Recept Martinské rohlíky a věnec dívčí Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Martinské rohlíky a věnec dívčí

Úvod

Na svátek sv. Martina (11. listopadu) se v Čechách i na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice. Nejčastěji to bylo pečivo z kynutého buchtového nebo rohlíkového těsta, ve tvaru zahnutého válečku. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, řidčeji tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde je sypali mákem, ojediněle je zdobili mandlemi. … (Lidové pečivo v Čechách a na Moravě, technologie lidové výroby, aut. J. Šťastná, L. Prachařová)

Postup

Tři čtvrtiny mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a promícháme.
Mléko ohřejeme, do misky nasypeme lžíci cukru (z celkového množství), přidáme droždí a rozmícháme. Pak přidáme lžíci mouky a přilijeme vlažné mléko - kvásek necháme vzejít.
Máslo utřeme se třemi žloutky a zbytkem cukru.
Do mouky v míse přidáme utřené máslo, lžičku proslazené pomerančové kůry (nebo přistrouháme čerstvou kůru z dobře omytého pomeranče nebo citrónu), kvásek a přilijeme mléko.
Těsto zaděláváme „z řídka do husta“, mouku přidáváme postupně podle potřeby, až vznikne nelepivé, ale velmi vláčné těsto, které necháme přikryté v teple vzejít.
Mezitím si připravíme plechy (celkem 4 - vznikne 18 rohlíků a 1 věnec), vyložíme je pečícím papírem, není potřeba podmazávat.
Na makovou nádivku si umeleme mák, který svaříme s mlékem a vším ostatním. Necháme vychladnout.
Tvaroh prošleháme se třemi bílky, vanilkovým cukrem a na závěr přidáme brusinky, příp. rozinky.
V malé misce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka na potírání.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Ze tří vzniknou rohlíky, z jedné dávky vyrobíme věnec.
3 díly rozválíme na co nejdelší obdélník, který rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Na základnu trojúhelníku vložíme náplň a rohlík zavineme. Dbáme, aby vrcholový cíp zůstal zatížený pod rohlíkem, jinak se rohlík rozkřápne. Hotové rohlíky necháme vykynout na plechu, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a makové rohlíky posypeme mákem a tvarohové plátky mandlí a pečeme v troubě rozehřáté na 180°C.
4. díl rozválíme opět na dlouhý obdélník, který podélně rozdělíme na dvě části. Každý pruh pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme hnědým třtinovým cukrem a posypeme skořicí podle obliby (můžeme i pokapat medem). Oba díly srolujeme do dlouhých tenkých válečků, dva konce spojíme a oba válečky stáčíme jeden kolem druhého, vytvarujeme do věnce a necháme na plechu vykynout. Věnec pak potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a pečeme v troubě rozehřáté na 180°C. Na věnec můžeme přidat pentli (věnec dostávaly dívky od svých kmoter).

Nahlásit recept

  • 10.11.13 vloženo
  • 3767x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 18 porcí

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 1/4 kg másla
  • 3 žloutky
  • 10 dkg cukru písek
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 7 dl mléka
  • 1 lžička proslazené pomerančové kůry
  • 1 špetka soli
  • Na posypání:
  • plátky mandlí
  • nemletý mák
  • Maková nádivka:
  • 20 dkg máku (mletý, nebo umlít)
  • 1/2 l mléka
  • 10 dkg cukru
  • 1 pol. lžíce másla
  • 1/2 dl rumu
  • 1/2 čaj. lžičky skořice
  • 1 - 2 hřebíčky podrcené nebo celé (pak vyjmout)
  • 1 pol. lžíce medu
  • 1 velká hrst posekaných vlašských ořechů
  • strouhaný perník na zahuštění
  • Tvarohová nádivka:
  • 1/2 kg tvarohu
  • 3 bílky
  • 2 vanilkové cukry
  • 20 dkg brusinek
  • Na věnec:
  • třtinový cukr a skořice dle chuti
  • 5 dkg másla
  • vlašské ořechy
  • Na potírání:
  • 1 vejce a trochu mléka

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.11.13 19:54

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Martinské rohlíky a věnec dívčí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 16.11.13 19:31

:lol: :lol: :lol:
Tak u toho chci bejt!

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 19:19
+

No, kdybych si měl vybrat. Tak: Stírat mandloně plodu pel.

Příspěvek upraven 16.11.13 v 19:20

 
tlustá bába
1211 příspěvků 16.11.13 18:58

Vytesat, zakopat, vykopat v příštím století a střelit sběrateli jako Venuši nevěstonickou.
(To věřím, vy hoši jste po věnečkách jako diví! A když jsou navíc s mandlemi… že?!)

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 14:55
+

S tim dívčim věncem - skvělej nápad. Aspoň si synek šmákne. Co s kytkama, taky nápad… :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 14:53
+

… ach jo co s Tebou. dyš se každej Tvuje recesspis dá tesat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz