Recept Marinované chilli žampióny

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Žampiónky se očistí a naskládají do přiměřené nádoby (skvělá je nakládací nádoba od Tupperware). Smíchá se dohromady olej, citr. šťáva, česnek, cukr a chilli papričky. Naleje se do nádoby tak, aby byly všechny žampióny ponořené. Minimálně jednu noc se musi nechat rozležet v lednici. Těsně před servírováním se posype bylinkami a popř. dosolí. Pokud máte olej s lanýžem, vřele doporučuju přidat, žampióny pak voní až k sousedům :-)))

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 05.01.05 vloženo
  • 6236x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min plus rozlezen

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 750 g malinkatých žampionů (button)
  • 500 ml lehkého olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky přírodního cukru
  • 1 červená chilli paprička, nadrobno
  • 1 zelená chilli paprička, nadrobno
  • 1 lžíce koriandru (listu)
  • 1 lžíce petrželky
  • popř. lžička oleje s lanýžem

Doporučená příloha

  • rozpečená bageta, ciabatta atd

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marinované chilli žampióny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny - lanýžový olej

Mají ho v Culinarii v Praze, koukněte sem .

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny - Eleeen...

…prosím Te, az budes mít nejakou informaci o tom Lanyzím oleji, tak bud tak hodná a podel se o tu zkusenost. Velmi rád bych ho otestoval.

Dekuji.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

našla jsem „špióna“, co pracuje v Olympii. Tam je La vechia botega (možná to mám i dobře napsané a když ne, tak mi to odpusťte). Tak snad mi to „špion“ pozjišťuje včetně ceny. ;-DDD Ale jestli nic, tak se ozvu. Děkuju!!!! A čekám na další nakládací laskominky!

Labužník Andry02
121 příspěvků 10.01.05 20:15
Eleeen,

to jsem rada, ze to chutna… Koreni si muzes dat jake chces, ja uz jsem take experimentovala :-) Hodim sem jeste nejake nakladane laskominy, mam novou anglickou kucharku plnou techto dobrot. A jestli nesezenes ten lanyzovy olej, dej vedet, zkusim poprosit kamaradku a poslat ti ho do Olomouce.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Nikdy bych nevěřila, jaká dobrota to už na druhý den může být!!!!!
Andry, moc děkuju za recept a obohacení naší ledničky o další dobrotu k mlsání.
Použila jsem velmi mladé a malinké žampionky, místo koriandru oregano a tymián. Chilli papričku jen jednu (my to moc pálivé mít nemusíme), zato 2 stroužky česneku a přiznávám, že s tím jedním by to asi bylo lepší. Ale to nevadí, aspoň mám důvod udělat co nejdřív novou várku!!! ;-DDD

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Olej (s lanýžem) hledám a hledám na netu a obvolávám kámošky, které by mohly alespoň poradit či doporučit nějakou prodejnu. Ještě doma kouknu do Cucina Italiana, možná tam bude nějaký odkaz. Třtinový cukr mám, kupovala jsem ho na omáčku z portského vína mezi svátky a myslím si stejně jako Ty, že extra virgen oliváč je opravdu moc chuťově výrazný.
A Picantus znám taky ;-DDD
Mimochodem, už mám nakoupené žampasy i chilli papričku, jen ten koriandr… čím by se dal nahradit???? Myslím, že žampiónky snesou i jiné bylinky.

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Ivo,
u nas nikdy moc dlouho, manzel to ji jako zakusek. Ale rekla bych tyden 10 dni bez problemu…

Eleeen,
olej s lanyzem si urcite porid, treba do rizota par kapek - neskonale to zvedne chut! Nekomu to teda moc nevoni, ale kdo ma rad takovou tu zemitou hribovo cesnekovou chut - fakt moc dobra vec :-) Jinak cukr davam jaky mam, vetsinou hnedy trninovy, pokud neni i bily byl dobry. Olej extra virgin je mi dost lito, kupuju takovy ten obycejnejsi, svetle zluty Borges nebo co je zrovna u nas k dostani. V anglickem originale je napsano light olive oil, navic mi prijde, ze extra virgin je dost vonavy sam o sobe, tak aby se to moc netlouklo. A polovicni davka se skvele vejde do nadoby Pikantus, ktera je moc sikovna (toto neni placena reklama) :-))

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Marinované chilli žampióny

Andry, tisíceré díky za recept!!! Samozřejmě (jak je mým zvykem) mám zase pár dotazů:
Můžu jako přírodní cukr použít hnědý třtinový???
Lehký olivový olej je Extra Virgen?
A kterou nádobu od Tupperware myslíš????

Tohle bude dozajista skvělý zážitek
(a mám čím dál tím větší chuť sehnat si olej s lanýžem…)

Ivo
1045 příspěvků 06.01.05 03:25
Re: Marinovane chilli zampiony

Andry, sbihaji se mi sliny uz ted. Jen jeden dotaz: jak dlouho to v te lednici po otevreni vydrzi?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Karbanátky Karbanátky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz