Recept Martinské rohlíky a věnec dívčí Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Martinské rohlíky a věnec dívčí

Úvod

Na svátek sv. Martina (11. listopadu) se v Čechách i na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice. Nejčastěji to bylo pečivo z kynutého buchtového nebo rohlíkového těsta, ve tvaru zahnutého válečku. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, řidčeji tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde je sypali mákem, ojediněle je zdobili mandlemi. … (Lidové pečivo v Čechách a na Moravě, technologie lidové výroby, aut. J. Šťastná, L. Prachařová)

Postup

Tři čtvrtiny mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a promícháme.
Mléko ohřejeme, do misky nasypeme lžíci cukru (z celkového množství), přidáme droždí a rozmícháme. Pak přidáme lžíci mouky a přilijeme vlažné mléko - kvásek necháme vzejít.
Máslo utřeme se třemi žloutky a zbytkem cukru.
Do mouky v míse přidáme utřené máslo, lžičku proslazené pomerančové kůry (nebo přistrouháme čerstvou kůru z dobře omytého pomeranče nebo citrónu), kvásek a přilijeme mléko.
Těsto zaděláváme „z řídka do husta“, mouku přidáváme postupně podle potřeby, až vznikne nelepivé, ale velmi vláčné těsto, které necháme přikryté v teple vzejít.
Mezitím si připravíme plechy (celkem 4 - vznikne 18 rohlíků a 1 věnec), vyložíme je pečícím papírem, není potřeba podmazávat.
Na makovou nádivku si umeleme mák, který svaříme s mlékem a vším ostatním. Necháme vychladnout.
Tvaroh prošleháme se třemi bílky, vanilkovým cukrem a na závěr přidáme brusinky, příp. rozinky.
V malé misce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka na potírání.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Ze tří vzniknou rohlíky, z jedné dávky vyrobíme věnec.
3 díly rozválíme na co nejdelší obdélník, který rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Na základnu trojúhelníku vložíme náplň a rohlík zavineme. Dbáme, aby vrcholový cíp zůstal zatížený pod rohlíkem, jinak se rohlík rozkřápne. Hotové rohlíky necháme vykynout na plechu, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a makové rohlíky posypeme mákem a tvarohové plátky mandlí a pečeme v troubě rozehřáté na 180°C.
4. díl rozválíme opět na dlouhý obdélník, který podélně rozdělíme na dvě části. Každý pruh pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme hnědým třtinovým cukrem a posypeme skořicí podle obliby (můžeme i pokapat medem). Oba díly srolujeme do dlouhých tenkých válečků, dva konce spojíme a oba válečky stáčíme jeden kolem druhého, vytvarujeme do věnce a necháme na plechu vykynout. Věnec pak potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a pečeme v troubě rozehřáté na 180°C. Na věnec můžeme přidat pentli (věnec dostávaly dívky od svých kmoter).


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.11.13 vloženo
  • 3628x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 18 porcí

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 1/4 kg másla
  • 3 žloutky
  • 10 dkg cukru písek
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 7 dl mléka
  • 1 lžička proslazené pomerančové kůry
  • 1 špetka soli
  • Na posypání:
  • plátky mandlí
  • nemletý mák
  • Maková nádivka:
  • 20 dkg máku (mletý, nebo umlít)
  • 1/2 l mléka
  • 10 dkg cukru
  • 1 pol. lžíce másla
  • 1/2 dl rumu
  • 1/2 čaj. lžičky skořice
  • 1 - 2 hřebíčky podrcené nebo celé (pak vyjmout)
  • 1 pol. lžíce medu
  • 1 velká hrst posekaných vlašských ořechů
  • strouhaný perník na zahuštění
  • Tvarohová nádivka:
  • 1/2 kg tvarohu
  • 3 bílky
  • 2 vanilkové cukry
  • 20 dkg brusinek
  • Na věnec:
  • třtinový cukr a skořice dle chuti
  • 5 dkg másla
  • vlašské ořechy
  • Na potírání:
  • 1 vejce a trochu mléka

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.11.13 19:54

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Martinské rohlíky a věnec dívčí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.11.13 19:31

:lol: :lol: :lol:
Tak u toho chci bejt!

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 19:19
+

No, kdybych si měl vybrat. Tak: Stírat mandloně plodu pel.

Příspěvek upraven 16.11.13 v 19:20

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.11.13 18:58

Vytesat, zakopat, vykopat v příštím století a střelit sběrateli jako Venuši nevěstonickou.
(To věřím, vy hoši jste po věnečkách jako diví! A když jsou navíc s mandlemi… že?!)

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 14:55
+

S tim dívčim věncem - skvělej nápad. Aspoň si synek šmákne. Co s kytkama, taky nápad… :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 14:53
+

… ach jo co s Tebou. dyš se každej Tvuje recesspis dá tesat.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz