Recept Marlenka - starodávný recept ruských žen *

(Hodnoceno 2x) Vali Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Postup

1. Sodu s octem smícháme ve vyšším hrnku - dost vypění, do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme. 2. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7-8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě. 3. Po odpočinutí vyválíme na slabou placku. Protože je těsto dost tuhé, je lepší nejprve udělat delší váleček, který se potom dá lépe vyvalovat na tenkou placku. Péci ve vyhřáté troubě při 190°C asi 4 minuty - nutné hlídat, podle síly placky se čas mění. 4. Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet. Můžeme také pro zkrácení času a úsporu energie vařit Salko v Papiňáku necelou hodinu (nezapomenout stáhnout var na minimum, když začne syčet!!!!). Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu koňaku. 5. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky). Vysvětlivky - KL...kávová lžička; PL...polévková lžíce. Čerpáno z www.cukrar.cz - doplněno o získané zkušenosti.

Recept je z kategorií: Perníky

Nahlásit recept

  • 19.06.05 vloženo
  • 240251x zobrazeno

Ingredience

  • 100 g másla
  • 2PL medu
  • 250 g cukru
  • 1 KL octa 8%
  • 1 PL jedlé sody
  • 2 vejce
  • 700 g hladké mouky
  • Krém:
  • 200 g másla
  • 1 Salko
  • mleté vlašské ořechy, koňak( nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 7.11.16 19:14

V tomto receptu je na můj vkus v poměru s ostatními ingrediencemi příliš mnoho mouky a cukru. Marlenka byla sice dobrá, ale vyzkoušeli jsme už několik receptů na medovník, které byly daleko lepší. Asi by na dané množství těsta bylo zapotřebí víc krému.

Odkaz na uvaření

Andrea1912 14.2.13 20:32

Ja ju tiez pekavam ale nenechavam cesto odpocivat ,este teple vyvalkam ide to jedna radost ak mi nahodou posledny plat ochladne dam na chvilku do mikrovlnky.vrele odporucam je vybornaaaaaaaa.

Odkaz na uvaření

Nira 8.3.12 18:27

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

jury 28.11.11 11:59

super !

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marlenka - starodávný recept ruských žen *

mantra
1 příspěvek 10.6.13 22:42
marlenka

Medovník je výborný. :mavam: Nečekám 1hodinu, vyvaluji hned na papír a potom teprve nechám těsto odpočívat asi půl hodiny. Vyhnu se tím ztvrdnutí a drobení těsta. Vždy mi pěkně naskočil.

ivanucka
1 příspěvek 4.11.12 08:59

Vyzkousela jsem a povedla se je opravdu moc dobra  :)

jury
1 příspěvek 28.11.11 11:59

super !

klaaarka
222 příspěvků 4.5.10 18:22
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

PL je polévková lžíce, jako protiklad k té kávové.

ester
288 příspěvků 4.5.10 18:19
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Já jsem taky dost začátečník............ale mám takový pocit..jestli jsem to dobře odchytila............že PL je plná lžíce
a KL je kávová lžička..............ale určitě to nevím

vlasicka50
1 příspěvek 4.5.10 17:50
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Dobry den jsem zacatecnik a tak bych se chtela radsi zeptat co to znamena ty zkratky PL a KL. a jeste jaky ocet se pouziva.moc dekuji za odpoved

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.6.09 05:28
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

jů, Milošku, a já myslela, že Zubr se stáčí do lahví v Přerově… Ten mi taky chutná, já jsem na ty rohaté. :))

Ještě k tomu krému mi napadá, že se snad dá karamel vmíchat do tučné smetany a pak vyšlehat. Něco jako Pařížská šlehačka.

gmp
1603 příspěvků 1.6.09 18:36
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Naprosto identický výrobek se v Polsku prodává jako „Krakowiak“, připravovaný podle „letitého recepisu malopolských žen, ještě v dobách kdy se pod Wawelwm proháněli zubři a Wawelski smok obýval jeskyně pod Wawelwm.“ Já jsem se s tím potkal v síti kavárem „Poźegnanie z Afrika“, jen je věcná škoda, že tyto kavárničky nedošly k nám, místo amerických umělohmotných káv. pro zájemce: http://sklep.pozegnanie.com/index.php Miloš
PS: Z toho je vyplývající, že nikoliv jaci, ale Zubři - víš Zdechlinko?

Jenofefa
1315 příspěvků 31.5.09 22:49
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Opravdu, podle tohoto receptu, který koluje po internetu v mnoha vydáních, ale který jsem já našla tady, jsem medovník pekla už mnohokrát - na setkání Labužníků kdysi dávno ve Věcově (a v Jihlavě :-)), na různé rodinné i přátelské sešlosti, do práce a naposledy Lydii při návštěvě Prahy jako výslužku do Vídně. Mohu potvrdit, že pokud se ho podaří uhlídat, aby se uležel, tak po nakrojení má „velmi malou trvanlivost“.

jolana
5068 příspěvků 31.5.09 22:47
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Lydie, tak som to precitala, vdaka za info… ;)) Ja to poznam len tak ako som to napisala a to vlastne len v spojitosti s historiou cukru a zmrzliny.
Pekny podvecer :)

lydia
1227 příspěvků 31.5.09 20:33
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Jolanko, ano, prý v Indii bylo a je známé pod názvem khoa, říká také wikipedia:-)
Já stejně obdivuji každého, kdo medovník nebo řezy udělá. Já jsem je vůbec neznala, před mnoha léty jsem medovník viděla v jedné cukrárně na hranicích. Nikdo ho nekupoval, protože vypadal mezi těmi nazdobenými dorty velmi skromně. Tak jsem se zeptala a koupila. Od té doby ho milujeme:-). Jenofefo oprav mě, ale myslím, žes dělala ten výborný medovník, který přežil týden uležení v Praze a 4 hodiny cesty do Vídně a jenom 2 hodiny ve Vídni, podle tohoto receptu.:-) ?
Já prý jsem taky vložila recept na na Marlenku , dokonce ve slovenštině:-). Nevěděla jsem, že umím tak dobře slovensky, zeby .....v hypnoze?

jolana
5068 příspěvků 31.5.09 18:06
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Hmmm, k tomu sladenemu kondenzovanemu mlieku. Ono sa daavno robilo uz v zemi povodu cukru a okoli. Mlieko sa varilo az sa zredukovalo na tretinu, potom sa pridal cukor a varilo sa do pozadovanej kozistencie. Taky recept pradavny na zmrzku/mrazeny dezert od obyvatelov Himalaji je zaujimavy. Mlieko sa vari, zredukuje, prida sa salko , da sa do specialnych poharikov (konickych) zakruti a este sa ten uzaver oblepi/utesni cestom da sa do ladu…sa pridavali ovocne drene , oriesky, kradamon..

lydia
1227 příspěvků 31.5.09 17:25
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Nevím jak salko, ale Wikipedia říká: franzouzský cukrář Nicolas Appert poprvé v roce 1827 vyrobil neslazené kondenzované mléko v plechovkách. Američan Gail Borden dostal v roce 1856 patent na výrobu slazeného kondenzovaného mléka. Značka Bornen Milk ještě dnes v USA existuje. 10 let později vznikla Anglo-Swiss Condensed Milk Company se sídlem v Curychu, která se v roce 1905 sloučila s Nestlé.
Slazené kondenzované mléko prý dostávali američtí vojáci v občanské válce 1861-1865 jako nouzovou dávku. 400 ml kondenzovaného mléka obsahuje asi 1300 kal.

Alis
2617 příspěvků 31.5.09 07:05
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *, Ivo...

… možná, když se jedná o Rusko, karamel se zamíchal do smetany hustší než husté ? :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.5.09 06:41
Re: Marlenka - alis

tipuji, že dříve se prostě cukr upražil na karamel, rozmíchal v mléce a zahustil moukou. Vzniklá kaše se ušlehala s máslem a byl krém.
Diskuze nad medovníky mi připomíná žabomyší válku a který medovník je ten pravý, je zrovna takový problém, jako které brynzové halušky jsou ten nejpravější originál… A vdolky mojí babičky jsou diametrálně odlišné od vdolků mé tchýně…
Samy dobře víte, že ústním předáním se původní zpráva (recept) zkomolí, že nevíte, co bylo v počátku.
Takže ať žije medovník a každý ať ho dělá podle receptu, který se mu nejlépe osvědčil.

Alis
2617 příspěvků 31.5.09 04:42
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen, Jano

omlouvám se, netušila jsem, že tvé příbuzné používaly konzervy. Čekala jsem, pokud se jedná o recept „starodávný“ větší zásah do minulosti. A protože jsem zvídavá, vždy mě zajímá, kde má recept kořeny - v případě bujónové kostky je mi docela jasno, v případě Salka už méně, prot jsem se ptala. Možná to trochu osvětlila Anička, ale přesto mě zajímá recept z doby, kdy salko nebylo, zato byl med… jak se asi dělal krém v těch dobách? Nebo není tak starodávný?

anickav
2904 příspěvků 31.5.09 04:12
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Asi je to už „mimo mísu“, toto piekla ako medové rezy moja prababka, narodená 1888. Nebola Ruska ani Arménka, ale Maďarka a nechodila na žiadne www.
Heluš, Alis, Šimon Plánička to mal vymakané.

Jana.Q
6 příspěvků 31.5.09 04:03
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Pro Vladku, i tento recept z listopadu jsem psala já (podívejte se na nick)a zároveň posílala do receptů, bohužel cukráři trvalo až do ledna než ho zveřejnili, proto jsem ho dala dřív do poradny. Prosím Vás ještě k salku, už dávno před 2.světovou válkou existovali konzervy se zahuštěným mlékem, pokud bych tam nechala ruský název, tak bysteho podle toho v hypáči nekoupili.
V jádru mi nevadí, že ho Vaše oblíbená Vali obšlehla, vadí mi , že si ho přejmenovala na něco úplně jiného a z Ruska ho strčila do Arménie a nechala tam blábol o ruských ženách.Moje prapraprabába se teď v hrobě otáčí , že je najednou Arménka.
Ten recept koluje po více serverech , protože je vynikající, ale aspoň ostatní mají tolik slušnosti, že ho zachovávají jako Medovník-ryzik.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.5.09 02:50
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

placky při skládání potírám neslazeným černým čajem s rumem. Celé dílko nechávám odležet aspoň 2 dny a je krásně vláčný. Ořechy sypu až na poslední vrstvu. Mám recept z www.medovniky.cz - rp.č.5

Alis
2617 příspěvků 31.5.09 02:31
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Vladko, Janě asi jen trochu ruply nervy, myslím, že se brzy vyjádří a ohladí ostré hrany (věřím a doufám)

Alis
2617 příspěvků 31.5.09 02:29
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Mrtvolko, pokus s Mozartem znám, jen jsem ještě nepila mléko (vlastně šlehačku) od takové intošské kravky. Jačí salko musí být lahoda… oni je krmí třtinou a hrají jim italské romantické cajdáky, že?

penda
4751 příspěvků 31.5.09 02:29
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

a ještě jedno malé rýpnutí - koho měla vali požádat o souhlas s uveřejněním receptu na jiném serveru, když u receptu z cukráře.cz není uveden autor :)

penda
4751 příspěvků 31.5.09 02:25
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Jani, recept stejného znění byl na cukráři.cz uveden 5.11.2004 … není to divné, že je také stejný jako ten Váš? :)

mrtvola
1394 příspěvků 30.5.09 22:25
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Alí, tos neslyšela, že geneticky modifikovaný jak dojí Salko? Jačice smetanu. Když se jim hraje Mozart, stříká z vemene šlehačka ;-)).
Toho Mozarta jsem si nevymyslela, na to se dělal projekt v 6. rámci. Mozart se osvědčil líp než dechovka a předčil i Evu s Vaškem, ovšem po Brahmsovi jim zaprahly vemena (kravám, ne jakům).

anickav
2904 příspěvků 30.5.09 21:11
Re: Marlenka - starodávný recept,alis,

už moja prastará mama piekla v podstate identický múčnik, teda až na to Salko. Varila mlieko s múkou, vanilkou a zmiešala s maslom a cukrom. A ruské ženy tiež tento starodávny múčnik piekli bez Salka, to si píš!

Alis
2617 příspěvků 30.5.09 20:12
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Zajímalo by mě, co používaly starodávné ruské ženy místo Salka? (Nepředpokládám, že vyběhly do Tundry Tajgy a nasbíraly, nadojily Salko :-))) Smetana, karamel? Jak to redukovaly?

pepicek
1309 příspěvků 30.5.09 18:13
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Jana.Q: Vali doslova uvedla zdroj původního receptu i to, že jej doplnila o vlastní zkušenosti s přípravou. Myslím, že má právo být se sebou spokojená.

Jana.Q
6 příspěvků 30.5.09 17:10
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Milá Vali, bez mého souhlasu jste obšlehla můj recept z Cukrar.cz a nejen to přejmenovala jste ho z Medovníku na Marlenku.Jste se sebou spokojená???

Pro lidičky, zde uvádím origilal recept z 5.1.2005, kdy jsem ho uveřejnila

http://www.cukrar.cz/show.asp?…

Medovník
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.

Těsto:

100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,

sodu a ocet smícháme. Do hrnce! dáme máslo, med, cukr a vymícháme pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném, vychladnutí přidáme 700g mouky (tady je háček v receptu není jaké, jen, že má být jakostní, já to udělala půl na půl hla+polo).Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát ne teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme , až bude moc tenká a dáme ji péci.

Krém:
200g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašké ořechy, 100g koňaku.
Salko 3 hodiny vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny jsou důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout . (vznikne tuhá hnědá hmota)
Vyklopíme a smícháme s máslem , mixerem.Až vzniknje homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na úpovrch dortu nastrouháme jednu placku testa(prý se muže smíchat s ořechy či neinstantním kakaem)

HelcaK
960 příspěvků 5.2.09 18:42
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Já zas nezapracuji do těsta všechnu mouku. Pak tím zbytkem vydatně podsýpám při vyvalování, takže se tam nedostává další mouka, spíš mi nějaká zbude, ale na kvalitu to vliv nemá :-)

bocianka
528 příspěvků 5.2.09 18:36
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen * - vyvalování těsta

jsem vyřešila tak, že plát vyválím na vále jak to jde a pak na plechu roztahuji prsty. Když se udělá dírka tak ji zamačkám,když mi zůstane malinká, tak to neřeším. Vůbec to nevadí, protože pečením se všechny nesrovnalosti schovají. Jsou to opravdu vynikající řezy. Přeji dobré pořízení a dobrou chuť.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Tatínek kamaráda mého syna nadělal na Marlence jmění. Problém spočívá v tom, že není ruská žena, ale chorvatský muž…

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Pridavam brown sugar /hnedy cukor a to asi tretinu namiesto bieleho. Cesto rychlejsie makne a ma este lepsiu chut (aspon nam chuti).
Diky Vali za receptik..krasny vecer a este krajsi Novy rok ..;))

Shira313
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Veľká vďaka za recept! Marlenku som robila minulý týždeň, salko a cesto som si pripravila vo štvrtok a dala som ich oddychovať do chládku až do soboty (nie zámerne, v piatok sme boli v divadle na Don Quijote :-)). V sobotu som sa do toho pustila: mierne problémy mi robilo vyvaľkanie, dosť sa lepilo na dosku (tento týždeň som to vyriešila zakúpením silikónového plátu na vaľkanie ;-)), pečenie sa zvládlo bez pripálenia a krém som nadstavila bešamelom. Nabudúce možno krém pripravím z dvojitej dávky salka- zdalo sa mi ho málo, vzhľadom na fakt, že som upiekla 8 plátov, ale krém vyšiel len na sedem (autorka receptu zjavne myslela aj na jazýčky štornohých gurmánov :-)) a aj tie som nenatierala až po konce. Každú vrstvu krému som riadne posypala orechami.
Chuť bola skvostná a hostia odcházdali s výslužkou :-) Každému kto váha vrele odporúčam.

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *- Tom_s

…asi má jiný recept, a co pláty pokropit, třeba i rumíkem…když jsem tuto Marlenku dělala, už druhý den byla vláčná…ovšem chuťově byla nejlepší až úplně ten poslední den

Labužník toms02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Zdravim chtěl bych se zeptat jak dlouho necháváte Medovník odležet? Babička ho dělá ale vždycky je dost tvrdý a potřebuje tak 10+ dnů aby byl měkký :( Chtěl bych se tedy zeptat jestli v něčem nedělá chybu a jestli je to normální.....

Labužník Bleska02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Jako pekařská začátečnice jsem ji poprvé pekla se slovy:„nikdy více!“.Na druhý den jsem ochutnala a okamžitě jsem změnila názor.Můžu se po ní utlouct!! Doporučení-zachovat 700g mouky,jinak se těsto lepí a nejde vyválet.Pokud se těsto nechce spojit,pomůže troška vody:-)

Olivetka
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Několikrát jsem ho již dělala a je výborný. Na uvedené množství dávám jen 500g mouky. Krém jsem měnila za ruzné druhy. Dělám taky krém z jahlové kaše. Výborný.

liqua
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Děkuji moc :-)

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *- liqua

vyvalovala jsem na klasický velký plech (37×29 - vnitřek plechu), hodně slabé…dalo to dost práce, ale výsledek stál za to… ať se podaří :-)))

liqua
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

prosím o radu - jsem začátečník. Těsto válím na plech a po jedné placce peči? na velký plech(jak velký?) nebo do dortové formy? Děkuji moc

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

tou Marlenkou nahradím trochu to, že nepeču žádné cukroví, na to jsem opravdu čas pro perníky neměla. Jen chci zkusit kokosky, mám zbylé bílky a nový recept. Marlenka nám chutná, příště však zkusím jiný medovník co mám v receptech. Jak říká bonie, opravdu to byla dřina to těsto vyválet, pár zkušeností jsem získala a doplním je do receptu. Nešlo mi těsto dobře zpracovat, musela jsem přidat trochu vody, aby se spojilo, zřejmě to bylo moukou. Ostatní šlo dobře i to pečení šlo rychle.
handulo - asi by se doba varu mohla trochu zkrátit, taky ho budu příště v tom Papiňáku vařit asi o 1/4 hodiny méně.
Blamamko - výhodou u tohoto zákusku je, že je dost sytý, tak rychle neubývá - jeden kousek a dost…
bohunko- ty seš od Hradce Králové? mám tetu v Sadové

Hezké svátky :-))))

babickabohunka
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Marlenku už pělám několik let všichni doma se po ní mohou utlouct.Teď jsem objevila v Tesku v Hradci Králové už hotové medové placky tajsem si ušetřila trochu práce náplň,ale dělám doma.I když domácí těsto je leúší přece jen je to rychlejší

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Vali je to nádherné, už jsem uložila do oblíbených. Obdivuji Tvé pečení háčkování, pletení no prostě všechno. Jen co se vzpamatujeme z vánočního přejídání tak to hnedle zkusím upéct. Přeji krásný zbytek dne.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen *

Tak to si dám do oblíbených a někdy určitě zkusím. Já jsem teď vařila Salko v normálním hrnci 2 hodiny a po vychladnutí a otevření bylo nádherně husté a hnědé. Musí se zachovat doba varu 3 hodiny??

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen

je to přesně podle originál receptu, v některých receptech se soda míchá třeba do jogurtu a taky vypění, zřejmě vzniká docela jiné kypřidlo, a všimni si, že na množství mouky je dost velká dávka sody a tak se to tím octem zřejmě zredukuje, jinak by to nebylo k jídlu, byla by ta soda hodně cítit… jednoduše nad tím nebádej, buď do toho jdi a nebo jdi od toho - ale hlavně nic neměň… jednou je recept takto daný a basta fidli… :-))))

petr.vyhnalek
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Marlenka - starodávný recept ruských žen

V tomto receptu mi nejde dohromady to počáteční smíchání sody a octa, protože tyto složky spolu zreagují a uvolněný kysličník uhličitý, který by měl těsto nakypřit unikne. Nemá se dát do ingrediencí nejdříve soda, vše dohromady smíchat a nakonec dodat ocet?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Medovník - starodávný recept ruských žen

bonie, ta hustota Salka možná nebyla ani dána vařením, podařilo se mně koupit Salko, se záruční dobou skončení až v roce 2007. Po otevření bylo Salko tak husté, že jsem jej vyjídala kávovou lžičkou. Mám totiž jednu neřest, nemusím sladké, ale 1× za rok si koupím Salko a celé jej vypiji během 1/2 hod. A tohle vypít nešlo.....

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - starodávný recept ruských žen -bonie

mám dotaz, v tom papiňáku musí být plechovka ponořená ve vodě, chci to taky zkusit. Škoda, žes to nenafotila, hodil by se k receptu obrázek. Jak chutnal Medovník neboli Marlenka?

Labužník Bonie02
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - starodávný recept ruských žen

Ještě jsem zapomněla na Salko. Vařila jsem ho hodinu v papiňáku, bylo krásně čokoládové, ale dost husté. Asi budu muset příště nějakou minutu ubrat.

Labužník Bonie02
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - starodávný recept ruských žen

Vyválení placek mi dalo dost zabrat, těsto bylo dost tuhé, ale krásně se upekly a nabyly.Myslím, že by neškodila větší dávka krému. Ještě jsem neochutnala, protože je čerstvě dokončený a dala jsem ho uležet.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Koláč bez vajec s tvarohem

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz