Recept Marinované olivy (pro Eleeen)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Příprava víceméně stejná u všech marinád. V mističce smícháme veškeré ingredience s 2 lžícemi olivového oleje. Do 750 ml sklenice (sterilizované dle originálního receptu) naskládáme olivy, zalejeme marinádou (pokud jsou v marinádě plátky citronu, tak promícháme aby byly rovnoměrně rozložené mezi olivama) a doplníme olivovým olejem, aby byly ponořené. V lednici marinujeme 1-2 týdny. Vermutové marinádě stačí rozležet se přes noc. Před servírováním vytáhneme a necháme dojít při pokojové teplotě, aby se vůně hezky rozvoněly. Teoreticky mohou v lednici vydržet až 6 měsíců, prakticky se mi nikdy nepovedlo ani 6 dní po vytažení :-)

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 12.01.05 vloženo
  • 5022x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min plus rozlezen

Ingredience

Citronovo-bylinkové

  • 370 g oliv Kalamata
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky čerstvého oregana
  • 1 stroužek česneku nasekaný

Citronovo-chilli

  • 450 g zelených oliv
  • 1 lžičky nasekané červené chilli papričky
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 stroužek česneku nasekaný

Citronovo-koprové

  • 500 g Riviera nebo Ligurian oliv
  • půl citronu nakrájeného má tenké měsíčky
  • 3-4 snítky čerstvého kopru
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 3 stroužky česneku nasekané
  • šťáva z půlky citronu

Provensálské

  • 500 g Nicoise nebo Ligurian oliv
  • 1 stroužek česneku nasekaný
  • 2 lžičky čerstvé bazalky
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička čerstvé máty

Medovo-citronové

  • 265 g černých a 265 g zelených oliv
  • kůra z 1 citronu, limetky a pomeranče
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička pomerančové šťávy
  • 1 lžičky medu
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 2 stroužky česneku na tenké plátky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 6 tenoučkých plátků citronu a limetky
  • 2 lžičky petrželky

Citronové s vermutem

  • 340 g zelených oliv
  • 125 ml suchého vermutu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinované olivy (pro Eleeen)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Jeee to jsem rada ze Vam prisly receptiky k chuti - pak dejte vsichni vedet co Vam nejvic chutnalo. Ja sem zase neco prihodim, sotva mi to moje fungl nove mimco dovoli :-))) Jinak ja olivy muzu taky porad a jakkoliv, a nejradsi mam zelene plnene nivou (z plechovky)…

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)-Ejinko,

však píšu: z plechovky, „základní verzi“ (tedy bez papričky, ančovičky apod.). Já bych odzkoušela provensálské a koprové (ovšem na řezy citronu musím zapomenout. Škoda.

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Eleeen, já bych to klidně zkusila i s nějakými obyčejnými neplněnými - čerstvé olivy tady fakt asi neseženeme. Já zkusím ty citronovo-bylinkové a dám vědět, jak to dopadlo. Jako originál to sice nebude, ale podle mne to bude mňamka. Já olivy můžu kdykoli - mimochodem nedávno jsem sehnala krásné velké zelené plněné pomerančem a bylo to labůžo.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Aha, já myslela že vám je vozí zelené (čili čerstvé) třeba ze Španělska. Vždyť je to kousek… K nám je vozí z mnohem větší dálky.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen) - opravička

teda z plechovky… (uteklo mi pííísmenko)

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Já myslela, že už mám použít „základní verzi“ (tedy bez papričky, ančovičky apod.) naložených oliv - třeba z pechovky. Nevím, kde bych je tak v Česku mohla ze stromů setřepat… … i když, olivovník je přenádherný strom, když mě někdy někdo pošle „do háje“, tak si hned vzpomenu na ty krásné, stinné a klidné olivové háje ve Španělsku a v Řecku. Klidně bych do takového háje šla. Ach jo. Venku je skoro 0°C a prší…

Andry, myslíš, že se hodně změní chuť, když tam nebude ta kůra? Jsem na citrusy alergická, šťávu používám jen tu umělou.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Andry, taky miluju olivy, ale když je nakládám, tak je naříznu a potom je máčím aspoň týden ve vodě, s tím že každý den vodu vyměňuji. Jinak jsou příšerně hořké. Ty nic takového nezmiňuješ. Ale výsledek taky u nás nevydrží 6 měsíců.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované olivy (pro Eleeen)

Děkuji, děkuji, děkuji!!!!! Jsem velkým dlužníkem!
A vůbec: jak víš, že mám ráda olivy???? ;-D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz