Recept Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

bona Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Porce lososa posypeme jemně nasekaným koprem (pár snítek si chováme na ozdobu) a solí, smíchanou s cukrem a kuličkami pepře. Snažíme se co nejdůkladněji vetřít do povrchu masa. Rozložíme plát alobalu a porce na něj poskládáme co nejtěsněji k sobě a na sebe. Zabalíme, uložíme do ledničky a necháme 3 dny macerovat. Potom lososa vybalíme, oklepeme koření, osušíme kuchyňskou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky. Metlou prošleháme hořčici, pepř, sůl a citrónovou šťávu. Za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem smetanu a vymícháme dohladka. Plátky lososa podáváme přelité hořčičnou omáčkou a zdobíme snítkami kopru. Zdroj: Vánoční vyvařování mojí babičky. Jeden z předkrmů... Ale myslím, že recept je původně dědův, protože působil jako kuchař nějaký čas mimo jiné právě ve Švédsku.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 21.11.07 vloženo
  • 11686x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1,5 kg filetů z čerstvého lososa
  • 1 svazek kopru (i mražený)
  • 1 lžíce mořské soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce celého bílého pepře
  • alobal
  • na omáčku:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 7 lžic hořčice
  • šťáva z jednoho citrónu
  • čerstvě drcený černý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • knäckebrot

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Fabujan
150 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Zareagovala som ako pištoľník, ktorý najprv strieľa potom sa pýta. Hodila som sem otázku a až potom som pozrela ďalšie podobné recepty a dozvedela som sa odpoveď na svoju otázku. Takže na surovo. Manek to ukážkovo vysvetlil, že aj kyslé rybky sú vlastne surové ale marinované. Určite tento recept vyskúšam, pretože vyzerá prudko jedlé.

Fabujan
150 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Možno hlúpa otázka - ten losos sa už nijak neupravuje? Konzumuje sa na surovo po troch dňoch marinovania?

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou-Buraci,

tak to mi stačí :-), nějak mi to nedošlo (hlavně jsem se ještě nestihla podívat na to množství alkoholu). Také dávám rum do cukroví i nepečeného…:-)
Jo - a s tím rozpočtem jsi to vystihla přesně, u nás to narůstá se synovým apetitem a spotřebou (je mu sedmnáct a jí jak bezedný) :-))) A dětičky ví, co je dobré…:-)
Rozhodně zkusím, děkuji. B.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Ano, i u nasich deticek losos patri k oblibenym krmim a pekne to leze do rozpoctu (kde jsou casy, kdy nam s manzelem stacilo deset deka uzeneho dohromady…):-)Ono tam toho alkoholu jde pul deci na kilo masa, a pocitam, ze cast se jeste behem procesu marinovani odpari, tak to popravde receno neresim. Oni toho lososa zas tolik nesni… Nase babicka vesele davala do maslovych kremu na dorty i do nepeceneho cukrovi rum a take jsem to snad prezila bez vetsich deformaci:-) Ale pro klid duse muzes alkohol vynechat.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Babička ho také dělávala jako předkrm při štědrovečerní večeři, ale já jsem zkusila podle jejích zápisků pouze jednou - než jsem vložila. (Jako jestli to funguje a měla to správně zapsané:-))
Na ty zmiňované recepty se podívám, s alkoholem bych to i zkusila, ale mám dotaz - na Buraci - můžou to potom konzumovat i malé děti? Dcera totiž ryby miluje, zvlášť lososa. Děkuji Bona

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Je to gravlax a prodavaji ho i v Ikee. Je to nas ustaleny stedrovecerni predkrm, ale samozrejme si ho dopravame i pres rok. Myslim, ze lepsi je macerovat lososa krome jineho v trose alkoholu, jak to uvadi babi nebo Manek ve svych receptech na gravlax, maso diky nemu krasne zkrehne:-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou-cookie,

to je originální název takto upraveného lososa - gravlax?
Přiznám se, že to nevím, ale je mi to nějak povědomé z obchodu s potravinami v IKEA…

cookie123
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou - Bono

takže gravlax? Ale ta omáčka vypadá dobře

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou- Blanko,

maceruje se i s kůží, ta se stáhne až před nakrájením. Takhle to má babička poznamenané… Pa B.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou - Boni,

to vypadá opravdu lákavě, ačkoliv jako Ryba moc na ryby nejsem, takto upravenou bych ji určitě ochutnala. Losos se nechává i s kůží nebo jsou to jen filety? Zdraví B.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz