Recept Marinované maso po dánsky

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Marinované maso po dánsky

Postup

Maso zbavte prípadných slach a dobre ocistete. V plastikovém sácku smíchejte sul, cukr a pepr a dobre protreste. Touto smesí dukladne potrete maso. Maso vlozte do vhodné nádoby (kastrolu) a zakryjte poklickou. Nechte marinovat v chladu nebo v chladnicce. Veprové maso 2 dny, hovezí maso 2½-3 dny. Behem marinování dvakrát obratte. Maso vyjmete, dobre osuste kuchynským papírem a nakrájejte napríc vlákna ostrým nozem na co nejtencí plátky. Maso se podává na talíri s prouzky hlávkového salátu s francouzskou zálivkou nebo na stejné zpusoby jako sunka.

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 20.02.07 vloženo
  • 6818x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut+3 dny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 veprová svícková nebo hovezí svícková à 400 g
  • 40 g hrubé soli (½ dl)
  • 40 g cukru (½ dl)
  • cerstve mletý pepr

Doporučená příloha

  • Chléb, pecivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinované maso po dánsky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.02.15 13:11

P. S. Maso necháváme marinovat v čisté utěrce déle - veprovou panenku cca týden a hovězí cca 10 dní.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.02.15 13:10

Děláme taky, mimo jiné není špatné z lososa. Do směsi cukru a soli ke svíčkové je moc dobré udělat ještě směs koření - jalovec, rozmarýn, tymián, nebo arabské koření - 7 koření (původně pro fáláfel).

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Jak dlouho maso vydrzí, s tím zkusenosti, bohuzel, nemám. Ale v chladnicce urcite pár dnu vydrzí. Vetsinou se to hned sní.
Stávu jsem nechával a vylil az po marinaci.

kuliska
28 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Spiser, jak dlouho lze maso uschovat - máš s tím zkušenost a ještě jedna věc, ta štáva co maso pustí při marinování - nechat to v tom po celou dobu nebo průběžně vylévat, díky

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Já byl vždycky tak trochu dobrodruh a tak jsem se nechal zlákat a výsledek je tady TARGET = _new :-)

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Tohle jsem, Dorschi, cekal hned po zverejnení receptu. Kdysi, kdyz jsem tohle jídlo delal poprvé, mel jsem trochu strach z trichinózy. Veprové maso muze obsahovat trichiny, coz jsou parazité, kterí se zavrtají do svalu a zpusobí nepríjemné onemocnení. Toto jídlo delám uz skoro ctvrt století a nikdy se mi nic nestalo. V DK se pripravuje uz mozná dveste let a nejsou zprávy ze by nekdo onemocnel. Proc, to nevím. Vím jen to, ze se musí pouzít jen svícková a zádné jiné veprové maso. A musí se peclive dbát o hygienu, ale to by mela být samozrejmost.
Chápu ze Tvoje varování je dobre míneno a nikdy bych nezverejnil recept o kterém bych mel sebemensí pochybnost. Tento recept je ale velmi dobre vyzkousen a uvádí se v dánských kucharkách. Kdo ale má pochybnosti, at recept nezkousí.

dorsch
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Nic proti carpacciu, nic proti hovězímu, ale důrazně, opakuji sůrazně varuji před vepřovým mase, ne z náboženských důvodů, ale pro obrovské riziko přenosu parazitů (svalove a pod) a velmi značného rizika bakteriální nákazy. Prosím lidi trošku přemýšlejte, tohle by nemuselo dobře dopadnout!!!!

Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Spiser, vďaka za objasnenie, odpoveď stačí. No , myslím, že aj v labužničení sú netušené možnosti a iste aj nečakane dobré, resp. hlavne v labužničení.

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

To co píses, Helco, je správné. Ovsem carpaccio se pripravuje jak syrové, tak se i upravuje na pánvi nebo grilu. Druhu carpaccia je dnes mnoho ale základními surovinami jsou telecí maso, bazalka, parmezán, korení a olivový olej. Cukr tam není! Carpaccio bylo „vynalezeno“ v roce 1950 v Harryho baru v Benátkách majitelem baru Ciprianim. Je to tedy pomerne nové jídlo kdezto recept na marinované maso (dánsky "graved kød) je mnohem a mnohem starsí.
Doufám ze se nezlobís ze jsem doplnil Tvuj komentár.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky. Fabujan

Myslím, že je to obdoba pokrmu zvaného carpaccio TARGET = _new , který se stejně jako tatarák skutečně připravuje bez tepelné úpravy…

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Maso se tepelne neupravuje. Marinace v cukru a soli zpusobí ze maso není jako zvýkacka ale je velmi dulezité maso nakrájet na velmi jemné plátky. Nesmís ovsem ocekávat ze se Ti maso rozpadne na jazyku. To ale také není úcelem.
Toto je starý dánský recept a maso se takto pripravuje zcela bezne.
Stací Ti tato odpoved?

Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované maso po dánsky.

Pravdou je, že aj tatarák je vlastne surové mäso a dokonca sa nezvykne ani marinovať, ale je na jemno umleté, resp. naškrábané, čím sa stáva ľahko poživateľné, zuby majú prácu akurát s topinkami. Spiser, plátky mäsa sú po marinovaní vážne tak ukúsateľné? Nie je to obdoba žuvačky s príchuťou mäsa?
Nemám v úmysle sa ťa dotknúť, ale čo taká malinkatá tepelná úprava? Vážne nie je nutná?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz