkovu vánočku, že zkusím i tuhletu variantu, mám můj léty osvědčený recept - spíš do vatova a míň sladká (i když jsem asi 2 - 3 dkg cukru přidala), je pravda, že mě moc chutná, ale nic mi nebrání ve vyzkoušení pepíčkova receptu, když už jsi potvrdila, že je výborný..pa a hezký večer nebo možná noc :-)

evina
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Máslová vánočka

Opravdu vynikající…už dlouho jsem lepší vánočku nejedla. Jinou už nepeču! Díky pepícku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz