Recept Martinské podkovy

(Hodnoceno 1x) babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Martinské podkovy

Postup

Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vykynuté droždí, mléko, sůl a mouku. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout. Pak z něho vyválíme větší obdélníčky, které plníme makovou nádivkou. Upravíme větší rohlíky, které na koncích pětkrát nožem nařízneme. Dáme kynout na máslem potřený plech. Poté je pomažeme vejcem a upečeme v horké troubě. Upečené pocukrujeme. Maková nádivka: Pěkný modrý mák vaříme ve vodě po 3/4 hodiny. Když se voda vyvařila, přidáme mléko a vaříme ještě 15min. Pak jej dáme do mísy a dobře jej utřeme, načež do něho zamícháme cukr, máslo, ustrouhaný perník, skořici, vanilkový cukr, čokoládu a hořkou mandli. Také můžeme mák umlíti a povařený s mlékem dále pripraviti jako třený. Mletý mák není nikdy tak chutný. (poznámka v receptu z roku 1924). Moje poznámka, dělám tu mletou verzi!

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 20.08.02 vloženo
  • 10680x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 50g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 vajíčka
  • sůl
  • citronová kůra
  • 35g cukru
  • 15g droždí
  • 250g mouky
  • asi 3/16l mléka
  • 1/2 vajíčka na potžení
  • máslo na plech
  • 9g vanilkového cukru
  • Maková nádivka:
  • 100g máku
  • 3/16l mléka
  • 60g cukru
  • 10g másla
  • 30g perníku
  • tlučená skořice
  • 9g vanilkového cukru
  • 20g čokolády, nebo 1 lžíce medu
  • 1 hořká mandle, nebo kapka hořkého mandlového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 11.11.18 17:56

Husa nebyla :-(, tak aspoň podle tohoto receptu rohlíčky plněné tvarohem.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Martinské podkovy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Martinské podkovy

babi
6360 příspěvků 15.11.10 00:06

jdu si dat stopku, stamprdle, panaka, prcka a pro dobrou miru decinku! Jeste ze ten jazyk je tak pestrobarevny :lol:

Příspěvek upraven 15.11.10 v 00:08

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 20:56

casino, však jsem napsala, že u něj to bylo deci, nosil si decánka v náprsní kapse a občas v záchvatu trudnomyslnosti s ním i rozprávěl, jako správný funebrák pil rum :-)

stopečka, to je zajímavá míra, občas mám chuť na stopečku a ve finále jsou z toho i tři velké, tedy ty půldecové :-), ale míru stopečky neznám, svoji občas taky ne :-P

casino
4497 příspěvků 14.11.10 20:38

danda,
2 cl = prcek, a také „malý“ (hospodo, nalej mi malýho!)
5 cl = panák, paňák, „velký“ tedy 1/2 deci (leda že ten funebrák si to upravil k podobrazu svému) :-D

babi
6360 příspěvků 14.11.10 17:32

Dando, a uz jsem zase chytrejsi a mam prehled o stamprdlickach a panacich. Ted jeste kam zapada stopka :think:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 17:23

Babi, Kohoutí hřebeny alias Martinské podkovy peču občas během roku, pečivo je stejné, jen název jiný. S velikostí panáku máš pravdu, moje babička si občas po obědě dávala štamprdličku tzn. malého panáka kmínky, když jsme ji ale zlobili, tak si dala velkou štamrdli :-)a kamarád z pohřební služby, ten malé 0,2 neuznával, pil jen velké panáky a to u něj bylo 1 deci :-), takže jasně, že panák je větší :-)

babi
6360 příspěvků 13.11.10 23:08

a ty kohouti hrebeny, Dando, pecete na Sv. Martina? Ze vsech tech mer se mi nejvic libi panak u nas se rikalo stamprdle, ale panak mne pripadne vetsi :-D

Alis
2617 příspěvků 13.11.10 22:27

Dando, kolik je to oz/lb, gallon/fl oz, kolik je to kilo to fakt nevím, ale pokud počítáš na staré dobré panáky, pak je to jeden a čtvrt panáka. Pokud jsi přešla na novodobé čtyřcentilitrové, pak je to jednoduché jako facka: je to přesně 1,5625 panáka :-D

babi
6360 příspěvků 13.11.10 22:22

:lol: No, ja ziju v zemi oz/lb, gallon/fl oz atd. a kila a litry znam taky :think:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 22:19

Babi, u nás jim říkáme Kohoutí hřebeny, to jsem chtěla napsat původně :-)

Alis, to jsi mi pomohla :-) kolik je to decilitrů? :-)já počítám na panáky :-)

gmp
1603 příspěvků 13.11.10 22:19

Jsem šťasten, že vejce jsou zachována vcelku. :twisted:

Alis
2617 příspěvků 13.11.10 22:05

dandí, 62,5 ml je přece jedna šestnáctina litru :lol: :lol: :lol:

Příspěvek upraven 13.11.10 v 22:06

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 21:53

Babi, už mě Miloš sprdnul na skypu :-)

Milošku, taky jsi mohl dopsat kolik je 62,5ml deci? :-)a proč myslíš, že jsem dělala z dvojité? - právě kvůli vejci :-)

babi
6360 příspěvků 13.11.10 21:37

s Vama dvouma je sranda :lol: Dando, jestli jsi vsak pekla z dvojite davky, tak jsi potrebovala 3/8 l mleka a Milosku, pro Tebe by to bylo po vejci…

babi
6360 příspěvků 13.11.10 21:29

Dando, to jsou vlastne buchty, ale co si nase babicky nevymyslely, aby byla nejaka zmena :-) Jsem natvrdla, to myslis jako opravu 3/16 l za normalni mnozstvi, too znamena mene, nebo vice mleka do nadivky? Vysvetli prosim 8-) Jinak jsem rada, ze se Ti testo zamlouva…

gmp
1603 příspěvků 13.11.10 21:09

Dandi neumíš nebo co?
1/2 l = 500 ml
1/4 l = 250 ml
1/8 l = 125 ml
1/16 l = 62,5 ml
3/16 l = 187,5 ml, to je štráchů. Ale na druhou stranu já zas neumim rozpůlit syrový vejce. Mrcha jedna ne a ne se dát chytit. :-P Miloš

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.10 20:09

Už je po sv. Martinovi, který u nás na bílém koni také nepřijel, naopak, počasí trhá teplotní rekordy. Přesto jsem podkovy dnes upekla z dvojité dávky, tedy jeden plech rohlíků a jeden podkov. Těsto jsem zadělala v pekárně trochu řidší a pak dodělala na vále a nechala dokynout, velice dobře se s ním pracuje a není moc sladké, maková nádivka stačila akorát na dost naducané podkovy a je velice dobrá.
Jen bych se přimluvila za opravu 3/16l na normální množství :-D

babi
6360 příspěvků 11.11.10 23:59

Dnes je Sv. Martina. Prijel na bilem koni? U nas ne, ale upekla jsem podkovy a nez jsem se otocila, zbyl jenom jeden mrzacek na vyfoceni. Ty rohlicky pridala nejaka dobra duse, za coz dekuji az na to, ze to nejsou svatomartinske…

Příspěvek upraven 12.11.10 v 00:00

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Martinské podkovy.

nezapomeňte si je na zítřek upéct. Martinské podkovy vypadají trochu jinak, na obrázku jsou makové rohlíčky. Podkovy jsou srolované do rolek a jejich konce naříznuté tak, aby byla vidět maková nádivka ;o)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz