Recept Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam

(Hodnoceno 1x) Norská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam

Postup

Nakrájet sýr na kostky, velkosti cukrových kostek. Propíchat je vidličkou, aby se do nich pěkně vsákla marináda. Smíchat všechny ingredience pro marinádu v kastrolku, přivéct je do varu. Odstavit kastrolek a nechat marinádu vychladnout. Do sklenice poskládat sýr proložený paprikou a vše zalít marinádou. Uzavřít skleníce a uložit je do chladničky, kde vydrží po 2-3 týdny. Před podáváním je nechat přijít k pokojové teplotě, aby si vyvinuly plnou chuť.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 11.09.03 vloženo
  • 7689x zobrazeno

Ingredience

  • 300g eidamu
  • 1 červená paprika, očištěná a na proužky nakrájená
  • Marináda:
  • 3dl olivového oleje
  • 2dl bílého vinného octa
  • 1 lžíce červeného pepře na jemno posekaného
  • 1 lžíce dobromyslu
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 2 stroužky česneku na plátky nakrájeného

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 21.9.17 12:18

Syra som dala 250 g. Marináda je pripravená z polovice dávky oleja a octu a celej dávky korenín.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam - Tulinko,

červenou cibuli v ČR používám skoro všude (recept jsem však psala ještě v Kanadě). Tvůj nápad použít papriky různých barev je krásný, ančto při vaření je dobré nezapomínat na oči, ty ochutnávají nejspíš. Navíc, každá paprika má odlišnou chuť ;o) Děkuji Ti za vyzkoušení receptu…

Paraplíčko, Tobě po takřka čtyřech letech také děkuji ;o)

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam.

Před týdnem naloženo. Přidala jsem proužky červené cibule, proužky papriky červené i zelené barvy, bobkový list a 1 lžičku soli do marinády. Dnes jsme otevřeli a ochutnali. Jedním slovem- lahůdka!!! A tím, jak se použije zelenina různých barev i krása, určitě bude vhodné pro mlsouny v příbuzenstvu jako prima dáreček.

Labužník Michi02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam.
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marinert Edamerost - Marinovaný sýr Eidam.

Tak včera večer jsem naložila eidam … přidala jsem ještě čerstvou cibuli, drcené nové koření, trošku rozmarýnu a zalila teplou marinádou … už se nemůžu dočkat, až sklenici o víkendu otevřeme :)))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý Ivo...

nesmírně mě mrzí, žes měl se sýrem problém! Jedině kde vidím možný důvod je v sýru samotném. Že by i s olejem mohl sýr vyschnout?

Omlouvám se Ti a doufám, že nějaký jiný sýr bude pracovat.

P.S. Děkuji za Tvoje milé přivítání. Zdraví Babi :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi...

…já jsem asi diletant, mi se to nepovedlo. Sýr místo toho, aby se naložil, se spíše „vyložil“ (tj. zhnědnul, vyschl a kdyš ho člověk kousal, tak rostl v ústech). Někde něco nehraje. Mám zkušenost s hermelínem a tam není problém. Jaký je Tvůj názor, kde se mohla stát chyba?

Děkuji a vítám Tě opět na stránkách obžerníků (pardón, Labužníků).

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Glamo...

Děkuji Ti za vyzkoušení receptu a Tvoje vynikající úpravy ;o)

Pěkný den Ti přeje Babi!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Terko...

…bylinky jsou snad vždycky lepší čerstvé než sušené. Ale vezmi ty, které máš právě po ruce. Čerstvých potřebuješ o něco méně než sušených. Ale foukni tam, co máš! A pepř, vzhledem k tomu, že se nakládá, bych dala nenaložený. Tedy bych doporučila třeba směs barevných drcených pepřů. Já-jak jsem psala-jsem sama nadrtila černý, protože prostě jiný nebyl po ruce. Jo, a taky jsem tam dala celé nové koření a pár bobků. Tedy lístků. Jé, už se těším večer do lednice…!

Alice
104 příspěvků 22.9.03 17:17
Prosim o upresneni

Lepsi jsou bylinky cerstve, nebo susene ? A pepr je lepsi nakladany nebo obycejny ? Dneska se na to chystam :o)))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Je to báječný!!

Jenže, jak to může v lednici vydržet 2-3 týdny, když se to může jíst hned?! To byla jediná šance! Nechala jsem to marinovat od středy do soboty a je to vážně výborné! Moc doporučuji!
Marinádu jsem lila jen teplou, ne horkou a pepř už příště sama drtit nebudu! koupím si do zásoby! Já totiž, když mě něco napadne udělat, udělám to hned a pomůžu si jak se dá, než abych čekala, až se sežene, nakoupí apod…
Teplá marináda je úplně v pořádku, neudělá to nic špatného. (Podobným způsobem, dělám utopence a díky horké marinádě se mohou jíst už klidně i druhý den!Nemusí se nechat dlouho odležet)
Jen by se mi líbilo, kdyby tam bylo méně oleje. Je to poněkud mastnější. Ale být tam musí… Tak nevím. Ale je to skvělé!!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Glamo...

Předně Tě vítám zpět ;o)))

Recept jsem předala tak, jak jsem obdržela. Ale koukám, že se s ním dá dělat mnohé. Tys ten sýr pěkně naládovala pikantnostmi, takže ani sýr možná ne ten nejlepší, neodolá a stane se lahůdkou. Jedno bych ale ráda podotkla, že se sýr může jíst hned druhý den (pochopitelně čím víc je uleženější, tím lepší) a vydrží v lednici 2-3 týdny. Mám však otázku; eidam sýr se dobře taví, takže, když jsi ho zalila horkou marinádou, co to udělalo?

P.S. TIP na drcení pepře. Vložit pepř do plastického zmrazovacího sáčku (aby se nekutálel po pracovní ploše) pomocí těžké pánve na sáček několikrát zatlačit, nebo jej přejet několikrát válečkem na těsto. Také palička na maso pracuje.

Moc Tě zdraví Babi!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Vyzkoušeno!

Ovšem, jak je mým zvykem, recept jsem si přizpůsobila.
Eidam-muž koupil nějaký divný, je jak tuhý taveňák, takový lesklý, vypadá jak umělý a má 48% tuku!!!-jsem nakrájela na kostky a každou hustě propíchala tlustou špízovou jehlou. Nakrájela jsem větší cibuli na hodně jemné dlouhé proužky a přikrájela 2 kulaté červené feferonky, dva dlouhé červené kozí rohy a 1 červenou papriku PCR (jako slovenská). Vše jsem společně v míse promíchala.
Svařila jsem olej s vinným octem-měla jsem jen červený, ten je ostřejší, tak jsem dala míň- a přidala: hodně tymiánu. gyros koření, drcený černý pepř (sama jsem na prkénku nožem krájela a drtila), bazalku a v podstatě ještě nějaké koření, které mi přišlo pod ruku. Ale s rozumem! Sýr se zeleninou jsem nasypala do sklenic a zalila ještě teplým nálevem. A protřásla, aby se koření rozběhlo po celém obsahu. Druhý den jsem otevřela a očuchávala. Voní to prostě úžasně!!!!! Jak já to ty 3 neděle vydržím?!?! Jo, a vypadá to tak nádherně, že to budu dělat a dávat jako dárek!!! Děkuji za inspiraci!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz