Recept Marinovaný lilek

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Marinovaný lilek

Postup

Omytý neloupaný lilek nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm a vaříme v osolené vodě cca 10 minut. Ocedíme, dáme do misky a necháme vychladnout. Zalijeme marinádou z vinného octa a olivového oleje, soli, pepře a přidáme kapary a utřený česnek, sekanou petrželku. Lehce promícháme a dáme vychladit – nejlépe zakrýt folií, aby tou dobrotou nenačuchla celá lednice, a nechat do druhého dne.

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty

Nahlásit recept

  • 08.09.03 vloženo
  • 15908x zobrazeno

Ingredience

  • lilek 1 – 2 ks (podle velikosti – lepší jsou menší a štíhlejší)
  • sůl
  • marináda:
  • vinný ocet 2 lžíce
  • sůl
  • pepř mletý
  • olivový olej (panenský) 6 lžic
  • česnek 3 stroužky
  • kapary 2 lžíce
  • sekaná petrželka 1 lžíce
  • množství jednotlivých surovin záleží na chuti každého, měla by být dodržena zásada poměru octa a oleje 1:3

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinovaný lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
EsterH
53 příspěvků 06.08.12 08:36
alena45

Ďakujem za tip. :) Skúsim. Som zvedavá hlavne na výsledok sterilizácie v rúre. Nemám s tým žiadne skúsenosti… 8o

alena45
588 příspěvků 03.08.12 17:54

Zabudla som napísať, odkazy sú pre Ester.

EsterH
53 příspěvků 02.08.12 16:29
Casino,

Presne tak som si to prestavovala :) : plátky cesnaku, nejaké chilli, bylinky, citrónová šťava/ocot, olej. A ako by som to vedela uchovat na casy, ked cukiny nebudu mat sezonu. Dalo by sa to sterilizovat? Ak ano ako dlho?
Myslela som, ze by to mohlo fungovat, co vy na to?
:mavam:

casino
4488 příspěvků 02.08.12 11:45
EsterH

" nejako „konzervovat“?" :?:
Bych řeklo, když to provedete jako Alis:„… olej a lépe to vypadá. Spolu s plátky česneku ve sklenici je to na výstavu“ tak vč. octu a soli pokud to uskladníte v lednici, tak na výstavu to bude i po měsíci, po dvou :)
Vyzkoušejte a dejte vědět, jak to dopadlo :think: :think: :mavam:

EsterH
53 příspěvků 02.08.12 11:06

Skvela inspiracia. Skusala som variantu podla esmeraldy s cukinami. Nema niekto skusenost alebo napad/radu, ci by sa tato dobrota dala nejako „konzervovat“?

sveva
751 příspěvků 29.10.11 17:39

Když Itálie, tak přidám název: melanzane a scapece (skapéče). Je to varianta, která se mi líbí, odpadne smažení, kterému se obzvlástě u lilků vyhýbáme. Lilky (nebo cukety) krájíme na plátky, krásně změknou a dají se rolovat na další recepty. Výborná je také místo petržele máta.
Zdravím.

Alis
2617 příspěvků 29.10.11 16:05

Jenůfko, díky za recept :-) Bezmyšlenkvitě jsem lilek nakrájela na plátky, proto jsem vařila jen cca 3 minutky, od včera se marinuje a je moc dobrý. Dobrý nápad, ovařit a pak marinovat. Ušetří to nadbytečný olej a lépe to vypadá. Spolu s plátky česneku ve sklenici je to na výstavu :-)

Jenofefa
1315 příspěvků 08.08.09 14:02
Re: Marinovaný lilek - Esme

Vyzkoušet se to musí, neznám chuť čínského octa, ale cukinou se to určitě zkazit nedá. Je to vděčný recept, který se dá použít v různých variantách.

esmeralda
4813 příspěvků 08.08.09 09:22
Re: Marinovaný lilek - Jenofefo,

vyzkoušela jsem tvůj recept ale místo lilku jsem použila cukiny.

Cukiny jsem nakrájela na asi jeden centimetr silná kolečka a opekla na sucho v pánvi po každé straně pět minut.
Ještě horké jsem je přidala do předem připravené marinády.

Asi jsem udělala chybu: jelikož jsem neměla vinný ocet použila jsem černý čínský. Ten obsahuje čirok (jakási travina) která změnila chuť.
Přesto to nechutná špatně. Myslím že se chuť výrazně vylepší až se všechny chutě prolnou.

lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 06:11
Re: Marinovaný lilek

Jenoféfo, Vy jste moje krevní skupina. Báječný recept a díky povaření skvěle odlehčený. Díky!

svato
1421 příspěvků 16.07.09 20:34
Re: Marinovaný lilek

V utorok mám úradné mecheché u šéfa na chate a ja mám na starosti šaláty, takže dobre, že ste mi tento recept (zabudnutý v obľúbených) pripomenuli.

anickav
2904 příspěvků 16.07.09 20:07
Re: Marinovaný lilek

Jani, vyrábam po x-tý krát a spomínam na Teba! Je to super po všetkých stránkach!

Jenofefa
1315 příspěvků 16.07.09 16:14
Re: Marinovaný lilek

To mne těší :-))

esmeralda
4813 příspěvků 16.07.09 10:39
Re: Marinovaný lilek - Jenofefo,

opět jsem vyzkoušela, neboť jsem si na sobotu pozvala švagra a švagrovou a rozhodla se pro krmi se středozemní tématikou.

Líbí se mi na tom jak je to jednoduché. A navíc (skoro) dietní.
První várku jsem vařila 5 minut a i to se mi zdálo moc. Druhou jsem vařila jen
3 minuty a bylo to akorát.
Přesto uznávám že lilky mohou mít v různých koncích světa různou hutnost.

Po vychlazení jsem to ochutnala a při té příležitosti dobrou třetinu sežrala.
Zbytek jsem odnesla do garáže aby mi to do soboty vydrželo. :-))

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek,lilkujte, holky!

Ja už fakt neviem, ktorý lilkový recept je ten NAJ…

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek - Aničko

Já jsem dala bazalku místo petrželky, nedávala jsem obojí, moc mi to chutnalo.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek,Jeno,

určite aj bazalka je skvelá. Ja osobne by som petržlenovú vňať a bazalku dokopy nemiešala, obe sú aromatické, aby som to neprešvihla.
Idem ochutnať do chladničky, čo som to večer vyrobila! Chutnala som aj večer, ale…či sa to náhodou nepokazilo…a je to aj s olivami…Výborné!
Pozdravujem!
 A.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek - Lydie, Aničko

Z opečených cuket to jde také, ale tohle je prakticky bez práce s opékáním. Nedávno jsem podobný recept našla v kuchařce pana Klímy a přidává tam sekanou čerstvou bazalku - s tou je to snad ještě lepší. Doufám, že i vám to bude chutnat.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

…Bedla ma navnadila a teraz som sa vrátila z Billy s lilkami…
Papriky pečené sa už marinujú (zdravím airan!), balkánsky syr tiež a teraz sa ide na toto!
 A.

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Jeno, já jsem nedávno zkoušela takový salát z cuket. Jenom jsem je nevařila, ale nakrájela na kolečka a opekla. Přidala jsem jarní cibulku a nakonec sýr. Bylo to také dobré. Budeme grilovat, tak vyzkouším tento recept. Už tisknu.
Pěkný večer.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

NO TOHLE JE NĚCO! Jak napsala bona v komentáři ze 17.4.2007 - úúúžasný recept…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Bona díky, ale v naší rodině už jsem fantas-fotografický postrach. Nikdo se podle jejich slov nedostane k jídlu, protože tam s foťákem dokola lítám já. Je to ovšem i o tom, že si dělám databázi…ale to jim neřeknu. Hezký den.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek-Jeno,

to je taková dobrota, že dnes koupím dvojnásobné množství, abych to (jako posledně) nesprdla sama :-)). Bedli, ty Tvoje fotky musí přesvědčit každého…
 Bona

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek - Jenofefo ...

díky za skvělý recept. Lilek jsem také vařila kolem pěti minut, přidala nějaké ty ingredience navíc … výsledek skvělý, chodím uďobávat. Foto jsem dala do deníčku.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek - Jenofefo, vynikající....

…uděláno a skoro všechno snědeno. A vystačila jsem si na oboje sama.

Mick to dokonce ochutnal a to je už co říci. On má ale omluvu. Když utíkal přes Itálii, krmili je tam lilky osm dní v týdnu. Tak na ně na smrt zanevřel.

Já si to ale definitivně zopakuji. Budu je možná vařit kratší dobu, protože se mi zdály moc uvařené. Asi jsou lilky různé hutnosti.
To sem ale píšu pro svou vlastní referenci abych si vzpomněla až je budu vařit příště.
Díky za pěkný recept.

Dík

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Jeno, právě…ten Tvůj způsob neznám a ráda vyzkouším. U těch smažených…dávám na kuchyňskou papírovou utěrku na odsátí. Je to dobrůtka.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek - Esme

Právě jsem zjistila, že mi zbyl zbytek v lednici (v krabičce od Tupperware s vzduchotěsným víčkem), který jsem dělala určitě před více jak třemi týdny. Zatoulal se, mrška, někam dozadu a jen díky tomu byl uchráněn před naší žravostí. Jinak by nevydržel! Lilek byl plně pokryt olejem a byla to ta verze vařená. Já jí dávám v tomto případě přednost, protože to je rychlejší, olej není přepálený a lilek jej tolik „nenacucne“. Ale smažený lilek mohu také jakkoliv.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Esme, v obou případech … lednička. Budu dělat obě varianty, nachytala mě bona s těmi sušenými rajčátky, má je rád nejstarší vnuk a tak to bude za odměnu za včerejší maturitu a nejen to …je to prima kluk, no a to nesmím zapomenout na brášku, oni se nějak podělí. Když jsem dělala poprvé, ty smažené podle návodu, by to mělo vydržet v lednici až 14 dnů…ale nevydrží, protože to dříve slupneš…

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

V lednici mám dva lilky a stále se nemám k vaření.
Než se zkazí, zkusila bych tento recept.
Předpokládám že se výsledný produkt musí skladovat v lednici. Nebo ne?
A jak dlouho vydrží?

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek-Bedli,

úplně se mi sbíhají sliny, když si na tehle úúžasný lilek vzpomenu… Zítra jdu pro lilky a taky nakládám! :-))
Já můžu lilek na veškeré způsoby, ale tenhle je u mně zatím nepřekonatelný.
 Bona

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Další dobrá varianta je, po vypocení lilek osmažit a pak postup jak doporučuje Jenoféfa, pokud ho nezbaštíte vydrží v lednici přes týden i déle. Dobrá je šroubovací sklenice. Dobrou chuť …budu nakládat.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek-Buraci,

ono to úplně stačí i s ciabattou, nebo bílým francouzským chlebíkem, neukusovat, ale odtrhávat a vkládat do úst (případně lehce omočit v olejíčku…) Tenhle lilek si dovedu představit i doplněný o sušená rajčátka, nebo kupříkladu zelené olivy…né ty mrňousy, ale ty velké, řecké, případně něčím naplněné.. Česnek (respektive spousta česneku) je jasná volba!
Právě jsem se rozhodla, že budu v malém nakupovat řecké sušené, naložené a olivovo-olejové dobrůtky, podomácku rekonstruovat jejich přípravu k dokonalosti a pak Vám je budu průběžně zapisovat!
Papa všem Bona

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Děkuji za pochvalu, ale já to nevymyslela - jenom už nevím, podle které kuchařky jsem to kdysi dávno začala dělat. Taky mi to moc chutná, tak jsem nebyla sobec.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Taky obcas lilek nakladam (do oleje a k tomu cesnek a ruzne cerstve bylinky). Vyborny je ke grilovanym masum, ale davam ho i do sendvicu (treba cerstva bagetka, kureci maso, susena sunka, mozarella, okurka, rajce, nalozeny lilek, cele zakapneme olivovym olejem s cesnekem a posypeme bazalkou, vhodne zejmena pro osoby s poradnou pusou, protoze je to sendvic vysokaaansky:-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinovaný lilek

Jak to, že jsem první, kdo na tenhle úúúžasný recept reaguje? Jenofefo, je opravdická lahůdka - pro takové věci jsem dosud chodila do prodejny řeckých specialit (za nemálo peněz…) a teď jednu z nich - díky Tobě - umím připravit sama! Dělala jsem dnes a už jsem ochutnala (mňam!), ale zítra to bude jistě ještě lepší. Zkuste všichni, kdo milujete lilek!
Jenofefo, díky a krásné jaro přeje Bona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Karbanátky Karbanátky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz