Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozkrájíme na 24 dílů; 1 díl obsahuje 2520 kJ / 600 kcal, 10 g bílkovin, 36 g tuků, 56 g uhlohydrátů Doba přípravy: 60 minut Doba pečení: 60 minut Doba na dokončení: 60 minut Doba odpočinku: 7 dní Dvě třetiny pistácií jemně umeleme. Mandle přelijeme vroucí vodou, necháme trochu zchladnout a oloupeme je. Pak je osušíme a rovněž jemně umeleme. 200 g marcipánu nakrájíme na kostičky a zpracujeme je se 100 g práškového cukru a s mletými pistáciemi. Pistáciový marcipán rozdělíme na 4 díly a uložíme. Troubu předehřejeme na 250 C. Formu vymažeme máslem. Oddělíme bílky a žloutky. Máslo utřeme do pěny s 500 g prosátého práškového cukru. Postupně přidáváme žloutky a citronovou kůru. Mouku smísíme se škrobovou moučkou a s mletými mandlemi. Z bílků ušleháme pevný sníh a spolu s mandlovou směsí je vmícháme do máslové hmoty. Dvě lžíce těsta vložíme do formy a rozetřeme je špachtlí. Tuto placičku pečeme na horní příčce trouby 5 minut do zlatohněda. Do formy vložíme další 2 lžíce těsta, uhladíme a upečeme do zlatohněda, stejně postupujeme i u třetí vrstvy. Na upečenou třetí vrstvu natřeme lžíci citronové marmelády, jeden díl pistáciového marcipánu rozválíme mezi dvěma průhlednými fóliemi do velikosti formy a vložíme na marmeládu. I tuto vrstvu pečeme 5 minut. Následují další 3 vrstvy těsta, pak nádivka z citronové marmelády a marcipánu. Takto postupujeme dál, dokud nespotřebujeme všechno těsto i pistáciový marcipán. Po druhé vrstvě marcipánu přemístíme dort v troubě na střední příčku. Dort necháme trochu vychladnout, pak ho uvolníme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Celý dort potřeme zbylou citronovou marmeládou. Zbylý marcipán zpracujeme se zbylým práškovým cukrem. Vyválíme tenkou placku ve velikosti povrchu dortu a široký pruh na jeho okraj a pomocí průhledné fólie vložíme oba díly na dort. Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a celý dort rovnoměrně polijeme, začínáme od středu. Zbylé pistácie nahrubo nasekáme a posypeme jimi polevu. Hotový dort volně zabalíme do alobalu, a než ho nakrojíme, necháme ho odpočívat alespoň týden v chladničce. Doporučení: I načatý dort vydrží dlouho čerstvý, jestliže ho opět zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce. Delším skladováním se naopak plně rozvine jeho aroma.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Marcipánový dort
Že vyrobit marmeládu (stejně jako marcipán ) není žádná věda a určitě nebudu vyhazovat hříšný prachy za originální marmeládu

Ale fotogenický je… podle obrázku vypadá jedle
Obdivuju každého, kdo se odvážně dokáže pustit do podobných věcí.
Smekám, na tohle bych si netroufnul!(Ale moc rád bych to ochutnal!)
…někdy i beze slov
Samozřejmě bez svíííčiček 
Drobotině bylo podáno 16 kousků…
Po hostině zbyla na táccích torza dortových klínků…
Bylo jich 16…
Asi polovina byla nakousnuta…
Ze všech bylo sežráno želé…
Většina měla ožužlánu polevu…
Dospěláci říkali, že je to chutné a jedlé a syté,,, prý odolné na transport a že by to mohla být ideální svačinka na tůrách
Příspěvek upraven 17.11.12 v 21:32
…ale dopadlo to hůř než jsem čekal

Měl to být dort pro vnuču, ale dostane dva; už vím proč je v postupu Doba odpočinku: 7 dní. To aby měl jeden dost času vyrobit ještě další dortík…, asi to bude Banánový dort podle komentářů.
Není na Labu moc „autorů“ co dokážou dobře napsat recept. Mně se líbí jak psal pepicek (už to můžu napsat…, snad to nebude za análalpinismus)
Tento recept se mi také líbil, jak je psaný. Až zpětně vidím pár octomilek na kráse:
Prý:
Doba přípravy: 60 minut
Jj, může bejt… neloupal jsem mandle, ale zase jsem louskal a sekal pistácie. Dokonce jsem vyráběl MARCIPÁN: http://www.labuznik.cz/…pt/marcipan/
Doba pečení: 60 minut
12× těsto + 4× marcipán = 16 pečení po
5minutách = 80 minut a kde je další manipulace
Hahaha
No, do stadia spáleného korpusu mi to trvalo 3 hodiny
Pokud by chtěl někdo překonat sám sebe, tak vězte:

Těsta je na uvedenou formu tak akorát. Jen marcipánu do korpusu jsem použil celých 300g a marmelády celou sklenici (454g) vč. potření dortu před potažením marcipánem.
A to MÁSLOVÉ těsto se opravdu vrství na horké, předem upečené těsto! Nepřál bych vám slyšet mě, když jsem viděl co dělá to krásně vyšlehané těsto na rozpáleném korpusu
Tož tak…, uvidíme za týden, až rozkrojíme
Doplněno:
Na potažení dortu bylo potřeba dalších 200g marcipánu
Edit:
Přidána fotečka kamufláže…
Příspěvek upraven 11.11.12 v 20:06
1227 příspěvků 29.9.12 18:24
Casino, znám tento kort jako Baumkuchen. Pekla jsem už několikrát Baumkuchen, obyčejně před vánocemi, ale ne tak náročný jako tento. Baumkuchen se má nechat proležet, dělala jsem před vánocemi alespoň 1 týden dopředu, nebo i déle. Někde mám uložený velmi podobný recept, kolem kterého jsem chodila jako mlsný pes, ale nikdy si netroufla na pečení. Autor mého uloženého receptu píše alespoň 7 dní před použitím upéct a zabalit volně do alufolie.
Kdysi jsem vložila recept na braborový vrstvený koláč, jehož způsob pečení je stejný jako sladký Baumkuchen - tedy vrstvený koláč.
…už je to tři neděle a zatím mlčíte jak rozřezanej dort


Já se na toto dortisko chystám na 6. 10. na rodinnou slávu…
Obyčejně nový recept dopředu vyzkouším abych se historicky neznemožnil…
Rád bych věděl, jak to u vás dopadlo, ať vím, co mě čeká…
Děkuji
2 příspěvky 4.9.12 13:03
Předně díky za recept na tak nádherný dort!
Zrovna jsem ho dala do ledničky a už se
těším až ochutnám. Pak sem napíšu. Jen by mě zajímalo, jak dlouho max.
tam vydrží? Třeba i 14 dní? 
Díky
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy vypadá to náramně,jenom nožýičky tomu chybějí.Hodně rychlé nožičky, protože uchránit takovou dobrotu 7!dní je u nás doma nadlidský výkon.