Recept Marinované olivy (pro Eleeen)

Labužník Andry02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Příprava víceméně stejná u všech marinád. V mističce smícháme veškeré ingredience s 2 lžícemi olivového oleje. Do 750 ml sklenice (sterilizované dle originálního receptu) naskládáme olivy, zalejeme marinádou (pokud jsou v marinádě plátky citronu, tak promícháme aby byly rovnoměrně rozložené mezi olivama) a doplníme olivovým olejem, aby byly ponořené. V lednici marinujeme 1-2 týdny. Vermutové marinádě stačí rozležet se přes noc. Před servírováním vytáhneme a necháme dojít při pokojové teplotě, aby se vůně hezky rozvoněly. Teoreticky mohou v lednici vydržet až 6 měsíců, prakticky se mi nikdy nepovedlo ani 6 dní po vytažení :-)

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 12.01.05 vloženo
  • 5717x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min plus rozlezen

Ingredience

Citronovo-bylinkové

  • 370 g oliv Kalamata
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky čerstvého oregana
  • 1 stroužek česneku nasekaný

Citronovo-chilli

  • 450 g zelených oliv
  • 1 lžičky nasekané červené chilli papričky
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 stroužek česneku nasekaný

Citronovo-koprové

  • 500 g Riviera nebo Ligurian oliv
  • půl citronu nakrájeného má tenké měsíčky
  • 3-4 snítky čerstvého kopru
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 3 stroužky česneku nasekané
  • šťáva z půlky citronu

Provensálské

  • 500 g Nicoise nebo Ligurian oliv
  • 1 stroužek česneku nasekaný
  • 2 lžičky čerstvé bazalky
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička čerstvé máty

Medovo-citronové

  • 265 g černých a 265 g zelených oliv
  • kůra z 1 citronu, limetky a pomeranče
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička pomerančové šťávy
  • 1 lžičky medu
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 2 stroužky česneku na tenké plátky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 6 tenoučkých plátků citronu a limetky
  • 2 lžičky petrželky

Citronové s vermutem

  • 340 g zelených oliv
  • 125 ml suchého vermutu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinované olivy (pro Eleeen)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marinované olivy (pro Eleeen)

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Jeee to jsem rada ze Vam prisly receptiky k chuti - pak dejte vsichni vedet co Vam nejvic chutnalo. Ja sem zase neco prihodim, sotva mi to moje fungl nove mimco dovoli :-))) Jinak ja olivy muzu taky porad a jakkoliv, a nejradsi mam zelene plnene nivou (z plechovky)…

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)-Ejinko,

však píšu: z plechovky, „základní verzi“ (tedy bez papričky, ančovičky apod.). Já bych odzkoušela provensálské a koprové (ovšem na řezy citronu musím zapomenout. Škoda.

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Eleeen, já bych to klidně zkusila i s nějakými obyčejnými neplněnými - čerstvé olivy tady fakt asi neseženeme. Já zkusím ty citronovo-bylinkové a dám vědět, jak to dopadlo. Jako originál to sice nebude, ale podle mne to bude mňamka. Já olivy můžu kdykoli - mimochodem nedávno jsem sehnala krásné velké zelené plněné pomerančem a bylo to labůžo.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Aha, já myslela že vám je vozí zelené (čili čerstvé) třeba ze Španělska. Vždyť je to kousek… K nám je vozí z mnohem větší dálky.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen) - opravička

teda z plechovky… (uteklo mi pííísmenko)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Já myslela, že už mám použít „základní verzi“ (tedy bez papričky, ančovičky apod.) naložených oliv - třeba z pechovky. Nevím, kde bych je tak v Česku mohla ze stromů setřepat… … i když, olivovník je přenádherný strom, když mě někdy někdo pošle „do háje“, tak si hned vzpomenu na ty krásné, stinné a klidné olivové háje ve Španělsku a v Řecku. Klidně bych do takového háje šla. Ach jo. Venku je skoro 0°C a prší…

Andry, myslíš, že se hodně změní chuť, když tam nebude ta kůra? Jsem na citrusy alergická, šťávu používám jen tu umělou.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Andry, taky miluju olivy, ale když je nakládám, tak je naříznu a potom je máčím aspoň týden ve vodě, s tím že každý den vodu vyměňuji. Jinak jsou příšerně hořké. Ty nic takového nezmiňuješ. Ale výsledek taky u nás nevydrží 6 měsíců.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Děkuji, děkuji, děkuji!!!!! Jsem velkým dlužníkem!
A vůbec: jak víš, že mám ráda olivy???? ;-D

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz