Recept Marinovaní úhoři z Comacchio

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Marinovaní úhoři z Comacchio

Úvod

Anguille marinate di Comacchio (anguil-le marináte di komak-kio). Lov a příprava byly regulovány a omezeny na tuto oblast zákonem Papežského státu, který následně platil až do Druhé světové války. Dnes je podle staré receptury vyrábí a prodává místní konsorcium. Recept je zajímavý, ale těžko použitelný. Uvádím upravený a víc domácký recept.

Postup

Bavlněnou utěrkou dobře očistíme sliz na kůži úhoře (pomůže sůl), potom ostrým nožem rozřízneme po délce břišní stranu, odstraníme vnitřnosti a dobře očistíme krev. Starý trik je přibít hlavu hřebíkem, usnadní to práci. Usekneme hlavu a nasekáme úhoře na špalíčky asi 8 cm dlouhé, dobře umyjeme a osušíme. Pomoučené pomalu smažíme do zlatova a osušíme papírovými utěrkami. Uložíme kousky úhoře do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby. Ocet, sůl a koření 15 minut povaříme, vlažným roztokem zalejeme úhoře a uložíme na chladném místě nebo v ledničce. Uchováme event. nadbytečný lák a doléváme, aby ryba byla dobře ponořená. Před podáváním necháme nejméně 24 hodin marinovat, vydrží několik dnů. Podle staré přípravy byli úhoři vykostění, potom napíchnutí na špízy ve formě písmene es. Špízy byly vodorovně jeden nad druhým zavěšené ve vysokých krbech a pečené nad uhlíky specifického dřeva. Jan Werich – Italské prázdniny Nosíval to tatínek od lahůdkáře z podloubí na Malém rynečku jako nadstavbu k občanské večeři a říkal tomu komačočík. Někdy jsem tam chodil s ním. Pár schůdků do tmavého krámu. Vonělo to v něm parmazánem, olejem, olivami a dálkou. „Čerstvé komače.“ Ty už jsem u nás neviděl, ani nepamatuju. Byl jich tam plný sud. Vidím lahůdkáře, jak loví velkou dřevěnou pinzetou mokrou opečeninu nevalného vzhledu, která však znaleckým očím připadá vábná. Vidím, jak ji klade na papír na dlani levé ruky, jak mírně nahne levici a chvilku stojí nehybně, než přebytečná šťáva odkape zpět do sudu.Vidím tatínka, jak očima potěžkává lahůdku a vytahuje tobolku …… Další pěkný recept vložila "bedla":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=21274

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 22.02.10 vloženo
  • 7807x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg menších úhořů (do 50 cm)
  • ¾ lt červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej
  • mouka
  • sůl, šalvěj, zrnka černého pepře.

Doporučená příloha

  • servírovat jako předkrm s bílým vínem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinovaní úhoři z Comacchio

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marinovaní úhoři z Comacchio

zlomax
426 příspěvků 25.3.10 17:03
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

Pro přátele úhořů a pana Wericha. Mrkněte do mého deníčku.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.3.10 14:46
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

:o)
svevo - krása, podarilo sa nájsť český originál knihy? neodvážil som sa to prekladať zo slovenskej verzie späť do češtiny, cítil som, že Werichov jazyk by to mohlo poškodiť.
asi sa budem musieť po tejto knižke poobzerať v češtine, slovenský preklad šo mám je na viacerých miestach „kostrbatý“ a cítiť, že jazykové jemnôstky pána Wericha nezachycuje.

mrtvola
1394 příspěvků 25.3.10 02:56
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

Bože! Když jsem byla malá, znalo v Praze „komačoče“ každé druhé dítě. Zasněným okem na ně vzpomínal můj táta i babička. Můj děda je nosíval od Lipperta.
Pokud mi někdo věnuje úhoře, snad to i vyzkouším, jako poctu všem mým předkům :). Snad jim zavoní až tam nahoru.

sveva
751 příspěvků 25.3.10 02:45
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio - kltko

Tak jsem Wericha na tvou radu připojila k receptu. Krásné počtení a přesnost italských názvů, výrazů a termínů dokazuje, že pan Werich byl vzdělaný puntičkář. V češtině např. používá parmazán, ne parmezán.
Každému se možná vybaví vlastní tatínek, jak se těšil na nějakou jeho oblíbenou pochoutku.
Zdravím.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.3.10 14:43
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

poslal so správu, keby nedorazila, ozvi sa

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.2.10 21:09
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

pozriem sa po knižke a pošlem ti odpis, ak je to ono, môžeš priložiť k receptu.

svato
1447 příspěvků 23.2.10 19:54
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

Ďakujem tiež, pridávam do obľúbených a dúfam, že už toto leto využijem.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.2.10 03:17
Re: Marinovaní úhoři z Comacchio

Sveva … krásný recept, to uzení úhořů jsem viděla na vlastní oči, udil je můj tatínek a jako dětem nám to i chutnalo. Recept, který zmiňuješ, pochází z již se rozpadající Kuchařky, měla jsem taktéž možnost ochutnání, ale bohužel již ne od tatínka, ale od souseda-řezníka, kterému jsem recept dala.
Začíná se blýskat na lepší časy, koupila jsem uzeného úhoře … ale nejlepší byl jistě přímo od zdroje. Díky za kásnou připomínku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz