Recept Marinované chilli žampióny

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Žampiónky se očistí a naskládají do přiměřené nádoby (skvělá je nakládací nádoba od Tupperware). Smíchá se dohromady olej, citr. šťáva, česnek, cukr a chilli papričky. Naleje se do nádoby tak, aby byly všechny žampióny ponořené. Minimálně jednu noc se musi nechat rozležet v lednici. Těsně před servírováním se posype bylinkami a popř. dosolí. Pokud máte olej s lanýžem, vřele doporučuju přidat, žampióny pak voní až k sousedům :-)))

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 05.01.05 vloženo
  • 6235x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min plus rozlezen

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 750 g malinkatých žampionů (button)
  • 500 ml lehkého olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky přírodního cukru
  • 1 červená chilli paprička, nadrobno
  • 1 zelená chilli paprička, nadrobno
  • 1 lžíce koriandru (listu)
  • 1 lžíce petrželky
  • popř. lžička oleje s lanýžem

Doporučená příloha

  • rozpečená bageta, ciabatta atd

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinované chilli žampióny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny - lanýžový olej

Mají ho v Culinarii v Praze, koukněte sem .

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny - Eleeen...

…prosím Te, az budes mít nejakou informaci o tom Lanyzím oleji, tak bud tak hodná a podel se o tu zkusenost. Velmi rád bych ho otestoval.

Dekuji.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

našla jsem „špióna“, co pracuje v Olympii. Tam je La vechia botega (možná to mám i dobře napsané a když ne, tak mi to odpusťte). Tak snad mi to „špion“ pozjišťuje včetně ceny. ;-DDD Ale jestli nic, tak se ozvu. Děkuju!!!! A čekám na další nakládací laskominky!

Labužník Andry02
121 příspěvků 10.01.05 20:15
Eleeen,

to jsem rada, ze to chutna… Koreni si muzes dat jake chces, ja uz jsem take experimentovala :-) Hodim sem jeste nejake nakladane laskominy, mam novou anglickou kucharku plnou techto dobrot. A jestli nesezenes ten lanyzovy olej, dej vedet, zkusim poprosit kamaradku a poslat ti ho do Olomouce.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Nikdy bych nevěřila, jaká dobrota to už na druhý den může být!!!!!
Andry, moc děkuju za recept a obohacení naší ledničky o další dobrotu k mlsání.
Použila jsem velmi mladé a malinké žampionky, místo koriandru oregano a tymián. Chilli papričku jen jednu (my to moc pálivé mít nemusíme), zato 2 stroužky česneku a přiznávám, že s tím jedním by to asi bylo lepší. Ale to nevadí, aspoň mám důvod udělat co nejdřív novou várku!!! ;-DDD

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Olej (s lanýžem) hledám a hledám na netu a obvolávám kámošky, které by mohly alespoň poradit či doporučit nějakou prodejnu. Ještě doma kouknu do Cucina Italiana, možná tam bude nějaký odkaz. Třtinový cukr mám, kupovala jsem ho na omáčku z portského vína mezi svátky a myslím si stejně jako Ty, že extra virgen oliváč je opravdu moc chuťově výrazný.
A Picantus znám taky ;-DDD
Mimochodem, už mám nakoupené žampasy i chilli papričku, jen ten koriandr… čím by se dal nahradit???? Myslím, že žampiónky snesou i jiné bylinky.

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Ivo,
u nas nikdy moc dlouho, manzel to ji jako zakusek. Ale rekla bych tyden 10 dni bez problemu…

Eleeen,
olej s lanyzem si urcite porid, treba do rizota par kapek - neskonale to zvedne chut! Nekomu to teda moc nevoni, ale kdo ma rad takovou tu zemitou hribovo cesnekovou chut - fakt moc dobra vec :-) Jinak cukr davam jaky mam, vetsinou hnedy trninovy, pokud neni i bily byl dobry. Olej extra virgin je mi dost lito, kupuju takovy ten obycejnejsi, svetle zluty Borges nebo co je zrovna u nas k dostani. V anglickem originale je napsano light olive oil, navic mi prijde, ze extra virgin je dost vonavy sam o sobe, tak aby se to moc netlouklo. A polovicni davka se skvele vejde do nadoby Pikantus, ktera je moc sikovna (toto neni placena reklama) :-))

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Andry, tisíceré díky za recept!!! Samozřejmě (jak je mým zvykem) mám zase pár dotazů:
Můžu jako přírodní cukr použít hnědý třtinový???
Lehký olivový olej je Extra Virgen?
A kterou nádobu od Tupperware myslíš????

Tohle bude dozajista skvělý zážitek
(a mám čím dál tím větší chuť sehnat si olej s lanýžem…)

Ivo
1045 příspěvků 06.01.05 03:25
Re: Marinovane chilli zampiony

Andry, sbihaji se mi sliny uz ted. Jen jeden dotaz: jak dlouho to v te lednici po otevreni vydrzi?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz