Recept Marcipánový dort

(Hodnoceno 1x) honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Marcipánový dort

Postup

Rozkrájíme na 24 dílů; 1 díl obsahuje 2520 kJ / 600 kcal, 10 g bílkovin, 36 g tuků, 56 g uhlohydrátů Doba přípravy: 60 minut Doba pečení: 60 minut Doba na dokončení: 60 minut Doba odpočinku: 7 dní Dvě třetiny pistácií jemně umeleme. Mandle přelijeme vroucí vodou, necháme trochu zchladnout a oloupeme je. Pak je osušíme a rovněž jemně umeleme. 200 g marcipánu nakrájíme na kostičky a zpracujeme je se 100 g práškového cukru a s mletými pistáciemi. Pistáciový marcipán rozdělíme na 4 díly a uložíme. Troubu předehřejeme na 250 C. Formu vymažeme máslem. Oddělíme bílky a žloutky. Máslo utřeme do pěny s 500 g prosátého práškového cukru. Postupně přidáváme žloutky a citronovou kůru. Mouku smísíme se škrobovou moučkou a s mletými mandlemi. Z bílků ušleháme pevný sníh a spolu s mandlovou směsí je vmícháme do máslové hmoty. Dvě lžíce těsta vložíme do formy a rozetřeme je špachtlí. Tuto placičku pečeme na horní příčce trouby 5 minut do zlatohněda. Do formy vložíme další 2 lžíce těsta, uhladíme a upečeme do zlatohněda, stejně postupujeme i u třetí vrstvy. Na upečenou třetí vrstvu natřeme lžíci citronové marmelády, jeden díl pistáciového marcipánu rozválíme mezi dvěma průhlednými fóliemi do velikosti formy a vložíme na marmeládu. I tuto vrstvu pečeme 5 minut. Následují další 3 vrstvy těsta, pak nádivka z citronové marmelády a marcipánu. Takto postupujeme dál, dokud nespotřebujeme všechno těsto i pistáciový marcipán. Po druhé vrstvě marcipánu přemístíme dort v troubě na střední příčku. Dort necháme trochu vychladnout, pak ho uvolníme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Celý dort potřeme zbylou citronovou marmeládou. Zbylý marcipán zpracujeme se zbylým práškovým cukrem. Vyválíme tenkou placku ve velikosti povrchu dortu a široký pruh na jeho okraj a pomocí průhledné fólie vložíme oba díly na dort. Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a celý dort rovnoměrně polijeme, začínáme od středu. Zbylé pistácie nahrubo nasekáme a posypeme jimi polevu. Hotový dort volně zabalíme do alobalu, a než ho nakrojíme, necháme ho odpočívat alespoň týden v chladničce. Doporučení: I načatý dort vydrží dlouho čerstvý, jestliže ho opět zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce. Delším skladováním se naopak plně rozvine jeho aroma.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 24.11.05 vloženo
  • 34470x zobrazeno

Čas přípravy

  • 180 minut

Počet porcí

  • 24 porcí

Ingredience

Přísady na dortovou formu o průměru 28 cm:

  • 75 g pistácií
  • 300 g mandlí
  • 300 g surového marcipánu
  • 650 g práškového cukru
  • 10 vajíček
  • 500 g změklého másla
  • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • po 125 g hrubé mouky a škrobové moučky
  • 200 g citronové marmelády
  • 200 g hořké čokoládové polevy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 17.11.12 21:27

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Marcipánový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marcipánový dort

casino
4497 příspěvků 30.12.12 13:01
Příště už budu vědět

Že vyrobit marmeládu (stejně jako marcipán ) není žádná věda a určitě nebudu vyhazovat hříšný prachy za originální marmeládu :oops: ;) :)

Zuzka1973
2371 příspěvků 18.11.12 15:04

Ale fotogenický je… podle obrázku vypadá jedle :think:
Obdivuju každého, kdo se odvážně dokáže pustit do podobných věcí.

parles
306 příspěvků 18.11.12 02:39

Smekám, na tohle bych si netroufnul!(Ale moc rád bych to ochutnal!) :potlesk:

casino
4497 příspěvků 17.11.12 21:26
Děti vám to řeknou...

…někdy i beze slov ;)
Drobotině bylo podáno 16 kousků…
Po hostině zbyla na táccích torza dortových klínků…
Bylo jich 16…
Asi polovina byla nakousnuta…
Ze všech bylo sežráno želé…
Většina měla ožužlánu polevu…
Dospěláci říkali, že je to chutné a jedlé a syté,,, prý odolné na transport a že by to mohla být ideální svačinka na tůrách :P Samozřejmě bez svíííčiček :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.11.12 v 21:32

casino
4497 příspěvků 10.11.12 20:18
Tušil jsem, že to nebude brnkačka…

…ale dopadlo to hůř než jsem čekal ;)
Měl to být dort pro vnuču, ale dostane dva; už vím proč je v postupu Doba odpočinku: 7 dní. To aby měl jeden dost času vyrobit ještě další dortík…, asi to bude Banánový dort podle komentářů.
Není na Labu moc „autorů“ co dokážou dobře napsat recept. Mně se líbí jak psal pepicek (už to můžu napsat…, snad to nebude za análalpinismus) :P
Tento recept se mi také líbil, jak je psaný. Až zpětně vidím pár octomilek na kráse:
Prý:
Doba přípravy: 60 minut
Jj, může bejt… neloupal jsem mandle, ale zase jsem louskal a sekal pistácie. Dokonce jsem vyráběl MARCIPÁN: http://www.labuznik.cz/…pt/marcipan/

Doba pečení: 60 minut
Hahaha 8o 12× těsto + 4× marcipán = 16 pečení po 5minutách = 80 minut a kde je další manipulace
No, do stadia spáleného korpusu mi to trvalo 3 hodiny :oops:

Pokud by chtěl někdo překonat sám sebe, tak vězte:
Těsta je na uvedenou formu tak akorát. Jen marcipánu do korpusu jsem použil celých 300g a marmelády celou sklenici (454g) vč. potření dortu před potažením marcipánem.
A to MÁSLOVÉ těsto se opravdu vrství na horké, předem upečené těsto! Nepřál bych vám slyšet mě, když jsem viděl co dělá to krásně vyšlehané těsto na rozpáleném korpusu :cert:
Tož tak…, uvidíme za týden, až rozkrojíme 8)

Doplněno:
Na potažení dortu bylo potřeba dalších 200g marcipánu

Edit:
Přidána fotečka kamufláže… :mrgreen:

Příspěvek upraven 11.11.12 v 20:06

lydia
1227 příspěvků 29.9.12 18:24
Baumkuchen Torte

Casino, znám tento kort jako Baumkuchen. Pekla jsem už několikrát Baumkuchen, obyčejně před vánocemi, ale ne tak náročný jako tento. Baumkuchen se má nechat proležet, dělala jsem před vánocemi alespoň 1 týden dopředu, nebo i déle. Někde mám uložený velmi podobný recept, kolem kterého jsem chodila jako mlsný pes, ale nikdy si netroufla na pečení. Autor mého uloženého receptu píše alespoň 7 dní před použitím upéct a zabalit volně do alufolie.
Kdysi jsem vložila recept na braborový vrstvený koláč, jehož způsob pečení je stejný jako sladký Baumkuchen - tedy vrstvený koláč.

casino
4497 příspěvků 23.9.12 22:01
Ithaka...

…už je to tři neděle a zatím mlčíte jak rozřezanej dort :)
Já se na toto dortisko chystám na 6. 10. na rodinnou slávu…
Obyčejně nový recept dopředu vyzkouším abych se historicky neznemožnil…
Rád bych věděl, jak to u vás dopadlo, ať vím, co mě čeká… :think:
Děkuji :hug:

Ithaka
2 příspěvky 4.9.12 13:03
trvanlivost?

Předně díky za recept na tak nádherný dort! :palec: Zrovna jsem ho dala do ledničky a už se těším až ochutnám. Pak sem napíšu. Jen by mě zajímalo, jak dlouho max. tam vydrží? Třeba i 14 dní? :nevim:
Díky

Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marcipánový dort

Tedy vypadá to náramně,jenom nožýičky tomu chybějí.Hodně rychlé nožičky, protože uchránit takovou dobrotu 7!dní je u nás doma nadlidský výkon.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz