Recept Martinské podkovy

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Martinské podkovy

Postup

Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vykynuté droždí, mléko, sůl a mouku. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout.

Pak z něho vyválíme větší obdélníčky, které plníme makovou nádivkou. Upravíme větší rohlíky, které na koncích pětkrát nožem nařízneme. Dáme kynout na máslem potřený plech. Poté je pomažeme vejcem a upečeme v horké troubě. Upečené pocukrujeme.

Maková nádivka: Pěkný modrý mák vaříme ve vodě po 3/4 hodiny. Když se voda vyvařila, přidáme mléko a vaříme ještě 15min. Pak jej dáme do mísy a dobře jej utřeme, načež do něho zamícháme cukr, máslo, ustrouhaný perník, skořici, vanilkový cukr, čokoládu a hořkou mandli.
Také můžeme mák umlíti a povařený s mlékem dále pripraviti jako třený. Mletý mák není nikdy tak chutný. (poznámka v receptu z roku 1924).
Moje poznámka, dělám tu mletou verzi!

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 20.08.02 vloženo
  • 9672x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 50g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 vajíčka
  • sůl
  • citronová kůra
  • 35g cukru
  • 15g droždí
  • 250g mouky
  • asi 3/16l mléka
  • 1/2 vajíčka na potžení
  • máslo na plech
  • 9g vanilkového cukru
  • Maková nádivka:
  • 100g máku
  • 3/16l mléka
  • 60g cukru
  • 10g másla
  • 30g perníku
  • tlučená skořice
  • 9g vanilkového cukru
  • 20g čokolády, nebo 1 lžíce medu
  • 1 hořká mandle, nebo kapka hořkého mandlového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 11.11.18 17:56

Husa nebyla :-(, tak aspoň podle tohoto receptu rohlíčky plněné tvarohem.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Martinské podkovy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 15.11.10 00:06

jdu si dat stopku, stamprdle, panaka, prcka a pro dobrou miru decinku! Jeste ze ten jazyk je tak pestrobarevny :lol:

Příspěvek upraven 15.11.10 v 00:08

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 20:56

casino, však jsem napsala, že u něj to bylo deci, nosil si decánka v náprsní kapse a občas v záchvatu trudnomyslnosti s ním i rozprávěl, jako správný funebrák pil rum :-)

stopečka, to je zajímavá míra, občas mám chuť na stopečku a ve finále jsou z toho i tři velké, tedy ty půldecové :-), ale míru stopečky neznám, svoji občas taky ne :-P

casino
4486 příspěvků 14.11.10 20:38

danda,
2 cl = prcek, a také „malý“ (hospodo, nalej mi malýho!)
5 cl = panák, paňák, „velký“ tedy 1/2 deci (leda že ten funebrák si to upravil k podobrazu svému) :-D

babi
6360 příspěvků 14.11.10 17:32

Dando, a uz jsem zase chytrejsi a mam prehled o stamprdlickach a panacich. Ted jeste kam zapada stopka :think:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 17:23

Babi, Kohoutí hřebeny alias Martinské podkovy peču občas během roku, pečivo je stejné, jen název jiný. S velikostí panáku máš pravdu, moje babička si občas po obědě dávala štamprdličku tzn. malého panáka kmínky, když jsme ji ale zlobili, tak si dala velkou štamrdli :-)a kamarád z pohřební služby, ten malé 0,2 neuznával, pil jen velké panáky a to u něj bylo 1 deci :-), takže jasně, že panák je větší :-)

babi
6360 příspěvků 13.11.10 23:08

a ty kohouti hrebeny, Dando, pecete na Sv. Martina? Ze vsech tech mer se mi nejvic libi panak u nas se rikalo stamprdle, ale panak mne pripadne vetsi :-D

Alis
2617 příspěvků 13.11.10 22:27

Dando, kolik je to oz/lb, gallon/fl oz, kolik je to kilo to fakt nevím, ale pokud počítáš na staré dobré panáky, pak je to jeden a čtvrt panáka. Pokud jsi přešla na novodobé čtyřcentilitrové, pak je to jednoduché jako facka: je to přesně 1,5625 panáka :-D

babi
6360 příspěvků 13.11.10 22:22

:lol: No, ja ziju v zemi oz/lb, gallon/fl oz atd. a kila a litry znam taky :think:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 22:19

Babi, u nás jim říkáme Kohoutí hřebeny, to jsem chtěla napsat původně :-)

Alis, to jsi mi pomohla :-) kolik je to decilitrů? :-)já počítám na panáky :-)

gmp
1603 příspěvků 13.11.10 22:19

Jsem šťasten, že vejce jsou zachována vcelku. :twisted:

Alis
2617 příspěvků 13.11.10 22:05

dandí, 62,5 ml je přece jedna šestnáctina litru :lol: :lol: :lol:

Příspěvek upraven 13.11.10 v 22:06

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 21:53

Babi, už mě Miloš sprdnul na skypu :-)

Milošku, taky jsi mohl dopsat kolik je 62,5ml deci? :-)a proč myslíš, že jsem dělala z dvojité? - právě kvůli vejci :-)

babi
6360 příspěvků 13.11.10 21:37

s Vama dvouma je sranda :lol: Dando, jestli jsi vsak pekla z dvojite davky, tak jsi potrebovala 3/8 l mleka a Milosku, pro Tebe by to bylo po vejci…

babi
6360 příspěvků 13.11.10 21:29

Dando, to jsou vlastne buchty, ale co si nase babicky nevymyslely, aby byla nejaka zmena :-) Jsem natvrdla, to myslis jako opravu 3/16 l za normalni mnozstvi, too znamena mene, nebo vice mleka do nadivky? Vysvetli prosim 8-) Jinak jsem rada, ze se Ti testo zamlouva…

gmp
1603 příspěvků 13.11.10 21:09

Dandi neumíš nebo co?
1/2 l = 500 ml
1/4 l = 250 ml
1/8 l = 125 ml
1/16 l = 62,5 ml
3/16 l = 187,5 ml, to je štráchů. Ale na druhou stranu já zas neumim rozpůlit syrový vejce. Mrcha jedna ne a ne se dát chytit. :-P Miloš

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 20:09

Už je po sv. Martinovi, který u nás na bílém koni také nepřijel, naopak, počasí trhá teplotní rekordy. Přesto jsem podkovy dnes upekla z dvojité dávky, tedy jeden plech rohlíků a jeden podkov. Těsto jsem zadělala v pekárně trochu řidší a pak dodělala na vále a nechala dokynout, velice dobře se s ním pracuje a není moc sladké, maková nádivka stačila akorát na dost naducané podkovy a je velice dobrá.
Jen bych se přimluvila za opravu 3/16l na normální množství :-D

babi
6360 příspěvků 11.11.10 23:59

Dnes je Sv. Martina. Prijel na bilem koni? U nas ne, ale upekla jsem podkovy a nez jsem se otocila, zbyl jenom jeden mrzacek na vyfoceni. Ty rohlicky pridala nejaka dobra duse, za coz dekuji az na to, ze to nejsou svatomartinske…

Příspěvek upraven 12.11.10 v 00:00

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Martinské podkovy.

nezapomeňte si je na zítřek upéct. Martinské podkovy vypadají trochu jinak, na obrázku jsou makové rohlíčky. Podkovy jsou srolované do rolek a jejich konce naříznuté tak, aby byla vidět maková nádivka ;o)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz