Recept Máslová vánočka

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Máslová vánočka

Postup

Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem, postup­ně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto. Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidá­me přebrané, propláchnuté a okapané rozin­ky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, těsto poprášíme moukou, mísu po­kryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Při kynutí je dvakrát promísíme. Vykynuté těsto rozdělíme na válu na osm kousků, z nichž jeden bude větší. Sedm kousků vyválíme v tenké válečky, ze čtyř upleteme cop, přeložíme jej na papír na pe­čení položený na plechu a střed podélně trochu vyhloubí­me. Na něj položíme cop ze tří válečků a ta­ké jej ve středu trochu vyhloubíme. Největší dílek těsta rozkrojíme na půlky, vyválíme z nich velmi tenké válečky, stočíme je, polo­žíme na vánočku, na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme. Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšleha­ným s mlékem. Vykynutou vánočku opět po­třeme vejcem s mlékem, posypeme oloupa­nými, nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí (propíchneme je až k plechu), aby se cop nesesunul. Vánočku tva­rujeme vyšší a užší, poněvadž se těsto při pečení trochu roz­šiřuje. Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů C), po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme (asi na 180 stupňů C) a vánočku dope­čeme. Peče-li se shora pří­liš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je asi 50 minut.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 30.01.04 vloženo
  • 29875x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 120 g moučkoveho cukru
  • asi 2 dl a 2 lžíce mléka
  • sůl
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce mandlí
  • 2 lžíce rozinek
  • kousek vejce a 1 lžíce mléka na potření
  • hladká mouka na vyválení
  • papír na peče­ní
  • moučkový a vanilinový cukr na posy­pání.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Máslová vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Máslová vánočka

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Máslová vánočka..evino,

pozdravuji přiznám se, že jsi mě dost nalákala na pepíčkovu vánočku, že zkusím i tuhletu variantu, mám můj léty osvědčený recept - spíš do vatova a míň sladká (i když jsem asi 2 - 3 dkg cukru přidala), je pravda, že mě moc chutná, ale nic mi nebrání ve vyzkoušení pepíčkova receptu, když už jsi potvrdila, že je výborný..pa a hezký večer nebo možná noc :-)

evina
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Máslová vánočka

Opravdu vynikající…už dlouho jsem lepší vánočku nejedla. Jinou už nepeču! Díky pepícku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Houbová smaženice Houbová smaženice
Mrkvový salát Mrkvový salát
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz