Recept Máslová štola s vůní perníku

lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Vánoce se blíží ......

Postup

Sušené ovoce pokrájíme na drobné kousky a zalijeme pomerančovým likérem nebo pomerančovou šťávu. Připravíme alespoň 2 hodiny předem, můžeme i den předem. Kvasnice rozmícháme ve vlažném mléce. Nalijeme na mouku smíchanou s cukrem, solí, citronovou kůrou, perníkovým kořením a přidáme měkké máslo. Uhněteme nebo necháme uhnětat v domácí pekárně těsto. Necháme asi 1 hodinu vykynout. Ovoce necháme odkapat. Těsto rozválíme na obdélník a asi 3/4 plochy posypeme ovocem. Zamotáme, uděláme štolu a necháme ještě asi 30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 200 °C . Vykynutou štolu pečeme asi 5 - 10 minut při této teplotě, potom teplotu snížíme na 175°C a pečeme ještě asi 25 - 30 minut. Rozpustíme máslo a ještě teplou štolu potřeme asi polovinou másla. Posypeme cukrem. Necháme trochu vychladnout a potřeme znovu máslem a posypeme cukrem. Necháme vychladnout. Zabalíme do fólie a uschováme. Za 3 dny můžeme ochutnávat a ochutnávat.... Ovoce se dá zapracovat přímo do těsta. Kdo nechce sušené nebo kandované ovoce, může přidat různé druhy na hrubo nasekaných ořechů a mandlí, nebo na kousky nakrájené čokolády nebo čokoládová kávová zrna. Nebo jenom do těsta vmíchat na jemno nastrouhané mandle a zabalit marzipán. Kynuté těsto si může každý připravit tak, jak je zvyklý. S kváskem nebo bez kvásku. Já jsem pekla ve formě na štolu a místo meruněk, které jsem neměla jsem přidala sušený meloun. (Nesušila jsem ho, dostane se koupit:-) Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 29.10.09 vloženo
  • 5820x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 čerstvé kvasnice (42 g)
  • 75 g cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 2 čl perníkového koření
  • citronová kůra
  • 100 g sušených datlí
  • 100 g sušených fíků
  • 200 g sušených meruněk
  • 4 pl pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy
  • 100 g másla na pomazání
  • 100 g práškového cukru na posypání

Doporučená příloha

  • čaj, káva a milá společnost

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Máslová štola s vůní perníku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Máslová štola s vůní perníku

anickav
2904 příspěvků 7.1.10 01:38
Re: Máslová štola, lydia,

ospravedlňujem sa za meškanie - až teraz som si spomenula, že som zabudla pochváliť. Recept ako obyčajne, nesklamal. Dala som zmes sušeného ovocia a mandle aj orechy sekané. Zeťáci sú na sladké, dostali výslužku…a že mám vyriadiť pozdravy…
Zdravím!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.12.09 01:36
Re: Máslová štola s vůní perníku-aničko,

u téhle nevím, ještě jsem ji nezkoušela. A u nás specielně štola mizí závratnou rychlostí.

anickav
2904 příspěvků 10.12.09 00:29
Re: Máslová štola s vůní perníku,iva,

takže 22.12.?

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.12.09 00:24
Re: Máslová štola s vůní perníku

když ji upečeš teď, uvidíš jakou má trvanlivost :-))
Tu naši meruňkovou jíme hned, nepekla jsem ještě žádnou, která by vyžadovala odležení.

anickav
2904 příspěvků 9.12.09 23:50
Re: Máslová štola, lydie, iva,

kedy je čas na pečenie, aby na sviatky bola akurát? Prijala by som pokyn, vážne.
Vlani som piekla tvarohovú, ale teraz chcem zmenu…v sobotu idem do Hainburgu, tak si donesiem do štóly aj marcipán…
Pekný večer!

lydia
1227 příspěvků 8.11.09 22:46
Re: Máslová štola s vůní perníku

Teddy a já děkuji za vyzkoušení receptu. Možná by se štola měla nechat trochu déle rozležet. Ale na labužníkovi jsou ještě jiné štoly, které také stojí za vyzkoušení.
Nancy, já jsem přidala do tvarohové štoly mascarpone. Je taky moc dobrá.
Ivo, štola nakyne pěkně, ale chutná víc po másle.

Labužník Nancy02
32 příspěvků 5.11.09 02:08
Re: Máslová štola s vůní perníku

Já dělám tvarohovou štolu se zakysanou smetanou , recept je na Labužníku. Štola je rychlá a dobrá, pokud nemám zakysanou smetanu, tak dávám bílý jogurt smetanový.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.11.09 02:02
Re: Máslová štola s vůní perníku

štola by měla být hutnější. Obsahuje hodně tuku, což kvasnicím příliš neprospívá a ovoce s ořechy také nemohou nabývat :-)).
Taky uvažuji o generálce na vánoce a to naší oblíbenou http://www.labuznik.com/recipe.php?…

teddybear
89 příspěvků 5.11.09 01:49
Re: Máslová štola s vůní perníku

Tak jsem se do ní předevšírem pustil. Těsto jsem uhnětl v robotu, protože nemám pekárnu, vypadalo hezky a dobře se mi s ním pracovalo. Chtěl jsem nechat uležet déle, ale byl jsem zvědavý. Dnes jsem ji nakrojil a byla moc dobrá, i když asi trochu taková těžká, ale to je určitě tím, že jsem kynul poprvé v životě. Dal jsem hodně ovoce, mandlí a ořechů. Moje žena byla nadšená, ona tyhle moučníky miluje. Tak budu péct znova a snad se příště povede ještě líp. Lydia, děkuji vám. Hlavně za přesný popis postupu.

lydia
1227 příspěvků 1.11.09 21:02
Re: Máslová štola s vůní perníku

Františko, já uschovám v chladnu ve sklepě. Můžeš dát tam, kam dáváš třeba upečené vánoční cukroví. Štola z kynutého těsta se má nechat trochu uležet, je potom vláčnější, nebo vlhčí, no prostě lepší. Ale zabalená do folie, jinak vyschne. U této stačí pár dnů, je tam hodně másla, ale když necháš uležet déle, taky není na škodu. Tvarohová se nemusí nechat dlouho uležet, je už tvarohem vlhčí.

Frantiska
927 příspěvků 31.10.09 18:12
Re: Máslová štola s vůní perníku

Lydie, zejimalo by me kde uschovame (pri jake teplote) a proc nejist hned?

teddybear
89 příspěvků 31.10.09 05:15
Re: Máslová štola s vůní perníku

Vyzkouším na nečisto a ohlásím výsledky svého snažení. Díky za povzbuzení a držte mi palce.

lydia
1227 příspěvků 30.10.09 20:04
Re: Máslová štola s vůní perníku

Teddy, určitě:-). Kynuté těsto uhněte kuchyňský robot a ostatní je hračka :-).

bocianka
528 příspěvků 30.10.09 06:57
Re: Máslová štola s vůní perníku

Já myslím, že medvěd by to zvládl, protože se zdá být velmi šikovný.

teddybear
89 příspěvků 30.10.09 03:08
Re: Máslová štola s vůní perníku

Myslíte, že i medvěd by zvládl tuhle štolu? Domací jsem nejedl už asi třicet let.

lydia
1227 příspěvků 29.10.09 21:52
Re: Máslová štola s vůní perníku

Štola je sice výborná, ale 2× tu být nemusí :-). Omlouvám se a co nejdříve přepíšu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz